1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    167
    Da tvrdam deka neznaat, jas bev vo kinderwunsh klinika i 4 pati mi pravea biopsija i mi ja zgresija, zabe mi ja pravea,pazi specijalisti za toa. Toa moze samo od neznaenje da se sluci. Da ne nabrojuvam 4 kiretazi na 2 spontani za sekoja po 2 bidejki bese zaboravano vnatre po nesto... Kaj ginekolog bev utroto imav spontan po 6 casa, kade so taa dijagnoza ne e mozno da ne videl nisto, plus so krvarenje bev, me prati doma deke e se vo red. I imam uste mn da nabrojuvam. Od arno ne ke da begam i da imam strav za zivotot.
    Nezmam jas kade vide deka nekoj napagam...
    Kazuvam od svoj aspekt.
    I bajdway pobarav mislenje vo vrska so mozen presnos na lekuvanje i osiguruvanje,ne pobarav mislenje za strucnosta. Dovolno sum uverena vo toa, koj i da ima kakvo muslenje i uverenie negovo si e kako i moeto.

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    167
    Znaci vaka pobarav sovet vo vrska so prenosot na lekuvanjeyo i sovet dali i kako e mozno, ne pobrav sovet dali da si odam sekako ke si odam, neznam zosto se razvi takva debata, sekoj so svoe iskistvo i uveruvanje. Mene mi bese bitno drugoto odnosno procesot.

3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    35.041
    Во врска со тоа незнам.
    Имај убава и мирна бременост. :inlove:

На SummerGirl, Tajnaotrovna и wonder woman5 им се допаѓа ова.
  4. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    167
    Blagodaram od srce
    Bog na pomos na site.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.710
    @MacenceEna така е мислење на место.

Во светот има два вида на луѓе: оние што живеат во МК а се знаат за животот во Германија.
    И оние што се селат од Германија и никако да се иселат. Ај добро утро.

@wonder woman5 жал ми е за твојата загуба и искуство. Ти посакувам лесна бременост и се да биде во ред. Но и во мк има такви пропусти во приватна со ултразвук најнова технологија ваков таков на другарка не виделе дека бебето има аномалии на срцето ниту тој “доктор” што за пола час ќе ти земе брдо пари, ниту матичниот, мораше да го раѓа во 5 ти месец …
    И не само таа милиони примери излишно е да дискутираме но не треба да генерализираме. секој со своето искуство.
    Инаку не верувам дека АОК ќе ти покрие нешто , па потоа да раѓаш овде како што разбрам. Најточна информација АОК овде дискусијата отиде во друг правец.

Последна измена: 1 август 2026
    На SummerGirl, JasBee11, Касија и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.885
    Допаѓања:
    94.034
    @mKdevojce
    Рефератов очигледно го напиша за да се убедиш себе.
    За воздухот иамше доста дискусии од германци на редит зошто во ЕУ Германија има најзагаден воздух.
    Ама вие со МК се занимавате.
    . IMG_3349.jpeg
    https://www.iqair.com/ca/newsroom/central-europe-air-quality-alert
    Убава е Германија за Живот, само каков е прашањето.Уживај.
    Породилни приказни на германски форум читаше?
    Женава ви напиша личен трагичен случај од германско здравство вие уште со наочари розеви наочари седите и ќе ги оправдувате со македонските.

На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.497
    Допаѓања:
    46.289
    Не разбирам која е таа горчина во себе да доаѓаш во група каде немаш никаква врска , каде се збори за живот во друга земја , каде не живееш, ни па со живеел . Не си користел услуги , ништо овде . Туку од рекла казала искуства .
    Дај кажи ја ситуацијата на хематологија, на ревматологија. Каде си среќен ако те прими доктор , те прегледа . Ти ја даде точната терапија . Каде покрај се мораш да имаш некоја врска . Мајка ми е здравствен работник пред пензија .
    Веќе деценија е по тие врати .
    Ти прават замена на лекови , едните ги нема веќе , други ти даваат , па нус ефекти чуда. Каде докторката ти се дере , зашто денес не и ден .
    Има останато доктори , фала богу кои покрај се не под паднале да влечат пари од пациентите, за кој нормално зимаат плата . Ама за други работи зошто покрај се се збори само за приватните болници?
    Каде те гледаат ко евро . Секое испитување, секое било што се плаќа. Значи се додека имаш пари , ќе имаш и здравје .

И пак незнам што е проблемот кој го имаш @Cosmi . Што те повредува да доаѓаш овде ко џокер, да труеш со твоето.
    22 години сум живеела во Македонија, 16 години овде во Германија.
    Фала му на Бога , имам добро искуство со лекари.
    Каде за моето бебе , тогаш , докторот сам се потруди да најде специјалист за проблемот . Не не остави сами да лутаме.
    Каде никогаш не било прашање на пари да се дадат за да ти се најде човек.

Ти сама се убедуваш дека негде каде не си била не е добро , за да ти е подобро на душата дека таму кај си е најдобро .
    Ко да не знаеме за каде збориш .
    Како мислиш изолирана ? ^_^
    Само ако живеам во град , во зграда со по 40 станови ќе имам можност да бидам во тек со настаните. Вака незнам што се збори :nod:
    Зашто имам можност да живеам за мене добар живот , без некој да ми се дере под прозор . Без можност да знам денес што е на мени кај тие под мене ? Не фала .

Воздухот , водата ?:shake:
    Ова не е низок удар него прашање до тебе , не гледаш што се случува кај твоите комшии? Или не е битно , се додека не се случува негде во Германија?
    Тогаш знаеш да најде нешто од интернет.

На Pebeka, SummerGirl, JasBee11 и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    35.041
    Добро, и шо сакаш да постигнеш со ова?
    Ние со Мк сме се занимавале, а ти бетер од нас, со Германија се занимаваш.
    Си го пуштила маж ти тука да работи, не се снашол, и сега ајде да плукаме пошо цела Германија ни е крива.
    И плус, плукаш по сите нас шо живееме баш во Германија, гледаш во било која тема да се закачиш со нас.
    Те неам видено да закачиш некој шо живее Италија или Швајцарија, пример.
    Незнам шо ти е проблемот, ама веќе цел форум те приметува и те зборат дека си љубоморна.
    Дај олади, и уживај си таму кај шо си, нема да ти биде подобро ако омаловажуваш некој друг.

На Pebeka, SummerGirl, Касија и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.885
    Допаѓања:
    94.034
    @MacenceEna
    Ако не знаеш, на јавен форум си не во изолирана група .
    На анонимен форум секој ке пишува кај сака.
    Ако ви е потребен екслузивитет каде ќе пишуваат само дијаспорци направете си група на социјални мрежи.
    Второ, ти воопшто не знаеш од каде и како јас си имам искуство.
    Ти продолжи да си ја идеализираш Германија, тоа е твое право, но ја идеализираш секогаш плукајќи по твојата татковина, по она што си.
    Секогаш ја плукаш на секој начин.
    Тоа говори дека и после 16 год ти е потребна потврда дека си на вистинското избрано место.
    Па затоа што реалноста особено во здравството само германски дијаспорци ја прикажуваат розева.
    Сите до еден.
    На што да бидам љубоморна?
    На здравството(facepalm)?
    На асоцијалниот живот па сте тука на македонски форум24/7?
    На живот каде што реално го губиш контактот со родители и блиското семејството па секоја година помалку ти се доаѓа кај нив?
    И од кога критика за германското здравство е омаловажување??
    Гледате до кај сте отидени што критика за здравствен систем го сметате за лично омаловажување.
    Не е лошо по германски форуми да поседите, малку да ве вратат во реалност.

10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    12.191
    Допаѓања:
    192.344
    Јас сум од Гостивар на место е мислењето. Таман поминав пред 2 недели, да се напојам фекалии. :envy: Ене ја мајка ми не знам дали ќе го опраи стомакот воопшто. Да ги најадеа гомна во Германија ќе гореше цела земја. Ама добро. Делулу ис да солулу. Македонија на ниеден левел не може да се спореди со Германија, на сите можни статистики по се е на дното со Косово заедно, а негде и од Косово подоле. За жал. Не дека ликуваме што е така.

Јас сум со искуство многу блиску до трагедија, во втората бременост ми направија неколку пропусти во Германија животот на мене и бебето висеше на конец. Јбг, некој мора и во лошите статиски да се вброи. Ама пак ја избрав Германија за трето дете. И не згрешив. Услугата, односот, грижата пред и по породување беше на екстремно високо ниво. Корелацијата на докторот-клиниката (во мојот град)-доктори специјалисти во Хамбург и Берлин, постојана комуникација што да се прави во мојот случај, консултации и советувања со специјалисти од други клиники каде истовремено испраќаат моја историја и се добиваат мислења и совети истовремено, не можам ни да опишам колку беше се на ниво. Вистина дека кога сметаат дека бременоста е уредна не се замараат многу да те тинтраат, ама кога имав ризична бременост колку сите беа “уиграни” и во комуникација нема збор.
    И јас не сум задоволна од мојот гинеколог иначе и не успеав да го сменам и толку не ми се оди кај него, што во Грција праев пап. Сега се враќам назад и пак ќе пробам да најдам друг. Ако во Германија немаш мир, оди таму кај што мислиш дека ќе биде подобро за тебе. Ама нема причина зошто осигурањето да ти плаќа третман во трета земја по твоја желба па и приватно. Мислам тоа нигде го нема освен ако не е итен случај.

Македонија апсолутно има одлични доктори и специјалисти тоа не е дискутабилно, состојбата на клиниките, грижата и односот е друг муабет. Да, на приватни се добива подобар однос оти плаќаш, а овде не плаќам за нешто што ми следи. Тоа е разликата. И не знам зошто јазикот го спомнувате како некоја пречка, 3 години бев со англиски никаде не добив помалку третман ради тоа и сеуште во институции знам да свичнам на англиски кога ќе заглавам на германски.

@SanelaS не знам до кај си, ако уште не си вратена немој ни случајно преку Бајаково, преку Товарник вчера во 14 поминавме за 5 мин, малку повеќе од тоа се чекаше понатака кај паркираните камиони оти движењето се одвиваше во 1 лента. На Бајаково е блок.
    Јас сум низ Австрија и конечно да се прибереме до вечер, среќен пат на сите што допрва ќе си доаѓате дома. :l:

На Chantal, SummerGirl, JasBee11 и 8 други им се допаѓа ова.
  11. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.841
    Допаѓања:
    13.477
    Какви сте без врска. Косми и Ана само сакаат очи да ви отворат дека не ви е убаво тука. Жените се трудат да укажат дека сме се зезнале што сме овде и дека немаме услови. Еве на пример клими немаме, храната не ја бива и не одиме по кафани.
    Здравството секако не ни го бива овде, тоа одамна се знае.

Саботно да отидат до месара па да видиме на кај ќе се оди. Мене уште едно кафе ми се пие и благо ми се јаде. Шеќерот у вис, ама пмс морам да смирувам. Сега што последните месеци сум си нон стоп во пмс друго дваесе е.
    Ќе закажувам да видам шо ќе каже гинеколог за хормоните, мада она лани веќе ми рече и ме прати дома со тестови за овувлации, тестови за бременост и витамини [гратис бдњ] и рече прај уште едно ако правиш, оти мораш многу да ја убрзаш. Е ама ја не правев оти и ова едвај го терам на крај.
    А шо сакав да кажам. Недајбоже дете да морам уште еднаш во мк на лекар да носам. Се друго ќе поднесам. Фала им на докторите ос Струмица детско одделение шо ми го кренаа детето, ама со кои услови работат за жалење се. Од немање стерилни опреми се даваат ант на сите деца. Исто им треб уште многу работа за да си воведат ред. Пре би чекала шест месеци термин кога не сум итна, ама да не чекам цел ден кога сум итна. И така.
    Сега кожен морам во понеделник да барам, маци вчера ме закачи на една бемка..ама пошто дада не е од вчера, ќе си се јавам на приватно и ќе си кажам оти сама ќе.си платам. И оп термин ќе биде за три дена :lol:.
    И на матичен не е лошо да си закажам за една контрола, еве веќе две години не сум си проверила. Ама ја и онака не сакам по доктори да одам. Мислам се наодев зацел живот пред да ја добијам ќерка ми.

На SummerGirl, JasBee11, Касија и 6 други им се допаѓа ова.
  12. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    167
    Девојки, жени, мајки, кралици. Незнам зошто се отвори ваква дискусија форумов е да си помогнеме и олесниме колку можеме со совети. Генерално не мислам деке е се лошо и се добро во Германија како и обратно во Македонија. Никаде не е лесно посебно во денешно време. Јас покажав еден аспект каде од лични перспективи сметам дека има недостатоци. Од каде па од друга страна во Германија има пак и добри страни пример да учиш бесплатно да се надрградуваш курсеви, билдунзи и да не набројувам има многу и позитивни и негативни страни. Но да не зборуваме и само лошо за Македонија бидејќи и таму има многу и убави работи посебно емпатичност за многу ситуации.
    Секаде има добри и лоши страни и предизвици каде и да живееш и тие се различни во однос на секое друго место.
    Ви посакувам секое добро на сите и успех на секое поле, Господ нека ни биде на помош каде и да сме.

На Cosmi и Didajo им се допаѓа ова.
  13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    35.041
    Која реалност бе Косми? Ти од Мк ќе ми збориш за реалност?
    Во Мк не ви даваат терапија за луѓе болни од рак, ви даваат водичка.
    Во Мк, два доктори ќе ме умреа за време на пораѓајот од кој ми требаше премногу време да се опоравам и сеуште иам трауми од тоа.
    Во Мк има стари лекови, а некои и ги нема па луѓето се приморани да бараат од други држави.
    Мк не ги финансира децата шо треба да се лечат, ги праќаат странство и пак ништо не им дава, туку собираат од народот милостина.
    Во Мк нема школи, ниедна институција шо е напраена за деца или луѓе со некаков вид на инвалидитет.
    Во Германија има свашта за деца со некаков вид на попреченост, почнувајќи со финансиска подршка, па до асистенти, посебни школи, сите терапии и лекови платени се од државата, има можност и да иде некој од осигурувањето да ти го почува детето на неколку саати, има многу бенефити и привилегии ако детето има некаква дијагноза, итн итн....
    Во Мк да бев, со аутистично дете, ќе требаше дома да се затворам и да не излегувам, незнам на крај како ќе излезевме со сите овие работи. Ќе ми го бапнеа детето во школо со нормални деца и маки ќе теглевме, секој ден плачки и жалби од сите страни, децата ќе се жалеа од моето, родителите ќе се жалеа од моето, терапија нема ќе моравме да ја порачуваме од странство, скоро во ниедна институција или маркет или бутик нема како да влезеш со инвалидска количка или количка за бебе а да не зборам па дека никаква помош државата не ти нуди.
    И ти ми збориш за реалност? На мене?
    Јас многу убаво ја знам реалноста која ќе ме чекаше во Мк ако се вратев и затоа и седам тука.
    Да беа работите барем малку ко шо се во Германија, немаше ни да си отидам.

На Amica geniale, AlmaOculta, SummerGirl и 9 други им се допаѓа ова.
  14. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    3.067
    Во Македонија не е подобро здравството ама ваљда имаш друг третман ако маж ти е доктор и има "звучно презиме" .
    Се испитува се и сешто и затоа често нема реагенси пошто не се користат целно. Точно е дека во МК си испитуваат луѓето крв ама тоа не значи дека имаат потреба од тие испитувања туку дека така си се навикнати. Добар дијагностичар не е оној кој ќе направи најмногу анализи туку тој што веќе има работна дијагноза па ќе ги направи потребните испитувања не РАНДОМ за да ја потврди/исклучи дијагнозата. Ама Македонците си имаат желби и навикнати се на исполнување на желбите затоа на одредени индивидуи им е тешко да се навикнат во Германија.
    Од искуството на блиски ќе кажам дека е жална ситуацијата во болниците во Македонија. Мито има пред ОП и после ќе се молиш пак за контролен преглед. И за приватните клиники имам многу да кажам и за стручност и за пумпање на сметката. Ама ај доста е.

На Chantal, SummerGirl, JasBee11 и 12 други им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.273
    Допаѓања:
    205.209
    Aj batalete politiki, kazete koga kje zaladi, da vi dojdam na gosti8-|
    Mislev neshto gradski turizam da tereme po Dunav, ono Dunav presushil:drunk:

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    35.041
    Баш. А зошто не збори за ќириите, кои се исти во Гер и во Ск, само шо во Ск имаш поглед кон балконот на комшијата, надвор кога ќе излезеш се давиш во ѓубре и прашина, а за воздухот, јас сум во голем град и до сеа се неам гушено никад, а познаниците од Ск со кои комуницирам, секоја зима плачат и кашлаат од загаденоста. Или не дај боже да има силен ветер, да ти падне дрво пред влезот, има 2 недели да чекаш да дојдат да го тргнат.

На SummerGirl, Касија, Gosh и 4 други им се допаѓа ова.
  17. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.841
    Допаѓања:
    13.477
    Јас не сум по Дунав, мислам Марге беше за него задолжена. Јас со Исар, Ампер, Вуерм нешто тури ако сакаш. За пловење нема, само замоци кај мене има.
    Се вратија од месара рекоа навор росело. Ја воздух не можам да земам кога е вакво никаво спарно. Да видма на кај им се шета и кафе дали им се пие.
    Многу сакам викенд. Маж готви, средува садови, чува дете а јас сум инвентар само :bandit:.

На Katie90, Biljarkata, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    35.041
    Сакам викенд, ама две саботи да има :rofl:. Недела не ја сакам.

На SummerGirl и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  19. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    5.312
    Да се јавам и јас од Македонија :) Малку брутално по пат, патувавме 23 саати, на граници беше океј, ама со децава се направија не знам колку паузи, Србија 3 саати заглавивме на граница, јас психички бев спремна на 7-8, така да, супер поминавме од таа страна :rofl: Сега баш одмор во вистинска смисла на зборот, од сабајле второ кафе пијам, големиот Лего гради, малово игра со свекорот и свекрвата, а мене ми станува досадно :wasntme:

@Biljarkata јас сум за Дунав задолжена, ама кај мене повеќе е селски туризам, него градски :D Не беше пресушен прошла сабота кога го видов, таман си беше, не знам сега на пеколниве тт како е :wasntme:

Пиши, бриши правам на темата што се отвори погоре. Ај, ќе си останам покуса за мислење, да не се продлабочува…

На SanelaS, SummerGirl, JasBee11 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.885
    Допаѓања:
    94.034
    @Adidas888

Во Мк има специјализирано школо се вика Златан Сремац.з амногу тешки случаи и е одлично школо.
    Ти го примија детето конечно во градинка?
    Тој ист совршен систем каде чекаше една година градинка дете со аутизам асистент, а градинката ја плаќаше?
    Што прашуваше каде во Скопје на преглед да ја носиш,зошто чекаше преглед на уво една година?
    ама ајде , прво детето нека добие дијагноза и почнете во школо па збори на форум .
    Реков држава со форма без суштина тоа е Германија.
    Па и во Германија и Скопје исти кириите.
    :rofl:
    Што не ќе прочита тука човек.
    (facepalm)

@Katie90
    Одбранбен став со инсинуации?
    Тоа збори за немоќ во дискусија.
    Ма немој, навикнати биле во Мк.
    Која навика е да прават операција на максофац.дете 4 год.дијаспорче со црп 200 и полно со гној поради заб и не третирање со антибиотик во Германија?
    Каква навика е 3 годишно дете да нема воопшто испитано крв во Германија(facepalm)
    За да дојдат тука на одмор и направат анализа па сега ги водат на хематологија ?
    Како тоа не се случува со дијаспора од Словенија на пр.?

А од што се прават “само” потребни анализи и има добри дијагностичари.
    Приватни болници кај нас сега се пребукирани со ставање стентови, да не зборам за анализи, ехо и др.
    Тоа од што бар липиден статус им направиле во Германија.:mm:
    Зошто нема дијаспора од Словенија, Данска, Шведска?
    Туку се “германци” со возраст 50+ бараат помош во екс татковината после 20год живот во Германија?
    Мислам филмови ама ајде и тоа не е лошо развиваме здравствен туризам од “одлични” здравствени системи.
    Очигледно немаш контакт со никој.
    Ама ај доволно е.