Форумџика на годината

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    12.299
    Седи си таму кај што си. Евентуално смени град. Поголемо место, поскапо да, ама и плата повисока. Па ќе пркнат деца, може после да мислиш кај ќе одите и во друга држава и се.

Поздрав од мк. Снег нема, има дожд.
    Дете откако сме дошле кашла корне.
    Воздух горчи, мириса на чад.
    Не сакам да се правам многу од големо доброутро, ама среќни сте кај што сте. Верувајте.
    Овде секоја дупка на улицата што беше од последниот пат, поголема е сега. На игралиштата за деца се шетаат кучиња скитници, огромни. Не очекував. Ајде знам дека се скршени играчките и лизгалките, ама поминавме покрај едно, не можев да тргнам дете од таму.
    Се преплашив од кучињата. Она па уште ќе иде да ги гали. Пошто сите од наше маало ги гали и се воспитани.
    Едвај останав смирена, да не хистеришам и ја прибрав.
    Па не може. Целосно неодговорно од државата кон сите.
    Мене ми беше страшно.
    А на 10 степени надвор, ни едно дете не видов да го шетаат. Ама затоа во игротека ко ја однесов вчера, надотерани, нашминкани, преубави жени, ко манекенки сите.

На mal.ecka, Gosh, IronLady и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.987
    Допаѓања:
    34.611
    Кај нас смрди на одвратно нешто измеѓу пластика и гом**.(Ова е Де).
    Верувај толку дупки има по патот што ми е страв да возам.Пред 2недели полицајци беа блокирале 3 огромни дупки, дојдоа и утредента беа веќе поправени ама само тие 3 допки на 2 мета понатаму толку.Накај работа патот минат LKWs и е со огромни дупки.
    Јас почнувам да се прашувам дали јас сум во Де:doh:.

За игралишта и тука ретко на овој мраз дете ќе видиш,освен моето големо нема други:worried:.

Вчера така страв ми беше да возам иако главните улици чисти се де , ама споредните се хорор , до нареден четврок вака е:worried:.
    Па денес викам со јавен да одам ми е страв:$.

На fairy88, IronLady, јolene и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.859
    Допаѓања:
    201.638
    Добро, знаеме, ти во Арачиново живееш:tmi::D.
    И овде живо дете нема надвор, не знам, некако грда зима е. Мокро, смрзнато цело време, нема шо да се праи на игралиште.
    А за кучињата ја разбирам Џоли скроз, тоа нема ни во твое Арачиново. :worried:

На fairy88, Ava.84, TutiFuti и 3 други им се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    12.299
    Дете однесов на лекар да ја чуе оти многу кашла, добив ант.

Само црвено грло, ништо друго нема. И сега велам ќе земам, ама не ми се дава. Со кромиди, со прополиси ќе пробам колку може, па белки ќе се среди без ант.

На fairy88, Marge, JasBee11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.859
    Допаѓања:
    201.638
    Боужеее Џоли:(. Антибиотик за шо, јер комон праксис?
    Имаше еден многу глуп вирус- температура некоја безвезе и само сува кашлица. Помина мојава и пола одделение. На другарка и, превентивно и дале антибиотик(facepalm). Јас ни на доктор не однесов, си го знам детето, првите 2-3 дена беше лошо, после се подобруваше.
    А баш лекција сега по биологија имаа,во 6то одделение- зошто стануваат резистентни бактерии. Ваљда ни мајката ни докторката не ја прочитале лекцијата. Без црп јас не би давала антибиотик.

На fairy88, SummerGirl, Marge и 2 други им се допаѓа ова.
  6. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    12.299
    Мене ни дете не ми се малтретира за крв земање. Да си бев во дојчланд немаше ни да ја носам на преглед. Овде повеќе ми беше да ја слушне на гради дали е чиста, повеќе оти е нели дете со ларингитис, а викенд нели фаќа па се по ред у п.м.
    И да прашам шо им прават на таквите деца. Вика боцкање дексаметазон.
    Викам јас за пиење носам и така.
    Вит ц. Велам ок ќе давам киви сега. Ме погледна чудно. Она на кромид мириса цела :bandit:. Со бабски лекови велам јас.
    Сега да гуглам како беше тоа со кромид, јаболко, орев нешто за црвено грло.

На mal.ecka, fairy88, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.859
    Допаѓања:
    201.638
    Па ќе биде грло црвено, ако се дразни од кашлање. Купи си таму спреј за нос од диво оригано, давај мед со прополис за грло. Ако е само црвено грло, ако не ја боли на голтање. Ако ја боли на голтање, може да е стрептокока. Боцкање за црп е едно боц во прсте.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    12.299
    Па не се пожали до сега да не може да голта. Мислам пие течности. Омилено банда без команда со баба и кисела вода. Наслаги нема на грло, само суво кашлање. Еве и кај мајките најдов кои спрејчиња за грло, ќе го пратам сега да оди да донесе.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    1.486
    10 степени за нив е ладно.
    И оти не ги спомна малите деца што имаат мобилни и цел ден се на телефоните, тие од 5 год имаат сопствени телефони. На тротоарите паркирани коли со количка со дете да шеташ поим е.

На Gosh, Masnickaaa и јolene им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.859
    Допаѓања:
    201.638
    Апдејт- видов денес дури 3 деца надвор:D
    Има како ритче за спуштање со јаже, кога има снег го користат за санкање. А снег, колку да подмрзне, повеќе кал отколку снег(facepalm). Безвезе е оваа зима.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  11. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    12.299
    Кај нас предходната недела кога фати малку сонце, имаше негде 3-4 денови со околу 10 степени, игралиштата беа преполни со деца, оти сите едвај чекаат да се надвор малку.
    Последно бевме пред една недела на 2 степени надвор, ама маци рече сонце греало и веќе лето било. Топла била и лизгалката :drunk:.
    Ок. Лизгај се беше.

И сега нелој ќе рече па ете оти дете ти кашла, ама не ми кашла од тоа, веројатно од авион собра нешто. Или па од градинка, пошто таму во моментов сите деца до едно се болни. Ама тие сите со маген дарм се.
    Подобро е маци за нијанса, едно спрејче што прснавме на грло мислам и помогна малку. Ама и пак надвор ја пуштам, колку може повеќе. Секако сме кај моите па да искористиме и планината и дворот. На неа многу и било убаво во Македонија :drunk:.

На mal.ecka, Chantal и Biljarkata им се допаѓа ова.
  12. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    745
    Здраво. Ве молам ако некој има контакт од проверен превозник за Германија да ми пише. Деновиве треба да испратам пратка. Благодарам.

13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.936
    Допаѓања:
    34.475
    Baraj go nego sekogas so.nego prakame https://www.facebook.com/share/1L4dGe5TeL/

На JasBee11 и zvecarka им се допаѓа ова.
  14. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    745
  15. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.393
    Не сум сигурна дали прашањево е баш за во темава, затоа што не живеам во Германија туку во Швајцарија. Ама мислам дека работава е слична кај нашите во странство, па сакав да прашам дали и вие го имате истото искуство, и гледам дека темата е активна.

Приметувам кај дел од нашите луѓе (и постари, ама и доста млади) дека самото тоа што живеат во странство се доживува како некаков статус. Не во смисла „ми е убав животот“, туку повеќе „јас сум тука, значи сум успеал/а“. И често оди со муабетот дека „луѓето дома им љубоморат“.
    А мене тоа ми е малку чудно, затоа што кога навистина живееш тука, гледаш дека е сосема нормален живот – работа, обврски, рутина. Ништо спектакуларно, туку едноставно среден систем.
    Па ме интересира дали и вие го приметувате ова кај нашите во Германија? Дали постои тој момент на потенцирање „ние сме во странство“ како доказ за успех?

Ме интересира дали е само мое чувство или и други го забележуваат истото.

На eliesaab и SummerGirl им се допаѓа ова.
  16. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    1.486
    Може од некој луѓе што го сметат ова за успех .
    Мене па луѓето од мк ми се чудни кога ќе кажат за мене и мк е германија како ние заради финансии дојдовме овде.

На Gosh, bubemconia, fairy88 и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    17.695
    Јас го славам секој ден што сум тука, а можеби го славам повеќе моментот што не сум таму.
    Да оставиш се зад себе, да се спакуваш во еден куфер. Одново да се докажуваш, да се интегрираш,да учиш, да растеш дете во друга култура без никаква подршка плус со јазична бариера. Можеби за некој ништо спектакуларно ама за мене е успех и си дозволувам да бидам горда на себе, во таа смисла.
    Е сеа не мислам дека некој ми љубомори.

Изгубија Германците во Ракомет, Мерци беше многу разочаран.

На mal.ecka, Maricheee, Yowannty и 11 други им се допаѓа ова.
  18. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.393
    Да, ама не би требало адресата на живеењето да ни биде некаков статусен симбол. Тоа го примеќам кај некои.

На JasBee11 и eliesaab им се допаѓа ова.
  19. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    5.040
    Допаѓања:
    17.013
    Занес-потрес. Како тие во Македонија што се, да не вредат. Знам за што точно зборуваш.

На SummerGirl, JasBee11 и Ursi им се допаѓа ова.
  20. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    725
    Да, тоа е така, но луѓето во Македонија, некои си викаат еве ја отиде, отидоа ќе се наполнат пари ние останавме тука. Си има вакво размислување во македонската средина. Малограѓанштина...една од големите причини за иселувањето

На fairy88, SummerGirl, Ursi и 1 друга личност им се допаѓа ова.