Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    11.221
    Ја дојдов да кажам нели оти ладно. Гледам Ена пред мене. А ќе ве викав ако сакате да дојдете накај Минхен за викендот, да се прошетаме малку. Убав е градот :D.
    Screenshot_20251121_091048_Samsung Internet.jpg

На Ava.84, senjorita-v, bubemconia и 6 други им се допаѓа ова.
  2. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    1.327
    Смеам ли да прашам колку од прилика значи немора конкретна цена да ми дадеш го купивте ? Сакам да споредам бидејки во местото каде што сум јас стан со 4 соби кошта околу 300-400 000.

Денес маж ја носеше малата во градинка ме испокара дека мачхозе што се таму се тенки. Па ми текна на џоки имаше пишувано дека и нејзините деца носат тенки.
    Вчера биле цел ден надвор рскавиците мокри денес носот и течеше. Сабајле беше -3 пак надвор… Весел викенд не очекува.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.623
    Допаѓања:
    38.331
    Леле кај вас максималната ли е минус 2?! :o Кај мене е минималната толку. Ама сепак смрзнав. Плус 3 е во моментов.

На Ava.84, senjorita-v, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.946
    Допаѓања:
    39.493
    Тука е 1 степен :worried:

Се лизга по улиците. Добро е што не паднав :o

Па и кантите за ѓубре имаат мраз одозгора. Исто и колите :x

Утре ќе биде поладно. Од недела пак ќе врне снег :worried:

Не сакам зима. Единствено што ми се допаѓа овој период се божиќните филмови :inlove:

На Ava.84, senjorita-v, јolene и 3 други им се допаѓа ова.
  5. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    636
    Па со се гаража, провизија за маклер и данок точно 600 000, што за овој дел на Германија е океј.

На joana18, јolene и Katie90 им се допаѓа ова.
  6. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    34.713
    Да се пријавам грипосана :tmi:

уште од завчера кога ја местев елката, почнав суво да кашлам. Вчера бев само нс миниџобот ама едвај изработав, цело тело омалаксано и со шлаем кашлање и плуќа болење.
    Сабајле реков ако не сум ок, ќе идем да се пишем кранк , а ако суѓ подобра никому ништо.
    Сум заспала ноќеска со џемперот на мене, со дебелите чорапи и сабајле осетив дека имам температура. Очекуав искрено 8-|
    Бев пешки до кај матичниот, ко желка по пат едвај идев дека дека секое кофче боли :doh:
    Пишав до понеделник кранк, па ми рече ако не си подобро јави се ќе ти продолжиме.

Тука сабајле веело снег, ама малце само.
    Тука е многу ладно , сега пишува дека е 1 степен, ама чисто сумњам.
    Преска од кај лекар коа се вратив, ми требаа добри три часа да се згреем.

На gjoker4e, Ava.84, јolene и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.221
    Допаѓања:
    196.981
    Еве јас, со трчање, дека многу ме занимаат градски убавини:rofl:
    Дури да се одмрзнам од надвор:worried:, да прашам. Има некој искуство со застаклен балкон? Има некоја поента во тоа? Гледам по градов има некои застаклени, ама никого со таков луксуз не познавам да прашам.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    11.221
    Му викам дека доста од градските убавини ми е, а богами и од ветрот од алпите навака што бричи. И најдоста ми е од цените. Ко да на дрво пари да растат и треба да ти е се исто да ги фрлаш буквално за без везе.
    Е сега он не сакал да си оди ми рече. Да сум си барала овде село |(.
    Мене секојпат паника ме фаќа кога ќе видам и во селата колку чини стан на пример.
    Ама ај сега секако ладно, до пролет може ќе најдеме компромис.

Малово сега заспа. Преска ја фатија тантруми не и беше приоритет да излезе, мене исто ми попуштија нервите и згрмев и така после еден екстра саат се смирувавме. Ногата сега од пета што ме болеше, нешто зезнав и цела нога сега секој зглоб боли. Одложував ама нема веќе каде, ќе одам да видам шо ми е ако ми дадат термин.

Најлуда градинка имаме само да ви речам. Нема никој конкуренција веќе..
    Какви се глупости и текнуваат неверојатно. Сега елтернабенд организира, он лајн ама некоја педагог ќе ја држи и кој сака да се пријави, и да си плати учество треба, оти ја платиле 360 саат :drunk:. Значи во зависност од тоа колку родители ќе се пријават, ќе се плаќа учество. Мин ќе биде 10евра оти вкупно се околку 36 родители.
    Се прашувам само кој ќе се пријави во 8пм у работен ден.
    И шпенде пакети собира за Божиќ и не знам што уште не. 35 евра пред еден месец дадовме за буџетот за децата за тековната година и сега уште само глупости и текнуваат.

На IronLady, SummerGirl, bubemconia и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.221
    Допаѓања:
    196.981
    Чекај, 360 на саат:o? Па она за еден работен ден киријата ќе си ја плати. И градинката за своето дете :rofl:
    Многу дрва имате таму, да дојдам стварно да си наберам пари:D:drunk:

На SummerGirl, Ava.84, JasBee11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    11.221
    Грешка. За цел елтернабенд. Кој претпоставувам нема да биде повеќе од саат и пол. Мислам ако почне во 8, ние сите до 9 веќе ќе ни се спие.
    Како и да е, не знам од каде и идат на шефицата идеите.
    Screenshot_20251121_231335_Kita App.jpg

На SummerGirl и Biljarkata им се допаѓа ова.
  11. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    4.633
    Е не се нормални овие во градинка кај вас Џолин. Онлајн, па и да си платиш за да бидеш дел од Елтернабенд. Инаку и кај нас почнуваат толку касно, во 8 часот навечер и траат добри два саати сигурно, ама тука прво директорката зборува, па претставуваат проекти и персонал, па после се оди во групите. А таму секогаш имаат спремно нешто за пиење и за мезење и имаат смислено игри за да да се направи кругот на претставување на родителите. Многу работи ме нервираат во градинкава, ама родителските се океј.

Надвор -6 ]:) Децава ми се ранобудни и двајцата во исто време отвараат очи, иако спијат во различни соби. Е сега, бидејќи јас сум си спанка и очигледно ранобудниот ген е наследен од татко им, сметам дека се скроз негова одговорност рано наутро, бидејќи нели генот е негов :rofl: Му ги оставив во дневна, јас се преправам дека спијам (lalala)

Последна измена: 22 ноември 2025 во 07:55
    На TutiFuti, Katie90, IronLady и 8 други им се допаѓа ова.
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    11.221
    Кај нас ќе пиеш и јадеш само ако од дома си однесеш :D.

На фестивалот кога има од градинка треба да си земеш чаша од дома, на пр за да пиеш од пунч таму :D.

Гутен морген. Ќеќево на мене, она се излежува у кревет и се гали, ама треба да и читаш и раскажуваш.
    Маж ми и она станува порано, па и кафе ми прави секое утро, а јас не можам да мислам до пред да испијам кафе.
    Да видиме сега денот на каде ќе не однесе. Некој декатлон требало, друг икеа а уствари ќе е сегде гужви оти нели мраз надвор и сабота.

На TutiFuti, Ava.84, Katie90 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    636
    @Jolene мој предлог е да одите во Момакс што е на самиот автопат. До него има уште еден за мебел. Долу во ресторанот храната ја служи робот и не е скапо. Бев пред 3 недели и не можев син ми да го извадам од таму, ептен му беше доживување роботот. Плус имаше големи попусти. Пример сет убави чинии за 6 особи, купив за 24 евра.

На јolene и SummerGirl им се допаѓа ова.
  14. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.281
    Допаѓања:
    44.655
    Морген .
    Сум се наспала до 8 .
    Се разбудив и го слушам сопруг како збори на телефон , да дојде сервисер за парното :devil: моментално ми се враќаше во кревет .
    До вчера функционираше , сега пак не .
    Утре роденден ќе се слави , се надевам со парно .
    Да земам да дувам балони сега , да раскренам собава. Да направам список на работи што треба да се направат додека не сум дома . Да не се излежаваат цел ден домашните.
    Двата робота , чистат .
    Машина пере алишта, друга садови . Работна сабота денес. На работа обврска добиена , и се мислам само од кај им доаѓаат такви идеи . (facepalm)

Ајде имајте убав ден

На Dust, JasBee11, TutiFuti и 5 други им се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    11.221
    Ќе кажам да види дали му одговара. Маж ми сакал да си земе стол за бирото, за малата санка и топлинки, утре со гости цел ден ќе сме, јас за храна треба да идам да купам. Цел ден низ дуќани.
    А и да зачистам малку и храна вечер да спремам.
    Леле надвор се е смрзнато.

Ама за тебе сега љубов е да купуваш за дома :inlove:. Јас решив ништо од домаќински нешта не земам додека не се укотвиме:emo:. Какво е такво е. Ме прашуваше некој оти уште немаме сушара. Оти ко ќе тргнам пак треба да макнам со мене. Цел мебел е уништен од склопи -расклопи од последниот пат.

На TutiFuti, bubemconia, Katie90 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.623
    Допаѓања:
    38.331
    После 220те евра за храна, ова е врв! Елтернабенд со пари?!?!?! :?:
    Да не живееш во некое кралство ти? :D

А јас го трубам на темава како тука за ништо не се дава пари. :tmi:

Кај нас само 4 евра за латерна се дава, само еднаш во текот на сите години во градинка.
    За друго ништо немам пари дадено. 134 евра градинка и 60 евра храна (над 3 години 7:30-14:00)

На JasBee11, Ava.84 и јolene им се допаѓа ова.
  17. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    636
    Минхен (Баварија) и се е можно! Кај нас исто во градинка собираат пари за се и сешто. Јаслата ја качија од 400 на 500 Евра (без храна). И капак на се овој колбасојадачот Маркус Зодер, другар му на Мерц, го укинаа Фамилиенгелд од 250 евра што се плаќаше за секое семејството две години во Баварија ако имаат мало дете.

И што ќе прават тие родители кога места во јасните нема, а на работа мора да одат? Се преживува ли со пола елтернгелд, а после втората година ни тоа нема.

Плус ставија граница од 175000 годишен бруто приход за елтернгелд. Нека дојде во Минхен да види дали се тоа многу пари и дали едно многудетно семејство може да издржи неколку години на една плата?

Кој доаѓа за Германија нов и планира деца, подалку од Минхен!

На JasBee11, TutiFuti, Лејди Гага и 5 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.623
    Допаѓања:
    38.331
    @јolene И ти си во Минхен? Јас никако не можам да запомнам кој каде е.

19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    11.221
    Леле значи ја барем 6 пати на ден кажувам кај сум, а ти уште не знаеш. Навредено се осеќам дури сега :emo:.

Пф и тоа кажав. Со оглед што само вили и замоци околку мене, се осеќам ко да сум кралица:makeup::angel:.

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.623
    Допаѓања:
    38.331
    Единствено што можам да запомнам е дека симпатијата е од Хамбург. На каишот му пишува St. Pauli и кога пишав на Гугл гледам тоа е град во Хамбург. Ама не ми е јасно зошто би имал таков каиш? Некој посебен град е тоа или што е работата?
    Не ми се прашува тоа.
    Ако има некоја од вас во Хамбург нека ме просветли. :D

Е сега прашањето ми е дали е поголема платата во Минхен? Знам дека и становите се многу скапи. Ама на тие давачки ако е истата плата како тука, нема логика.