Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. јolene

јolene Популарен член

Ова многу ме интересира стварно. Колку време не треба се видат со некое дете и скроз да го заборават. Пошто нели учат ново нон стоп, мора и да забораваат.
    Искрено се надевам и да заборави колку многу ја карав вчера. Се уште ми е лошо вака кога ќе се сетам и бегам од неа денеска.
    Климактерична станувам да ви кажам.

А за детето, тоа едното што многу го дружеше уствари последните неколку недели почна да ја турка, гази, удира и исклучува од игра. Се уште се џаедно во градинка ама ќе ае уште три недели и толку.
    Мајката ми се извинуваше нешто пред некое време и јас и реков дека не планирам веќе да одиме заедно на игралиште, пошто не се однесува нејзиното и убво кон моето. Сигурно е фаза, ама она има и други другарчиња со кои мирно си играт.
    Се навреди може, ама ај дон гива фак. Сега е некако резервирана и ладна кој моето девојче и кон мене. Јас и натаму ја поздравувам, зблрам и со нејзиното ама кога доаѓа ред за после градинка да одиме на игралиште, јас не одам.
    И така. Сакав да речам знам дека секогаш ќе има некое такво дете, ама еве во моментов можам така да и кажувам дека со деца кои не знаат убаво да си играат не одиме ни да си играме.

H.VAGA, Gosh, Frankenwander and 7 others like this.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Брзу забораваат, знам дека за една година се сеќаваат ама како не ги интересира веќе тоа дете.
    После 3 години се сретнаа со едно дете , детето не се ни сеќаваше дека биле заедно во градинка.

3. Marge

Marge Популарен член

Да се надоврзам на ова Ава што пиша, најверојатно памтат ситуации/деца што ептен им биле блиски или им оставиле впечаток, а вака рандом не верувам. Ние имаме до зграда едно дете што е веќе во школо, а лани беа заедно во градинка, не се ни поздравуваат, едноставно ниту го памти, ниту го интересира. А од друга страна, го памти најдоброто другарче од старата градинка, а веќе две год не е таму. И уште го спомнува. Така да, најверојатно е само за одредени деца или ситуации, барем јас така мислам. А па ако го искараш за нешто, што според него било неправедно - држи се :D
    Ама твоето девојче е уште мало, не и се секирај, промената на градинка најверојатно ќе помине полесно од што очекуваш, а и карањето нема да го памти :)

Требаше викендов да се пакуваме, а уствари ни П од пакување. Малата кола се расипа, остана на паркинг на 100км од дома, до последно се туфкавме дали да ја отшлепаат до тука или таму да се најде мајстор, на крај таму се најде мајстор, што наводно ќе ја прави, ама ние не сме тука. 3 дена скапоцено време - изгубено. Дома е хаос, расфрлено, порасфрлено не може да биде. Дете бара да оди во Леголенд сега и бидејќи ова ни е последна шанса за одење и ни истекуваат годишните карти, најверојатно ќе одиме. Дури догодина други ќе вадиме, за годинава сме завршиле.

Имавме обид со мојата кола да се пикнам позади меѓу децата - невозможна мисија :x Сега до Леголенд ќе одиме со колата на маж, па ќе видиме таму дали ќе ме собере, иако се сомневам искрено :D Па ќе падне конечна одлука со што ќе одиме во Мк, во превод дали ќе биде опуштено или ќе треба со шпакли да ме одлепуваат од седишта кога ќе стигнеме :rofl:

И пробувам да не се нервирам и да дишам и да бидам go with the flow, ама мислам дека треба да си помогнам со така некоја поголема чаша розе, што стварно нема смисла во 12 часот попладне :D Саморегулација - тешко дека ќе се уклучи ]:)

Уф, одам да се спремам и да чекам на сонцево на ред со саати за да се возам на некое вовче, змејче или Бог знае што и дамла да ме удри, за љубов на дете :^)

Оммммм, омммм…:wasntme:

Last edited: Jul 26, 2026
    Gosh, Ava.84, SummerGirl and 4 others like this.
  4. WarriorMind

WarriorMind Популарен член

Јас да ве проверам до каде сте со спремање.
    Се мислам дали ми се исплаќа да џогирам и бришам пред да заминиме или тоа откако ќе се вратиме. Сакам кога ќе се вратам да ми биде пиц пец ама нема да ми биде оти пак ќе треба да пребришувам и џогирам посекако.

Се зафркнав вчера му реков на мм да си ги најде некој блузи што планира да ги носи а му се исфлекани под мишки за да успеам да ги исчистам, ме затрупа со алишта, те мирисала на стоено, те ич не мирисала |( се покајав.
    Оваа робот правосмукалката ми се расипа нешто воопшто не ми мети, што и е проблемот кој ја знае.

За поклончиња земав некоја ситница и уште благо ми остана четврток да докупам.

Вчера си замесив лепче, убаво ми дојде, денеска уште едно.

Gosh, JasBee11, SummerGirl and 5 others like this.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Jas so nevidlivi peer pressure problemi. Na zenskava I treba nov ranec, ne mozeme da izbereme megju toa shto nejze I se dopagja I shto e ,, soodvetno,, za teenage.|(
    @MacenceEna foto predlozi se dobredojdeni. 12-13 vozrast.
    :smoke: Ili drug so pogolemi deca shto mi go razbira problemov.
    Ai e fashion guru sovetnik, jas veze sum nemala.Blaze si na taja majka so mali deca:D Jbt Severoistok/zapad (kako I da beshe) I sl.sr.

Mumoftwo30, Gosh, Masnickaaa and 6 others like this.
  6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Морген .

@Biljarkata незнам како да помогнам .
    Големата има еден ранец од Nike , вториот Screenshot_20260729-074813.png
    Го докина воедно . Треба нов да се купи.

Шо ако сме им купиле на почеток на петто одделение ранци за школо . Пола година го носеа после бараа нови .
    Незнам како да помогнам .
    Вториот е толку тежок за купување.
    Беа со тетка им на викенд , ги зема големите , ги однесе во холандија. Едно ноќевање , шетање низ трговските, овој мојов ништо не нашол да му се свиѓа , да му пасува и се врати ко поларен дома . Цел свет му е крив ..
    Големата е многу pflegeleicht. Си наоѓа сама работи.

Бабата ја зема на гости . Се прашувам зошто другите не ги зема на нејзино место :rofl:
    Со нејзе лесно е , земи ги другите малку да живнат со партнерот. Малку притисокот да им се покачи . ^_^

Едниот спие со касно , другиот станува рано .
    Заедно се ко маче и куче. Имаат енергија фул. Ако не го погодиш моментот , времето за спиење на малиот има да ти се расипе вечерта. Зашто од премор ни самиот не се трпи .
    Вчера од сонцето , ми дојде многу . И таман во 20!часот да легне , му беше премногу будно време . Требаше еден саат порано да го легнам .

Gosh, SummerGirl, Biljarkata and 5 others like this.
  7. joana18

joana18 Популарен член

А што ве читам вака со големи деца , колку маки имате, а секогаш мислев да пораснат и полесно ќе биде… ние една ноќ немаме преспано во континуитет, па и преку ден, тоа спиењето како да ги тераш да работат нешто. Ќе почнам со работа како ќе биде со ова неспиење.

Тинејџерите шо знам некој нике, аддидас што ги гледам со ранци строго црни.

8. јolene

јolene Популарен член

Исто.
    Јас веќе не знам. Еднаш во неделата мислам спијам.
    Сега нели пошто децата во градинка имаат право да спијат, мојата се преспива по 2 часа таму. После ми е до 11 навечер будна. Едвај чекам да заврши крипе и да ја навикнам без дремка. Ова не се трпи. Секое сабајле драми додека се спремаме. Па едно не задоволно во последно време,крвта ни ја пие.
    Бевме демек на краток одмор пак до Италија, не расплача. Татко и рече веќе нигде не ја носи.
    За облека прибирање мојата прибира од 2 год навака. Не можеш ништо да му купиш и облечеш, ако не го одобри. Купишта облека не облечена има. Кај да ја дадам.
    Во контејнери носам, ама некна гледав во секонд хенд шоп по балканот завршуваат.
    Па јас сакам некое дете да ја носи, не да се препродава.

Ај пуштете ми среќа за до понеделник ве молам. Нај другарки сте :f:.

Gosh, SummerGirl, SanelaS and 6 others like this.
  9. joana18

joana18 Популарен член

Па исто таа бира гардероба веќе дигнав раци не се ни трудам што сака нека облече.

Тој преоден период е најлош, кога кратиш дремка. И со неа не може ниту без неа. Ако спие преку ден,вечер до 11 неможе да заспие, сабјле неможе да стане сетоа тоа е еден зачаран круг. А сама не сака да легне мора да се успиваме па не сакам да спијам сакам да си играм, а веќе е преморена од градинка.
    Кога не спие ќе си легне во 19ч што сосема е во ред но како да го издржи денот без да заспие сама во 16-17ч или по кола ако одиме некаде ќе заспие.

Last edited: Jul 29, 2026
    јolene, SanelaS and mal.ecka like this.
  10. arwen93

arwen93 Популарен член

Женски ај помогнете ми прв пат ми е па не сакам да згрешам нешто. :)
    upload_2026-7-29_13-0-20.jpeg
    Ова ни е чеклиста што сѐ ни треба за крипе, па вие што знаете ако може да ми одговорите на неколку прашања.
    • Дали треба да има посебно шишенце за вода за во градинка или истото што и дома го користи ќе си го враќа пак дома или останува таму?
    • Од облека за пресоблекување доволно е само еден пар боди или блузичка, панталони и чорапчиња или? Како правите вие?
    • Чизми какви купувате? Да се врзуваат горе за да не пропуштаат или доволно се обични, гумени чизми?
    • Колку пелени и колку пакетчиња влажни да понесам?
    • Дали е подобро топлинки или од тие чорапките?
    Видов дека имаат таму за секое дете посебно кутии кај што ги ставаат нивните работи обележани со нивни имиња. Што останува таму а што си носиме дома пак со нас? И дали ранче плус да и понесам? Во понеделник почнуваме со адаптација. Знам дека за секое дете е различно, чисто информативно за колку време се адаптираа вашите?
    Фала на сите за одговорите и ентшулдигунг за долгиот пост. :D

11. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Здраво мајки, имам ќерка 16м, кога излегуваме на игралиште скоро и да нема деца, а и кога има некој, некако сите си имаат друштво или си играат сами па и таа останува сама. Мене исмрено многу ми е тешко поради нејзе. Затоа што дома сме само и кога ја носам надвор со надеж дека ќе имаме деца пак нема со кого да си игра. Во спротивно кога одиме во Мк секогаш сме опкружени со деца и луѓе. Сите ми велат дека кога ќе си почне во градинка таму ќе се дружи но некако незнам. Ова некако ме тера да почнам да размислувам за враќање во Мк. Таму ни е фамилијата, баби, дедовци, тетки, внуци. Секогаш има некој што ќе ја задева, ќе ја чува и ќе си игра со нејзе. Незнам можеби ми е период ама моментално ми е многу тешки.

12. Frankenwander

Frankenwander Нов член

Дали верувате дека човек може повторно да се поврзе со најдобриот другар-другарка доколку врската била искрена и биле повозрасни? Инаку ова многу е неубаво искрено :(

13. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Најпрво за се што ќе поседува твоето дете, ранче, флаша, вешпер дозе, крема за сончање, и облеката таму што ќе останува во кутијата со неговата облека треба да се потпишани со име и презиме.
    Значи, шише за вода, ранче и вешпер дозе(ако има потреба) тоа се враќа дома.
    Од облека се однесов по едно парче, боди, маичка по кратко и една по долги, чорапчиња, шорц и долни тренерчиња. За по нивна потреба, бидејќи играат многу со вода, ми побараа уште плус два пара шорц и маичка.
    Чизмички доволни се обични гумени, со тоа што на зима знаат да побараат да бидат со крзно и обратно за пролет/лето.
    Пелени однесов голем пакет од ДМ, влажни не ми побарале.
    Топлинки јас најчесто купувам од елефант како лесни патичиња.
    Јас и со двете нема проблем со адаптација, за едното дете само еден ден бев со неа внатре. Со помалиот дечко бев само три дена внатре. Значи и со двете помалку од недела.

SummerGirl and arwen93 like this.
  14. јolene

јolene Популарен член

Мојата два месеци се адаптираше. Плачев на темата овде, досадна станав.
    Се што ти е на листата останува таму.
    Јас имам два пара боди- маичка-шорц- чорапи. Тоа нели ротираш по сезона. Сега имам долна облека оти е веќе без пелени, фистанче, шорц, маичка. Некогаш ќе им се испушти да се намочкаат или пелена ќе пропушти,ќе се намокри, истури, поврати :puke:. И така.
    Носев од декатлон тие топлинки и тие кожените од амазон. Зависно од сезона. На лето- пролет овие од декатлон се непобедливи. Ми ги препорача една членка од овде.
    Гумени чизми на заландо лоунге стално имаш исто и обувки за деца.
    Хантер имам за мојата моментов сега без полење за септ-окто. После со полнеж.
    Од лидл или чибо мачхозе и реген јаке без полнење сега. После натака сезона како заладува менуваш.
    Шише од дм тие гледам пола градинка ги има..ама стварно се практични.
    Капа за сонце исто од дм тие од алана шо и нанадзат имаат како делче, за вратот да е заштитен.
    Крема за сонце твоето е мало,секакви ќе прифати. Јас сега ролон крема и давам и сама се плеска.
    Едно пакување пелени со 35 броја и две пакување влажни. Крема за газе помалата од веледа.
    Папка за портфолио од Муелер ќе најдеш. Не мораш уште на прв ден се да одшепаш и онака ќе си само кратко. Секој ден по нешто ќе носиш, инаку не те спасува куфер натака да одшлепаш.
    Земи шише за понеделник, земи дупла облека, едно влажни и пелени и топлинки.
    Следен ден нешто друго и така.

Види слика за обувки кои мислам. Топлинки се розови, сиви и тие белки со пилиња. Барај низ сликата.
    Елефантен се исто ок чизмички.
    20251027_112748.jpg

arwen93 likes this.
  15. arwen93

arwen93 Популарен член

@JasBee11
    Фала женски :l: значи сега почнуваат јаките трошоци ама ајде само нека се живи и здрави. :)

јolene and JasBee11 like this.
  16. јolene

јolene Популарен член

Па да растат многу брзо и обувки многу често менуваат. Јас порано од мерак купував по многу, сега гледам само оно што и е неопходно. На лример 2 пара патики сега и едни сандали и едни гумени. Ама врти сучи се најмалку 100 евра за обувки за сезона.
    Гледам и тетра пелени стојат на список. Да ги користат како подлога за пресоблекување и во петок на пример си ја земаш за перење. Во понеделник пак носиш. Затоа две за да имаш за секој случај таму.
    Инаку они имаат резервно се таму. И пелени и тетри и марамчиња, па и облека. Не е страшно ако во моментот ти не си однела.
    Еве сега идеја да ги прашам дали им треба нешто да им однесам за во градинката за да имаат за секој случај.

arwen93 likes this.
  17. bubemconia

bubemconia Популарен член

Мала е. Син ми на 16м и да имаше деца си гледаше од страна. Посебно па поголемите му беа интересни да ги гледа. Дури сега на 3 4 почна да се заигрува. Леле пред некој ден дојдоа децата ос маало да го викнат да си играат. Толку беше возбуден ми вика која капа да ја носам.

Chantal, JasBee11 and јolene like this.
  18. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

што знам, скоро сите игралишта се празни, не знам децата каде се, секогаш кога ќе видам дека е празно, пусто си велам, сега да сме во Мк ќе биде полно деца, ќе има со кого да си игра и да ја вратам дома среќна и изморена. Ме загрижува тоа што е како изолирана дома, сама. Како е кај вас мајки?

SummerGirl likes this.
  19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Исто. И лето и зима празно. Некогаш доаѓаат родители со деца на лулашките ама не седат многу. Некој пола саат и толку. И плус сите се држат меѓу себе, и родителите и децата, арапите со арапите, германците со германците.... нема дружба меѓу никој. А нашиве скоро и да ги нема, стварно незнам кај одат и шо праат.
    Лани во Мк и ние бевме секоја вечер пред зграда, ние родителите сите испоседнати на клупите муабет си правиме, се смееме, а децата сите на лулашките, трчаат, си играат, поголемите ги пазат на помалите....
    А тука го нема тоа.

20. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Си правев сама повраток на данок, ми излезе 450 евра да ми врателе, еве две ноќи како не спијам смислувам стратегии и жалби до финанзамт коа ќе ми репнат некоја казна или тужба оти сум укакала нешто... ;(

Друго, у Март си нарачав извод онлајн, си го платив све по сите нишани, никогаш не ми стигна. Пробав пак, али сменија систем нашиве генијалци мораш лично да однесеш документи таму кај и да е за да ти го активираат профилот... И после у Немачка била катастрофа администрацијата лол.

У амбасада ми рекоа многу траело, мислам што друго очекував искрено... Викаат полномошно да ми дале некој да ми завршел работа, кој мори сестро слатка ти биди среќна пелени што имало некој да ми мења коа сум била бебе барем.

И сеа ни крива ни дужна морам у Мк после година и пол... А ја па сум сум си праела тура по Амалфи, све смислено, само уште да уплатев... Оф мори туго, ај и ова да го завршам, да земам државјанство и може ќе се селам негде кај што се збори англиски. Се откажувам од немачкиот, тоа е глупа сум ко такво де и тоа е тоа. Чоек мора да си ја признае вистината у фаца и да си подвитка опашот...