babylove овошни кашички

Македонска кујна

Дискусија во 'Храна и пијалоци' започната од EMILI1999, 22 септември 2012.

  1. EMILI1999

    EMILI1999 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    51
    Пол:
    Женски
    Дали ги сакате македонските јадења? И колку често ги јадете...еве некој традиционални мк јадења... :clap: [​IMG] [​IMG]
     
    На Еме 22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. EMILI1999

    EMILI1999 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    51
    Пол:
    Женски
    ајде де девојки казете некој мк рецепти...
     
  3. SnowWhite8

    SnowWhite8 Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    1.423
    Пол:
    Женски
    Зелничеее сега направив :inlove:
     
  4. praski4e

    praski4e Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    277
    Пол:
    Женски
    КРАТОК ТЕКСТ:
    Мекици
    ПОДГОТОВКА:
    Квасецот се раствора во една чаша млака вода.
    Потоа во длабок сад се меси тестото додавајќи 900 гр. брашно и водата од чашата со квасецот (доколку оваа вода е малку, додаваме само топла вода).
    Откако тестото добро ќе се измеси се остава да отстои на топло за да нарасне.
    Откако тестото ќе нарасне, во тава на оган се загрева поголема количина на масло.
    А потоа од тестото се кинат парчиња и со раце се обликуваат кори во форма на тавата и една по една се пржат.
    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
    30 грама Брашно
    10 грама Буковец
    100 грама Домат
    30 грама Кисела павлака
    4 чешниња Лук
    300 грама Пушено свинско
    1000 грама Свинско
    малку Сол
    150 милилитри Суво бело вино
    300 грама Телешко
    малку мала лажица Црн пипер

    Време за подготовка: 15 мин.
    Време за готвење: 30 мин.
    КРАТОК ТЕКСТ:
    Селско месо
    ПОДГОТОВКА:
    Од меленото месо се прават малечки ќофтиња во кои се става сол, црн пипер и сушен лук. Сувото свинско месо се сече на мали парчиња и се става во вода да отстои, а потоа се исцедува.
    Свинското месо се сече на помали парчиња, се пржи во масло за јадење на кое потоа му се додаваат сецканите парчиња лук.
    Откако месото и лукот ќе се зацрвенат им се додаваат сецканиот домат, исецканите на кругови шампињони, исецканото суво месо и ќофтињата. На смесата и се додаваат зачините, солта, буковецот и црниот пипер.
    Смесата се потпржува кратко. На страна се раствара 1 лажица брашно во чаша вода. Брашното и 1 чаша бело вино се додаваат на прженото месо и измешани се ставаат во земјен сад во кои се печат во рерна.
    При крај на печењето се додава павлаката по вкус.
    Откако ќе се испржат ставете ги во една чинија да се исцеди маслото.
    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
    1 мала лажица Црвен пипер
    малку Сол
    500 милилитри Масло
    1500 грама Кромид
    1000 грама Грав
    1 Главица лук
    1 мала лажица Бибер

    Време за подготовка: 30 мин.
    Време за готвење: 70 мин.
    КРАТОК ТЕКСТ:
    Тавче гравче
    ПОДГОТОВКА:
    Измијте го гравот. Откако ќе преврие, првата вода се истура. Потоа варете во тенџере со многу вода. Додадете ја исчистената главица лук и малку бибер во зрно.
    Додека гравот се вари, во тенџере ставете масло, кромидот исечете го на покрупни парчиња и динстајте го на тивок оган додека стане густ. На крај додадете го мелениот црвен пипер.
    Дното од земјената тава се намокрува со вода, а потоа со маслото во кое се пржеше кромидот. Гравот е варен кога ќе омекне, но внимавајте, зрната треба да останат цели.
    Со решеткаста лажица се вади гравот, се става во тавата, одозгора се става кромидот и така, се додека не се потроши целиот материјал, но одозгора треба да заврши со гравот. Се украсува со суви пиперки, се става во рерна и се пече на тивок оган.
    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
    1500 грама Пченкарно брашно
    200 грама Маргарин
    1000 милилитри Вода

    Време за подготовка: 50 мин.
    Време за готвење: 80 мин.
    КРАТОК ТЕКСТ:
    Македонски бакрданик.
    ПОДГОТОВКА:
    Во голем лонец зоврива водата со сол, по што се истура целото количество пченкарно брашно и се формира купче. Во средината на купчето брашно внимателно со сукало или со подебела дрвена лажица, се прави дупка и се става на оган да вре еден час на 150 степени.
    Потоа температурата се намалува на 100 степени, и бакарданикот се меша додека се поврзе масата. Во тавче се стопува кајмакот и сирењето, и се додава на бакрданикот. Се јаде со кисело млеко
    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
    2 мала лажица Црвен пипер
    2 Пиперка/ки
    500 грама Пилешки батаци
    300 грама Ориз
    100 грама Моркови
    3 лажица/ци Масло
    2 главица/и Кромид/а
    2 лажица/ци Дафинка
    2 мала лажица Бибер

    Време за подготовка: 60 мин.
    Време за готвење: 20 мин.
    КРАТОК ТЕКСТ:
    Јадење кое секоја куќа го има барем еднаш подготвено. Многу вкусно и примамливо.
    Голема благодарност до Сања Димитриевска од Куманово за рецептот.
    ПОДГОТОВКА:
    Се сецкаат кромидот, пиперката, морковот а може и малку домат и компирчиња.
    Се запржуваат во масло за да омекнат.
    Се чисти оризот и потоа се додава да се пропржи заедно со горенаведените намирници.
    По желба се зачинува со сол, вегета, бибер и црвен пипер.
    За тоа време се варат батачињата 20-тина минути колку да омекнат.
    Се става во рерната да се загрее тавчето.
    Во загреаното тавче се ставаат батачињата заедно со водата и се додаваат запржените зеленчуци.
    Се пече 30-тина минути додека не добие жолтеникава боја. Некои луѓе го сакаат попечено (крцкаво) па го оставаат да се пече подолго време.
     
  5. LadyBug.k

    LadyBug.k Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    13
    луѓе јас скопјанка ама стварно не знам кое јадење е традиционален скопски специјалитет... ако има воопшто:worried:
     
  6. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    13.774
    Допаѓања:
    25.261
    Пол:
    Женски
    Ги сакам македонските јадења - тавче-гравче, сарма, мусака, зелник, пита, и др.
     
    На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sesil

    Sesil Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    5.359
    Допаѓања:
    119.791
    Пол:
    Женски
    Па не сите али има некои што ми се убави за јадење, тавче гравче на пример или пита со сирење. Сармите, мусаката, пити со праз ... ги мразам.
    [​IMG]
     
  8. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    16.945
    Допаѓања:
    260.516
    Пол:
    Женски
    Мусаката нели е грчко јадење а не македонско?
     
  9. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    7.655
    Пол:
    Женски
    Аа да многу ги сакам јадењава а најмогу сармата.
     
  10. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.276
    Допаѓања:
    20.622
    Пол:
    Женски
    Тавче-гравче со сува пиперка, сарма (со лозов лист и со лист од кисела зелка), бакардан и др.
     
    На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. CrazyGirl15

    CrazyGirl15 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    3.916
    Допаѓања:
    20.560
    Пол:
    Женски
    Бакрдан, комат.
     
  12. Ма.нев

    Ма.нев Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.214
    Пол:
    Машки
    Има отворен спор за мусаката помеѓу Македонија и Грција. Сеуште е неутрална.
     
  13. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    5.673
    Допаѓања:
    19.602
    Пол:
    Женски
    На Queen8 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.276
    Допаѓања:
    20.622
    Пол:
    Женски
    Многу го фалат, јас не можам да се осмелам да пробам ѓомлезе, некако ми изгледа ко живо тесто. Можеби е вкусно, не знам зашто така ми делува...:)
     
    На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    141.229
    Воопшто не е..па повеќе од палачинките се пече:D

    Инаку убаво ми е и мене, ама немам јадено со години
     
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Heartagram

    Heartagram Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    786
    Допаѓања:
    8.763
    Пол:
    Машки
    имам бајалди...турско јадење кое се подготвува и во македонската традиционална кујна.