Ххл за претходниот стан нарачувавме мебел речиси цел камион. Го чекавме три месеци и тоа со закани со све по ред. Од тогаш таа фирма за мене е пречкртана не постои. Говеда прави се.
И синко почнува со градинка од понеделник, конечноо. Ќе оди само понеделник, среда и петок, ама кога го видов писмото се прерадував. Едвај чекам Збеснавме дома и двајцата
Колку се плаќа тестови за возачка дозвола? И дали може да запишам аусбилдунг, а во меѓувреме да се запишам и на курс? Или мора б1 да имам?
Околу 2000 евра. Можеш на рати. Зависи каков аусбилдунг. За различен треба различно познавање на германскиот јазик. Ако треба Б1 и за тебе е подобро прво да положиш Б1 па после на аусбилдунг.
Да да знам дека е околу 2000е, не го поставив добро прашањето, само за тестови, без часови за кола и градска.
@Mari* би требало да знае подобро. Мене ми рекоа добивам картичка и секогаш треба да е во плус. На пример ставам 300 евра, а нешто кошта 200, па остануваат 100, ја дополнувам и продолжувам со полагање, ама не ми кажаа точно што колку пари е.
Женчи од Дојчланд, која се разбира во даноци и годишни даночни пријави да ме просветли за нешто? Многу сум некако наапана оти имам чувство дека ме прават мајмун
Добар ден на сите. Читав низ темава дека има повеќе членови од Берлин. Дали би можеле да ми пишете места што треба да се посетат, шопинг центри улици... Некој совет во кој дел би било најдобро за сместување ? Фала ви и убав ден.
Многу тешко прашање за Берлин ако е општо напишано. Што конкретно ти сакаш да видиш? Споменици, цркви, ноќен живот, театри, алтернативна сцена, мулти култи, елита, квир сцена, историја, фетиш... Берлин е толку шарен и полн со се зависи што бараш би те упатиле.
Девојки работев мини џоб во еден хотел, го затворија поради Короната. Е сега таму бев пријавена, пари ми даваа на рака не на сметка, и ми стигна само едно писмо од мини џоб центарот дека сум пријавена. Сега најдов друг мини џоб, и ми барат социјал версихерунг број, јас го немам. Е сега прашањето ми е, каде можам да го извадам, или со пријавувањето на новиот мини џоб ќе ми стигне тој број?
Deine Sozialversicherungsnummer wird dir automatisch per Post mitgeteilt, wenn du das erste mal in Deutschland eine sozialversicherungspflichtige Beschäftigung aufnimmst (egal ob Vollzeit, Teilzeit, Minijob, usw). Wenn du noch nie sozialversicherungspflichtig gearbeitet hast, dann beantragt dein erster Arbeitgeber für dich diese Sozialversicherungsnummer. In diesem Fall musst du dem Arbeitgeber zusätzlich deinen Geburtsort mitteilen. Вика ќе ти стигне автоматски по пошта. До сега воопшто немаш нели? Пишува на работодавецот сегашниот треба да му го кажеш местото на раѓање и кажи му дека се уште немаш таков број.
Треба да се пријавиш за тој број. Тоа е кога сис е пријавила со живеалиште во Германија. Прв стигнува без него не можеш да функционираш. Пиши им да ти го препратат сигурно имаш.
Па еве најпрво мала помош со хотел. Каде да земеме соба ? Ќе одиме со воз и би сакале да бидеме во близина на пабовите, значи нешто по централно. Имате некоја препорака на хотел или смештај? Исто така би сакале да направиме мал шопинг. Каде би ни препорачале да одиме? Има ли во центарот и некој мол? За остатокот би сакале да посетиме споменици, некој позначителни локации (берлинскиот ѕид , катедралата, споменот на холокаустот...) паркови и сл. Исто препорака за добра храна и пиво би била добредојдена .
Иста ситуација бев и јас, не ми стигна дома социјалниот број, а ми требаше за да почнам со работа. Бев во Аок, всушност ние бевме по друго тргнати, па прашавме таму и веднаш на компјутер ми го испечатија социјалниот број. А пример, на синко и на маж ми, стигна преку пошта тој број. Мислам дека можеш и во Ратхаус да прашаш, сигурно ќе те услужат