Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонските јавни фаци

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од preetygirl-J, 13 јули 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.800
    Допаѓања:
    24.076
    Џабе објашњење за човек со недостаток на капацитет сето тоа да го восприеми како такво.

На Снегулк@23 и poppie им се допаѓа ова.
  2. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Се коригирала после толку критики хахаха

На Снегулк@23 и nena2010 им се допаѓа ова.
  3. Gornn

Gornn Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.444
    Еден другар велеше: "Имаш пари - имаш стил!". И јас мислам дека секој човек да ги има нејзините финансиски примања и нејзиното слободно време, секој ќе изгледа топ и ќе биде среден/а од глава до пети. А 90% од нас поради работни и семејни обврски немаат време ниту за 8-часовно спиење, а за терање луксуз воопшто да не разговараме.

На tinka-mace, PaLaVa, Снегулк@23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Gornn

Gornn Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.444
    Каде стана симбол, на Инста или во реалниот живот? Колку жени во штикли си видела во Германија, Швајцарија или во Скандинавските земји? Или во Америка, Австралија, Нов Зеланд? Не велам дека нема, ама процентуално по глава на жител, таму не се замараат и си тераат кежуал стајлинг. А кај нас ко на модна писта. Не велам дека тоа е лошо кај нас, убаво е за око и создава убава слика за општеството, ама луѓето се опседнати со мода и последните пари ги фрлаат за гардероба само за да бидат "ин".

На tinka-mace, candy.cane и Fifi84 им се допаѓа ова.
  5. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    Само на балканот мислам дека жените носат ташни поскапи од тоа што имаат во новчаник.

На P.S.love, Nausicaa, Kahlua и 12 други им се допаѓа ова.
  6. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Убаво парче облека може да се најде за многу ниски цени и да се тера добар модерен изглед.

На raww, T.e.d.d.y, Regina.Phalange и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.680
    Допаѓања:
    39.674
    Да, еве кај нас цутат модните куќи, шанел имаше ревија минатата недела, за следна се најавува диор, во Америка и низ Европа слушам од пазар купувале, абе греота ни мода имаат ни ништо

На Alisa22, Pelargonium, Elen4e_sonce и 3 други им се допаѓа ова.
  8. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Надвор од МК жените сами си шијат, не ни купуваат. Среќни се некој наш кога ќе отиде таму па да направат профит.

На Pelargonium му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.680
    Допаѓања:
    39.674
    Не знам, поентата ми беше дека нема логика да се збори на балкан луѓе се замарале надвор не, кога модата буквално од надвор доаѓа.
    Разликата е што таму поголем број луѓе комотно можат да си дозволат да си купуваат брендирани работи што чинат илјадници евра и тоа да им е сосема нормално и да изгледаат како од модна писта, кај нас во Македонија конкретно, ретко на кој може тоа да му е секојдневие.
    Онакви што носат логоа од битпазар или па ќе купат бренд еднаш во животот и ќе се утепаат од фалење и фали уште на чело да си напишат се само сељаци ама не се исклучиво на Балкан, секаде се наоѓаат.

На Glowy и candy.cane им се допаѓа ова.
  10. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Да де. Еднаш да отидеш во голем европски град (или општо било кај) ќе видиш дека луѓето си тераат мода. Не сите, исто како тука, не секаде, исто како тука.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Спенџи многу непрофесионално се однесува, тоа е зошто е самобендисана и сака да се истакне себе си во секој муабет со гости, што е неприфатливо за водител. Имаше еден мотивациски говорник еднаш во емисија случајно ја гледав, овој кажува мудрости, Спенџи само му упаѓа во збор довршува што кажува тој, демек јас го знам ова многу сум паметна, требаше и јас да бидам мотивациски говорник. Сигурно има мал милион вакви случки. Како кога и го тупеше на жената што ширела негативна енергија.. Мислам ќути и слушај тоа ти е работа

На nena2010, buba4e89, *Amethyst* и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Луѓето у странство имаат повеќе сенс за мода,овие кај нас која од која по накитена како елки сите. Видела на инстаграм дека носат тренерки со штикла облекла и она.

На sparklie, Maro87, edna_malecka и 18 други им се допаѓа ова.
  13. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    За да изгледаш убаво и средено не треба многу пари, треба најпрво желба, а после време да се најдат убави парчиња по пристапни цени и креативност. Високата мода, имиња и брендови погоре споменати се престиж, луксуз и достапни само за ограничена и одредена клиентела. Немам ништо против тоа, во плакар имам од порано по некое брендирано парче што кога сум го купила ми значело и сум мислела дека е must have лично за мене. Денес тотално поинаку размислувам на таа тема.
    За Мели што сте ја спомнале ако не се лажам таа е новинарка по професија, долго време водеше емисии за миленичиња во кои се приметуваше колку е начитана, информирана и љубезна со гостите. Потоа и се случија непријатни настани во приватниот живот и од тогаш таа што беше и таа која сега се прикажува дека е немаат допирна точка една со друга. Но ова ме наведува на лично мое мислење дека не е проста како што ја етикетирате туку дека намерно го пишува и прави тоа што си го прави самата не себе за внимание. Дали се тоа го прави само од финансиски побуди или поради длабоки психолошки таруми од тоа низ кое помина, а беше се прикажано пред очите на јавноста не знам точно.
    Сепак мислам дека не стaнува збор за плитка и неедуцирана жена.

Последна измена: 20 август 2020
    На SandStorm, H.VAGA, edna_malecka и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Може луѓето надвор си тераат стил, ама ако мислиш дека за средна класа таму е нормално да се носи брендирана роба од модни писти (што најчесто не се ни продава на обични смртници и има листа на чекање) или дека даваат мини богатство за Manolo Blahnik се лажеш :)
    Е сега тоа што кај нас Зара, Манго и H&M се сметаат за хај енд брендови, тоа е друго :D

На nena2010, tinka-mace, темјанушка и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Не се согласувам. Знам многу луѓе што се од средната класа во Америка или во поразвиена ЕУ земја, па носат ташни/обувки од поскап бренд.

На Angie1432 и Idedemja им се допаѓа ова.
  16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.680
    Допаѓања:
    39.674
    Воопшто не мислев на последниве наведени. :D
    Муабетот беше факт е дека збориме за различни стандарди и различно може да си дозволи просечна жена во Македонија и просечна жена во Швајцарија пример.

На Idedemja и candy.cane им се допаѓа ова.
  17. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    За Америка искрено не знам, за западна Европа знам. Сега зависи што мислиме под поскап бренд. Зошто има и скап и скап ;)
    @Angie1432 Нормално дека може повеќе да си дозволи, само брендовите најмногу ги користат за покажување статус таму. Зборувам за средна класа. Нормално дека милионерите ќе си купат ролекс саат, зошто во тие кругови тоа значи, покажува статус. Не дека треба да е така, ама ете, така функционира светот. Средна класа во западна Европа не носи хај енд брендови. Јас немам видено било каде во западна Европа луѓето да парадираат на улица со ролекс, ташна од Chanel последна колекција и прескапи обувки. Сум видела адидас патичиња, декатлон ранчиња и нормални брендови на облека.

Последна измена: 20 август 2020
    На Idedemja и Sahlene им се допаѓа ова.
  18. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Тука кај нас MK ташна 500 евра е , а кај нив е исто ко Бершка да купуваат затоа што се многу поефтини тука трупаат цени затоа секој втор си носи брендирано таму

На candy.cane и Sahlene им се допаѓа ова.
  19. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Сметам дека на Балканот не станува збор за опседнатост со мода колку што е опседнатост со кич и поседување и носење скапи и луксузни брендови по секоја цена за да се прикаже колку си имашен/на.
    Уште во глава ми се вратат интервјуата и смешните муабети кои ги наведуваше за себе една своевремено многу позната пејачка за тоа од каде редовно шопингува и колку пари дава за облека откако се омажи за доста поимотно и популарно лице:D
    За стилот и облекувањето на луѓето надвор, од се што сум видела и кај што сум прошетала, најмаркантни ми се во Италија, не се убави на изглед според мои лични критериуми но се убаво стилизирани и облечени таму, со вкус.
    Друго во последно време насекаде по светов се наметнува кежуал стајл на облекување и комбинирање на додатоци да ти дадат уникатен изглед и личен печат во стилот на облекување. Само кај нас и кај нашиве балканци по светов уште се тера со кичот, пренатрупаноста и лошото комбинирање на премногу додатоци наеднаш, па и јаките шминки во дневен изглед ми е ту мач. Кога и да одам во Виена одма по изглед пред да отворат уста некои знам дека се од Балкан, а откако ќе помуабетат гласно и звучно ми се потврдуваат претпоставките:D
    Имаше едно време и статија за тоа како нашинец од Балкан објаснува дека пред да дојде дома рента маркантна кола и златен накит за да мислат дека добро му оди и добро заработува.
    Друго веќе наведов високата мода е сакапа и не е толку достапна за секого насекаде по светов, ама и спомнав во последно време и не патат поимашните за премногу таква гардероба.
    А ултрабогаташите се тие кои се облекуваат најскромно и никогаш на прв поглед не би кажале дека се толку имотни.
    За официјални настани и збиднувања каде што се бара почитување на одреден дрес код и носење за реклама или поседување на парчиња од високата мода не коментирам, тоа се подразбира и секој кој присуствува на такви настани е свесен и информиран за тоа.

На SimplyElegant, Ladybug98, raww и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Па поголем пазар е кај нив и поголема е побарувачката затоа цените се пониски. Таму МК чанта ќе купат пример 1000 луѓе, а кај нас 10 а се очекува да пријавиш профит и нормално пазарот и побарувачката ја диктира цената decrease or increase price.

На Justicija, candy.cane и Kimberly11 им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.