Форумџика на годината

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.408
    Допаѓања:
    8.973
    Кај нас во школо нова глупост. Градот донел нов закон првачињата имаат право на згрижување т.е. не смеат да ги одбијат за место. Тие од 2,3,4 одд. Може да предадеме за хорт дали ќе има место никој не гарантира, по кој критериуми ќе се бира кои деца може да добијат место исто никој не знае ( ова на официјалниот состанок така кажаа). Дали работат двајцата родители на деца од 3 тоа, а на ова од прво двајцата се невработени и градот им плаќа не е важно тоа од прво ќе оди на хорт, родителите на тоа од трето ќе си се снаоѓаат сами. Можеби едното дете ќе добие место, ама братчето нема да добие место. Јас не знам како не им е срам да ги кажат информацииве вака јавно.
    Јас искрено се мислам дали воопшто да го запишам во хорт, не ми е неопходно на пладне само два саати се разминување со маж кога сум втора, се секако ретко работам втора. Од делот за учење нешто влијание не видов големо. Искрено ме нервира фактот дека имаат предност родители што не плаќаат над родители со работа и што плаќаат. Па некако за инат не сакам да им ги оставам парите.

На SanelaS, Katie90, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.859
    Допаѓања:
    201.632
    А правевте ли црп Ена? Ние така лани, полани, на брис ништо немаше ама црп у вис беше, па антибиотик среди работа.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.773
    Допаѓања:
    38.886
    Според Законот од 12 години смее само дома да седи ама сега да не донесат и нов закон од 8 години па затоа. :D
    Дека нели и порано влегуваат во пубертет па 8 години се новите 12.

Кај нас веќе нема место во школото и од годинава прво одделение се во една градинка што се затвори ама се отвори нова за неа на друго место. Од што има премногу нови доселеници и секое дете мора во школо да оди.

На JasBee11 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.644
    Допаѓања:
    7.734
    Na nivo na Germanija od ovaa godina e toa. Moeto ke bide prvo i ne treba nikakvi dokumenti za upis bez razlika rabotele ili ne rabotele.

На Chantal и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.408
    Допаѓања:
    8.973
    Во ред не е лошо ама не треба поголемите одделенија да се дискриминирани и да останат без место. Нека обезбедат и персонал чим носат закони.

6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.406
    Допаѓања:
    45.547
    Школото е задолжително, згрижување после школо нема потреба за тие што еден од родителите им е дома . Колку и да звучи грубо .

Моето ќе почне со неполни 7 години во школо , планот е да си доаѓа дома . Со клуч на врат ќе биде .

На SummerGirl, JasBee11 и Chantal им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.987
    Допаѓања:
    34.611
    Мене така лани ми направија страс од хорт.
    Имаше многу болни и восптувачи и учители и беше кој може детето дома да си го чува.Од 24 деца сам моето и уште едно на преставничката од родителите мораа да одат на хорт.
    Отиде моето и директорката ми ѕвони немаме капацитети ќе ја пратам дома.Ок прати ја.Јас цела се треса од нервоза , а на работа.Пишува таа на четот колку биле сите деца добро згрижени дрн дрн.
    Велам кој деца моето го вратија дома, директорката ми се јави со безобразен тон.Ми ѕвони одма елтернспреха(зборот го заборавив) вика не е можно па сите деца се дома освен нашите две како е можно.Велам детето сега мора само 8ч да седи само.Одма и се јави на директорката, она божем се збркала.
    Ама јас моето веќе не го пратив на хорт.Дома си се чува сам.Колку стрес изедов од нив се нешто им е се штрајкуваат.
    Така да мила исти ненормални се секаде.

На TutiFuti, SummerGirl, JasBee11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.406
    Допаѓања:
    45.547
    Морген.

Може ќе ми се смени мислењето за Betreuung после школо , зависи во каков клас ќе се падне , како ќе се развие до тогаш . Многу рано завршуваат со часови
    Во 11 ипол ќе е веќе дома . Поголемите ќе бидат во школо. Големата ќе биде 10!то Одделение , средниот 8мо. И они ќе имаат повеќе часови .
    Ако не за чување барем за домашни и учење ќе се најдат :D

Во април има големата проект Girls day . Ќе имаат еден ден пракса во некоја професија . Се пријави веќе кај татко и во фирма. Може ќе добие место .
    Догодина пракса , две недели . Ќе треба да размисли што ја интересира . Најверојатно градинка ќе биде . Или ако добие место во некое биро за архитектура. Ама за градинка ќе биде најсигурно.

На SummerGirl, JasBee11 и Chantal им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.773
    Допаѓања:
    38.886
    Кај нас се сите деца до 16:00. Само такво школо има Ganztagsschule.
    Сигурно откако пишав ова ќе испадне и кај нас хорт да има од септември. :rofl: И онака веќе нема место поради преголем број на доселеници.

На JasBee11 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.859
    Допаѓања:
    201.632
    Нели реков да си го чувате снегот таму|(
    Ете, сега сум ви скар:doh:

На Ava.84, TutiFuti, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.406
    Допаѓања:
    45.547
    Снегот нек се гони..
    Најмалото однесено во градинка , големата проба да оди во школо , пробав и јас да ја однесам не биваше . До главните семафори и назад дома . Не се вози . Сега дома дремат со средното, јас на работа .

На Ava.84, SummerGirl и Biljarkata им се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.987
    Допаѓања:
    34.611
    А ние па мраз имаме и јас не сакам веќе да сум пингвин:worried:.

На SummerGirl, JasBee11, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    17.695
    Ајде дојдете сите кај мене, ни мраз ни снег има. Снег имаше помалку од 24 часа колку мерак да ни мине.

На SummerGirl, Ava.84 и TutiFuti им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.773
    Допаѓања:
    38.886
    Кај мене ни дожд нема. :D
    Дојдете на сонце и 10 степени.
    Ајде што вие ама и јас почнав да се прашувам кога ве читам дали сум навистина во Германија. :rofl:

На Ava.84 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  15. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    1.486
    Тука е 3 врне снег, дожд.

Повторно сме болни сите , веќе преку глава ни е едвај се опоравивме последниот пат сега повторно не е фер. Маж ми вчера и тој разочаран му велам ајде да се селиме но дека. Германија ни е мрачна и ледена.
    Јас би сакала да сум кај џоки кај неа е секогаш најтопло :D но ете и таа почна да се жали од доселеници.

На TutiFuti, SummerGirl и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.406
    Допаѓања:
    45.547
    PXL_20260129_153258517.jpg дали ви е ова нормално ?

На mal.ecka, јolene, TutiFuti и 4 други им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.773
    Допаѓања:
    38.886
    Ме потсеќа на детството. :l:
    На слика нормално и преубаво, ама во реалноста ти верувам како е.
    Сепак нормално е, јануари, не е нормално кај мене што е сончево.

Зимските јакни и чизми за недела дена им беа. Сега пак одат со патики во школо.

@joana18 не се жалам на доселениците се додека се нормални :D

На mal.ecka, Ava.84, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.406
    Допаѓања:
    45.547
    Преубаво е , да . Да си облечен соодветно, да направиш една долга прошетка низ шума. Да дојдеш дома да те пречека тазе испечена штрудла од јагоди , јаболки со ванила крем , со некое чајче .
    Ама реалноста е автобусите не возат , пошто патот е не исчистен . Се вози во спорот темпо . Се нешто се откажува .
    Градинката среќа не им текнало да ја затворат , поради залепени патишта и непроодност. На работа мораш да одиш , деца мора во школо ( а и немора )
    Големата утре најави дека ќе оди со другарките во еден поголем град , во некој трговски . Со автобус и со воз , па нејзе треба да ја мислам како ќе стаса . И дали ќе стаса .

На mal.ecka, Ava.84, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.773
    Допаѓања:
    38.886
    Те читам и баш ми е јасно колку ти е тешко. Ова што го опишуваш многу личи на силна анксиозност, не на тоа дека „нешто не е во ред со тебе“. ❤️

Телото ти е постојано во режим на опасност, како да мора цело време да се брани.

^^^Еве што вика чатот откако му напишав реферат. А колку пати некој на форумов ми пиша дека 100% имам анксиозност, а јас убедена дека немам. Секако дека не значи дека е точен ни чатот ама очигледно е…

На mal.ecka и MacenceEna им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.859
    Допаѓања:
    201.632
    Е да бе, четот во право, ние- кој не врти.
    Што ти е значи лажни авторитети.

Мене ни денес ,,Четко,, не ми е другар. Му викам напрај ми ваков фајл, онаков, он трокира, ми праи фајлови што програмот не ми ги отвара. Мислам знам дека е тешко да го хакнам мајкрософт преку копилот, ама ќе видиме кој е попаметен, а кој попушта. За секретарка- добар е, за повеќе, факултет му треба:D
    Сдк, знаеш што треба да праиш- манифестирај не-дијагнози:*:

На Ava.84, MacenceEna и gjoker4e им се допаѓа ова.