Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Вакцинирам ама само она што е редовно по календар. Друго не.
    Многу рано башка менингокока некако. Јас сакам и ММР да ја подпролонгирам, ама сега со законов дека е обавезна, не знам како тоа би го извела.

На gjoker4e, Chantal, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.445
    Пролонгирање се додека не тргне во градинка, за упис ќе мора. Зависи кога планирате да тргне.

На gjoker4e и Kaetana им се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Тешко тоа мила. Без ммр нема градинка. Јас сега ревакцина ќе и ставам убаво помина на првата. Оди си по план убаво се распоредени.

На gjoker4e и Kaetana им се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Знам дека тешко, затоа викам. Упишан е од септември. И да не тргне тогаш, ок е.. имаме фазла време. Ама не би можела да чекам до две години како што сакав и ко што направив за ќерка ми.
    По правило не сум паничар, и лесно е нели да си речам дека ништо не е, ама искрена да бидам, ми фуфка и се паничам особено пред термин за вакцина.

На gjoker4e, FreeMind, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.692
    Исто вакцинирав редовно, нешто со мало одложување од месец - два, ама само задолжителни ставив. Менингокока Б ни дадоа проспекти да размислиме и следниот пат само кажавме дека одлучивме да не ја прими.
    @Kaetana мислам дека на сите ни фуфка пред вакцина.

На gjoker4e, FreeMind, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.760
    @Yowannty сега препрочитав повеќе за менингокок вакцините.

Смешно ми падна ова:
    In Deutschland erkranken etwa 4 Menschen pro 1 Million Einwohner pro Jahr. Die meisten Erkrankungen werden in Deutschland durch Meningokokken der Serogruppe B (65 bis 70%) und der Serogruppe C (20 bis 25 %) verursacht. Andere Serogruppen treten nur sehr selten auf.

Да ти преведам.Во Германија заболуваат околу 4 луѓе на 1 Милион луѓе годишно.Најчесто се заболува со Менингокок Тип Б (65-70%)од заболените и тип Ц (20-25%) како причинител.Другите типови се ретки.

Од оваа можеме само да се смееме ова е според СТИКО. Заболуваат 4 луѓе на 1 милион со тип Б, а децата ги вакцинираме со Ц:wasntme:Јас ли не сфаќам нешто или некој ме прави будала:(
    Пишуваше дека Афричките и други јужни земји почесто се јавував причинителот тип Б.Вакцината на Б ја препорачуваат за деца со ослабен имунитет или со болест на слезината.Вакцината на тип Б е од 2013, а тип Ц е од 2006.За споредба рота во Де е 2006 година дојдена, а како задолжителна е од 2013 исто нова.
    Има само една вакцина за Ц на 12+ нема ревакцина.
    Еве ова јас од официјална адреса го прочитав.

На gjoker4e, Yowannty, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    @Ava.84 за Ц има една вакцина ако е примена од 12+. Инаку се две една е скроз на почеток од раѓање, а ревакцина од 12+. Му доаѓа како две дози.

Сега читав да ја видам како лаик разликата помеѓу Б и Ц и она прашање што го постави не најдов одговор. Ќе морам да прашам оти се вакцинира Ц кога Б е почеста. Можеби има врска и регионот. Баш читав оние што оделе накај Мека (фактички и се враќаат од таму после исламските собири) требало да се вакцинираат поради зголемен ризик.

Затоа секоја земја си има посебни регулативи.
    За Б стои во протокол: во Германија вакцината сеуште се испитува. И не е поддржана од здравствената каса приватно треба да се плати. За патување кон земји со висок ризик се препорачува да се вакцинира. Има и уште една за патување мемингококи а,у, итн. Нус појави има еден на 10.000.

На gjoker4e, Kaetana, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Edit: оти ние сме имале имунитет веќе на Ц со годините и имунизацијата и затоа во последните години Б е поголем процентот. Затоа се вакцинира Б сега за да се добие заштита како на Ц.

На Kaetana, Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.760
    Можно е да сме имуни.Затоа го копирав тој дел оти ми беше чуден зошто е почест , а со другиот се вакцинира.Има логика да е намален ради вакцината , ако се почне со Б може и од Б ќе се смалат заболените.Може и па Ц е поопасн тип па затоа е отпочнато со него вакцинација.Што знам јас :x

На Kaetana и FreeMind им се допаѓа ова.
  10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Ај да ве погњавам на тема училиште. Со колку години се почнува? Ќерката е родена во јануари, па планот беше да почне следната година, со 6 години и 8 месеци. Ми стои во мисла годинава.. ама некако се мислам демек да не ѝ скратам од детските игри.. цел живот после ќе учи.. па ме интересира искуство за вашите дечиња што се во училиште...

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.952
    Допаѓања:
    177.749
    @Ava.84 фала ти многу на извадокот и преводот. И јас читав дека Б е поопасна од Ц.. и пак не ми е јасно зошто во тој случај сеуште е незадолжителна.
    Нејсе.

Вакцината за менингокока Б (бексеро) е одобрена од European Medicines Authority (EMA) во 2013 год. и U.S. Food and Drug Administration (FDA) во 2015. Со тоа станува јавна и излегува од експериментална фаза. Е сега секоја земја нели, и понатака си води свои статистики за истата од типот примена, нус појави, потоа заболени итн итн, ама тоа не е ништо различно од било која останата вакцина на маркетот. Педијатарот кој го следи пациентот е должен да евидентира и пријави нус појава, пројавена после било која вакцина.

Е сега може и зависи од регионот. Овде сме блиску до поризични земји и плус преполни со мигранти па може тоа и е повисок ризик фактор.

Иначе за ризични групи овде е целосно покриена од фондот, за сите останати, вакцината е околу 105 евра.

Уште повеќе ме буни фактот што овде на интернет читам дека вакцината е внесена во Националната Програма за Имунизација, а сепак е незадолжителна!? Не ми е јасно дали тоа така заедно оди
    или јас имам нешто погрешно сфатено.
    Ќе морам уште еднаш да поразговарам со педијатарката, ама следен пат ќе одам сама без бебе што ми вреска во уво, па може ќе ми се разјаснат повеќе работи. :tmi:
    Ова вака размислувам на глас, може на некој ќе му се најде.
    Ако има некоја девојка од друга земја, не мора конкретно Германија да е, и ако сака да сподели како е регулирано таму и какво е генералното размислување на луѓето околу вакцината ќе ви бидам преблагодарна. Може и во порака.

За сега бексеро ке биде на стенд бај, морам психички да се спремам за ммр за околу 2 месеца. :worried:

Едит. Се извинувам на погрешна информација погоре, за менингокока Ц сме примиле само вакцина и во календар нема ревакцина. Вакцина и ревакцина сме имале за пнеумокока па веројатно од тука проследив погрешно инфо.

Последна измена: 3 јуни 2020
    На Ava.84, Chantal и Kaetana им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.050
    Допаѓања:
    36.381
    Од првата моја комшивка детето имало менингокока на 6 месеци. На лицето има флеки и рече уште оделе на контроли во друг град, сега има 2 ипол. Не ја прашав ништо повеќе незгодно ми беше и не знам што точно е менингокока. Нз дали се појавуваат флеки од тоа ама така ми кажа. Ќе прогуглам сега.

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Јас имам искуство со внук ми. Роден 5 Април ние го пуштивме во школо покасно со цел да не кратиме детски игри плус беше многу детинест. Сега има 19год и е матурант. Некако сфаќам дека му земавме една година од тинејџерство, а не од детство. Некако е посозреан и наместо да бара лудории, он бара работа. Би рекла со шест премалку со седум премногу е прашањето.
    Инаку од аспект на годините како години нема никаква врска. Но ете од страна гледано изгледа така.

На Chantal, gjoker4e, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Те сфаќам. Мислам дека повеќе сме кон следната година кога ќе е нешто повеќе од 6.5 години. Ама пак 5 години и 8 месеци ми е некако рано. Што знам. А за спремна, делува дека е.
    И други бубачки ми се во глава мене. Ама ај.

На Biljarkata, Chantal, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ти си полна бубачки, ајде кажи каде ти оди умот? :P

На Kaetana и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.050
    Допаѓања:
    36.381
    Ама нели од 6 се почнува? Во септември ако има 6 полни, 6 и 1 месец или 6 и 11 месеци без разлика секако мора да почне од 6.
    Може и кај нас различно да е ама нели нема да ја чуваат во градинка веќе. Ќе седи ли дома една година па после прваче?

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    @gjoker4e епа дека 5 години и 8 месеци е блиску до 6 па некој спомна демек ако има интерес, можете да ја пуштите.

@FreeMind се шлакнувам од време на време па некако смислувам решенија по пат на "судбини" за да избегнам грижа на совест. Имено. (Нема смеење!) Го запишавме малиот во градинка. Ама не во нејзината иако имаат Крипе. Го запишавме во поранешната каде што одеше таа до 3 години. Нѐ разбра и сега е претажна што немала да го гледа. И ми зборува дека е многу тажна и ми прави грижа на совест. Секој ден е гилт трип.
    А знам дека и да оди таму, ќе бидат една година само заедно. И ќе треба да остане таму до 6. Ќе му се смачи. :)))
    Ама па кога ми ќенка дека сакала да си го гледа и да си го чува, многу ми прави глупо на душава.

Патем го запишавме во старата затоа што учителките и организацијата таму е многу подобра.

(И старата и новата се иста градинка само на различна локација!)

Ете. Кажав.
    Хаштаг - маки од светски размери :))

На mal.ecka, Biljarkata, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.050
    Допаѓања:
    36.381
    @Kaetana Можеби ти и го кажуваш тоа на таков начин или откако ќе го каже тоа продолжуваш да разговараш на истиот начин.
    Нормално е тоа што го кажува.
    Нормално е што си постапила правилно.
    Со 5 години и 8 месеци не би требало да смее на школо ама со 5 години и 9 месеци може по твоја желба. Значи како и да е ќе тргне со 6 години и 8 месеци.

Си правам и јас понекогаш сценарија, посебно кога сум на одмор.

На Kaetana и Ava.84 им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    @Kaetana мислам дека е најдобро да го гледаш интересот на малиот. Во овој случај малата ниту ќе го гледа ниту ќе го чува, плус ќе му се здосади. Веќе знаеш и сама како да постапиш :*

На Biljarkata, Kaetana, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Абе јас ѝ објаснив нејзе дека нема поента да се заедно една година (т.е. 8 месеци ќе им се фати) и после кога таа ќе замине во училиште тој ќе ја бара и многу ќе му фали. И што правиме после.. (ова може и стварно да е проблем, не е само измишљотина моја). Сакам да кажам, и ова држи вода.
    Дека со состојбава многу се навикнаа еден на друг, и таа е сега целата увреџана како нема да се заедно веќе.. :?:

На mal.ecka, Biljarkata, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.