Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Класичен туризам значи.

Затоа ти е најдобро сместување во Kreuzberg. Од тука на нога ти е се. Кафичи и ресторани за туристи ќе најдеш во Friedrichschain. Тука може и со бродче да се повозите.

За купување имаш низ центар, кај Александар Платц и добар трговски ти е https://www.google.de/search?q=kaufda berlin location&client=safari&hl=en-de&prmd=minv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjW8qji5YjqAhWyy6YKHa0DBFIQ_AUoAnoECA0QAg&biw=414&bih=719&dpr=2#imgrc=VSNBqmtElxDp3M

Пивото е секогаш добро у Германија. Смештајот е секаде речиси ист средно жалосен спореден со Европа. Ама појадок да си земете.

Јас во Берлин искачам во делот на Варшава тоа е најубавиот дел од Берлун за мене. Местенца, барови и ресторани од душа скинати.
    https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187323-d190831-Reviews-Warschauer_Strasse-Berlin.html

Земете си за бан карти и возете се со метро насекаде. Предобро поврзан град нема утка. Мапа испечатена од бан (метро) и убав помин ;)

На Ava.84 и Kohlensäure им се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    33.757
    Кажи за мостот на Варшаваштрасе нешто најубаво од цел Берлин:inlove:Па Шпрее тука:inlove:Секогаш кога ќе поминеме покрај него мм ми вика твојот мост чиниш јас го градев:lol:
    Ама пази Варшаваштрасе е една од најопасните улици во Берлин.Најчести кражи од ситни крадци.Берлин е грдотија права ниту убав ниту богат.А гаден :puke:За џабе рекол градоначалникот"Арм аба секси":|.За турист е супер ама да живееш е чиста борба.

Убаво ти пиша Фри @Kohlensäure ама еве некој предлози и од мене.За шопинг LP12(Leipziger Platz) или познат како Mall of Berlin најголем центар.Ако сакате да се сликате во луксузен трговски посетете го KaDeWe или улицата на брендирани продавници K'udamm.На Alexanderplatz е трговскиот Alexa и овде имаш Galeria и огромен Primark мислам на 4 спрата .Во Берлин секоја населба си има по неколку трговски така да има .
    Посетете ја катедрлата Berliner Dom, до која можете да стигнете и пешки од Alexanderplatz каде што е и Fernseheturm.Порано беше отворен за посетители ради вирусот не знам.На врвот има ресторант кој се врти во круг за 1час цел круг па јадеш и го гледаш Берлин.
    Берлинскиот ѕид ништо интересно само историја пишана .
    Кога ќе сте на LP тоа е на Potsdamer Plazt има улица со ѕвезди на славни и како камери со слики од истите.
    Нормално не сте биле во Берлин ако не сте ги посетиле Brandenburger Tor, парламентот(Reichstag) не знам дали е отворен ама може да си направите резервација и ја посетите куполата бесплатно е, ама задолжително со пријава и пасош.Овде ви се ѕидовите за спомен на загинатите Евреи.
    Најдобра опција ви е да си земете од автобусите за разгледување на Берлин,што ќе ве прошетаат токму по сите позначајни места и плус ќе слушнете што е што.
    Други места ви се Checkpoint Charlie,Siegessäule и еден куп музеи.
    Има уште толку работи што не знам што поправо да пишам.За градини , паркови и слчно да не зборам.
    Во јавниот мора да носите маска .Ако треба вода да си купите само од маркети таму е поефтина, ама водата е исправна за пиење ако ви се допаѓа вкусот слободно може да ја пиете.Крта на градот има во секој весник на BVG така се вика јавниот.Ма јас би ти препорачала апликација Offi се симнуваат 3 икони и ги имаш картите, дестинација да најдеш како да одиш и третата е кога доаѓа јавниот што го чекате.
    Мислам ќе имате интернет оти сте во Де.

За клубови не знам јас таа фаза ја скокнав :D

На SanelaS, TutiFuti, Kohlensäure и 2 други им се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    @Ava.84 според мене повеќе џепчии има низ центар отколку на варшава штрасе. Може ве плашат дилерите од десна страна али тоа е дел од убавината на тој дел од Берлин. Наместо да се маваш насекаде за еден кец си се симнуваш таму си земаш, пушиш и брчиш по остатоци од берлински ѕид. А во другите градови како да бараш камен од месечината наместо трава ете толку се ванземјанци.

На Ava.84 и Kohlensäure им се допаѓа ова.
  4. Kohlensäure

Kohlensäure Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2016
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    4.707
    Фала на исцрпните одговори. Јас сум била со тура на еден ден во Берлин и тоа во недела |(. Живееме во Германија па за мапи,јазик и превоз нема да имаме проблем, се надевам. Повеќе одиме за краток одмор од секојдневие ,но сепак убаво би било да се посетат неколку знаменитости и да се освежат спомените. Фала уште еднаш и убава вечер. :inlove:

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    36.374
    20200617_201716.jpg
    @fairy90 или некој друг ако знае што значи холестеролов? Дека во секој момент може срце да ме стегне? И во декември ми беше покачен нешто над 115 ама сега уште повеќе се покачил. Дека има два холестерола нз кој е каков.
    И што значи покачена вредност на тироидата TSH basal? Во декември ми беше 1 и нешто, сега е 3.20, горна граница е 4.20, уште малку и ќе помине граница.

6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    33.757
    Пред некоја година имаше неколку крвави кражби.Каде еден краде ташна ја дава на друг па на трет и така.Неколку повредени луѓе со нож и еден умрен.
    За дилерите се кај Görli или Görlitzer Park.Ама за дилерите секаде ги има, за џабе не е најопасен град во Европа.Арапскиот клан- гросе фамилие само ги ловат и никако да ги фатат.Ама ај може ќе се преселиме за некоја година8-|

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Има добар холестерол HDL и лош холестерол LDL што се таложи во артериите. На извештајот имаш вредности за вкупниот холестерол кој ти е на горна граница и вредности за лошиот холестерол кој ти е доста покачен. Не се добри резултатите, ама не е нешто што не може да се среди. Треба да внимаваш на исхраната, а веројатно ќе ти дадат и лекарства за намалување на холестеролот.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Интересно гледиште за безбедноста на градот како жител.
    Сепак Софија е поопасна од Берлин, а Берлин е еден од најбезбедните главни градови во Европа. Скопје е поопасен впрочем.

Париз во сам центар имаш улица каде ако скршнеш прашање е како ќе се вратиш назад. Барселона исто и секој голем град. Во тоа е и негативната страна на голем град се и сешто шета по улици.

9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.184
    Допаѓања:
    181.225
    Ништо не значи покачена вредност на тсх, тсх варира во зависност од денот и дневните активности што си ги имала. И да замине преку 4,2 ништо не значи ако т3, т4 и антителата се нормални.
    Лдл е лошиот холестерол, помалку крофни да лапаш. Не можам да видам во кои граници е нормален. Диета и природни лекови да пробаш. Не знам дали овој лдл е исто или поврзано со липиди:?:

Последна измена: 17 јуни 2020
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    33.757
    Не е мое гледиште ова се нивни официјални статистики.Ја слушнав на вести пред некој месец како град со најголем криминал во Европа.

Јас сум рекла мене повеќе ми е страв во Ск да шетам отколку тука.
    Се имам сама враќано во 1ч пешки никој не ми пријде да ме исплаши.Во мојот град со 40000жители колку пати пробале да ме нападнар манијаци.Во јавен во 22ч се враќав од курс па сама сум била во вагон.Не ми било страв.Лудаци има многу ама среќна околност е што се на терапија.

Ама пак зависи и од насеба во населба .Во претходната некој да викнеше доаѓаше полиција за 3 минути, во сегашнава ги нема никаде.

На TutiFuti, Kaetana, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    36.374
    Заменете ги досадните стари завеси со платнени ролетни со принт по ваш избор.

На германски платнени ролетни со принт? И кај има?

12. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Незнам како се викаат, ама сум ги гледала во Hagebau markt. Има таму 100% во делот кај завеси, корнизи.

13. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Девојки, се грееме на парно со гас, е сега, уште им е оклучено парното, ептен е жешко дома, прашањето ми е каде можам да се јавам да прашам дали и кога ќе го исклучат?
    И каде можеме да ја провериме состојбата на водата, во зградата имаме саат ама за цела зграда е?
    Уште ова, парното го плаќаме во небен костен, дали на крај на година ќе стигне извештај колку сме потрошиле, и тоа каде може да се провери?

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    36.374
    А до сега од таму некаде го исклучувале? Ние се грееме на гас ама гасот го вклучуваме/ исклучуваме ние од една 'кутија' во станот. Преку која фирма добивате гас, јави се таму директно и прашај.
    На крај на година ќе стигне извештај и газдата ќе ви го испрати дома и на него ќе има детална пресметка дали сте во плус или минус. Се ќе биде регуларно.
    За струја имате за секој стан посебен саат? Кај нас се доле во подрум. Е сега не сум сигурна за другите дали се за гас или за вода. Ќе пише некој што знае посигурно. Дали па за вода и гас беа не сум сигурна. Битно беа за две нешта.
    Како и да е за се ќе ви стигне извештај за цела година.

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    36.374
    Идеја што да им напишам на овие што седат стално на скали? Абе зошто секој има свој стан со по 2-3-4 соби за на скали да галамат со саати и да ја реметат цела зграда.
    Идеја што да им напишам на лист?
    Разбирам кога излегуваш или влегуваш тоа се 2-3 минути максимум ама ти да живееш на скали и да не се разбираш од збор.

16. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Леле дури сега гледам дека си пишела извини.
    И ние имаме една кутија во станот, ама кога немавме греење во вц, општината прати мајстор, ја отвори таа кутија, како што разбрав ние не смееме да ја отвараме.
    Фала многу, ќе прашаме и во општината.
    За струјата имаме секој стан посебен саат долу во подрум, а за вода ни е заеднички.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    36.374
    Оваа нашава кутија има едно сиво капаче да речам на предна страна тоа смее да се отвора и тука го гасам пуштам греењето.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Ама нашата кутија е заклучена, мора да се оди до општина да им се каже.
    Фала многу.

19. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Здраво мајки, денес ни стигна писмо од Ausländerbehörde дека треба да доставиме пасош за нашето дете кое досега беше само со извод на родени, бидејќи се роди овде и уште нема четири месеци. Поради ситуацијата со Корона не сме биле во Мк. Вртев сега на број ама не дигаат пошто е касно а е петок. Во писмото пишува дека треба да доставиме пасош или лична карта во следните неколку дена. Се среќавал некој со ваква ситуација за совет?

20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    5.810
    Nie se soocivme bebeto togas imase 3 meseci i dobivme pismo deka sto se treba da dostavime megu dokumentite bese i pasos za da mu napravat ofental i pisuvase rokot deka e 6 meseci.im pisavme mail za situacijata so pandemijata i tie ni vratija da gi ispratime dr.dokumenti a pasos kog ke napravime togas.Taka i napravivme sega e 5 meseci uste ne sme bile.Po zakon e do 6 meseci no zaradi pandemijava mozs da se prolongira a im pisavme deka bo ambasada moznosta za pasos e nikakva.

На Kaetana, TutiFuti и sweet-17 им се допаѓа ова.