Здраво, скоро дојдов Германија со фамилијарна виза,предходната недела се пријавив во АОК здравство ми рекоа дека оваа недела ќе ми стигне писмо со број на осигурување додека биде готова здравствената картичката. Сеуште нема стигнато писмо, прашањето ми е следно: бремена сум, треба да идам на контрола неможам да чекам веќе, дали гинекологот ќе може да ме најде во системот ? Или сепак морам да го чекам бројот и писмото?..
Кажи им дека накнадно ќе им ја донесеш картичката кога ќе ти стигне, дека би требало да ти стигне за скоро за да не плаќаш како приватен преглед. Објасни им ја ситуацијата на лекар би требало да имаат разбирање бидејќи си трудна. Ако имаш некој доказ дека ти е картичката во изработка меил, писмо било што, покажи им го.
За жал немам доказ, имам само картонче што ни закажаа термин за пријава кај што бевме со маж ми да се осигураме преку него. Треба да чекам писмо рече вработениот таму и на тоа писмо да залепам сликичка од мене за картичката. Ќе идам утре да прашам , ќе ги замолам за преглед..
Имав иста ситуација. Од шалтерот кај гинекологот се јавија до АОК, од таму им потврдија дека се водам како веќе осигурана и немаше проблем. Најдобро ќе ти биде да се јавиш во АОК и да кажеш дека мораш да одиш на лекар и барем усно нека ти го кажат бројот на осиг. па после ако треба и со ординацијата нека се оправаат. А друга опција би било да си го платиш прегледот приватно па после да бараш АОК да ти го надомести трошокот.