Македонските јавни фаци

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од preetygirl-J, 13 јули 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    25.595
    Можеби немаше да и помогне третманот , но барем ќе се обидеше ! Едно е да си сигурен дека не и помогнал , друго е да се обвинуваш себеси дека си неспособен да ја обезбедиш потребната сума ! Стави се на местото на нејзините блиски !
    Затоа што обичниот народ и без тоа е социјала . Едвај се преживува со решено станбено прашање , а камо ли да треба секој месец да се туфкаш дали ќе имаш пари за кирија или не .

Не сум светица , ама на ваквите " бизнисменчиња " , би им корнела едно по едно влакно од телото , со чупалица ( пинцета по културно ) ! Да им се наплатат тие лоповски дела !

На Rama, Skorpija25 и DevilGirl212 им се допаѓа ова.
  2. FVP

FVP Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    1.201
    Како што реков на почетокот, болна тема е и секој би се обидел да се бори до крај, макар и нерационално да е. Проблемот е подлабок и тотално незасновано (и безобразно) е да поврзуваш чанта со смрт на некоја личност од неизлечлива и ретка болест.

На CrazyGirl15 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.974
    Допаѓања:
    37.089
    Како дотичниве погоре ли да правиме пари? :^)

4. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Може треба нова тема за дискусијава или да се префрлат мислењава ако има постоечка.

Дали ќе го зборевте ова ако се работи за некој што правично си го стекнал богатството?
    Тие што крадат од нас и од државава, ќе ги зборите воопшто дали се добри или лоши? Сериозно? Па хуманоста им ја мерите?
    А државава да штимаше, па тие пари да се вратеа кај што треба, мислите дека ќе беше поарно? Мислите дека самава држава нема доволно за барем пола од трошоците за операција и лекување да ги подмири? Има, и тие заедно со семејството на болниот се единствени што треба да дадат.
    Еве, градов свети и е шарен и прекрасен сега, ама место за украсување, да се дадеа тие пари за болниве што чекаат на наша милост, нели ќе беше поубаво?

Ана Камчева сигурна сум дека нема само едно парче облека што вреди илјадници евра. Ако донира 10000€, и пак ако ја пишуваат дека има чевли од 20000€ - Пак истото ќе се збори.

На Victorian, Ladybug98, Antebellum и 4 други им се допаѓа ова.
  5. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    А ако правиш пари коректно, и ако можеш да си дозволиш кола од 30.000€, ќе купиш кола од 10.000€ за другите да ги донираш?

Не сакам да добиете впечаток дека сум против хуманост и донирање. Друга ми е поентата.

На Ицолгудбејбе, coolgirl123, Alisa22 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Oвaa тaшнa не е дoстaпнa зa oбични луѓе a тукa спaѓaaт дaлеку пoбoгaти и пoслaвни личнoсти oд некoјa нoунејм oд Севернa. Oвaa тaшнa се пoрaчувa и целa прoцедурa е дa јa дoбиеш a тешкo декa ќе јa дoбиеш aкo не си некoј и нештo нa светскo нивo. Инвестицијa е тaшнaвa, ценaтa и рaсте сo секoјa изминaтa гoдинa, рaчнo изрaбoтенa oд луѓе кoи се oбучувaaт сo гoдини итн итн. Луксуз кoј никoј oд Мк не мoже дa си гo дoзвoли.
    Сигурнo е кoпијa.

Последна измена: 14 декември 2019
    На poppie, Antebellum и Feminka22 им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.974
    Допаѓања:
    37.089
    Ти уопште не ја сфаќаш поентава на муабетов. Ги свртевте муабетиве кон донирање, а друга беше поентава со дотичнава и нејзината ташна.
    Трагично е што еден куп млади луѓе сметаат дека е малограѓански да им се “мешаш” во финансиите на транзициски олигарси кои ја испокрадоа државава. И не само што не треба да им се мешаш, туку и да ги величиш треба :^)

Државата да “штимаше” ќе беше далеку поарно, верувај. Како прво, ваквите апаши на кои им се восхитувате, одамна ќе беа зад решетки, а нивните украдени пари во државна каса. И да, ќе имаше и за лекување, па не ќе мораше да се собираат донации.
    Прашај како е во нормалните држави. И таму ли собраат секојдневно донации?
    Сол на рана е ваквото бесрамно перчење со ултраскапи ташни кога луѓе умираат и немаат леб да јадат. Да беа стекнати со работа, во ред, немаат желба да донираат, нивни пари, нивен избор. Ама... со украдени пари да се перчиш вака и притоа сите будали да ги правиш :envy: И не само тоа, туку и повеќемина да сметаат дека е нормално ваквото однесување, па и да им се восхитуваат (facepalm)
    Затоа и ни е ваква државата. Се додека вакви индивидуи опстојуваат и имаат право да гласаат :@

Последна измена: 14 декември 2019
    На Ivan4e04, Gosh, Disconnected_ и 11 други им се допаѓа ова.
  8. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Не мислам дека некој величи криминалец ниту пак дека е океј да се богатат на таков начин. Ама парите се веќе кај нив во џеб. Јавна осуда нема да ги натера да сменат нешто, ко што кажав: Добрина од нив не може да се очекува, веќе се покажаа.

На poppie и Ladybug98 им се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.974
    Допаѓања:
    37.089
    Стварно? Ај ако не да ги оставиме нека си живеат!? ОФ боже!!!

На Gosh, Disconnected_, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  10. DevilGirl212

DevilGirl212 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2019
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.319
    Не беше поентата толку донирањето колку величењето на некоја шо ја испокрадоја државава за ташната шо ја купила.

Немам стан, штета...

11. DevilGirl212

DevilGirl212 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2019
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.319
    Ние шо имаме малограѓанско размислување така ќе си останиме, а другиве на форумов шо се со понапредно утре ќе се Орце, Ана, Боки, Катица...

На poppie, Disconnected_, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  12. antonelala

antonelala Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    4.701
    И сега ќе излезе вест некаде дека Ана донирала кој знае колку пари :)

13. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    19.790
    ГоспоЖа Ана К. има плакар голем колку нечив стан, облеката ја носи секако само еднаш и ја дава потоа на вработените или ја донира исто и мебелот кога реновираат. Ова од сигурни извори од пријателка на мајка ми која работела кај нив дома. Не дека ги бранам ама донираат колку ли само пациенти бесплатно се лечеле во Систина или знам за еден случај кој лично мајката на Орце се заложи едно дете да оди хитно од Систина дирекно во Турција со приватен хеликоптер. Е сега тие пари знаеме од каде се знаеме дека се Арам како што викаат старите. Ама ете они на таков начин си го " перат гревот, исто како Чифлиганец со црквите кој ги изгради на секој ќош.

На Ivan4e04, Leat, Gosh и 12 други им се допаѓа ова.
  14. Bengal tiger

Bengal tiger Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    479
    Мене ми личи на класика ружно битие што лекот го пронаоѓа во филерите... како скоро сите денеска.

На poppie и didisi им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.879
    Допаѓања:
    163.599
    Дали и двете ќе ме превезат на соодветно место?!
    Тие прескапите не се побезбедни од останатите, поскапи се зошто имаат кожен ентериер, карбонски, дијамантски срања, рачно вшивани небитни глупости.
    И не, не оди тука моментот ама квалитет, зошто нема да ја вози дур остаре, туку ќеси купи до година и друга јер понов модел.
    Зборот престиж во мојот речник е ок збор само ако збориме за престижен универзитет, достигнување, знаење и слично.
    А купување ствари кои се ПРЕСТИЖ да ги имаш, со други зборови е хир на тудлер од 3 години, ама за возрасни.
    Ќе ја купам таа од 10000 евра и останатите или ги донирам или ќе патувам со нив.

На Disconnected_, Antebellum, Rama и 3 други им се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.078
    Ама пак ќе се најде некој кој ќе рече наместо со точак да си се возиш и да ги даруваш ти дури10 000 си дала за кола. Ем допринесуваш и за загадување...
    Ова неповрзано со горните и ташните нивни.

На eli25, candy.cane, piglet1 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    20.085
    Извините за оф-топикот, ама па и целата досегашна дискусија се има оддалечено од муабетите за јавните фаци.

Дечки, живееме во држава каде се има за патните трошоци на пратениците, а се нема за болните граѓани. Државата е таа што треба да лечи луѓе, удомува кучиња, чисти диви депонии, не нејзините жители. Човекот, како обична индивидуа, ќе донира колку сака, ако сака и за што сака. Прашање на добра воља, хуманост, емпација. Или перење гревови, сеедно. Проблемот е што кај нас државата не го прави тоа што треба и мора да го прави па зависиме од широкоградоста на останатите роднини, комшии, познати и непознати сограѓани.

Не е работата колку донирале Трајче и Перса за Ленче да оди да лечи, туку зошто државата не го прави тоа.

На Ivan4e04, CameliaMiller, Someday и 25 други им се допаѓа ова.
  18. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Не реков дека е лепотан, туку во споредба со првата оваа е ^_^Далеку од дама. ANA-BRDEJ.jpg kamceva1.jpg

На Antebellum, CrazyGirl15 и kolovoz им се допаѓа ова.
  19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.879
    Допаѓања:
    163.599
    Едно е кога некој од Прибилци кога ќе купи вц школка со дијаманти, сосема небитни и бескорисни или ете прекапа ташна, кога истата функција ќе ја врши и нешто друго, нормално, со реална вредност и функција.
    Не се фаќам за Грета муабети и мир во светот, туку на бидување на просечен и НОРМАЛЕН граѓанин.
    Сериозно, некој да ми кажуваше дека во суштина не созреваме и дека како возрасни сме само огромни искомлексирани деца кои на хировите им наоѓаме само нови имиња - немаше да верувам.

На poppie, Disconnected_, Antebellum и 3 други им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.078
    Мене симпатична ми е...не знам каков изглед е за вас убавина. Карактер е друго.

Лилит, чекај да те претпочитам, не те сфатив од прва:D

На Leat, eli25, elimkd и 4 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.