Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.470
    Допаѓања:
    33.583
    Здраво женски :D
    Вие шо сте ваделе мк пасоши во амбасадите овде, кои документи ви ги бараа?
    Ми истекува во август па морам да го сменам.

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    8.080
    Како што ми текнува термин тррбаше , стариот пасош и плаќаш со картица.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    5.242
    Зависи каде, прати им мејл, ќе ти кажат точно. Ние во Минхен вадиме, таму па задолжително е кеш да имаш, термин ти треба и еден формулар што ќе ти го пратат на мејл, пополнет да го однесеш и стариот пасош, не знам дали мораше и на поднесувањето да се носи или само кога го подигаш готовиот, за да го поништат.

На SummerGirl и Adidas888 им се допаѓа ова.
  4. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.470
    Допаѓања:
    33.583
    Е фала ви, тоа ме занимаше само. Си мислев да не бараат и некаков извод.

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    878
    Пиши на меил на Амбасадата во која сакаш да вадиш пасош. Ќе ти пратат кој документ треба да го пополниш и што да доставиш плус и истовремено ќе си закажеш термин. Ова е искуство со Минхен Амбасадата, околу 5 пати имам вадено пасош.

На SummerGirl и Adidas888 им се допаѓа ова.
  6. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    2.706
    Здраво девојки, германец му кажал на роднина, ама не знам колку е точно.
    Маж можел да зема пензија на 61 година околу 900еу. месечно (со 5 год работен стаж.)
    Нешто како социјална помош. Да не чека старост до 67.

Не знам дали е точно ова, ако имате инфо на колкава старост се зема пензија, дали има вакви варијации и сл. би ми значело.

Извинете ако е глупаво прашањето. Се работи за постар човек кој работи во Гер.

7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    15.109
    И мене ме интересира ова за пензиите како оди, мене па ми кажаа дека и на 65 години можело да се оди во пензија, не мора до 67.
    Ако некој знае каде да се праша за пензија како е точно ќе ве молам да ми пише.

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.903
    Допаѓања:
    39.316
    Може ама ќе се зема пониска пензија.
    На пример ако отидеш на 60 години ќе земеш 500 евра месечно, ако отидеш на 67 1000 евра. Ова вака ептен грубо од колешки што знам.

На 61 и 5 години стаж пологично е да зема 100 евра месечно пензија, а не 900. Би требало да го следува Bürgergeld, тоа може да се пише на Гугл и види дали нема ограничување на возраст.

Може и кранк да пише година- две да одмори.

Може да ја земе целата пензија одеднаш и да се врати во родната земја.

Најточно само на телефон во соодветното пензиско осигурување. За се има милион подточки и 100% точно само телефонски може да се дознае.

На JasBee11 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.903
    Допаѓања:
    39.316
    Се повеќе и повеќе познанства имам и веќе почнува проблем да ми станува! :tmi:
    Не смеам така да речам ама баш убаво ми дојде кога никој не ме познаваше и можеше да се сконцентрирам само на себе.
    Сега треба баланс да направам.
    Здраво треба на повеќе од секој втор да кажам.
    Кафиња, родендени, па дури и покана за свадба вчера! :o Се почуствував како во Мк да сум.
    И сето ова е за убаво воглавно ама како нагла промена ми дојде.
    Уствари сакав да се жалам (facepalm) ама откако напишав гледам дека сепак добро е ова, само можеби треба време да се навикнам. :)
    Или преселам. :lol:
    Еве и совет ми текна сама за себе, никој дома да не викам! Другото може да се среди! :inlove:

На mal.ecka, bubemconia, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Vitkano

Vitkano Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    200
    Здраво, сакам да прашам дали можеби познавате некој што издава сместување во Германија во Mühlheim am Main или околината? Се работи за сместување за 3 месеци од Јули за 4 студенти.

11. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    1.401
    Вчера бев со моите во кафич на ручек и врнеше, истураше. Es hagelte sogar. Депресија ме изеде дури седев во кафичот.

На MacenceEna и TwistedSister им се допаѓа ова.
  12. bubemconia

bubemconia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.079
    На тема пензии ако си работел над 5 години не може цела да ја земеш одеднаш, само под 5.

На JasBee11 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.903
    Допаѓања:
    39.316
    Јас имав колешка, се врати во Србија па пак се врати тука за доработи уште неколку месеци и да има 5 години стаж за да може да ја земе пензијата.
    Па од таму ми е инфото ама не дека не ти верувам, можеби она погрешно разбрала, и онака не знаеше добро германски.
    Изгубивме контакт и не знам дали ја зела цела пензија или како.
    Сакав само да кажам од каде моето инфо коешто ете можеби е и погрешно.

На bubemconia и JasBee11 им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.903
    Допаѓања:
    39.316
    Изгледа сите ја чекаме @јolene со реферат и слики. :D

Мај- дожд и смрзнав. Ама инает ме фати и не пуштам парно и крај па чај си купив. :D
    Наредна недела дури 32 степени покажува ама тоа не е ни малку нормално?!

Да се германизираш значи главна тема времето да ти е. :)

На felisitas, Marge, SanelaS и 5 други им се допаѓа ова.
  15. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.615
    Да неа ја нема и никој не пишува. Не штедам воопшто парно пуштам работи постојано.
    Што правите со алиштата од децата? Тоа што можам давам , но бебешки алишта немам бебе неко во близина. Не сакам да чувам не планирам да раѓам уште еднаш.

На TutiFuti, JasBee11, SanelaS и 3 други им се допаѓа ова.
  16. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    17.964
    Не е ни малку, а и многу мал број на вработени ја имаат таа плата. За 3500 нето ти треба отприлика 6000 бруто. Е сега ако вие сте во топ 10% во Германија по заработка, тоа не значи дека реалноста е мн. поразлична.
    Screenshot_20260519_173254_ChatGPT.jpg

На Poppins, JasBee11, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    5.242
    Пробај да продадеш нешто на Клајнанцајген. Јас така некои скафандери, јакнички, нешто така што малтене ич не е носено, го објавувам за продажба. Друго, се ставам во контејнерите за облека. И јас не планирам трето :D(lalala)

На Masnickaaa, JasBee11, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.159
    Допаѓања:
    40.095
    Ги фрлам во контејнер за облека. Нешто од тоа давам на други деца. И јас не планирам да чувам :D

Направив повраток на данок преку Елстер. Не е тешко. Треба да вратиме пари :D

Денес тука е топло. Утре ќе биде облачно. Од четврток до крај на неделата ќе биде сончево и топло.

Правев генералка. Не знам од каде има толку многу прашина :x

На TutiFuti, JasBee11, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  19. bubemconia

bubemconia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.079
    Богат си со 3500 нето ако живееш во некое село до Дрезден. Ско живееш во Минхен малку е 3500 евра плата за семејство и крпиш крај со крај. 2000 ти е стан без сметки, јасла 600 евра, градинка 300, карта од предградие до центар над 10 евра дневна по човек. А тие што заработуваат повеќе живеат во поголемите градови. На 2500 евра даноци и давачки кон државата уште да ми зборува SPD дека со 3500 нето си богат и треба да ти се качи данок, не е ни чудо што толку германци се селат. Ако качат даноци секој што заработува добро и може да работи од странство ќе се исели.

Ние земаме повеќе од тоа двајцата, ама со две деца, трето на пат, кредит за стан тука и кај нас, не сметам дека сме богати ко што вика SPD. Имаме за еднаш месечно во ресторан или музеј, за една зимска прошетка низ европските земји и еден одмор за Македонија. Сега ако укинат елтернгелд ко што најавуваат, не знам како за бременост ќе преживееме со една плата, цела заштеда ќе оди. Ако качат данок и укинат Сплитинг, уште потешко.

Во Македонија мислам дека е 10% данок. По горниот пример на 6000 бруто, се 5400 нето. Каква сака нека е лоша, за разликата од парите ќе си се лечам на приватно, ќе пуштам дете кај сака во светот да студира, ќе си купам стан во која сакам држава низ Европа, ќе инвестирам за пензија. Нема тука да крпам крај со крај. И ќе го направам тоа, само децата да ми пораснат. Сите одат на печалба во Германија, јас ќе се вратам на Балканот на печалба:cash:8)

На Katie90, TutiFuti и SummerGirl им се допаѓа ова.
  20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.791
    Допаѓања:
    13.208
    Јас Џоки уште сум :drunk: и парно пуштив. Денес мислев ќе чистам низ дома, ама очигледно одмор повеќе ми треба, а и што време денска нема да дозволи да однесам дете на игралиште, па дома ќе се бркаме, одлучив да сварам чај и да дремам под ќебе. Може само листа да направам шо да завршам чет-петок. Ама само здравје да има, се друго ќе биде.

Нормално рефератот следува, слики се уште нема. Ако најдам некоја пристојна ќе пуштам:o:.

Пред одење нели не сме ние ние, ако не збереме нешто вируси од негде. Па така маци од први мај собра стомачен, кој го предаде на татко и одма, и јас ги чував цела недела пред да тргнеме. Нарачував, планирав, одев низ дуќани, дете гледав и се.
    Дојде ред петок да се пакуваме за да си одиме, и оп другарка ви почна да повраќа. Ај велам стрес, се истоштив, милион обврски. Ама не, ме стигна и мене и така во саботата не можевме да летаме, оти јас не можев од кревет да станам, па купивме билети за понеделник и се молев некако да се кренам за да можам да патувам.
    Како така успеавме во понеделник да стигнеме во мк. Мене веќе од стомачниот подобро ми беше, немав симптоми ама затоа се воспалија синусите и добив ларингитис од многу повраќање.
    Па така свекрва ко ме виде, ми рече да ојш да одмараш, оставај дете и спиј.
    Ме гледаше жената со храна и дете два дена, се средив колку толку. Се заврши обврски се што имаше во неверојатен рок.
    Не ми се верува, бурмите за 24 часа готови беа,отидпов на фризер, се исфарбав дури а додека чекав фарба, ми издепилираа нозе и раце и ми средија веѓи. Абе овде 3 месеци ќе чекав за истото.
    Една цвеќара во градот и нормално се таму, и поклони се завиткаа и цвеќе и китенки се се заврши. Од спротива дуќан за долна облека, купив и за мене и за маци и оп за еден ден, се што остана не оправено се среди.
    Дете се играше со баби и дедовци, мачиња, кучиња и не ни и требавме. Среќна- пресреќна не сакаше ни да си дојде.
    Денот на венчавката дождлив, ама пред венчавката сонце па и фотосесија истеравме. После во ресторанот заврна, и пак престана ко завршивме.
    Нели од стомачниот со маж ми симавме и на обем, па и облеката совршено ни стоеше :lol::D.
    Бев на фризура и шминка, оти не стасав да си купам се, не сум многу задоволна од резулатот ама и така помина.
    И ги видов сите мои блиски на едно место, после толку години. Сите насмеани и дотерани. Им реков да не ни носат поклони и на крај едвај се донесовме.
    Сфатив дека сепак огромен круг на луѓе имам шо ме сакаат и што ги сакам и беше многу убаво. Ќерка ми кај сите одеше и со сите си играше. Ко да немаме дете беше. Толку многу беше радосна.
    И нели цело време се плачев од свекрва ми, ама овој пат како некоја друга жена да беше. Однос кој би сакала да го имаме секогаш. Од горе ми поклони бисери филеви, сребро филигран:$:inlove:. Не знам што се случи искрено? Уште сум збунета:?:.
    Исто детево мое многу воспитано и умно излезе, џабе ви се жалам од неа.

Овде се вративме и ладно, маци почна да поткашлува и вчера им ја однесов и им реков да ја чуваат барем еден час, оти имам термин. Цел ден ја чуваа во градинка и уствари се повлече и кашлањето. После одма да се искористи денот и сонцето 3 саати со дечко и на игралиште. Па и новата ми пријателка со девојчето, абе капнавме.
    На крај велам немам вечера и беровски јуфки ми дадоа, за набрзина да си спремам јадење дома.:sun:
    Така.
    И јас ко тебе направив толкав пријателски круг минатите месеци, што нон стоп и секој ден имам со некој нешто. Деца се дружат и играат. Дома не се викаме, по игралишта се собираме. Носи секоја нешто за децата, они пресреќни. Јас уште повеќе. Многу сакам пролет:sun::f:
    На комшиката од приземје и цвета јоргован, па во спалната мириса божествено. Се ми е полно и рамно, освен нели хаосот дома :D.
    Мај месец за секогаш омилен месец. Зелено, шарено и топло во :l:.

Последна измена: 20 мај 2026
    На Jas!, happygirl, Katie90 и 10 други им се допаѓа ова.