Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.148
    Допаѓања:
    40.059
    СПД се на власт? Предлозите им се (facepalm)

Многу убаво. Азилантите нека се котат како зајци, а ние ќе работиме како коњи (facepalm)

Јас уште не работам. Оваа недела треба да одам на разговор за работа. Во октомври ми го укинаа здравственото осигурување преку сопругот. Вработената ми вика Треба да ја платиш сумата. Имаше лист колку да платам. После тоа ме прашува Ти мажена си? (facepalm)

На JasBee11 и bubemconia им се допаѓа ова.
  2. bubemconia

bubemconia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    1.024
    Да, да... Плус има некаков договор со Турција од пред 60 години ако некој турчин тука работи и е осигуран цела фамилија да е осигурана во Турција покрај него. Тоа останува.

Додатокот за лекови што го плаќаме исто ќе се качи на 10 евра. Посета на лекар се планира да се доплаќа по 10 евра. Дали се' ова ќе помине ќе видиме. Ама за здравственото на сопружници сигурно ќе помине оти сите се согласни. CSU малку Маркус Содер се бунеше или барем глуми дека се буни, ама ништо и тој си легна на брашното.

На fairy88, јolene, JasBee11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. bubemconia

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    1.024
    Ако помине предлогот на CSU/ CDU ќе ве фати само ова со здравственото и тоа само кога детето ќе е над 6. Од друга страна ќе добиете олеснување на данокот и нема да е толку лошо. За најголемиот данок да ве фати ќе треба да сте над 210000 евра бруто како семејство. Ако помине предлогот на SPD што е исто многу веројатно, треба сите инженери, доктори, занаетчии да си ги спакуваме куферите.

На јolene, JasBee11 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  4. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.410
    Допаѓања:
    33.225
    Ние сме во тек на дијагностицирање, уште не сме ја добиле дијагнозата.
    Ама знаевме за аутизмот уште пред да ја запишеме во оваа градинка.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.463
    Допаѓања:
    46.000
    Значи без сигурна дијагноза не смеат од градинката да не ве примаат , и да ве враќаат назад.
    Тоа се само спекулации , без дијагностицирана состојба на детето .
    Може требало порано да реагирате , да не оставате така .

На JasBee11 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.148
    Допаѓања:
    40.059
    Ако уште сум невработена треба приватно да плаќам за здравствено осигурување? :?:

Изгледа ќе почнеме да си ги пакуваме куферите :x

На JasBee11 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.410
    Допаѓања:
    33.225
    Ни кажаа дека без асистент не може детето да иде. Или јас да одам со неа секој ден да седам таму.
    А не е поентата јас да одам, пак со неа цел ден таму, мене градинката ми треба за јас да си имам слободно време и за мене малку.
    Искрено, не знаев дека за асистент толку ќе се чека, да знаев дека така ќе биде немаше уопште ни да ја запишувам.

8. bubemconia

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    1.024
    Да, околу 220 евра месечно. Освен ако немаш дома дете под 6 години. Плус сплитинг ако се укине, маж ти нема да може да е веќе класа 3, тоа се плус пари.

Афд вчера се качи на 28%. Ако продолжат Мерц и СПД вака ќе оди без проблем над 30%. Лично сум член на друга партија, ама тоа плашење со вештерки "афд ќе ве избрка сите странци" не пали веќе кај никој. Многу наши гласаат за АфД од што им е преку глава од тоа да се финансира цел свет, а за Германија да нема.

На fairy88, JasBee11, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    13.098
    Ги читав коментарите и некако како населението не е баш најсреќно. Врти сучи, само тие што работат ќе се дерат финансиски.
    Врска нема. Самоубиство.

На JasBee11, SummerGirl, bubemconia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. bubemconia

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    1.024
    Не е задоволен, ама и никој не се буни, никој не протестира, а и на избори, за гласање нема баш некој избор угоре високо удолу длабоко. Овој Мерц се' што вети на избори, се' буквално спротивно направи, само да стане канцелар.

На JasBee11, SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  11. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.497
    Допаѓања:
    17.786
    Јас разбрав дека нема да треба да се плаќа приватно осигурување, туку на вработениот сопружник ќе му се одбива 3.5% од бруто платата и тоа ќе оди како дополнителен придонес за кранкенкасата.

Иначе и јас верував дека афд се различни но како што се одвиваат работите во светот, имам чувство дека и тие ќе испаднат како Трамп, лажна опозиција.

Кристине Андерсон ја следам, за многу работи е реална и доста се бореше против бесмисленостите за време на короната, но таа го возвишуваше Трамп, исто и Вајдл. А на крај видовме што се случи, светот имаше голема надеж во него но тој испадна дека е исто дел од сатанистичката постава на политичари послушници кои работат за исполнување на зацртаната агенда.

На bubemconia, JasBee11 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  12. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.497
    Допаѓања:
    17.786
    На цело работно време 3000 бруто значи Stundenlohn од 18.75 eur што не баш минималец.

На Marge, Poppins, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    5.720

Каде ги следиш сите овие работи?

14. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.840
    Здраво луѓенца… дали ммр вакцината е задолжителна за тргнување во Кита? Претпоставувам дека е. Две дози ли се? Утре треба да ја прими ама малку е настината и У6 треба да има. Нема за скоро следен термин тек за еден месец… не знам дали сепак да одиме или да одложам. Сакаме август, септември да почне во Кита.
    Најчесто тука пишувам кога ми треба совет за малата, можеби треба да направиме група Мајки во Германија :D нејќам да смарам ако се збори за нешто друго а се убацувам со мајчински проблеми. :D

15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    13.098
    Да задолжителна е.
    Кај нашиот педијатар за вакцина термин се дава од денска за утре. Не е исто како и за преглед.
    Како и да е, штом сте утре на преглед, ќе види дали ќе вакцинира или не. И во август да ја прими, пак може од септември да тргне.
    Има ли место добиено детето за градинка веќе?

Инаку групата се викаше мајки во Германија ама ја преименуваа, и сега си пишаме шо си сакаме тука. И кало не поминал денот и како деца не нервираат и за политика и за се.

Најмајкава тука, однесе дете во градинка, бев на пазар и си легнав. Ми се вртеше веќе од што цела ноќ се нешто пискаше во сон. Она си сонува и си повторува, јас се стресирам на секој нејзин вик.
    Сабајле станав мртва уморна. Со последна сила до градинка се однесовме и после 40 мин влезе во собата. Инаку 5м е патот до градинка. После се враќав и мини да ја однесам, оти ја заборавивме дома. Прв ден после одмор на градинка, не се знаеше кој на каде треба да оди.
    Да се напијам кафе и да припрема за ручек и да одам да ја земам.

Фустан имам, за маци нарачав 3-4. Костум има. За кумата поклон има. Фотограф има, свекрва торта нарачала- едно гајле помалку.
    Фалат уште чудо работи, а и гости за мај најавени. Дома бомба паднала. Ќе средував од сабајле, еве средив паднав во кома.
    Ај ми почнува мене смената со маци дури сега, убаво е времето..од едно игралиште на друго ќе се оди. Па ќе се прибереме дури пред спиење дома, да не гледам хаосот :tmi:.

На TutiFuti, Katie90, JasBee11 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.840
    Овој не дава така од денес за утре… Ми рекоа ако кашлала и носето ако е затнато нема врска само да нема температура. Ама мене не ми се ризикува. Ама ај ќе одиме тие ваљда подобро знаат.
    Да, има добиено место во август почнуваме со адаптација.

17. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    838
    Како што ти кажа и Јolene задолжителна е за во градинка. И нашиот доктор вакцинира и со растечено носе секако без тт, и не сме имале проблем до сега.

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.415
    Допаѓања:
    8.999
    Дечки ве има со европски пасоши тука? Не германски. На маж ми и син ми им стигна следново. И една пријателка исто со хрватски пасоши истото им стигнало на сите. Не примаме никаква помош ниту некогаш сме примале. Ни арбајтлос никогаш. И сега да пратиме платни, листи, нов договор за работа и контоауфцуге што ми е лудо да им праќам контоауфцуге. Еве слика за што се работи. IMG_20260427_174005.jpg

19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    34.719
    Маж ми е со ЕУ ама нема ништо вакво стигнато, да не е фејк или па ги заоструваат мерките за престој и на ЕУ државјани:wasntme:.

На SummerGirl и Chantal им се допаѓа ова.
  20. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.415
    Допаѓања:
    8.999
    Све убаво стои од градот со броеви со меил. На повеќе тука конкретно хрватски државјани им е стигнато. Денес маж ми рече ќе праша од другите странци дали има некој нешто такво стигнато. Ова испаѓа повеќе документи за нив треба да пратат него ние за ауфентхалт.