Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонските јавни фаци

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од preetygirl-J, 13 јули 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Темава е дискутабилна, од една страна демократија може да прави и да се облекува како сака после работа, но од друга страна некои професии и одговорноста што произлегува од нив не завршуваат штом отвориш врата дома. Сметам дека како професорка, клучен сегмент во едукативниот процес особено на малолетни ученици си бара одредени отстапки во приватниот живот. И не ми е до тоа дали е на изволте и кој што ќе и пише и дали некој од учениците или родителите ќе ја гледа, едноставно некои професии повлекуваат повеќе одговорност и ограничувања. Инаку се гледа дека добро се одржува и се тоа, ама пишав веќе за професорка ова лично ми е ту мач.
    Лично мене не ми се менува мислењето за неа општо како личност, но во понапредните земји си има правила и договори кои ги потпишуваат и наметнуваат правила на лајфстајл во согласност со професиите и има причини зошто таму е тоа така...

На UmaThurman, SandStorm, Victorian и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.151
    Допаѓања:
    181.029
    Не е таа од антачаблс уствари? Ем женско, ем малцинство. Ќе беше ли подобро со никаб да постираше слики? Само размислувам де:?:
    Зошто е таа јавна фаца уствари?:^)

Последна измена: 21 јуни 2020
    На marristovska1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.865
    Мешате работно место и инстаграм.
    Пак ќе речам, си има код на облекување во училишта и не би било океј да иде по минич, а на инстсграм нека се слика по долна облека. На маж и кога не му смета (и не треба да му смета), ние што ќе кажуваме.

Сите ќе бидат редовни на часови и татковците на родителски :D:D

На Indiegurl, dayla, Shugarspice и 5 други им се допаѓа ова.
  4. burthdaykake

burthdaykake Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.327
    Се согласувам. И што ако и е јавен профилот, децата на кои им предава па што има да ја манијачат професорицата на инста?

На redhead и thequeen95 им се допаѓа ова.
  5. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    А што има на маж и да му смета?:^) Него најмалку треба да му смета и да го прашаме воопшто што мисли.
    Едноставно некои професии од одредени работни места си наметнуваат одреден начин на однесување и облекување ако сакаш да добиеш, задржиш и заслужиш почит во ова наше општество такво какво е со сите недостатоци. Инаку мене лично исто ми е мислењето, ама не сум само јас составен дел на цело ова општество. Разбирам борба за еднаквост и се тоа, ама во некои професии си има граници до каде е општествено прифатливо/соодветно одредено облекување/однесување.

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.056
    Допаѓања:
    225.415
    така се тешите коа ви се смеат а тоа влијае на вашата профе односно на вашиот леб и џеб?
    ок

На flower30 и senza.parole им се допаѓа ова.
  7. Regina.Phalange

Regina.Phalange Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.429
    Во интересна насока тргнал разговорот. Ама нели не треба да и се кажува на жена како да се облекува, дека сама владее врз своето тело и наместо да тераме жени да се кријат, да ги подржуваме кога се чуствуваат пријатно во своја кожа?
    Исто викате децата не учат нејзе ќе ја гледаат, сигурно мислите на момчињата, ме потсеќа на примерите во америка, демек да не се гледаат рамењата, ограничување во деколте или да не е видлива прерамката од градникот, машките ученици од ова се деконцентрирале, и ова беа кодови за облекување кон женските ученици, не професорки. А кога ги прашале момчињата, тие воопшто не ни забележувале. Не се толку машките плитки, не им е мозокот таму цело време.
    Друг аргумент не поврзан со нејзиниот надворешен изглед? Интелигенцијата така не се мери.

На burthdaykake му/ѝ се допаѓа ова.
  8. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Јас спомнав дека мене лично мислењето за неа и општо интелигенција се' не ми се менува и вака и така.
    Ама познавајќи го нашево општество ако сака да добие и задржи почит навистина ќе и треба повеќе од нејкед лук или по долен веш.
    Ама се ми изгледа дека таа со тоа си заработува надвор од редовната плата, така да што знаеме ние обичниве смртници за тоа:D

На flower30 и Regina.Phalange им се допаѓа ова.
  9. Regina.Phalange

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.429
    Па и општеството кога тогаш мора да ни се смени. И подобро тоа да се менува, отколку она да не може да си е потполно своја.
    Може да прави и полоши работи од полу голи слики на интернетот, и онака е само тело, сите го имаме. Што е толку скандалозно?:drunk:

На dayla, redhead и tijanana им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.659
    Допаѓања:
    39.514
    Од една страна, инстаграм и приватен живот е една работа и многу ми е ниско да се вреднува нечија компетентност врз основа на изглед и облекување.Може е топ професорка и знае да си ја работи работата Калтрина, не знам и не ми е во ред само врз основа на тоа што го прави надвор од школо да се пресуди.

Ама од друга страна, ваква професија како наставник, професор, треба да даде некаков пример за учениците, интелектуален пример.Изигравање модел и сликање полугола не ми е нешто што ми иде рака под рака со предавање зашто професор ме асоцира и треба да асоцира на цврста и онака баш достоинствена личност, посветена на професијата и на учениците.Замислувам слика да си ги гледав професорките од средно како се сликани полуголи на инстаграм и некако не ми штима нешто во замислата.
    Да работеше во некој друг сектор немаше да имам никакво негативно мислење за тоа дали си ги ставила денес цицките на стори, ама одредени професии си носат и различни барања....

На SandStorm, Stressed Out, *Amethyst* и 17 други им се допаѓа ова.
  11. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Да е фото модел или нешто такво пишав овие слики би биле смешка, ама сега за сега е професорка.
    Може па неа и е гајле за било што и си заработува вака така да џабе ние ќе дискутираме додека она на тој начин кешира само:cash:
    Во странство да е нема да ја имаа оваа слобода од х причини и таму толку ќе и биде од екстра заработкава, ама кај нас и се може и си прави така, сепак не значи дека и доликува и така треба, но нашата чудесна Македонија;)

12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.261
    Допаѓања:
    157.586
    Скандалозно е што е прифесорка.
    Што не е јасно?!
    Тука завршува дискусијата.
    Во која насока да се "развива општеството"?!
    Што е следно? Ќе поддржуваме педофили?!

Нека дозволи да и се измери интелигенцијата тогаш ако изгледот е небитен за истата.
    Не се чувствува "добро во својата кожа" штом е изобличена и има потреба са експонира голотија. Чувствување добро сам со себе нема веза со собчекување, тоа стана изговор за лечење на комплекси. Ако се соблечам и позирам заводливо, што е пораката?! Што треба да предизвика кај гледачот?! Уау ама е паметна?!
    Ај доста со нон сенс муабетиве. Ко што реков, прости се и го надминуваат добриот вкус.
    У секое нормално општество она ќе беше контраверзна и скандалозна.
    Што сакате, Содома и Гомора?! Изговор за себе за да бидете некакви?!
    Ако немате над 25 години, воопшто не влегувајте у муабетов.

Тоа е исто ама скроз исто ко суспендираната полицајка од пред некое време што возеше, се снимаше и ја имаше ставено ногата на седиште. Не гледам ова како е различно?!
    Министерство за образование, се слушаме?!
    Мвр си го среди случајот, а вие?
    Се наметна одамна, плус е ќерка на некој еминентен уметник.

На moonlight-girl.55, simoncelicius, Stressed Out и 33 други им се допаѓа ова.
  13. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.825
    Допаѓања:
    39.510
    Мене професорката ми делува ко оние со body dysmorphic disorder кога ќе се изоперираат едно 63 пати, па роден вујко не ги препознава во однос на тоа какви биле претходно.
    Ако училиштето си нема проблем и родителите не се бунат, чаршијата нема да ја смени.

На nena2010, piglet1, Bengal tiger и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Regina.Phalange

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.429
    @tijanana Па доста професионално и изгледаат фотографиите, едино ако онака сака да се слика, али сигурно вади плус пари од ова.

@Lilit Педофил?? Претеруваш и како успеа баш тоа да го вметнеш? А за насока за развивање и те како имаме долг пат, јас повеќе мислев кон лгбт заедницата, бидејќи и за тоа уште се крева врева, како може таква личност, ако е професорка, да биде околу деца и слични глупости.
    Ако имаш пари и можеш да смениш нешто за да се чуствуваш подобро, нема да го направиш? Прифаќање на самите себе си може да е со или без промени. Лицата со поголема тежина треба да се прифатат какви што се или да вежбаат? Како на нив им одговара, лична патека е таа до self love и неможе да диктираш кој што и како треба да прави, не е едното или другото па бирај.
    Ако се соблечеш и позираш заводливо, ти реши која е пораката и биди спремна да е различно прифатена. Девојкава сигурно не пати од туѓи хејт коментари.

И последно, која е магичната промена на 25год? Ме заинтересира:D

На burthdaykake и redhead им се допаѓа ова.
  15. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Има разлика меѓу суптилна естетска интервенција која психолошки би подобрила самодоверба, ама има и разлика меѓу намерно унаказување на телото до ниво на невкус со тие паткините усни, затоа што тој бизнис во кој се кешира и вади пари од тие фотографии го наметнуваат тој изглед.
    Си ја видела ли колку е природна и според мене многу поубава пред сите интервенции?

На simoncelicius, *Amethyst*, LadyD и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    До вчера феминизам беше да смееш да идеш на школо, да најдеш работа, па не дај Боже и професорка да станеш, а денес да ти било професорката да ти имала право ко дроља да иде на работа у образовна институција, или па да се слика на приватен профил ко од каталог за елитна проституција...

Додека жените со години се бореле да не ги гледаат ко дунда со цицки, сега се борат кутрите никој да не ги суди кога си ги прчат на изволте.
    Мислам, само овие распрдениве од Западниот свет, оние другите уште ко крави за расплод и нижи битија ги сметаат, ги стрелаат на школо кога одат, ги продаваат бело робје од дома, и пак се борат за основни човекови права. Е тие тука да дојдат да зборат за феминизам и дискриминација, а не некои мочли шо се на тацна им е дадено, па до една професорка која изгледа и се однесува дегутантно за професијата и институцијата која ја претставува, и со личностите на кои треба да им помогне да се изградат у здрави личности им дошло.

Колку жени се дискриминирани на работното место, облечени до врат, па можам да замислам како се однесуваат спрема дотичната особа. Само неа најверојатно тоа и импонира, али комплекси на психијатар се лечат, а не со голи цицки.
    И сеа ќе стане Клара од гроб и ќе рече секоја жена има право да се облака као шо сака.
    Да, има право да се облака, а не да се соблака.
    А и да се соблака, треба да се запраша дали општествената позиција и го дозволува истото, и ако да, каде и на кои места.
    И не само жени, него и мажи исто. Само што на маживе баш не им теќиње со кошули до пупак отворени на работа да одат, или со шорцеви до под гз...

На Fleur-De-Lis, CindyAnn, glosipgirl и 68 други им се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.261
    Допаѓања:
    157.586
    Епа мач со две острици девојче. ЛГБТ+ имаа иницијатива и за да ги вклучат педофилите, јбг, тоа била нивна определба и тоа ги правело среќни. Сакате либералност - изволте.
    Ако имам пари, ќе го пропатувам светот и ќе направам нешто добро за некој што нема. А нема да си ја изобличам фацата. Доста го токсицирате тоа селф лав и линијата на помал отпор - секој треба да прави тоа што сака без да поставите прашање зошто?! А зошто така ви е полесно.
    Која е разликата?!
    Зрелост, искуство и докажани факти дека делови од мозкот уште не се развиени кои се клучни за правилно расудување кое народно познато е - се бара себе си илити созревање.
    Ако си под 25, одјахај слободно.

На CindyAnn, Stressed Out, *Amethyst* и 13 други им се допаѓа ова.
  18. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    3.705
    Случајов со Калтрина уште еднаш ни докажува како (не) функционираме како општество.

Државава за некого мајка за некого маќеа.
    Памтам неколку случаи низ годиниве од професорки кои беа отпуштени од работа поради слики кои не по нивна волја се нашле на интернет, во долен веш, со подвезици... дури и на вести стигнаа со наслов со сликите кои вртеа како вест на денот!
    А што се тие слики поразлични од овие на Калтрина која патем до сега нема добиено никаква санкција за истото? Демек не се професионални? Не и е second job тоа или како, не сфаќам?!

И не е ова полова дискриминација!

Познавам професор маж кој е во геј врска со друг маж. Сосем нормален човек и приватно и на работа а и на социјални мрежи, редовно постира слики со паретнерот од шетања, одмори.

Геј е и океј е тоа, не смета на професијата, но мене реално не би ми било сеедно да гледам слики кај што се лигават со дечко му, или голи слики по гаќи кај што се држи за органот. Невкусно е и треба малку усул да се има во животов за некои работи.

На Fleur-De-Lis, CrazyGirl15, Stressed Out и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Minci13

Minci13 Популарен член

Се зачлени на:
    22 април 2018
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    2.324
    Na celiov muabet so profesorkava da se nadovrzam,imav nastavnicka vo osnovno koja ne sakase da nosi uniforma kako i site profesori sako,pantaloni ili suknja,bela kosula i kako malo maramce okolu vrat so imeto na ucilisteto.Dobi opomena pred brkanje bidejki na nas ucenicite(maloletni)ni dava za primer deka “kodeksi”ne se za pocituvanje.Po nekoe vreme pocna da stava na fb(nemavme instagram)sliki od celosno gol grb i se gledase mal del od zadnikot,slikata imase poenta da se vidi novata tetovaza.Ucenici vo pubertet sekako i go nasle profilot i glavna tema bese vo uciliste.Stigna informacijata do direktorkata,vednas dobi otkaz.Tocno e deka site imame sloboda sto i kako da stavame,no koga vekje birame profesija za obrazovanie i na nekoj nacin vtoro vospituvanje smetam deka treba da ima granica na normala.Mene licno edno devojce mi kaza,maskite se “palat” na barbikata od Luj,kakov e toj avtoritet?Kakov e toj prosveten rabotnik i profesor?Voopsto ne go komentiram nejzinoto znaenje strucnost i slicno,tuku losiot model na odnesuvanje koj go istaknuva vo obrazovna institucija. :)

На Fleur-De-Lis, UmaThurman, kim.k и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.261
    Допаѓања:
    157.586
    Секое работно место има свој кодекс на облекување и правила. Приватниот живот е приватен, но така фино е формулирано - однесувањето да биде во рамки на угледот на институцијата.
    Извини госпожа, ако сакаш да се соблекуваш за народ, има милијарда професии, повели. Но професорка и овој луксуз, како се викаат училиштата - образовно воспитни институции.
    За геј професор, не навлегувам, друга тема е.

На Cka, LollySky, referentka и 11 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.