И сега има ли данок во МК за добивка од акции или не? Јас "инвестирам" , но не на македонска берза. Почнав оваа година и веќе имам 10% добивка. Не е многу, но мене толку ми е и целта. Не сум експерт но мислам дека баш кога има инфлација повеќе се исплаќа да инвестираш отколку да ти стојат парите на сметка. Плус од инфлацијата најмногу ќарат фирмите. Најдов и некои курсеви за инвестирање, читам книги и пак правам утки и почетнички грешки, но супер забава ми е, плус си заработувам пари. Јас инвестирам преку онлајн брокер. Има супер апликации но не знам дали се достапни во МК. Оваа Јас што ја имам во Германија ми зема едно евро од трансакција, никакви други трошоци.
Живеам во странство. Што имам читано по други форуми, во МК исто е достапна некоја мобилна апликација мислам дека Е-Toro. Со мобилна апликација е закон, не мора да одиш во банка за уплаќаш, се си правиш сам. Ниски се трошоците и можеш да ги фатиш акциите баш во минутата кога се најефтини. Мака ми е што не сум почнала порано. Почнав од оваа година, читам книги, посетувам бесплатни курсеви, не дека тоа помага, ама ме интересира. Посебно ЕТФ за млади луѓе се супер. Годинава имаа некои по 40% раст.
Ама пак не можеш и законски не смееш да ги повлечеш парите кај нас. Ако има некој искуство нека пише.
И јас сум заинтересирана за тргување со акции.. Кажете ми преку која страна можам да купувам.. Симнав една апликација Investing незнам дали може преку неа
Ајде сега да ми каже некој/а ако знае имам некој акции надвор од државава, во моментов ако ги продадам ке остварам сосе добивка негде околу 48.5 илјади долари. Е сега за да не одам во ,,државата" дали има некој сигурен брокер овде кај нас кој може да ја среди таа работа? И дали и колку ке ми задржи државата на таа сума доколку се решам да ги добијам парите во Македонија?
Како физичко лице неможеш сам, мора преку брокер. Ама мораш да најдеш некој со препорака, поискусен , покрај тоа што треба да ја следи берзата , треба и да ти дава совети во кој момент да купиш или продадеш акции за да ќариш.Некои брокери имаат инсајдерски информации кога ќе рипне-падне акцијата па добро играат на берза. Во секој случај, скапа играчка е за Мкд зашто нике намаме Берза, кај нас се е на база на политика.
Најавено е дека нема данок на капитална добивка, до влез во ЕУ. Штом ќе влеземе (после 100 год. ), ќе се воведе за да се изедначиме со земјите од ЕУ. Засега има данок на дивиденда, и кога објавуваат колку ќе биде исплатено дивиденда пишува колку е нето, а колку бруто.
Нема данок за штедните влогови (орочени депозити) до влезот во Европската унија, а не на капиталните добивки.