Форумџика на годината

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Јас пред да се роди Емили. Не порачувај кинеско срање е каде ни бројки одговараат, ниту боја, материјал али баба, испорака два месеци, погрешни артикли, итн.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    И не се прави, да знаеш. Во право е мајка ти.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  3. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Успешно без модрици. Фала ти.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.050
    Допаѓања:
    36.381
    Според мене.
    После два месеци од раѓање би бањала со една капка хип 2 во 1. Тоа маслото не знам какво е што го спомна фри ама и верувам.
    Памперс од дм Бејби лове.
    Пеленска регија само ако ептен се вцрвени имам една жолта крема на веледа мислам. Ако е малку црвено прво одмивај со чиста вода и луфтирај, ако не помогне тогаш крема.
    Ја само таа за пеленска регија и имам ставено неколку пати во три години, друго ништо немаме користено освен шампонот и купка 2 во 1 на хип.

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Верувам дека сте поинформирани од македонците тука околу преводот на мк возачка во германска конкретно за сите категории, не само Б. Дали би можеле да ми дадете некој линк да ја видам процедурата? Благодарам :)

6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    https://www.bussgeldkatalog.org/auslaendischen-fuehrerschein-umschreiben/

bitte

На Kaetana и Jana06 им се допаѓа ова.
  7. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Гледам го има во Реве тој. Баш ќе ги пробам.

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.952
    Допаѓања:
    177.749
    Здраво девојки.
    Ве молам за совет, мислење, искуство...
    Моја бебла треба да прима вакцина менингитис Б група. Се изначитав се и сешто онлајн и веќе не знам што да мислам.
    Денеска имав многу фин разговор со педијатарката, ама би ми значело и ваше искуство и мислење. Сега за сега ја одложив за понатака, не ми е скроз откажана, уште сум на два ума.

На gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.664
    Допаѓања:
    106.773

Срц , големата ќерка ја прими пред 3 недели вакцинава , сепак се одлучивме со мм да ја примат.. има две дози , следната ќе ја прими во јули. За малецково се одлучивме негде на две годишна возраст да ја прими (пред да тргне во градинка)

На Yowannty, gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.761
    Кај нас е на 13 месеци.Малата ја прима пред да тргне на градинка.Една доза само толку е по календар.Беше со растечен нос и настината.Јас дадов да ја вакцинират.Не се ни сеќавам дали имаше реакција секако беше болна:D.Овде многу ја рекламираат како многу битна.Да имам второ за ниту една нема да размислувам и сите ќе ги ставам.Подобро е од мое искуство да си ги ставиш редовно како што се по календар.Како поголемо дете после добива страв од докторот.Така мојата ја прими ммр ревакцината сега во јануари на 3 ипол и после тоа се плашеше од докторот и плачеше штом го виде.Требаше да ја прими по 6 недели од редовната на некој 15 месеци.Ама страв од вакцини|(

На Yowannty, gjoker4e и SanelaS им се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Менингокока не беше Ц кај нас во Германија? Мислам дека беше Ц...
    За ќерката ја ставивме на 2 години и 3-4 месеци некаде...

На Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Да. Кај нас се прима Ц редовно. Малата и ревакцина прими.
    Б не ја вакциниравме бидејќи сеуште нема искуство и официјално Германија не ја става на листата. Направена е студија со која се потврди дека од Б за шест месеци паѓа нагло имунитетот и фактички и успешноста на вакцината е дискутабилна.
    Англија беше на листа ако се сеќавам на дискусијата со Рингишпил.

На Kaetana, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.761
    Јас знам дека е менингокока дали е Ц не знам.Кога примавте ревакцина?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.664
    Допаѓања:
    106.773

@Yowannty да се самоцитирам, не одговорив целосно. Немаше температура, ама 2 дена ја болеше раката. Други реакции немаше.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.761
    @Yowannty сега видов во пасошот пишал докторот со пенкало C. Извини не знаев дека има различни вакцини.Моето е од Ц вакцинирано.

Ама неме ревакцина.

На Kaetana и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.952
    Допаѓања:
    177.749
    @koritsaki а зашто сега ја вакциниравте големата?

@Kaetana @Ava.84 менингокока Ц е во редовен календар, таа ја примивме и ревакцина исто, оваа е доброволна. И затоа сум на мисла. Ја нема во календар, а овде сите ја ставаат чисто оти постои. Немам со кого да поразговарам...

Едит. За Англија читав дека ја имаат на 4 и ревакцина на 6 месеци. Не знам зошто па толку рано таму...

Последна измена: 2 јуни 2020
    На Kaetana, koritsaki, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.761
    Досега не ни е предложена од докторот.Ама ако не е во календарот, а и Фри објасни зошто не е, јас ќе ја тргнам настрана за некое време кога ќе ја доиспитаат и воведат како задолжителна.
    Еве пример за крлеж кај нас северно не е задолжителна , а јужно е задолжителна.Мојата закачи крлеж пред некоја недела и го прашав др на итна што мисли рече не треба и да си разговарам со матичниот.На 22 јули имаме нареден преглед па ќе прашам дали да ја вакцинираме бидејќи често сме во природа.Ама ако и матичниот рече не мора, не би ја ставала.Разговарај со педијатар.

На Biljarkata и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.952
    Допаѓања:
    177.749
    Разговарав денеска. Овде ја има 4 години, значи е релативно нова. Околу паѓање на имунитет нема таква поврзаност, барем не овде. Ама јас сум на остров, поинаква клима, статистички островски луѓе секогаш се со појак имунитет па може и тоа има улога, не знам.

Ме интересира какво е генералното расположение на запад околу вакцинава затоа и пишав во темава, оти овде луѓево не ми се релевантни со оглед на тоа што воопшто не се сомневаат па да дискутираат, туку си е прифатена ко редовна иако не е во календар.

А мене тоа највеќе ме мачи. Излегла од експериментална фаза пред 10тина години, зошто сеуште е незадолжителна?! Не знам што да праам. Во принцип сум за вакцини и ги примаме сите по календар до сега...ама...

На Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ревакцина на 12+ прими.
    Оваа Б сакаше да ја стави ама одбивме. Фактички децата кои ја примаат се во онаа “експериментална фаза” каде матичните лекари праќаат информација за нус појави. Мојот работи на вакцинација и вакцинираме само она што е од Роберт Кох официјално. Се што е во фаза на испитување не вакцинираме.

За крлежи овде јужно не е задолжителна освен ако не иде во валд кита али е многу препорачано бидејќи е ендемско подрачје и врие од крлежи. Ќе и ја ставиме покасно и таа вакцина околу три години. Иако кај таа има исто нус појави почести сепак со добра мисла за нејзино добро ќе ја ставиме бидејќи не само како дете и како тинејџер ќе биде нон стоп околу Езеро.

На Biljarkata, Kaetana, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.664
    Допаѓања:
    106.773

Да ти кажам сега ја вакциниравме зошто други деца што ги познаваме веќе ја имаа примено вакцината и ни рекоа дека нема нус појави и сл , докторката ни имаше кажано за вакцината уште пред 2-3 години ама викам нова е и не знаев тогаш што да правам, што е подобро..
    За малецката здравје, реков накај 2 год возраст да ја вакцинираме, не само заради градинката ете туку ни рече ако ја прими пред 1,5 годишна возраст ќе мора три дози да прими, а вака се две..

На gjoker4e и Yowannty им се допаѓа ова.