1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.794
    Допаѓања:
    13.225
    Како ти се јавија бе Џоки? Оти мене туку така не ми се јавува никој?
    Значи аи аплицирала- сторила абер дека сакаш друга работа?
    Шо повеќе тогаш ќе се мислиш. Веќе си направила чекор во друг правец.

Целата среќа кај тебе (fingers).

На mal.ecka, fairy88, JasBee11 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. bubemconia

bubemconia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.083
    @SanelaS мене во такви моменти мисла ми е дека се' е минливо. Најлошо е чекањето, не знаеш на што си. Ти праќам среќа.

Во врска со елтернгелд да ви кажам новости. Министерката рече нема ништо да крати, ни граница ни бутур, може времето малку да го скрати, ама со две месеци помалку ќе се снајдам некако, но без тие 1800евра навистина нема да можеме. Ќе требаше да се враќам за МК. За џабе си правев стрес.

Е освен стрес што си правев, правев и торта. За прв пат. И супер ми излезе. Не нарачувам веќе многу ми е скапо, треба да се штеди, кредит имам за исплаќање :puke: Единствено нервозно ми беа корите да ги печам, друг пат ќе си земам готови од Реве или ми рекоа можело и од слаткарницата да си купиш каква димензија сакаш таква.

Моите се сите за Македонија отидени, јас сум овде сама и место не ме фаќа, само нешто готвам, па даноци средувам, па гости си канам...

На Jas!, JasBee11, Chantal и 4 други им се допаѓа ова.
  3. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.525
    Допаѓања:
    18.009
    И јас сум решена да се испробам во торти правење. Тука и онака за детски роденден не си ги мерат мајките која поголема и подобра торта ќе има. Кога гледам со какви колачи се прави роденден си велам алал да им е, колку се скромни а секако имаат повеќе од нас. Четири години порачувам по ред од наши и екс ју тетки "домашна торта" и добивам обичен куп од готови кори замачкани со бљуткави филови, кој ниту се сече ниту е вкусен. И сето тоа за 150 евра минимум. :x

После видов дека може и naked cake да купиш за 40-50 еур и да ја декорираш само. Мислам дека и тоа го прават бидејќи на повеќе места ги имам истите вкусови пробано.

На JasBee11, Chantal, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.903
    Допаѓања:
    39.316
    Јас сум на мисла кранк да пишам јуни, јули и август…
    Или јуни да работам со последната надеж па јули август септември кранк…

Наталната карта вели дека од јули ќе имам нов шеф. Тоа значи нов шеф на оваа работа или новиот од новата. Ќе видиме. Па ќе ве известам колку е точен чатот. (fingers)

Со нов шеф нема да пишам кранк.

На fairy88, JasBee11, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.794
    Допаѓања:
    13.225
    Џоки ти ли си? Шо се случува, дали нешто промашив?
    Ти нон стоп одеше на работа и си ја сакаше работата? Шо бидна сега?

Јас од домаќински работи на пр пире утнувам, ама торта знам да правам. И така ме опушта печењето торти нема до кај. Не знам да ги декорирам како на пример Аника, ама се многу вкусни.
    Имам и јас ко Ена една што ми е брза, многу вкусна и скоро за секој повод проаѓа. Со боровинки е мојата :D од еинфах бакен.

На mal.ecka, Jas!, JasBee11 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. bubemconia

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.083
    Мене ми е проблем што не знам да декорирам, ама имам украси од лани. Гостите ќе ми дојдат во три групи, две германски и една наша, ама едната германска група очекува торта оти има секоја година кај нас.

Јас ја правев една барон торта се вика, со чоколаден фил и овошен фил, со купени кори од Реве, дијаметар 28 ми излезе околу 20 евра без украси. Две да направам од 40 до 60 ќе ме чини. Полани платив 130 евра за торта долу 28, горе помала и еден пау патрол залепен на неа. На вкус беше стварно убава. Ама сега ми требаат најмалку две и некако многу ми е.

Кога не треба кори да печам побрзо ми оди, за 2 саати бев готова.

На JasBee11 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    46.101
    Рецепти за обичен пандишпан може да најдете секаде на интернет. Многу е лесно и ефтино испаднува.
    Некој крем , нешто овошје и ете колач или торта .
    Правев десерт со маскарпоне, од доле бисквити рендани помешани со стопено чоколадо и малку путер. Горе крем од маскарпоне и Sahne . Помешано со малку шеќер во прав и едно ќесиче ванилин шеќер. Горе јагоди , пасирани . Се тоа од памет .
    И вкусно испадна

И мене ме интересира што бидна со работата на @gjoker4e .

Не се пофалив вчера порачав гарнитура за надвор за терасата .
    Цел викенд го поминав надвор и како втора дневна е , па сакав да ја сменам оваа оставнина од свеки . Три метални столици и една маса веќе рѓосана.
    И најдов една убава дрвена гарнитура. За 800 евра . Замижав и ја порачав . Screenshot_20260526-203757.png

Јули негде треба да стаса ако не и порано и ептен се радувам.

На Katie90, bubemconia, Jas! и 5 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.903
    Допаѓања:
    39.316
    На 05.05 му кажале, на 06.05 дознав, на 15.05 му беше последен ден.
    Долга приказна е и многу е комплицирано.
    Дипломатски германски потег.
    За брзо ќе знам дали ќе се врати или не.
    Самиот сакаше да си отиде ама дури по 5ти негов обид му одобрија да го префрлат на друго место.
    Сакаат да ја тргнат одвратната шефица од Косово и само ова беше последната надеж.
    Германциве ќутат и не се караат ама решат се на дипломатски начин, само од каде им е трпението еве не знам.

Единствено добро е што мораше да издржам една недела без него и сега имам две недели одмор.

На mal.ecka, JasBee11 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.794
    Допаѓања:
    13.225
    Џоки многу во шифри ми зборуваш не можам да те разберам.
    Кој на кој, што кажал.
    Нели ти ќе одиш на интервју за нова работа? Кој тргнале, симпатијата ли?
    Овде прегорен мозок, полека објаснувај :drunk:.

И јас ќутам и не кажувам и после соопштувам и сите се затечени. Не е трпение, туку тивка одмазда ај у пм :D.

И уште еден едит. Ќе купувам фустани за свадба. Ставив у кошница, додека да завршат успивачките драми, ги нема веќе. Нешто имаше 20% на заландо и сите ко збеснати купуваат.
    Детево беше болно вкупно пола ден некна :?:. Поима нема шо беше. 40 температура, повраќање и од еднаш оп два дена фала богу е стабилна. Денеска дома беше утре ќе ја носам во градинка.

Последна измена: 26 мај 2026
    На mal.ecka, JasBee11, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.617
    Како кажувате за торти правење како да е толку едноставно. Јас морам да гледам чекори на youtube. Но најчесто жолчкоте се искористуваат во филот, нели во корите само белки. И каде има готов пандишпан во повеќе големини? Во кауфланд , во едека… се исти мислам 30см.
    Немам време да печам , а и откако лани ги утнав па завршија во канта немам желба сама да печам. Знам дека не е тешко но дека не правам често.

За децата од градинка каков колач да правам ? И какви игри да смислам ? Паника ме фаќа.

@SanelaS ти држам среќа се да биде добро .:hug:

@gjoker4e и јас ништо не те разбрав . Претпоставувам на некој шеф или симпатија. Но заради него ли и ти ќе си одиш?
    Но штом има подобри услови зошто да не.

кажувајте сега каде на одмор? Буќиравте ли веќе?

На gjoker4e, Katie90, JasBee11 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    2.908
    @MacenceEna Да, секако. Но во друг период е твој избор, а во тој период е невозможно да одиш да работиш посебно кога бебе цица на 2 саати.

@joana18 Zitronenkuchen.

На JasBee11 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.794
    Допаѓања:
    13.225
    Од торта има и едноставно и комплицирано. Не мора да значи дека мора жолчки и белки да делиш за секој фил. Па да вариш жолчки во крем и да матиш маргарини.
    Ќе си олесниме на тоа што имаш.
    За убаво печење нормално треба и опрема да имаш. Пандишпаните и купените може да ги исечеш во големина која ти одговара, остатокот да искористиш во фил.
    Јас за мала торта на пр печам во плех од релна шо се големите и сечам после, тамам три пандишпани со големина 20цм вадам.
    Фил можеш да користиш на база маскарпоне, фриш кезе. Маскарпоне-овошје или маскарпоне чоко е ок спој.
    Пудинг-жолчка -путер е исто ок спој за ванила вкус.
    Зависи шо сакаш.
    Скроз обичен пандишшан е само јајца, шеќер и брашно. Ништо друго. Да ни пециво, ни млеко не мора.
    Детево вчера го пофалив ама ноќта не ми се слушаше најдобро. Пак ќе ја оставам дома. Нешто го мачи ама ај нека каже шо е :@.

Жешко и кај нас. Мај ен знам дали толку топло било..дома ептен се стопли. Не може да се проветри дури.

Дали и на вашите деца омилена активност им е шлакање на чисти прозори и огледала ?:devil:

За одмор ќе ме иссели уште малку.
    Ние бевме во Хрватска, па мк. Секој викенд негде го терам да одиме. Сега му смислив италија следна недела ама не е букирано оти нели дете. После имаме пак мк свадба одење. Дали ќе излезе уште негде да се иде ќе видиме. Некако многу се истрошивме, ама детево целосно ко мене а му кажат шунесвохененде во градинка, дома иде и го прашува татко и кај ќе одиме за викенд :x.

Детево беше будно од 1 ипол до 5 рече татко и..сега спие, немам сила ни за драми. Не плачеше, не ќенкаше.. речњ ја боли заб да дам сокче. Ама кое запче кога сите се излезени. Гладна сигурно беше..жешко сигурно. Нос секако со секрет. Шо беше друго не знам.
    Една недела не сум спиела пак, ама не смеам да се жалам кај вас со бебиња и така само ќе ве гушнам :hug:.

И Санела денеска да ја гушнам :hug:. Се надевам на добри вести:l:.

На TutiFuti, Katie90 и JasBee11 им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.254
    Допаѓања:
    205.026
    @Gosh ... ostanav jas bez tablet, I bez kirilica...takarecheno bez zborovi:bug:
    Valjda forumska penzija. Bidete umni... ve chitam incognito:bandit: :*
    ...
    Tbc

На mal.ecka, Mumoftwo30, Ava.84 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.525
    Допаѓања:
    18.009
    @Gosh уште малку Интерпол ќе го вклучеше во потрага по тебе. Во секоја можна тема те бараше. :D

На Mumoftwo30, eliesaab, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.497
    Допаѓања:
    33.733
    Бев за пасош да се сликам во мк амбасада во Бон. Сите вработени беа албанци :rofl:

На orxideya, Mumoftwo30, Trexane и 3 други им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.903
    Допаѓања:
    39.316
    Животот ми е во хаос. Само да не биде полошо. :)
    Накратко, не е он тука. А мене на ред ми е уште поголема плата. Следната плата ќе ми биде “петтото покачување” откако сме дојдени.

@Adidas888 Кога они имаат по пет деца, а ние Македонците едвај со едно се справуваме.

Во секта ќе влегувам. Самата ќе ја формирам и само јас во неа ќе бидам. Ќе медитирам со свеќи, ќе одам да газам по оние игли- не знам како се вика тоа, ќе визуелизирам сама на кафе, ќе ставам сол во чорапи, итн итн :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

И морам да ослабам. Летово беше шок за мене. Демек да облечам сукња од лани лето и за 15цм не се закопчува. Е дури тогаш се освестив. Ама касно нели. Теретана е значи нешто уау. Дома џабе не можам да се натерам.

На mal.ecka, JasBee11, Adidas888 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. bubemconia

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.083
    Пандишпан правоаголен можело од бекерај да се купи. За комплицираност мене најкомплицирано ми беше дури на германски да ги најдам сите работи од македонски ко хопла, густин итн. Со шлагот уште се мачам да го изматам ептен цврст ама ќе биде. За другото ти треба само миксер, да си ја знаеш рерната и уште неколку слаткарски прибори ко шприц, шпакла итн. Пробај со полесна торта јас ја правев една Барон, од српски јутуб, два фила еден чоколадо и пудинг, другиот овошје и пудинг.

За градинка ќе носам сладолед и овошје, не носам колачи. Лани носев пудинг и бисквити што е таа наједноставна торта, а полани крофни од пекара.

За игри ќе земам некој бастелн сет, а после надвор на шпилплатц.

И годинава јасно и гласно ќе напишам и кажам роденден од 15 до 17. Лани не напишав, едните гости ми беа од 15, другите 18:30 закажани и баш таа една што стално не брка одма да си одиме кога сме кај нив на роденден, си седеше од 15 до 19 со детето. Душа ми пукна значи.

На SummerGirl, JasBee11 и Katie90 им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.903
    Допаѓања:
    39.316
    За шлагот да е цврст да не ти фали Schlagsahne festiger sahnesteif

На bubemconia, SummerGirl и JasBee11 им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.903
    Допаѓања:
    39.316
    Да не има некој случајно купони од Такко што не му требаат?
    Оние што се за 5 артикли 30% 25% 25% 20% 10%

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.903
    Допаѓања:
    39.316
    Крлеж само што приметив и го извади мм со чупалица
    Уште вчера ме чешаше тука ама не загледав
    Голем ми изгледаше како топче
    Замислував дека крлеж е помал не знам
    Местото е црвено
    Само што ми го извади ми се слоши и легнав и вода и шеќер пивнав и со вода на лице ама тоа е од паника најверојатно
    Многу ми е страв

Може дома да имаме крлеж или од шпилплац вчера или било каде има крлеж?

Може да е многу опасно?

Чатот вика ако стане црвен круг околу него треба на лекар

Мора ли се нешто да се случува кога има човек одмор?