Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. bubemconia

bubemconia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    1.132
    И јас за истото се распрашував пред некој ден. Има на АДАЦ на сајтот и исто одговор ми дадоа како на Yowannty, само и за Унгарија ми рекоа дека не може, значи само австрија и германија.

На Trauben, Tajnaotrovna и SanelaS им се допаѓа ова.
  2. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.497
    Допаѓања:
    46.289
    Женски што правите ? Арнички?

Уште три дена до одмор. 3 недели ќе уживаме дома .
    Мм на работа како што си е редот , нема да имаме заедно одмор :rofl:

Базенот го најде своето место. Трева ископана, ставено патека и целото место покрај базенот е поплочен .
    Базенот како што е ред испушта од негде вода :devil:
    Па ќе го замениме деновие . Малку вода испушта. И затоа е до колена полн . Ама не е проблем,.за децава таман вода е . Да се пљаскаат во вода .
    Некогаш ескалираат , како сега во моментов. Па мора да се реагира (facepalm)
    Ќе се потепаат во вода :shake:

Вие како ги поминувате деновие ?

На IronLady, Trauben, SummerGirl и 7 други им се допаѓа ова.
  3. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    2.339
    Ми дојде некој тип за струја на врата и ми вика “Mama und Papa da?”
    Му викам “Ich bin die Mama.” :rofl:
    Јас целата таква шизната во главата бушава по влечки како некоја женетина не знам како можев да му изгледам ко мало девојче ама фала му. Highlight на денот ми беше. :D

На Mumoftwo30, Trauben, SummerGirl и 7 други им се допаѓа ова.
  4. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.809
    Допаѓања:
    13.579
    Немам среќа со порачки од Отто.
    Ми стигна огледало скршено, 1 пукнатина е, може да се користи, ама не го сакам веќе, башка 15 дена го чекав за достава, па 300 мејлови до продавницата, ме правеа будала дека грешна адреса сум дала, отварам тракинг бројот- адресата точна... Конечно го донесоа и пукнато е на среде.
    Има ознаки дека е стакло внатре не знам како го хендлале и што правеа со него две недели.

Им пишав да пратат ново и како треба да го вратам скршеново ако воопшто им треба.

Претходно имав фиоки порачано од друг продавач преку Отто, пак стигнаа после мејлови и барање каде ми е нарачката, среќа па здрави стигнаа.

Не се големи нарачки, ама памет за другпат за нешто поскапо. Не е ни до нив, ама ДПД и ДХЛ ги хејтам од дното на душата.

ДХЛ еднаш за една нарачка ми звонеа, се јавив на домофон, ми вика "имате пакет", му кажав кој кат сум, му отворив влезна врата, го мрзело да се качи, оставил ливче во сандачето да отидам јас да си го земам пакетот. Што звониш кога планираш ливче во сандаче да ми оставиш? Не беше ни нешто тешко, 1кг макс. Па возев до кај пикап шопот за пакети. Па пиз*ави матер, ако било да идам со кола до кај вас, ќе отидев до продавница да купам тоа што ми треба, немаше да порачувам онлајн.
    Друг пат, исто ДХЛ, ја вратиле нарачката скроз. Добив додуша рефунд ама кога прашав што е причината, не можеле да ме најдат на адреса. Цел ден бев дома. Го мрзело доставувачот, пишал дека такво име на адреса не постои и скроз ја вратил нарачката. Му пратив слики од сандачето дека адресата е точна и презимето е точно, не знам колку мејла пратив до ДХЛ сапорт, не бре, мува не ги лази овие.

Имаше едно видео што вика "твојот најголем непријател во Германија не е ауслендербехорде, ДХЛ е" и сега сфатив што сакало да каже. :D

Досега, само со на амазон доставата сум презадоволна, пу пу да не ги подречам.

Јас се извинувам, морав некаде да се испукам.

На IronLady, JasBee11, Trauben и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. blackpanter

blackpanter Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2015
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    6.321
    Преморена сум. На работа турбо, дома веќе две недели со гости сме уште две недели ќе седат. По два слободни денови во неделата и ги шеташ низ Германијава од еден на друг крај. И како да не беше доста сето ова ни се најавија уште за крај на август и уште едни за средина на септември пред идење за мк. :swear::swear::swear::swear: Морав негде да се испукам. Како се справувате со вакви ситуации?

На Trauben му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    8.349
    Нема што да се најавуваат идат само тие што јас ги поканувам. Моите, неговите, брат му тоа се луѓе ние што седиме кога идеме. Сите останати гости на ручек, кафе остатокот се сметуваат во хотел ако сакаат да шетаат.

На Gosh, JasBee11, Trauben и 3 други им се допаѓа ова.
  7. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.600
    Допаѓања:
    29.336
    На гости идат само тие што ке ги поканиме во глобала блиските.
    Сите седат во просек 5-8 дена макс и тоа е. Сега сме дома ем со мало бебе,така да никој не може да очекува дека ке биде шетан насекаде и онака со мало дете од два месеци имам премногу обврски,немам време ни за толку гости ни да ги шетам.

На Gosh, JasBee11, Trauben и 6 други им се допаѓа ова.
  8. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    2.339
    Отто се крш. Ние го земавме креветот од таму и ич не сме задоволни.
    Прво ме зачуди како има некој толку слободно време 4 недели да седи на гости а да не се деца за распуст… или деца се? Немаш обврска никого да шеташ, кажи “Одете вие јас имам дома работа.”
    После ме зачуди како некој си се поканува така од нигде никаде оп ќе дојдам крај на август. :D
    Кај нас во главно е ствар на договор “Можете овој викенд? Ако не следниот или кога можете.”
    Трошок е и да ти дојдат гости, не е трошок само ако одиш. Имаш право и да ги одбиеш your life, your house, your rules.

На JasBee11, Trauben, bookslover и 5 други им се допаѓа ова.
  9. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    18.580
    Пред некој месец имавме гости девет дена. Мораше да си одат во понеделник а не во недела зошто тогаш биле картите поефтини а тоа што мм мораше дополнителен ден да зема од одмор само за да ги носи до аеродром не е битно. :tmi:
    Така да, поради тоа што тој мораше да земе шест дена одмор а богами и поради дополнителниот трошок(оти нели они се на гости па ти мораш за сè и секаде да плаќаш) за тие девет дена моравме да го откажеме одморот и одењето за Македонија за Велигден. (wtf) А кога ние си одиме во Мк истата таа личност ни 10% не се замара за нас колку ние со неа тука.

Реално сè што е повеќе од три дена ти го нарушува редот и функционирањето во секојдневието и после ти треба доста време да се вратиш во нормала. Ама не секој има осет за такви работи.

Последна измена: 15 јули 2026
    На JasBee11, Trauben, bookslover и 5 други им се допаѓа ова.
  10. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    2.339
    Кај мене доаѓаат моите најблиски и секогаш ми се повеќе од помош никогаш не ми се терет. Никогаш никој не барал да го шетам. Да, купуваш за јадење за дома, спремаш, ако одиме во ресторан може да платиме еднаш ама за шетање на нивна иницијатива си плаќаме посебно.
    Мој совет Find better friends.

На ForeverYoung, Gosh, happygirl и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    34.238
    Цел месец е превише. :whew:
    Искрено само моите родители би седеле толку доколку некогаш се одлучат да дојдат. Би сакала и три месеци… ама ете мом. не се во можност ни една недела да можат да не посетат.
    Едино за сестра ми би направила исклучок, можат да седат подолго, ама цел месец не верувам дека и тие би сакале, ниту би имале толку одмор.

Како викаат “сваког госта три дана доста” и така е.
    Најблиските што ги спомнав не ги ни рачунам за гости, туку за свои, пред кои за ништо не би се устручавала.
    Се останато 2-3 дена максимум. Бидејќи само за викенд сме слободни. Во никој случај не би користела одмор за гостиџок.

На Gosh, JasBee11, Trauben и 7 други им се допаѓа ова.
  12. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.710
    Јас летни гости немам, само зимни, ги шетаме и ние но подолго возење од 1 и 30 мин не одам. Маж ми знае да земе одмор и да шетаме турбо. А да го откажувам мојот одмор за некој друг да дојде нема да го направам. Тоа ми е ту мач. Инаку зависи од гостите некој има осет некој нема… Така е најубаво како Санела ете ви хостел, хотел резервирајте шетајте.
    неговите не ги канам сами се канат- Да дојде ли дедо, да дојде ли баба?
    Моите пак немаат желба имаат побитни внуци од моите деца.
    Инаку пред идење во мк ми е толку стресен период несакам никој.

На Gosh, JasBee11, Trauben и 4 други им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.217
    Допаѓања:
    40.234
    Ми текна кога си ја откачила бившата колешка за да не ти дојде на гости. Мислам дека и понуди хотел :lol:

На Gosh, JasBee11, Trauben и 2 други им се допаѓа ова.
  14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    8.349
    Да , зашто мене таа во Скопје ни на кафе не ме поканува. Секогаш кафето по кафичи го пиеме. А таа сакаше дочек, пречек , испраќање, екскурзии и алл третман.
    Мислам тогаш не се нафаќав на сите тие работи, а сега не ни помислувам. Малото ми е триста на саат. Сега пак незнам колку е нормално или не имам друга ситуација поголемиот има другар во градинка 4 години и вчера мајката ме прашува да дошол на спиење. Незнам дали јас пак некое заостанато мислење имам ама мене четиригодишно дете на преспивање ми е некако несватливо.Башка и малото ми се буди 10 пати наноќе. Инаку и ние се спремаме за Македонија и овој пат навистина ми тррба подршка и одишка физичка и психичка.

15. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    18.580
    Леле ова со оставањето деца во туѓи куќи така ноншалантно од страна на Германците и мене ми е несфатливо. Ние со душа чекаме викенд да дојде за да прошетаме некаде заедно и на двапати од две мајки од нигде никаде говорна порака на whatsapp, да ги донеле ќерките кај нас да си играат со мојата. Едната ја прифатив, некако неспремна ме фати, а другата ја одбив, тоа беше баш за нашиот Велигден таа недела. А никоја спонтано така не јавува да рече, донеси ја твојата кај нас. :wasntme:

На bubemconia, IronLady, Gosh и 7 други им се допаѓа ова.
  16. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.710
    4 годишно дете на спиење да го пратат !? Немаш заостанато мислење. Тие се или многу напредни или не се замараат.

Јас во Македонија повеќе се изморувам кога одам. Нели од тука си мислам ќе ги причуваат децата има на кој да ги оставиш, кога беше големата мала не сакаше во никој да оди. Исто и со бебе, во мое присуство само јас сум битна. Многу лошо чувство сме се собрале на ручек фамилијарно и не се ни обидуваат да го земат, као демек плаче во нас. Јас го држам во раце и сите го задеваат без да се обидат да го земат. Ги оставав и двајцата со плачење и излегувавме, секоја рутина беше срушена, мојот збор ако кажам треба да јаде сега, ќе му дадеа после 2 часа, ако кажам треба да спие не се почитуваше, се држеа децата до касно навечер со мисла колку покасно легнат подобро и до покасно ќе спијат. Може некое друго дете , но не и моите. И затоа наредниот ден беа преморени, плачење па едно друго. Големата не сакаше да спие преку ден се на сила. Беше многу хистерична , па коментари зошто е таква, што и е…
    Толку време помина уште рутината за спиење неможам да и ја доведам во ред. За јадење се нудеа само нездрави работи.
    Ајде свеќи барем ги чуваше со еден збор ние ќе излегуваме и толку, без разлика на сите негативни работи.

Моите пак посебна приказна , толку ме разочараа тие имаат само еден внук.
    Ручам јас со децата кај моите дома, внукот и моите деца. Јас во раце го држам бебе и јадам, а татко ми стои над главата на другиот внук и гледа дали јаде и колку , дека многу слабо јаде. Место да го земе бебе да го подржи…

Ајде да не те разочарам може кај тебе ќе биде друга приказна.

На Gosh, JasBee11, Trauben и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    5.547
    Гости како гости, ќе се истрпат ако се некој ден, кај мене се доаѓа по две недели и повеќе. И тоа ал инклузив, башка шетање и плаќање. Баш тоа ао размислував пред некое време. Зошто ако ми дојдат гости, се очекува од нас да платиме и купиме? Не зборам за ручек или дома за јадење, но за посебни желби. Пример облека, прибор, додатоци нешто. Па плус и некои желби за храна ова сакам да пробам, или она ама никој не фаќа новчаник. Истото и во Македонија, скарата секогаш мора да е од нас, па ние што сме донеле, ние што сме купиле за нив, а тоа што на моите деца ни чоколадо не дале, нема врска. Тоа ме лути.
    Не разбирам, јас ако одам негде и сакам да купам нешто, одам си купувам и мирна бачка.
    Најмногу кај гости ме нервира менувањето на рутината на децата. Не можеш после ред да со вратиш, а ним секако не им е ништо.
    И така.
    Изгледа сите ги имаме истите проблеми.

18. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    2.339
    Леле луѓе зарем ова се случува стварно? Зошто дозволувате? Не сте должни.
    Јас секогаш велам деца да чуваш е луксуз, ни тој детски додаток не ми стига за малата за нејзини трошоци а не па цели плати да оставам на гости.
    Вие им се нудите да ја платите облеката или заедно одите на каса и тие не вадат новчаник? Или ви кажуваат “Тоа и тоа сакам, купи ми го.”?

На Gosh, JasBee11, Trauben и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    5.547
    Не се нудам сама, дотолку будала не сум. Но пример, идеме на каса и ај плати ти со картичка, па дома ќе се раздолжиме. И нормално, дома заборавено. Или веќе во продавница еј ова сакам да го пробам и не можеш да не го ставиш во корпа, и така 10 работи пример. За облека ај купи ми го демек на зезање и некако пред свршен чин си ставен. Или ај седнеме овде да го пробаме ова, или многу сакаме сабвеј сендвичи, само нив ги мислиме.
    Еве досега, колку време сме преселени, буквално никој не донел чоколада за моето, играчка некоја.
    И си реков веќе никого не чекам. Или кој и да дојде, карти ќе си купи сам и три дена е добредојден, повеќе не, фала.
    Се осеќам као да сум будала што дозволувам некој така да ме користи.

20. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    2.339
    И карти им купуваш? :| Сега сфаќам зошто толку гости ви идат па вие сте им спонзори или да не речам sugar mommy и sugar daddy :rofl:
    Кога ќе ми рече плати ти па ќе се раздужиме ќе и кажам дека продавницата прима и кеш или дома ќе ја потсетиш на парите што ти ги должи.
    Никој вас не ве испочитувал толку време ниту со чоколадо за детето и сега сфати дека ве користат? Зошто толку се давате не ми е јасно…

На Gosh, happygirl, JasBee11 и 5 други им се допаѓа ова.