Е тоа не знам за кај неа ама пошто се збореше за гости кога доаѓаат затоа мислев и е незгодно да ти чепка ако не и кажеш дека смее. Мене не ми е незгодно да речам “поседи со малата да спремам нешто за јадење”. Правам шпагети со сос за 15 мин. ако немам време за нешто друго а и не ми е незгодно да речам “донеси од кујна нешто да јадеме”. На прашањето “што да ти помогнам?” никогаш не велам “ништо.”
Треба поставување граници и да се збори отворено. Немора да се караш , ама ќе си кажеш што си мислиш . И за плаќање на некој , освен јадење пиење ми е глупо. Никој не ве прашал дали сте во можност да им платите . Мислам дека може и е до менталитетот. Да нема кавги , па се собира во себе .. ама тоа ич не е убаво , зашто на крај ќе се спојат жичи и ќе се спукате. Подобро со отворени карти . Се кажува однапред кој ќе готви , што е планот итн. Секој да си знае. Инаку од денеска конечно на одмор . И од стандард работата и од мини џобов. Мислам дека веќе немам нерви да работам со народ . Толку ме исцедува таа работа, чудо. Башка што народов е толку некултурен. Нервозен, непредвидлив. Планирам деновиве да ја средам куќава. Соба по соба . Полека само .
Jas se otkazav od se I na 31.08 se vrakame vo Mk Koga ke slushnete deka nekoj se vratil ke znaete nie deka sme Bi ve zamolila samo se da ostane privatnost Ne mi se komentira nishto Mozebi ednostavno do tuka bilo pishano Samo ne mora cela Mk da ja znae mojata prikazna ve zamoluvam bidejki sekoj ke znae jas deka sum koga ke se vratime Ne mi se ni pishuva ni nishto Sekako nema da ostanam Mk zasekogash se nadevam neli
Спојлер Не може така жено, не си го упропастувај животот. Предходно не сакав да ти кажам оти не беше сериозно и не е мое да се мешам кога не бараш мислење и помош, ама сега веќе дошол нож под коска па ќе речам - ама многу си male centered, и ова го кажувам без никаква осуда или да те навредам. Не ти требаат нит симпатии нит бутури за да се средиш, дотераш, да одиш на фитнес, на работа. Доста си си себе си, и на прво место па сто празни децата. Па од кога ќе почнеш да се цениш себе си, нема да ти требаат манифестации, онлајн квази патетични курсеви и слични глупости за тоа како да читаш мужи ко буквар за да не се лепат нарциси и психопати за тебе. Нит си ружна, нит си глупа, нит неспособна за да имаш нормален живот со или без партнер. Разведи се, одма најди работа и оди по институции да ти се помогне некако да останеш на нозе. Ти прва смена, деца по школи и градинки, вонгелд, киндергелд, не знам ако си со бугарски па и стан и социјално. Знаеш колку жени сами седат тука, па ништо не им фали... А дека ќе отидеш назад и дека ќе се вратиш, па уште и со децата, чисто сумњам. А па да не правам муабет за нив, кои шокови би им било преселување напред назад, карање по дома, несреќна мајка па и татко, губење другарчиња и стабилност. Па и како ќе влиае на вашиот родител дете-однос. Освести се жено, не си ставај трн у здрава нога. Ајде ако има некоја нека даде некој совет, некоја помош не може ова вака. Извини ако те навредив, ако сакаш и ќе го избришам мислењево, али едноставно ми е криво за тебе и децата. @RainBow ти пишав еднаш приватно, еве сега и јавно - темава у Скриено треба да иде. Нема никаква разлика со 40-ка.
Како ги погодувате темите значи а јас нешто размислувам и одма гледам овде пишувате за тие работи. Прво @Goodgirll321 мора да имаш некое писмо од АОК пребарај си и на едно од нив има број. Немав и јас картичка а ми испадна ситуација за потреба од лекар и така ме прифатија секаде со тоа бројчето. Ама мораш и постојано да го носиш пасошот со тебе Ах и за гинеколог веднаш барај, додека да добиеш термин и најдеш гинеколог што ќе те прими картичката ќе може и 100 пати да ти испадни. Гуд лак За гости и немам толку многу искуство единствено што кога ќе помислам ме фаќа анксиозност. Прво дека ја сум научена се што имам да давам и додека живеев на мојата плата во Мк се расфрлав на сите страни и бев дарежлива личност а овде сум само на платата од маж ми и искрено финансиите не ни одат како што планиравме. Секој месец трошиме повеќе од платата А имам најавено гости за во Октомври од моја страна а за на мм страната не знам мада очекувам и од таму а самата помисла ми ствара незгода. Едноставно не знам како да се понашам кога имам други луѓе во мојата куќа макар тоа било брат/сестра бидејќи постојано се чувствувам должна дека некако треба да ги забавувам, да ги носам некаде а во исто време и финансиите ме загрижуваат посебно кога јас не заработувам. Друго што мислев исто и ние се враќаме за две недели нели како и многу други, па што правиме за подароците ? Значи и на најблиските по малку да им земеш па и не се малку блиски. Што купувате обично, благо, облека ? Некој совети, предлози ? Јас дека претходно шетни до ваму шетни до таму и купи за секого по нешто ама тоа беше друго, сама бев а голема плата и не ни размислував. Сега ептен незгодно ми паѓа а ете мм баш и не се замара сите да ги подмири, ама тој и само мајка му и татко му се. А вистина бре и ем ќе им земиш некоја ситница, за нив можеби ефтина ама ти си дал пола од твојот буџет за да ги подмириш сите и пак ќе ти пререче некој нешто. Не знам што ќе биде сега за враќање а за новата година само за играчки за децата над 200 евра дадовме, што и не е малку да дадеш за играчки. И така сега треба да учам ама иииии не ми се уче, што се случува со мене не знам. Кафе не можам да пијам моментално, а ми се спие постојано, желба немам никаква и така џаболебарам. Едвај го чекам одморот.
Ние носиме чоколади, бонбониери и некој скромен подарок. Ако купуваме скапи подароци, ќе банкротираме Тие на кои им носиме не се од оние кои наоѓаат маани Не знам како некои луѓе очекуваат дека некој е должен нешто да им дава. Ако сакаш да ти дадат и ти треба да дадеш Мојот сакан маж беше многу великодушен. Ама виде колку е саатот. А за гостите без осет.... Мислам дека самите си правиме проблем. Кога ќе се јават фино лепо ги откачувате. Нема зошто да ви биде незгодно. А за да не ви се јават пак за да ви дојдат, обратете се кај @SanelaS за совет Му откажав љубов на кафето. Не целосно, ама се поретко пијам. Сфатив дека ми штети. И претходно ретко пиев. @Goodgirll321 од АОК даваат Ersatzbescheinigung. Важи до крајот на месецот. И јас се согласувам да ја префрлат темава во Скриено катче
Последните две недели не можам ни да се влучам од обврски. Капак на се и малата пак ни приреди шокови четврток вечер и после сите обврски што сакав да ги завршам во петок се раздолжија упте толку. Секунда не се одмори викендот, не викендов уствари и последните недели, ама само здравје да има. Сега барем сите сме колку толку ок и на куп. Темата сум посакала многу пати да е скриена. Ама кој решил да не чита, тоа ли ќе го спречи. На Џоки да и посакам многу среќа. За се има причина во животот, така и за ова. Полклони не носам веќе одамна. Не за друго оти време немам да купам. Ако ми нарача некој да ќе најдам и ќе земам, ако не зависи кај кој одам, по една паричка или нешто од мк ќе земам. Ја па едвај се донесувам од поклони. Сите ми даваат. Се нешто и на малата. Она па и роденден што имаше сега дома веќе нема што нема. Се претера. 10 фустани собра. Пет пати роденден се славеше. Се вино бело шо имаше се отвори и испи. Со другарка ми денска подпивнати и на игралиште отидовме . Лето е. Да се искористи до максимум. После кога ќе почнат дождови и ладно ништо не ми се прави.
Пола куфер благо носам и од мк докупувам. Кога одиме во мк одиме по гости тие што ни се блиски и не викаат. Никаде сами не се каниме. Кај нас не доаѓаат може затоа што сме кај свекрви немаме свој стан не сме сами. Од мене децата добиваат поклони или носам алишта од тука дека не зафаќа многу простор или купувам играчки од таму. И ние се пренатрупавме од играчки , алишта носи мене постојано дека се фрла одма за прање, најмногу ми е криво пари за играчки што се трошат, залудно потрошени пари ми се. Во последно време де борам со времето, кога ќе почна да работам незнам како ќе организирам се. Кафе едно пијам, мене проблем млекото ми прави, купував и лактозефреи и хафермилк но неможам да го навикнам тоа млеко.
Дали одлуката да се врати(те) е взаемна или некој одлучува во ваше име , за тебе и децата ? Потполно се согласувам со @Gosh . За секој совет што го даде . Децата ги враќате еден чекор наназад . И не сметам дека така требало да биде , зашто не е судбина ова вашето , туку себична одлука на некој . Кој не успеал да се пронајде овде , да изгради нешто итн .
Вчера во градов имаше убиство https://www.polizei.bayern.de/aktuelles/pressemitteilungen/105982/index.html Колку сака нека изгледа дека дискриминирам, ама од такви како убиецот нема мир овде @joana18 јас за кафе користам млеко без лактоза. Немам проблем од него. Ама од оние другите имам проблем со желудникот. Еднаш пробав кафе со овесно млеко. Ми се згади Овде во некои кафичи има опција кафето да го направат со млеко без лактоза или со овесно млеко. Не се доплаќа за тоа. Ние чоколадите ги ставаме во фрижидерче, а бонбониерите во куферите. На мене ми е поубаво пари да им дадам на децата, па нека им купат што сакаат. И ние добиваме подароци. И децата. Не само тоа. За нив има и пари, чоколади, сокчиња, сладоледи, и др. Ги учам да не очекуваат дека некој треба да им даде нешто. А децата од девер ми секогаш прашуваат Што ни донесовте? Мене тоа не ме изненадува. Така се научени од дома Некој можеби ќе рече Деца се тоа, не се виновни за ништо. Е па... И јас имам деца. ОСЕТ..... Што значи тоа? Едвај чекам такви како вашите некултурни гости, па да им го покажам местото Што се вашите мажи во хороскоп? Мојот маж е стрелец. На сите им кажува Стрелам и од напред и од позади
Јас кафе само со Hafermilch пијам. А општо овес или било што со овес не можам да смислам. Мм е шкорпија во хороскоп. I don’t have it easy.
Јас мислам дека сепак се работи за лична одлука зад која може да стојат мал милион причини. Исто така, себично би било кон себеси да останеш иако не се пронаоѓаш овде само за да не испаднеш себичен кон децата или некој друг.
Одлуката е секако на двајцата. Она не е малолетно дете па некој да одлучува за неа. Дали ќе си оди со незадоволство или среќна сепак мора да си превземе одговорност и да си живее со одлуката што ќе си ја донесе. P.s. @Trauben Бракот кој што не функционира, нема да профункционира под македонско сонце. А ако се разделиш во Македонија, децата да ги одделиш од таткото и да се преселиш во странство ич нема да е едноставно, додека се мали би рекла и невозможно. Со среќа што и да одлучиш.
Хало од Македонија, на границите е лудница кој ќе се осуди да тргне со кола земете си доволно храна, пијалоци и доволно нерви. Подароци се носат за блиски луѓе и луѓе од фамилијата. Порано многу повеќе сега само луѓе кои ме ценат и ќе ми пишат барем еднаш неделно дали сум уште жива. Разочарана сум од нехигената во нашите градови, колку убави места свесно си ги уништуваме.