Македонските јавни фаци

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од preetygirl-J, 13 јули 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.656
    Од кај испадна сега овој Ристо Вртев, Кој е па он да го знам и сл. А човекот еден од најдобрите текстописци/музичари во земјава, кога сакаш да се направиш паметен и дрзок така да пишеш за некоја легенда истрпи машки кога некој ќе ти каже дека си неписмен, не велам дека некој не е добар човек или дека не се интегрира поинаку у општеството но тоа не го менува фактот дека е тој човек е елементарно неинформиран божем земјава голема ко Америка ни е па не знаеме основни работи, еден грст луѓе сме.

На Nausicaa, Masnickaaa, Elen4e_sonce и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    17.608
    Не знам кој е господин Ристо. Дали сум неписмена? НЕ. Дали се сметам за елементарно неинформирана? Пак НЕ.

Затоа што не сметам дека тој е основна работа.

Што оти сме "грст" луѓе? Ако немам интереси кон некое поле, нормално е да немам ни толку многу информации за истото. Што ме прави далеку од неписмена.

Исто како што не знаев ни за Спенџарска, Миа, Лила и на нив сличните. Да не беше темава и колку нон стоп се пишува едно те исто за нив тука, немаше да знам дека постојат.
    #mnogubitnoinfo #not

На Regina.Phalange, kim.k, Hellobeautiful и 7 други им се допаѓа ова.
  3. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Ооо ти писмен човеку. Ти се поклонувам на твојата писменост :D
    Немаше што да ми реплицираш за тоа што зборвме па си пиша нешто друго? Океј, супер.
    Иди сеа у тема бремност реплицирај ми. И онака не пишуваш за тоа што се збори.

бај д уеј, ти не извреѓа како нација дека само ние македонците сме глупави, сеа пак јас требало да се срамам :D а всушност ти не ни знаеш какви познавања имам воопшто

На candy.cane, Skorpija25 и nextredstyle им се допаѓа ова.
  4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.547
    И интелект.

На Nausicaa, Masnickaaa, Elen4e_sonce и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Aleksandra1977

Aleksandra1977 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    112
    Ау, за првпат после долго време сум вистински среќна што гледам дека има голем број на луѓе кои знаат да почитуваат вистински вредности, затоа што претставата ми е дека луѓево почнаа да бидат затруени со турбо фолк, ефтини, смешни, недостоинствени текстови, старлети, Северини, Карлеуши итн. Компир Манџа, не е до тебе, времето е такво, интелектуалците (оние кои треба да го диктираат трендот), ги заборавивме, а тие станаа собни азиланти во сопствениот град, оставија баграта да го има главниот збор...

Затоа, веднаш на youtube и музиката на Архангел и текстовите ќе ти кажат многу повеќе за Ристо Вртев, отколку ние што можеме да ти доловиме. Уз пат, пушти си нешто и од Леб и Сол и ќе и направиш голема услуга на сопствената душа.

Убав ден на сите, Убави луѓе.

На Nausicaa, PaLaVa, AnаR23 и 15 други им се допаѓа ова.
  6. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.969
    Неинформираноста за еден сериозен артист, столб на модерното македонско музичко творештво ја изедначуваш со неинформираноста за старлети и водителки. Маестрално резонирање.

На Nausicaa, oblace1, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    17.608
    Yup, знам оти сум маестрална. ;)

Неинфромираноста е неинформираност, без разлика за што е, во било каква форма. Секој селектира за што ќе биде неинформиран во денешно време, бидејќи е докажано веќе дека човекот не може да ги обработи сите информации кои ги добива на дневна база.
    Мене не ме интересира толку музичката сцена, затоа не знам кое е имево и што представува.
    Не ме интересираат ниту старлетиве.
    Али ете, темава ме "просветли" за нив сите. ;)

И не знам кога ќе се научи да се дискутира без омаловажување и поткопување на лична основа на анонимен форум. :wasntme:

Продолжете понатаму со темата молам. :makeup:

На Hellobeautiful, candy.cane, Skorpija25 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Исто така смешничко е да си мислиш дека затоа што си слушнал/а за Ристо Вртев си музички и културно поткована, а во фри тајм си пушташ песничиња од Jala Brat, Buba Corеlli и компанија. :D

На Juicy, Amellie13, PaLaVa и 16 други им се допаѓа ова.
  9. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.969
    :|:|:|

На Nausicaa, honest girl, Aleksandra1977 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.396
    Не ми ја дирај Северинчето. Ќе се караме. :devil:

На nextredstyle и Aleksandra1977 им се допаѓа ова.
  11. Aleksandra1977

Aleksandra1977 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    112
    Ха, ха. Сега ми е јасно зошто не ги знаеш другиве, едноставно за дијаметрално спротивни галаксии зборуваме. Да растеше на David Bowie, Joy Division, Talking heads, ќе го знаеше и Вртев, вака...

Муабетот беше, мора да се знае кој ги диктира трендовите, кој ќе кажува што е култура и кои се музичките, филмските, книжевните лектири кои еден цивилизиран, софистициран човек мора да ги знае. Со демократизација на општеството се срозија критериумите на секое поле, а таа девалвација е страшна.

Во земјата во која растев немаше човек кој не знаеше кои се ЕКВ, Лаибах, Азра, Леб и сол, кој не прочитал нешто од Толстој, Достоевски, Кафка, Григор Прличев.

А, сега ќе те испотепаат ако има кажеш дека е срамота да не ги знаеш. Ама, тоа е.

На Amellie13, Stressed Out, Nausicaa и 12 други им се допаѓа ова.
  12. Jordanco Smart

Jordanco Smart Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2018
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    421
    Да му правам интервју на Ристо Вртев а? Што би го прашале вие (ама сериозно) :)

На AnаR23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.656
    Архангел и секој месец да прават концерти ќе го полнат Борис Трајковски, не знам само зашто почесто немаат настапи. :(

На AnаR23 и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.013
    Допаѓања:
    130.763
    Веќе реков и пак ќе повторам.
    Различни луѓе имаат различни вкусови.
    Знам дека постојат Архангел,сум им чула на радио песни,ама,не ми се допаѓа нивната музика и поради тоа не ги слушам.И моите родители исто.
    За мене Тоше беше и секогаш ќе биде врвот и тоа ненадминлив,лесна му земја.
    За друг,врвот е Арханел и тоа е во ред.
    И преференцијата на одреден вид музика е право на избор.

На Regina.Phalange, Puffy2019, Bengal tiger и 5 други им се допаѓа ова.
  15. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    За какви работи се фаќате (facepalm) и јас немам појма кој е тој Ристо. Сум слушнала за Архангел и не ми се допаѓа музиката воопшто не е по мој вкус.
    Човек да не праша ништо, одма се нафрлате. Типичен македонски менталитет|(

На AngIv, Bengal tiger, Annora и 4 други им се допаѓа ова.
  16. adventurous

adventurous Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2020
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    289
    Денес позната старлета се форсира со вакви изјави да не можеш да се изначудиш до каде е отидено се во неповрат
    свет.jpg
    И да сите наброени и The Doors, Led Zeppelin и други и набројаните автори и многу други жално е да не си ги слушнал ама пак да не се познава нашето, некои основи е трагично.
    И не мора да си по уметноста ама пак некои нешта пожелно е да се знаат од општа култура.
    Мене лично ми е срам да не сум во тек со новиве музички трендови и кај нас и насекаде.
    Сакам да знам, сакам да научам и по цена да трпам критики.

На Nausicaa, AnаR23, lovestoneddd и 3 други им се допаѓа ова.
  17. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.969
    Се пожалија некои дека немале каде да се информираат пошто никој не ги спомнувал битните артисти. Еве, повелете, откријте нешто што можеби досега не сте го знаеле. Да не паламудам, ќе копирам опис од самите видеа (за тие мрзливите и незаинтересираните што нема да ги кликнат).

Bastion was synth-pop band from Skopje, Macedonia (ex-Yugoslavia) formed in 1983 by Kiril Džajkovski (keyboards), Ana Kostovska (vocals) and Ljubomir Stojsavljević (bass). Lyrics for their debut (and only) album were written by Milčo Mančevski

На Regina.Phalange, Nausicaa, PaLaVa и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Мора да имате премногу слободно време штом пишувате толку коментари како можело да не се знае кој е Вртев. Загреота. Одете направете некое добро дело денес, многу поголема вредност е тоа одколку да се лупате во гради како сте знаеле име и презиме на еден музичар. Како да ви кажам, не е ништо посебно, ништо за гордеење. Да бевте толку информирани, современи, интегрирани сите немаше државава да биде вукојебина. Ама како и увек, мора да се запнеме за небитни ствари. Уште сме народ што гледа колку прашина има на гости пошо тоа е најбитна оценка за карактерот на човекот. Ако го знаеш Ристо, браво. Поинформиран човек од тебе нема. Во пресрет на 8ми март, знаеш колку многу се жените дискриминирани во Македонија? Над 90 % на форумов се жени. Не знаеш. Битно оди во кафана вечерта. Тоа што знаеш кој е Ристо Вртев, тоа ќе ја опраи работава. Преинформирана си и во тек. Седи на форум и верглај како може некој да не знае кој е Ристо Вртев. Утре пак да одиш и во сабота на работа, а платена си за 40 саати. Пак да одиш на "пробно" 2 месеци не пријавена. Пак да ќутиш кога убиваат кучиња и мачиња по улици. Пак плесни го детето по газе пошо тебе те плескале родителите со сфаќања од турско ропство и немој никако да отфрлуваш пештерски воспитувања. Пак фрли го цигарето на улица. Кога мажот ја тепа комшивката кажи и "зошто го нервираш". Кога некоја разведена ќе се премажи, обавезно наречи ја курва. Цвета државата пошо го знаеш Ристо. Задоволувај се со трошки и мисли си дека си преинформирана. Дури и жал да му падне на човек

Последна измена: 3 март 2020
    На Regina.Phalange, Puffy2019, WonderGuurl и 17 други им се допаѓа ова.
  19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.208
    Допаѓања:
    13.659
    Абе некој да кажеше дека Тесла не го знае вака немаше да му се нафрлите.:D
    Добра е чил малку.

На AnаR23, candy.cane, Skorpija25 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    17.608
    О, фала ти многу, ти севишно човечко суштество, да не си ти, што би правела јас... :bug:

Супер што ги постави имињава и групава, за да докажеш дека читаш што сакаш да прочиташ, а не тоа што го пишам, бидејќи се изразувам јасно.
    Да продолжам, во врска со имињава од погоре, никаде не го гледам името Ристо. Соу, твојата поента во врска со објаснувањето што сакаш да им го дадеш на "нас" мрзеливите и незаинтерсеираните повторно?

Не е важно дали ги знам имињава погоре, или друпите, конкретно разговараме за Ристо да напоменам. Според тоа што го прочитав, не се спомнува неговото име некаде на интернет со групава. Изгледа навистина неписмени пишале, а?

И сега? Пак останавме неписмени, леле леле...

Се согласувам дека треба да се знаат некои основни работи од сите сфери, ама имево, ќе пишам уште еднаш- не го сметам за основа. Музичко учев тоа што го има во учебник, а општо знам тоа што сум слушала и читала јас самата. Него го нема во учебник, а слушајќи ги Архангел не сум читала кој им го пишувал текстот бидејќи не ме интересираат толку за да земам да отворам кој, што и како.

Архангел, Бастион, Леб и сол, Бон Џови и сите други кои НЕ се од моето време, ги знам колку што сакам да знам, за мене доволно.
    Ако не знам кој е Ристо, не значи дека не ги знам и другите. Или да?

Секој чита што сака да прочитааа... :hai:

На Annora и buba4e89 им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.