Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.456
    Допаѓања:
    45.969
    Најчесто со 5 години се почнува на курс за пливање , тоест се препорачува. Има курсеви и од 4 години , може да се најде .
    Моето денес ќе почне на курс. Со 5 ипол години . Спонтано најде мм курс , кој е во сабота . 12 пати се оди, курсот се продолжува се додека не научи детето да плива . Првите два пати се навикнуваат на вода , заедно со родител . Големиот и он ќе посетува ист курс. Дека не е добар пливач .

Големата ќе добие E-Roller . Сите другарки ќе добијат полека една по една.
    Почнаа да се собираат со другарките пред Rewe (facepalm) кај езерото. Средниот полна да го вози нејзиниот E-Bike да прави тури низ населбите . И сите се кој на каде . Малото и тоа научи да вози точак . Го вози на големиот точакот . Со татко му секој ден бара да возат низ маало :D

Вчера оставав сама , имав слободно попладне. Се трудев да лежам и да гледам некоја серија . Серијата ја довршив. Почнав филм . Го прекинав, зашто ми беше многу spannend. :rofl:

Сега да спремам переци за доручек и останувам сама пак цело сабајле :rock:

На IronLady, andrejko82, Gosh и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Masnickaaa

Masnickaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    1.083
    Добро утро,
    Многу сте тивки, ве нема цел викенд :)
    Цело време ве читам, ама ретко пишувам.
    @gjoker4e како си? Ти посакувам многу среќа и сила за се :hug:

На SummerGirl, JasBee11, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  3. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    844
    Допаѓања:
    1.569
    Добро утро
    Повторно е многу ладно. Но такво е може и април да биде ладен нема правило.
    Многу ми е мило за сите со големи деца , како веќе немаат потреба од родителите , потполно де самостални.
    Но кога правам муабет со пријателки сите викаат дека со поголеми деца потешко е . Од друга страна кога ќе ме погледнат тие невини очи малечки се топам.
    Е и многу мразам кога ќе го добијам коментарот тешко тебе сама со две. Што е тешко мене мои деца чувам.

За муабетот како старееме така личиме на родителите. Не не сакам да бидам како моите. Знам дека не цвета никаде но животот да го поминам така не сакам. Луѓе штедат цел живот за што. На одмор кога треба да се оди прво следи кавга па лутина не зборат сигурно 1 недела па потоа резервираат. За се нешто имаат коментар замерка само си пререкуваат итн итн. Го мразам балканскиот менталитет само толку ќе кажам.

На IronLady, SummerGirl, gjoker4e и 5 други им се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.679
    Допаѓања:
    7.865
    Добро утро

Ладно и никакво, неделава полна со термини, вози развозувај. Се надевам само дека се добро ќе помине. Лошо е жена кога е дома и кај што нема проблем го наоѓа.
    И јас мислам дека со поголеми деца е уште потешко и искрено имам голем страв .

На SummerGirl, gjoker4e, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.230
    Допаѓања:
    5.197
    Морген :f:

богами, ладно утрово, се смрзнав сабајлево кога го носев големиот во градинка. А уште не ни е се пренесено, ситници останаа во другиот стан, меѓу кои и скафандерот на бебе и земав сабајлево, го умотав во ќебе :D Исто како на стари слики мене што ме мотале на времето, додуша мене може со јамболии ме мотале, кој ги знае :lol:

Дали станувам како моите, стварно не знам. Во некои работи се фаќам како ги правам истите работи што ги правела мајка ми, а што ужасно ме нервирале како дете и сега јас им ги правам (несвесно) на моиве ]:) Татко ми, за жал, прерано не напушти и се што ме потсеќа во мојот карактер на него, мислам дека го негувам со посебно внимание и љубов, како парче од него во мене. Ама сметам дека сепак знам да бидам реална и никогаш немам став - ама јас сум таква и тоа е тоа, туку сакам да мислам за себе дека сум човек што учи, расте, се менува. Ќе видиме што мислат децата мои кога ќе пораснат, сигурно вака на некој форум ќе пишуваат - оваа мајка ни, врска немаше…:lol:

Јас откако сум овде, научив што значи да живееш без стрес, да верувам во себе и да се борам за своите права, без трошка страв. Мислам дека државата е таа што дава сигурност, дека што и да се случи, ќе застане позади мене и деца да ми згрижи и да ми помогне. Иако е сменето и тука многу веќе, тоа чувство на сигурност сеуште го имам.

Ај да не мудрувам многу сабајлечки, бебе заспа, да пробам да се измкнам да си направам доручек :wasntme::D

На IronLady, SummerGirl, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.866
    Допаѓања:
    39.199
    Јас добра.

И мене ме нервира балканскиот менталитет па можеби затоа и одма се затрескав во симпатијата ама сепак ни он не е цвеќе. :D
    Да беа балканските мажи такви ехеее милина, сигурно немало ни од Балканот да си отидам :lol:

На работа, се е според фамилијарни потреби, не само за мајки со мали деца туку на пример кој оди 2-3 недели на одмор дома (од кај што сме дојдени) добива слободна сабота пред одмор и такви некои примери, не е до работата туку самиот тим е таков, како биран по карактер и добрина. :D

Јас решена да се посветам самата на себеси! :l:
    Сакам мини џоб да најдам ама како да нема. :?:
    Најидеално би ми било секој ден 20 евра на црно на пример ама сеуште не ми доаѓа идеја што да правам за 20 евра ама може и 50 да се секако. :D

Гладна кокошка просо сонува, па така и јас сонувам да се зачленам во една нова розова теретана само за жени. :inlove: И само еден месец 100 евра е би била задоволна. Ама за тоа би ми требале приходи надвор од работа и мини џоб. :lol: Така да, прво мини џоб, па плус приход па розева теретана. :D

На IronLady, јolene, MacenceEna и 6 други им се допаѓа ова.
  7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.456
    Допаѓања:
    45.969
    Морген женски . Како сте ?

Трето кафе од сабајле ]:)
    И трета перална пере .

Не знаете колку сум возбудена, денес ќе стаса девојчето од Франција. :inlove:
    Собата е спремна , наместена .
    Ќе имаме гостинка скоро 10 дена .

Вие што правите?

На mal.ecka, SummerGirl, Ava.84 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.756
    Допаѓања:
    13.035
    Јас поклони бирам за деци. Овој месец 5 деца имаат роденден. Т.е у следниве две недели.
    Исто низ дома додека се свртам е веќе 1часот и треба малата да ја земам. За перење, пеглање надвор дождливо и ладно.
    Тоа немам ни шо мудрости да кажам. Ај убав ден :sun::f:.

На SummerGirl, Ava.84, TutiFuti и 6 други им се допаѓа ова.
  9. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.456
    Допаѓања:
    45.969
    Вчера малку наврна снег . Ама после се стопли и ојде се . Ќе се стоплува полека.
    Ќе сушиме алишта надвор .

Апропо поклони , моите имаат ваучери неискористени , веќе две години ги добиваат а не користат..
    Сигурно ги заборавиле .
    (facepalm)

На mal.ecka, SummerGirl, Ava.84 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    2.849
    Здраво. Дали ви беше тешко да научите германски посебно тие што незнаат ништо? И дали има бесплатни курсеви? Најверојатно се селеме во Германија па се спремам за се.

11. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    801
    Ова е многу индивидуално, зависи од трудот и трпението. Колку ќе се вложиш толку ќе научиш.

Бесплатни платформи: Doulingo, VHS deutsch lernen, DW Learn German.

На SummerGirl, MacenceEna, perlaa1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.456
    Допаѓања:
    45.969
    Јазик најдобро се учи со комуникација.

Може јас деновиве ќе го подобрам францускиот јазик . Во школо 4 години го учев. Збор не знам :x

Прееска криза за спиење ме фати, утре слободна сум има цело попладне да лежам :rofl:

На TutiFuti, SummerGirl, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.350
    Zdravo na site:) Se nadevam deka ste dobri. (fingers)Tuka kaj nas vremeto kako kameleon pred Edna nedela, te ke vrne, te sonce ke izgree. Pred nekolku nedeli mit crkna televizirot, Pa kupivme novi rezervi, Pa dur da se napravi, da se stavat da prorabotat rezervite kako Sto treba....Trebase vreme. Der Empfang war kaputt. (facepalm)ama Go popravivme i Sega Imam normalen zivot... Deneska ubavo bese, soncevo, sabajlevo bese mnogu ladno, glavava mi smrzna. Jas od mart pocnav so nova rabota vo kafic i mnogu mi e merak da posluzuvam gosti, da potgotvuvam pijaloci. Mnogu sakam da rabotam, sum epten motivirana:inlove:i so Site se slozuvam.Imame kujna, sank i servis. Otprilika znam kako tece sekojdnevieto tamu imam malce Überblick.Niz Site tie tri me vodea. Jas Site tri gi isprobav i znaete koe najvise od ovie sakam...Deneska oficijalno Go potpisav dogovorot, prethodno nemavme vreme. Sefot mit cestitase. Edna koleska Sto ne bese denes tuka i cestitavme rodenden preku video:inlove:mnogu se izraduva.Atmosferata e mnogu prijatna , duri i da zgresis nesto se zafrkavame na toa:Dgostite preubavo se cuvstvuvaat tamu, kako doma, ostanuvaat dolgo , si razgovaraat i citaat vesnik sabajle. Inace rabotam vo Teilzeit 20 Stunden die Woche.
    Deteto na komsiite go slusame nekade kako se dere i place ako ne e nesto po negovo, Sega mu kupivme Laufbahn so kola i mnogu Mu e Interesen zvukot:DDoduse mnogu e razmazen , no doma Kaj nas ne mu davame da se ponasa kako Sto saka.:devil:jas sum stroga so nego inace.
    Drugo nisto Novo. Toa:):)

На SummerGirl, gjoker4e и JasBee11 им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.866
    Допаѓања:
    39.199
    Не знам дали има некој што нема телевизор освен мене. :D
    Имам на ѕид закачен ама немам ни програми ни ништо.
    Функционирам без телевизор од 18 години па навака, а дека водоолите се напред пред времето, значи дека за скоро нема ни да постои телевизор. :P

На mal.ecka, Лејди Гага, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  15. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.465
    Допаѓања:
    17.686
    Мајки, има ли некоја од вас искуство со поправка на заби под целосна анестезија кај дете?
    Знам дека одамна ја имаше темава тука ама не можам да најдам...

Денес бевме на заболекар, некако многу беа ај да не речам "нападни". Инсистираа одма да закажам термин и без да се консултирам со сопругот.
    Одма ми рекоа дека нашиот педијатар нема да даде дозвола па право ми дадоа податоци од друг педијатар, да сме го промениле педијатарот ми рекоа, а ние сме кај истиот педијатар од раѓање...

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.866
    Допаѓања:
    39.199
    Јас имам свежо од јануари годинава. А зошто педијатар? Или забар мислиш?

17. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.465
    Допаѓања:
    17.686
    Педијатарот треба да потпише дозвола. Ми дадоа еден документ што треба тој да го потполни и потпише.

Ќе сакаш ли да споделиш вие како поминавте?

Иначе бев до педијатарот, закажав термин за консултација, за четврток наредната недела. И кога се јавив да им кажам дека ќе им се јавам до крајот на наредната недела после терминот со педијатарот, ми рекоа "Ее па тогаш ќе почнат фериен, сега можам да направам резевација за анестезиолог, после ќе мораме да чекаме после 7 април... " :drunk: Мислам хелоуу што треба јас да направам, да го сменам педијатарот уште пред да го слушнам неговото мислење.. :?:.. каде е проблемот да се почека две недели, сепак нема расипани заби што треба да се вадат, само треба кариес да се чисти...

Последна измена: 19 март 2026
    На SummerGirl, јolene, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.959
    Допаѓања:
    34.603
    Јас бев минатата недела за мене назаболекар ми паднаа пломби (забите не ме болат ) и таа како ракета мораш да вадиш три заби од еднаш упат ми даде веднаш да одам да ги вадам (facepalm)
    Јас знам дека умникот морам но го одложувам од страв а она ко почна седмица горе исто умник :@. Дојдов дома кажувам на маж и он вели епа ајде сите ќе ги извадиме само да не ги поправаме ]:). Свашта некоја нова мода им е изгледа подобро вади него лечи.

Кај нас сонце пука 17°С е надвор јас по мајца и мрсули пак ме повртори настинката не е алергија пиев вчера лоратидин значи настинка е :worried:

На SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  19. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.350
    Pa ima lugje sto ne gledaat televizija:Di dokolku se okej so toa ne e nisto strasno.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.413
    Допаѓања:
    8.998
    Колкаво е детето? Не соработува за без анестезија? Син ми и пломби му имаат ставано и лиено заби без анестезија. Не го носев јас можеби добил нешто локално за лиењето, ама обични пломби од 6 години му имаат поправа и заби без проблем. Сега немал одеднаш да треба многу заби. Јас пред би побарала мислење од друг забар, не сакам такви нападни плус смени педијатар божем тоа возможно е така лесно. Јас 7 години носам 30 км оддалечено на педијатар зошто никој не прима нови пациенти.

На Gavgamela, SummerGirl, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.