Форумџика на годината

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.397
    Допаѓања:
    8.917
    Јас памтам првата година колку ми беше важно све да имам и ореви и костени и смокви, гравче, риба лепче. Годинава гравчето има ама баш малце колку редот да пројде, костени заборавив на време да купам. Имаме колку толку ќе спомнеме денес, утре нема ни заедно да ручаме различни смени со мм, синко во школо...
    Мојот незнае што е коледе мислам никогаш не сме биле доле за коледе. Полека се губиме.
    Ние обично за католичкиот повеќе спремаме на денот, а за нашиот ете бадник.

На јolene, SummerGirl, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.722
    Допаѓања:
    38.670
    IMG_9295.jpeg IMG_9297.jpeg
    Мене да ме фаќа носталгија како што пишувате, јас би се вратила Македонија.
    Дека емоциите се најважното нешто. Тие се показател на се.

Од домаќинкава што не е домаќинка толку.
    Паричката кај мене оваа година! Знаев дека кај мене ќе се падне.
    Последно ми се има паднато пред 15+ години и се сеќавам дека по грешка платив некаде со неа.

На јolene, IronLady, SummerGirl и 8 други им се допаѓа ова.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.330
    Допаѓања:
    45.016
    Среќен Бадник и Божиќ женски .

@gjoker4e баш си домаќинка . Права домаќинка. Спремено за мерак .
    Кај нас имаше само лепче , колку да се одбележи. Сите додека се собравме , плус гостинче. Па се раздели лепчето. И така . Помина се . Годинава Денов ми беше ептен турбулентен . Само сакав да лежам .
    Screenshot_2026-01-06-20-25-08-89_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg .

Од аптека ни испратија погрешни лекови . Наместо крема за акни, ни стасаа таблети . Нит чула нит видела
    Screenshot_2026-01-06-20-31-46-70_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg
    Па после заменија .

На лекар бевме и тоа завршено. Жлездата што беше потечна се повлече . Има и две на препоните мали . На други места нема .
    И тоа е . Кај некого се појавува ..

На јolene, IronLady, SummerGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  4. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    760
    Мене гумичката од рерната ми се одлепила . И дека губи температура не се вклучил термостатот туку греел цело време и се ми препече.

За 15 минути лепчето станало црно ко смрт, рибата исто. Ама си го изедовме.

Леле во новата маала имам една македонка. И нормално се радувам, децата ни се на иста возраст, ќе си играат. Ама на секоја слика што ќе ја објавам на стори ми пишува "кај бевте, со кој бевте, што не викнавте, каде е ова". И многу просто ми е тоа некако, оти јас такви работи ретко прашувам, а нешто ко "што не викнавте" никогаш никому нема да му го кажам. Пробувам одоколу да и дадам до знаење , ама се некој изговор има.

Моето дете со нејзиното најмало си играат убаво, ама често меѓу нејзините две деца има таква јака кавга, врескање, пискање на кое моето дали дека само, не е научено. Последниот пат кај нас нејзините деца се скараа толку јако, такво врескање беше што ми беше страв да не ни викне некој полиција. Роденден со 15 деца дома правев па таква галама немаше. И после тој инцидент, детево мое кога ќе му ги спомнам плаче, не сака да чуе за нив. На улица ако ја види помалата се радува, ако му кажам да ги викнам плаче и ми вика "не, не".

И сега ќе излезе дека ја избегнувам заради нешто друго, а причината е што детево не сака.

На IronLady, gjoker4e и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    34.427
    Среќен Бадник и Божиќ.
    Вчера спремивме набрзина со маж седнавме јадевме и сите во своја позиција. Носталгија не ме фаќа за Мк домот е онаму каде што ние сме на купче,јас маж и децата . Се слушвме со нашите си честитавме паричката каде се падна. Оваа год свеки ме изненади не правела лепче со паричка ќе правела ма Василица ,со маж прокоментиравме како нови правила во старо село правела се налути (facepalm)
    Никогаш не е правела за Василица знам дека долниот дел на Мк прават така ние не. Како и да е тоа е кој како и кога милува нека прави . Кај нас оваа година парката во куќата се падна.
    Screenshot_20260107_085024_Gallery.jpg

На Ava.84, јolene, IronLady и 9 други им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.722
    Допаѓања:
    38.670
    Јас не пишувам за македонки во темава дека можеби е членка па ќе се пронајде. :D
    Имам и јас дешавки ама се викам не познавам Македонци тука. :rofl:

На SummerGirl, јolene и TutiFuti им се допаѓа ова.
  7. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    760
    И јас затоа во блага форма го пишав постот, за ако се пронајде некогаш да не се навреди ептен.

Денес бев во нашата црква во Минхен. Убаво беше, за разлика од вчера кога било ептен гужва. И таман заврши богослужбата, еве го маж ми, му откажале состанок па да сме отишле на кафе, да искористиме што е детето на градинка, да се видиме ко во старите времиња.

На SummerGirl, јolene, TutiFuti и 3 други им се допаѓа ова.
  8. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.602
    Допаѓања:
    5.949
    Како и секој Бадник мене лебчето не ми е допечено (често печам леб ) ... не знам зошто :/
    И се знае стандард прича кај нас во кого парата тој болен црла година еве почна..

На SummerGirl, IronLady, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    1.417
    И јас ја прават таа или лепче не допечено, риба не допржена.

Среќен Божиќ!

Гостите утре си одат, неможам да додржам . Незнам што очекуваат, какви темп во сред зимо. Се испоразболеа. Го знаат и станот и топлото кај нас зошто доаѓаат ако не им се допаѓа. Што да кажам ќе згрешам. Цело време муабет не требало да дојде демек поради маж ми дошла. Обострано е ова и тие едвај чекаат да си одат.

@јolene како сте?

На Miss666, bubemconia, SummerGirl и 8 други им се допаѓа ова.
  10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    11.696
    Среќен Божиќ друшки, здрави и живи да сте!

Добро сум Јоана, страв ми е да споделам дури. Немав ни кашлица, ни секрет само три дена темп со болки. Сега од вчера веќе и температура немам,освен умор и главоболка, се друго е ок.
    Моите се се уште без симптоми. Се надевам нема ништо да им биде.
    Некако нетипично се ми беше кај мене, ама пошто ништо друго не ме боли, одам на тоа дека мора да било грип некој. Ама одмарав цело време, ако тоа нешто придонело.

На IronLady, happygirl, bubemconia и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    4.889
    Среќна Нова и од мене и среќни Божиќни празници, мир и љубов да ви ги исполнува срцата цела година :l:

Кај нас годинава како почна, се надевам дека нема да важи она - денот по утрото се познава :(

Прво У4 прегледот на бебе заврши со Убервајзунг за кардиолог, поради тоа што кога плаче, му помодрува делот под долната усна, ама денес бевме и фала му на Бога, се е добро. Деновите вечност ми беа додека помина прегледов.

Маж денес прв ден на работа, сакајќи да скрати по некое скратено патче, се лизнал на мраз и среќа што не скршил нешто. Пола рака му е модра, ногата исто и има цел кратер на дланката, изгледа на некој камен налетал со дланката кога паднал, не знае ни он. И не сака да остане на кранк дома, му викам дека е Арбеитсунфал, дури и шефот сабајле му давал фластери и евидентирал како Арбеитсунфал, ама не, можел да оди и ќе одел. Океј (facepalm)

Големиот ми е сеуште дома, нешто колата што ја вози маж на работа беше прво со дупната гума, па нешто кочниците чудно му кочеле и мора со мојата, а јас немам како да го однесам детево во градинка, многу глупа релација е, со кола е 4 мин, пешки 15-20, ама со бебе немам како. Се надевам до понеделнк ќе се среди ова со коливе, ако не, ќе видам со автобус ако има во тоа време.

А имав и имам неубаво претчувство за годинава, барем за мене лично. Бин гешпаннт што ме чека |(

На IronLady, јolene, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.722
    Допаѓања:
    38.670
    На пауза сум ама морам одма да те искарам значи!!!
    Па замисли 365 дена така да ти поминат?! Значи одма да си го смениш мајндесетот и да го тргнеш фокусот од тоа што се случило.
    И чекам пост кај што ќе напишеш најдобра година до сега!
    Ако оставиш вака, така и ќе биде.
    Така мм викаше за 2025та дека на Бадник со брза помош беше во болница и ај што цела година така му беше па еве и до ден денес 8ми јануари му е и вика годината цела таква ќе му била леле кога ми се споија жичките лом го направив, му викам и за 2025та така рече па зарем очекуваш сега пак до декември исто да биде.

Јас лани реков нели дека јануари бев кранк и викам сега секој месец кранк ќе бидам и февруари болна март болна и реков Господе доволно е, го повлекувам тоа што го кажав и од 1ви април па натака сум здрава и заврши тоа. :D

Мојава година е година на успех! :l:

На Chimera, Biljarkata, јolene и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    2.592
    Среќни празници ! Да ви даде Бог мир, здравје и бериќет.

@Yowannty воспалението на средното уво оди секогаш со болка па и со температура. Твоето е најверојатно само за чистење. За другото ти дала Џокерче супер совет. Нема што да чекаш за МК да одиш, направи си термин и оди тука.

@SanelaS јас спротивно од сите ќе ти кажам да го купиш скапиот ранец. Јас земав ергобег ама најубаво е со детето директно во продавница да си проба од која марка ќе му лежи најубаво на грб. Јас се мислев меѓу Step by Step и Ergobag . Мене не ми е на 5 мин школото и многу ми е важно добро да лежи. Јас и сама го пробав и не се чувствува тежината на книгите значи стварно се ергономски и ранците се носат 4 години, значи се исплаќа. Плус сега имаш и на попусти под 200 евра ќе ги најдеш така да одете пробајте па ќе се одлучите имате време.

На SummerGirl, Yowannty, TutiFuti и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.462
    Допаѓања:
    198.700
    Ќе мачкате рицинусово масло и за 3 дена ќе нема модрица.Или кантарионово беше, да одам да проверам:tmi: И ќе си го примениш советот од Џоки.
    И така, да биде ова приватно добра година за сите:sun:...државно што ќе не огрее, ќе видиме:bandit:

Последна измена: 8 јануари 2026 во 14:52
    На SummerGirl, TutiFuti, Marge и 3 други им се допаѓа ова.
  15. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.330
    Допаѓања:
    45.016
    Делам мислење со @Katie90 .
    Ранците за малите треба да се ергономски. Сепак носат враќаат секој ден тежина . Немора да е најнов модел , има лански што се поефтини а добри се .
    После во петто можат да носат обични ранци. Ние џабе купувавме скапи ранци после 4то . Кога преминаа на обични ранци . На големата од Најк, второто по грешка добивме порачка , наместо долен веш стаса ранец од ralph lauren. Таман за во школо .

Конечно ќе стаса новиот телефон , Гугл го испратил . После денови поминати во расправии со УПС .. да се најде каде е грешката .
    Ама не сакам сега да сменам , зашто пак ќе треба да менувам онлајн бенкинг и коса ми се крева. Овој телефон ќе си остане во користење . И за да не ми е досадно треба да дојде другарче на најмалото . Ќе треба мали деца да занимавам . :worried:

Ме нервира се инаку . Што немам време за ништо, немам ни желба за ништо . Ептен депре почна годинава . Пари трошам само за јадење , за пазарење . Реве, алди .
    Другата недела ми е роденден . Онака безвезе не ми е ни до славење
    :|

На SummerGirl, IronLady, TutiFuti и 4 други им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.722
    Допаѓања:
    38.670
    Терминот на забар со општа анестезија е во вторник.
    Вчера ми ѕвонеше анестезиологот додека бев на работа ама намерно не се јавив после тоа.
    Денес пак ми ѕвонеше додека бев на работа и се јавив после работа.
    Многу ми е страв.
    Ова е нешто скроз надвор од нормално секојдневие.
    Не соодветствувам со ова. Не знам како да објаснам.
    Не сакам да мислам на лошо ама страшно ми е страв.
    Па и датумот на 13ти кога ми текна. Не дека сум суеверна ама кога човек се плаши бара причини.
    Ќе полудам до вторник и сеуште не знам дали ќе се појавиме на терминот…
    Знам само дека најлесно е со бебе. Уште едно би имала само за да ми биде лесно во некоја област. :?:

На SummerGirl, TutiFuti и SanelaS им се допаѓа ова.
  17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.330
    Допаѓања:
    45.016
    @gjoker4e мислам дека треба сериозно да го земеш ова .
    Ако не се појавиш ќе платиш 150 евра .
    Ние вчера имавме термин за општа анестезија за правење заби кај најмалото . На 16 април термин за правење на забите.
    Кај поголемото имавме исто термин пред две години , помина се во ред .
    Забите вака така треба да се направат . Подобро е наеднаш да ги прават , него да се остави на времето .
    На сите ни е страв . И мене паника ме фаќа ама мора .

На SummerGirl, Masnickaaa, TutiFuti и 3 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.722
    Допаѓања:
    38.670
    100 евра платив. За ако не се појавам. Ама тоа ми е најмал проблем. Страв ми е да не се случи нешто.

Мислам дека прво Kinderarzt треба да одобрува ваков термин. Он најдобро знае дали детето е ок за општа анестезија. Или скроз сум грешка?

Знам само дека ќе полудам до вторник и дека вторник сабајле ќе одлучам дали ќе одиме или не.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.330
    Допаѓања:
    45.016
    Можеш да разговараш со анестезиологот ако ти е страв и имаш прашања . Ти пишува телефон каде можеш да се јавиш .
    Ако имаш прашања

На SummerGirl, јolene и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.462
    Допаѓања:
    198.700
    А многу ли заби има за правење?
    Правете ги со локална анестезија ако не.

Проверив, за модрици дефинитивно беше рицинусово масло @Marge

На SummerGirl, Marge и gjoker4e им се допаѓа ова.