Македонските јавни фаци

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од preetygirl-J, 13 јули 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Не е зло, баш напротив. Боки е гомно ама тоа не го менува фактот дека детево со месеци чекало од друг. Можел да најде 2 работи, ко што прочитав татко му бил во дом, значи немало потреба да седи дома и да се грижи за некој.
    Имам другарки што имаат дом, родители со нормални примања па не чекаат на ниб туку од 18 години работат и студираат и излегуваат и се.
    Никој не му се исмејува нити го обвинува за тоа што го снашло, ама факт е дека е способен маж о може да допринесе и сам малку.

На Alisa22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.941
    Допаѓања:
    164.051
    Според ЗРО има право на уштр 10 часа екстра работа.
    Или мислиш да работи нелегално нешто?!
    Луѓе не сме у Америка.
    Најдовме дете да обвинуваме. Се нервирам од темиве. Дете без кров над глава кое чекало. По дома да си прашате во каков дом живеете. 90 проценти се населија на диво во 90тите, некои и пошто зашто ги добиле становите од државата, не знаете што е мака за дом. Ај ве молам!

На Glasna, Victorian, glosipgirl и 11 други им се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Мислиш дека некој без искуство ќе го прими?
    Само си мислиш...

На rolulika и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  4. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    Ај сите тие штo мислaт декa сo 200 еврa куќa се грaди пoтoчнo 150 некa земa тoј дa си грaди зa себе.Леснo е oд дoмa дa куцкaш нa тестaтурaвa и сoлите пaмет земете зaсукaјтр ги вaшите рaкaви и пoвикaјте ги вaшите пријaтели и рoднини дa видеме дaли ке дoјдaт.Немa смислa дa дa звoрувaте глупoсти.И вaс кoгa ке ви вети некoј декa ке ви грaди ке се нaдевaте и врзaни ви се рaцете и aј дoстa сo глупи муaбети...

На stevemila, XstrongerX, Svetoslava и 4 други им се допаѓа ова.
  5. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Знам што е мака за дом. Живеевме 4ца во соба за максимум 2ца. И мајка ми и татко ми отсуствубаа 3 пати по 6 месеци (по 1 ипол година двајцата) за да можат да купат стан. Уште 15 години ќе отплаќаат кредит. Работеб преку лето за да си овозможам одмор со друштво.
    Не викам дека живеам бедно, ама со труд и мака сме дошле до тука.
    Може тој има полош живот од мене, ама многу имаат имале и ќе имаат полош од него.

Сите започнале некогаш без искуство.

Последна измена од модератор: 8 јануари 2019
    На galapce и M&M им се допаѓа ова.
  6. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    Зa секoј свoјoт тoвaр е нaјтежoк и нaјгoлем тaкa дa ....

На SexiLy, Victorian, ZAHRA и 3 други им се допаѓа ова.
  7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Ама некогаш...
    Денес не е така.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.941
    Допаѓања:
    164.051
    Епа уште појасно ти е тогаш дека е тешко, да било лесно немало да е така.
    Башка што само дете... луѓе, немојте вакви работи.

Започнале без искуство пак за 12 000 колку и зима.
    Што зборувате не ми е јасно.
    Можда и нема квалификации за повеќе.
    Плус со стресови мислите дека он може да се самомотивира?! Да влегува во филмови?! Знаете дека под таков притисок он е комплетно неспособен за самомотивација?! М?! Плус може години и години ќе му требаат за неш4о да успее.

Без веза ви се муабетите и пред се емотивно аутистични. Ова е токму зошто светов не чини. Себичноста!

На naturally, duffi, Victorian и 11 други им се допаѓа ова.
  9. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Не ме интересира некој си Боки ама баш ич.Дечково е заглавен во лавиринт од кој тешко се искача,поготово во оваа вукојебина,каде што треба прво да даде еден куп пари за СТРУЈА,со 150 евра плата,што значи треба да се заглави уште некоја година со ЕВН,за да плаќа на рати,за да има основна работа во светов СТРУЈА,што значи ке му останат 100 евра мах,со тие 100 евра треба целиот месец да јаде,и да оди на работа,и да најде уште една работа џабе,куќа не се прави луѓе како што мислите,не е ова карти па ај ке правиме кула,дај не тресете глупости,не е лесно да си на улица,и да си изигран(тоа што е изигран е негов проблем),но болно е луѓе.

Иначе и јас од мој 18 год работам,моите кога имав 18 год имаа пари,ама не сакав јас ништо,зашто сакав СВОИ пари.ама го имав главното ПОТКРИВ НАД ГЛАВА,СО ЧИСТИ СМЕТКИ.

И знаете што се случи?Мајками зема 3000 евра кредит,татко ми 5000 евра кредит,да го реновираме станот од корен,затоа што 25 години,немавме ништо сменето,и ајде со среќа и сите радосни што станот ке го средиме како во бајките,да го средивме,помина 1 год,мајками се разболе и во рок од 6 месеци почина,јас останав без работа,сестрами не работеше,и кредитот на мајками префрлање кај татко ми да го враќа,7500 евра,плус мајками имала минус 1000 евра на картичката,за сметки и чуда што плаќала,и плус кога се разболе дадовме 5000 евра(што татко ми ги чувал,за свадба моја и на сестрами да ни подели по 2500 евра)а ние ги дадовме на ЛЕКОВИ за мајками (не лажеа дека има лек за ракот),се собраа еден тон сметки,почнаа од банки да се закануваат со триста чуда,дека станот ке ни го земат,затоа што тројца живеевме со 20000 ден плата,каде се сметки,каде е храна за тројца.Стегнав луѓе заби(иако здравствено не бев добар ич) најдов работа,почнав да му помагам на татко ми,6 години работев како црнец,работев 3 работи во текот на денот,за да вратиме све,не КУЌА ДА ПРАВАМ,НЕГО ДОЛГ ДА ВРАТИМЕ ЗА ДА ИМАМЕ,СТРУЈА,ВОДА,ОСНОВНИ РАБОТИ ЗА ЖИВОТ,СМЕ НЕМАЛЕ ЛЕБ ДА ЈАДЕМЕ,ЈАДЕВ НА 2 ДЕНА ЕДНАШ,ЗА ДА СТИГНЕ ДО КРАЈОТ НА МЕСЕЦОТ.Знам многу ке кажат зашто сестрами и она не работела,затоа што од кога почина мајкани,сестрами неможе веќе да живееме,едвај се бори самата со себе,еден куп болести,психички се оболе мах,каде што за жал лек нема.

ЗАТОА ВЕ МОЛАМ НЕМОЈТЕ ДА СУДИТЕ,БЕЗ ДА СТЕ ЈА ОСЕТИЛЕ ТАА БОЛКА,КОЈА ЖИВОТ КОСИ.

ГО ПИШУВАМ ОВА,И СОЛЗИ МИ ТЕЧАТ,БОЛИ ДО КОСКА БОЛИ............

Последна измена: 6 јануари 2019
    На butterfly_91, Yipman2, moonlight-girl.55 и 67 други им се допаѓа ова.
  10. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    19.851
    Викате дете, дете на 24 години? И самиот викаш знаеш како е да се нема и јас знам многу добро како е имам живеено и во не многу добри услови мајка ми сама рмбаше и трета смена сама сум седела дома како дете, едно време купатило немав се бањав во корито во 21 век. Наполнив 18 работев мајка ми тогаш не можеше имаше операција и преживувавме не живеевме. Ама никогаш не застанав и да се жалам и јас јадев еднаш во ден знам како е. Викаш знаеш како е си рмбал за да вратиш долгови да помогнеш на татко ти, што не излезе на тв да бараш помош? Ај подразмисли си викаш јас млад, здрав ќе рмбам ако треба за да излезам од оваа ситуација нема да дозволам уште повеќе да пропаднам, лесно е да се жалиш и чекаш на друг, имал помош материјали за куќа, пријатели ќе најде начин имал сестри со кој комуницирал... Пишав погоре за случај на 14 години останува сам, работи и оди во школо, му помагаат роднини и комшии, ама никогаш го немам чуено да се жали преку лето работи за да си купи огрев за во зима. 14 години е дете, а не вол од 24. Не сум злобна помагам секогаш кога ќе можам, знам како е леб да немаш. Ама здрав прав да кукаш и чекаш на готово. Тоа ти е исто како оние немаат за леб ама ќе нчукаат по 10 деца и државата крива ни е. Не ми е жал за нив само ми е жал за тие дечиња кој не се криви за тоа бидејќи кога гледаш дека немаш не ги прави со надеж дека некој друг ќе ти ги чува. Има 1000 примери кукаат, плачат, а работа понуди им не сакаат. И не не ми е жал нити е болен нити инвалид па да не може да се снајде.

На eli25, M&M, galapce и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.941
    Допаѓања:
    164.051
    Па работи дечкото.
    Не знам од каде толкава фрустрација кај вас што сте го поминале истото... или сличното. Би очекувала повеќе сочувствие. Особено па денес...
    Не знаете очигледно ништо и ништо не сте научиле. Лекцијата што не е научена се повторува секогаш. Берете памет.

На LejlaD, JuLleE, dayla и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.778
    :l::l::l::l::l::l::l:

На Shmizla94, eli25, Harper и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Да, на 24 веќе луѓето завршуваат факултет и се спремни за работа, дом, семејство. Ама видиш, има луѓе кои се во уште понезавидна ситуација од дечкото и се снаоѓаат. Кога ке побараш помош, од сите роднини и пријатели ке се најде некој што ке помогне, ние сме помагале и на луѓе кои немаат нужна потреба од помош. А ни помагале и нам. Пример, лани реновиравме купатило, за изнесување шут дојдоа братучедите на помош, да не плаќаме мајстори и за тоа.

Ама никој не рече да изгради нова куќа од темел. Дечкото има куќа и истата треба да ја реновира. Додека чекал да се средат работите, он можел секој ден по малку да работи и да мрдне од мртва точка. Збориме за период од една година, не еден месец.

@ЕденЧлен ете тебе никој не ти платил кирија за една година и повторно си успеал да се избориш? Велиш си работел три работи? Дечково работи само една. Значи ти си одлучил да се бориш а он одлучил да излезе на телевизија. Ете таму е разликата.

На Ivan4e04, Ицолгудбејбе, Shmizla94 и 11 други им се допаѓа ова.
  14. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    @Rebecca_R Звучиш злобни, себично и саможиво. И другите членови што исто се изјаснија.
    Дали сте вие направила куќа или купиле стан со 200 евра месечно или зборувате колку да паметувате на темава?
    Додека не се најдете во таква ситуација не можете да зборувате и да мислите дека мислењето ви е меродавно.
    На мнозинството 24 годишни единствена грижа им е у кој кафиќ ке идат, а он бил способен куќа да изгради затоа што пази имал 24 години.
    Може дечкото едноставно нема помош , а ако знаете да направите куќа повелете понудете му се.

Крај краева кога некој ке ти ветува таква огромна помош треба да ја исполни и истера до крај. Нормално дека ке го боли и јавно ке го прозива и јас би исто да сум на негово место. Свесни ли сте каква надеж му има влеано Боки и сега пу пу не се важи.
    А толку одвратно створење ко Боки нема, не знам како мајка му го сака.

Кога ке створите живеалиште со 200 евра месечно дојдете, пофалете се, до тогаш муабетите ви се само празни и полни со фрустрација.
    Срамота.

Последна измена: 6 јануари 2019
    На moonlight-girl.55, SexiLy, naturally и 13 други им се допаѓа ова.
  15. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Детето работи, значи ра-бо-ти. Се труди колку-толку да придонесе, плус секој месец му кратат по 4.000 денари за долгови. Му остануваат само 8.000 денари.
    Кај е храната за цел месец?
    Кај е пиењето?
    Кај се лековите за татко му?
    Кај е да се облече?
    Па и да излезе во кафич не е некој грев.

Не се прајте паметни и богаташи на форум. Ако сте нашле богати дечковци и мажи, ќутете си. А кој не се нашол во финансиска криза не знае како е и како се преживува од месец за месец, како што јас не знам како е да трошам пари без да му ја мислам дали ќе истерам до први.
    А за Бокица не ме чуди. Такво гнасно и гадно створење не постои у цела Македонија. Важно он накитен е со брендови од глава до пети, ама еден ден ќе си ги препродава брендираните парчиња за живот да си спаси!

На WarriorAngel, SexiLy, Shelea и 18 други им се допаѓа ова.
  16. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Значи за Боки веќе се изјаснив дека е говедо. Ама не од сега, страници наназад јас реков дека он е лош човек и не е хуманитарец како што многу од вас веруваа.

Повторно ке речам, дечкото не треба да изгради куќа од темел, он има куќа и можел да ја реновира. Ама си одлучил дека нема потреба од тоа, кирија за една година платена - он спиел на тоа уво дека Боки ке среди се. Не мрднал ни со малиот прст, како ја оставил куќата пред една година, таква е и сега.

Да набројувам колку опции за екстра работа имал, и тоа на црно? Можел да работи како мијач на садови во некој ресторан или кафич - дневница е 500 денари. Можел да работи како градежен работник за викенд - за мешање малтер добиваш 600 денари. Нашиот комшија едвај најде човек да му го среди дворот - косење трева и чистење на шупа - 1000 денари. Значи ова се работни места на кои со сигурност можеш да најдеш работа во тек на лето, плаќаат веднаш по завршена работа. Сум работела јас, работеле и мои блиски, дали за екстра кеш или за храна и сметки, сеедно.

Сега работам по неколку часа дневно, ама на почетокот, неколку месеци по ред јас работев и по 16 часа дневно - секој ден, така да олабаветe малку, знам и јас како се печалат пари. :mm:

На artemidis, malerozna, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    19.851
    Најбитното е тоа што тој го имал материјалот, неморал да троши свои пари за тоа ( сите знаеме колку е скапо и дека неможе со тие пари што ги заработува). Значи го имал најбитното требало само мајстори, пријатели, комшии па дури и апел да дадел за помош да му излезат во пресрет, сигурно ќе се нашол некој. Летото можел да ја среди. Не да чека среде зима кој ќе се нафати сега да работи? И пак излегува да најде уште некој друг да му ја плати киријата...

На babyblue23, Alisa22 и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  18. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.169

Дечкото веќе работи, и тоа во кладилница, кладилниците работат и викенди и празници, имаш само еден слободен ден во неделата, така што тие 500-600 денари плус кој би ги добил за работа во тој еден слободен ден тешко дека би смениле нешто.
    Кај нас возрасни луѓе со свои фамилии живеат со родители затоа што финансиски не можат да си дозволат да се одвојат, вие сте се фатиле за детево. Куќа да се реновира е далеку од лесна работа, и финансиски и физички.
    И крај краева ако Боки мислел дека дечково нема потреба од помош, ич нека не му ја ветувал истата, а не да го мафтосува две години.

На Svetoslava и Antebellum им се допаѓа ова.
  19. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    @Asparagus во кладилница работиш 8 часа, по завршување на работно време можеш 4 часа за миеш чаши, така? Секој месец по 4 слободни денови - 50 евра, ке затвориш некоја дупка. Тешко е ама не и неизводливо.

Сеуште не ми е јасно зошто дечко од 24 години го третирате како дете.

Еве ви уште неколку примери да ви доловам дека и други луѓе им е тешко: камионџии во Европа работат по три месеци, секој ден по 8 часа освен недела. Три месеци спијат и јадат во камион, се бањаат на бензински пумпи. Кога ке имате прилика влезете во камион и видете колкав е креветот.
    Луѓе кои работат на брод дома не си доаѓаат по 6 месеци. Работат секој ден освен недела. Спијат по 4ца во кабина, нешто поголема од кабина на камион. Имаат одмор од 2 недели и повторно одат на тура.
    Луѓе кои работат на проекти во Ирак, Афганистан и останати завојувани зони, а има луѓе кои работат и во Џибути (Африка), работат по 4-6 месеци, имаат одмор од две/ три недели. Во период од 4 месеци немаат ниту еден слободен ден, а смената им е по 12 часа. Неретко спијат во шатори. Познавам луѓе кои на свои 22 години отишле да работат, ама познавам и луѓе кои на 56 години работат таму. Дека отишле од кеиф - не отишле.
    Градежни работници во Германија работат секој ден освен недела, по 10 часа дневно. Неретко спијат и по 6 - 10 луѓе во една иста соба.

Мојот став е непроменет - најлесно е да кажеш дека нема, не бива, не може. Се додека си здрав и прав, додека сам можеш да станеш од кревет, да измиеш лице и да јадеш, не си за жалење.

Дискусијава не е за оваа тема, нека ги преместат мислењата доколку има посоодветна тема.

На DAngel, Shmizla94, Feminka22 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.264
    Баш ме интерсира како некој би се информирал за слободни работни места доколку нема струја дома??? Сите огласи колку јас што знам се на интернет , ТВ или во весник.
    Знам, знам според вас треба да оди од куќа на куќа. А ако е срамежлив?! А ако го одбивале поради фактот дека Боки веќе му го средил животот?!
    Многу е лесно од страна да средуваш и коментираш туѓ живот, ама оди пробај живеј го.

На Glasna, Shmizla94, Svetoslava и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.