Здраво, скоро дојдов Германија со фамилијарна виза,предходната недела се пријавив во АОК здравство ми рекоа дека оваа недела ќе ми стигне писмо со број на осигурување додека биде готова здравствената картичката. Сеуште нема стигнато писмо, прашањето ми е следно: бремена сум, треба да идам на контрола неможам да чекам веќе, дали гинекологот ќе може да ме најде во системот ? Или сепак морам да го чекам бројот и писмото?..
Кажи им дека накнадно ќе им ја донесеш картичката кога ќе ти стигне, дека би требало да ти стигне за скоро за да не плаќаш како приватен преглед. Објасни им ја ситуацијата на лекар би требало да имаат разбирање бидејќи си трудна. Ако имаш некој доказ дека ти е картичката во изработка меил, писмо било што, покажи им го.
За жал немам доказ, имам само картонче што ни закажаа термин за пријава кај што бевме со маж ми да се осигураме преку него. Треба да чекам писмо рече вработениот таму и на тоа писмо да залепам сликичка од мене за картичката. Ќе идам утре да прашам , ќе ги замолам за преглед..
Имав иста ситуација. Од шалтерот кај гинекологот се јавија до АОК, од таму им потврдија дека се водам како веќе осигурана и немаше проблем. Најдобро ќе ти биде да се јавиш во АОК и да кажеш дека мораш да одиш на лекар и барем усно нека ти го кажат бројот на осиг. па после ако треба и со ординацијата нека се оправаат. А друга опција би било да си го платиш прегледот приватно па после да бараш АОК да ти го надомести трошокот.
Мислам дека може да побараш и потврда од осигурањето дека си осигурана ама не е изработена картичката. Јави се во твоето осигурање и прашај. Знам така беше за децава кога беа првите прегледи, а се уште немаа картички.
Е баш тоа, ти идат тука и сакаат се ти да платиш, одиш доле очекуваат поклони и пак се ти да платиш и после ти рачунаат колку пари биле поклоните и те оговараат дека си дигната.
I kaj nas vaka i posledno se pravevme I nie na Tosho I sega site luti. Imam mnogu da pishuvam na ovaa tema ama podobro da prekutam. Eden den mozebi ke napisham referat. Mm konecno ke ja nauci lekcijata mislam. A jas duri sega sfativ deka bi me vikale zlobna zatoa shto niv ne im odgovora ama deka ne e zlobna toa tuku samopocit. Znam deka me citaat pa ne mozam vo detali. Femina NEMA odgovor za mojot pasvord mozebi se tri nedeli na odmor administratorite ili tri meseci ne znam.
@Goodgirll321 јас не сум на АОК, на Бармер сум, ама скоро сличен случај, ми требаше потврда за здравствено за терминот за офентал, иако се уште немав картичка, ми издадоа потврда каде го пишува бројот на осигурување. Сигурно не би требало да е проблем чим си осигурана, само затоа што пластиката е се уште во изработка. *** Искрено за фамилија не ми е проблем и цел месец да поседат. Сестра ми ја премолив да дојде макар на викенд. И дома викнати и другарки поканети, кој може нека дојде, барем наредниве две-три години додека сме послободни, немаме бебиња, и додека да заодам саглам на постабилна работа. За потесно семејство ако ми е проблем да платам, воопшто не ги ни викам, исто и ако некому му сум јас преголем товар нека не ме вика никаде, зборувам за ептен блиски. За се друго постои разговор и "пола пута", луѓе сме ќе се разбериме, ако ни е проблем со блиски да си кажеме дека не можеме да си платиме нешто, тогаш не сме ни блиски уствари, ствараме само awkward ситуации со неискажани очекувања. За гости познаници и пријатели, што не се домашни, скроз сум океј човек да плати ручек или влезница за некој музеј, да го прошеташ низ град, ќеф ти е, ама облека?? Мислам ако планирал да оди во друга земја на шопинг, нека си планира буџет барем. Поготово тие што ве читам со деца сте, а гостите ни за детето ништо не донесле, а уште кажуваат од каде сакаат да јадат, каде да ги возите и што партали да си купат на ваша сметка. Мислам не е поентата во еден донер или сабвеј сендвич, не се ни изгор скапи, туку однесувањето. Ако го купувам нештото, сакам да му го купам од што мене ми е ќеиф, не да кажува "вози ме таму, купи ми ваков сендвич и ваква блуза сакам", и да ти се понаша ко да си му шугар деди.
Дечки си барам работа. Да не постои некоја опција нешто онлајн да се работи? Имам б1 сертификат ама би рекла дека зборувам како за б2, диплома од мк што тука се преведува како кауффрау. Кај да барам освен на linked in, indeed?
Напиши мејл, јави се или отиди до Аок ке ти го дадат бр што ти треба. На нас тогаш одма ни го дадоа додека да добиеме картички. Аууу имало бетер и од нашите гости. Инаку за храна претежно ние плаќаме имаат желби кога дојдат тука. Се јаде морско, бифтеци ова она. За мајките посебна прича- Кажи и на тета Јоана што ти се јаде, па стани направи му на детето јадење. И да некои своите пари си ги многу ценат. Бев и без работа и на породилно но луѓето немаат осет. Облека не им купувам освен на децата, носат и тие на моите деца. И не е исто да седат 3 дена 5 или 10дена. Терет е, значи ние сме 4 ца и да дојдат уште 3-4 на 10 дена треба да се има осет. Аеродром немаме блиску мора ден слободен да се зима. Па и да ги шеташ им даваш кола и потоа пак незадоволни не отишле ваму не отишле таму. Додека бевме сами никој не дојде ни нашите, сега им текна на сите па и во сред зимо кога ќе се најават, па се жалат дека им е ладно. Гост 3 дена, а потоа секој треба да учествува во домашните обврски маса да се крене, садови да се наместат извадат во машина… За работа од дома незнам. Инаку јас на сите сајтови барав пр пишам јоб и мојот град. И на веб страните на фирми што знам проверував дали имаат огласи.
Јас искрено бев глупа што на гости им ја давав мојата спална да спијат. Додека не ми ги отвори очите најдобра другарка дека не треба така да правам јас си мислев дека така треба за да не се кичмеле на гарнитурата. Следниот пат не ме ни прашаа директ си влегуваат у спална ама им реков “овој пат ќе спиете во дневна.” Типот се жалеше демек кичма го болело јас се правев дека не го слушам. Една ноќ беше во прашање.
Леле значи какви луѓе има останав без коментар… Да ичекуваат декс треба да му се плајќа јадење,шетање,шопинг Можам да купам нешто за моите и за неговите кога ке дојдат,ама за други луѓе нормално може еднаш кафе и ручек дс платиме некаде надвор и секако јадењето што се јаде дома е на наша сметка. Поклони купувам на луѓе што заслужиле да добијат и што ме почитуваат. Не си ми дал ништо зошто очекуваш декс треба да ти донесам-купам нешто
За ова со чоколадите често се расправавме со маж ми. Он сакал да дава. А тоа што на неговите деца некои ни чоколади не купија, не е важно. Носеше чоколади на комшиски деца. А комшиите си купуваа само за нивните деца Едниот негов брат на децата ни чоколадо им нема купено, ама сака да носиме за неговите деца. Од мене неговите деца ќе добијат ништо. Оваа година маж ми си легна на брашното. Некои мислат дека ние што сме во странство имаме многу пари. Ние треба да носиме подароци, чоколади, бонбониери..... А треба и да частиме. Носам за оние кои заслужуваат. Гости не примам. Исклучок се моите, неговите, моја блиска другарка и негов близок другар. Со мерак ги каниме да дојдат. Јас не обожавам да ми спијат луѓе по дома. И не сакам да спијам кај други. Ама за овие кои ги напоменав ќе стиснам заби А останатите не ми ни спомнале да дојдат. Најверојатно затоа што им кажувам дека немаме место. И да спомнат, експресно ќе бидат откачени Не дозволувај да им плаќаш. И не ги примај на гости. Кажи им како што и кажала @SanelaS на госпожата Јас да сум на твое место, ако сме во бутик или продавница нема да се фатам за новчаникот. Или ќе излезам и ќе им речам Ќе ве чекам надвор. Лелеле..... Ме иритираат луѓе без осет.
Да се надоврзам на темава гости, ме интересира што да се прави кога токму овие гости без осет се фамилијата на мм, и тој секако по секоја цена сака да доаѓаат, додека мене ми се преголем товар. Кога ќе дојде свекрва, си бара специјална храна, специјални пешкири и за фруштук си прави сама мусли сама ќе седне да јаде (многу фамилијарно). За децата речиси воопшто не се грижи. Јас наутро сама ги спремам за градинка, а таа баш тогаш, во 7 часот, си се шминка. Маж ми, секако, не реагира – според него, таа може да си прави што сака. За јадењето и да не зборувам – очекуваше јас да ѝ готвам, иако дома имав бебе старо само еден месец. И никако не доаѓа сама си иде со мажот ама тој се понаша како таа ќе му кимне. Ова накратко, има и на подолго глупости ама доста е
Ќе си пукна од нив значи. Оваа твојава модерна. Мојата пак се јаде од нога мене тоа ужасно ме нервира. Свекор седнува сам и јаде или јас дојам бебе и не ме чекаат , почнуваат. Кај нас дома секогаш заедно се ручаше се чекавме едни со други. Затоа и јас почнав така да правам ми се јаде , а она трае не прави ништо за ручек седнувам и јадам сама, подвива опаш доага и таа. Нејзин омилен ручек е да мачкаме нешто. Што да мачкаме мила жено, што да дадам на 3 годишно дете да мачка? Мајонез ли паштета ли за ручек? Во ред е да довааѓаат имаат внуци нека ги видат но една недела е сосема во ред , а не да седат со денови. Трошок е и наш и нивни, се нарушува комфорт зоната…
И кај мене секогаш се јадело дома сите заедно сме се чекале ама мене не ми смета ако јаде некој без мене. Не знам зошто ама никогаш не ми сметало ако некој не ме чека за јадење. Со мм ретко кога јадеме заедно посебно па сега со дете. @joana18 може и е глупо да ти чепка во твоја кујна па чека дозвола од тебе.