Македонските јавни фаци

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од preetygirl-J, 13 јули 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Не е детерминирачки, ама ја дава основата. Секоја личност сама може да одлучи што ќе прави, а што не, ама кога имаш трула база многу тешко е и многу напор и пред се свесност и лична воља требаат да се врати на прав пат.

На Purplelilac му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.951
    Допаѓања:
    164.182
    Што е најинтересно, учејќи низ примерите на запоставени деца, нашата генерација, исплашена, по малку и со своите фрустрации и комплекси, негува стил на родителство со претераното внимание, стравови, уважување на секој хир како оправдана и важна емоција, секој испад по нешто како нужна потреба, секое кивање мора да е нешто сериозно, секоја вообичаеност за развојот е мал генијалец или форсирање нешто што е надвор од очекување на возраста, но не знае се уште да се облече само (сакам да кажам се наопачке за лично задоволство, се знае едно дете кога е оверачивер- кога совладува се плус екстра, а не да не знае да се облече, а абецедата ја кажува зошто на Сузана така и текнало за да се фали после, јер ако се облече не може пред другарките да каже, ама абецедата може да ја кажува малото секаде и пред сите)- исто така креира потенцијално вакви деца односно идни насилници. Како?! Соочување со реалноста дека не се суштински битни и така грандиозни како дома, фрустрацијата прераснува во насилство или во себедеструкција.
    Така да...

Џабе му судиме на Жан, штетата е направена.

А гледав и еден документарец, дека "децата на фолната киселина" имаат специфични точки во развојот и почесто стануваат "вакви" или развиваат адхд, оцд итн, имаат проблем со фокусот и стануваат тешки членови на општеството (ваљда не сите, некој процент таму, не заслушав, а ми фати за уво јер не знам колку фолна иам во себе и особено зошто е толку важна не само за бремени жени, туку и генерално, па бев О.о ваква у чудење, онда моите деца си велам 100% ќе бидат чудаци) Не знам дали е вистина, не го проверив како факт, иако многу доктори зборуваа за темата и го зборуваа тоа зошто се раѓаат генерации кои прават масовни убиства, кои имаат психички проблеми дури и во добри семејства, тешко воспоставуваат фокус и немаат чувство за цел или обично прават лоши проценки, а порано не било така, пред да стане актуелна фолната киселина како додаток за бремени жени. Не ме држете за збор, не тврдам, само ми останало како податок кој баш деновиве ќе го изгуглам. Нема веза со темава, ми текна рандом зошто увек сакаме очигледна причина или последица - мора да се родителите у прашање. У случајов можда се, но во многу случаи па не се.

Последна измена: 13 септември 2020
    На Lolli, Stressed Out, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    За сите терориристи и бомбаши сте вака емпатични и им ги обвинувате родителите, а нив ги жалите што немале родителска љубов?
    Или само за оние што се со македонска крв?

Да му успееше нападот и да убиеше стотици луѓе (па и еден човек да умрел ради него) ќе зборевте дека е греота што татко му наместо да е таму со него, бил тука и работел како хирург?

Има бомбаши самоубијци од ИСИС кои биле и малолетни кога заедно со својот живот, однеле и туѓи. Никогаш не сум слушнала некој да каже дека се греота и да им ги обвинува родителите.

Да, жално е како се манипулира со некои лабилни личности, ама на крај одлуката е нивна. А правиме муабет за 25 годишен маж што му бил даден пристоен живот, живеел со мајка му а не бил оставен на улица како што зборувате вие тука а и тие што ги читам на Facebook.

На VDT2906, PaLaVa, TashSefton и 16 други им се допаѓа ова.
  4. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.037
    Немал доволно внимание од родителите па затоа станал терорист. :D
    Па само кај мене у маало има деца со родители кои 2% внимание не им посветуваат па еве, уште не не' рокнаа во ваздух. Јас не сметам дека родителите се криви. Сам си е одговорен за своите постапки и никој друг. Не е веќе мало дете.

На dzverceeeeeeee, sierra, burthdaykake и 5 други им се допаѓа ова.
  5. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.606
    Допаѓања:
    63.332
    Пак седнувам и се преиспитувам. Знам дека има позадина лошо детство, разделени родители, празнина што ништо не може да ја пополни. Без разлика дали има или нема некој пари. И ме фаќа некоја тажна нота, не велам не.

И после ми текнува дека го делеле часови од тоа да однесе стотици животи, да разнесе луѓе кои си имаат живот, некои се нечиви деца, родители, браќа, сестри, партнери... И ме фаќа таква лутина што ми доаѓа и него и сите како него да ги лупнам у самица и бел ден да не видат дури се живи. Затоа што не може на вага да се става емпатија за некој со лошо детство и емпатија за мртви луѓе разнесени од бомба.

А од се најмногу ги мрзам бизнисменчињата што се the master puppeteers и регрутираат луѓе да се разнесат дури тие во позадина си љокаат алкохол, силуваат девојчиња, ги затруднуваат и си се договараат за пари и приходи со други бизнисменчиња за светска политика. Не можам да сфатам како некој може да си дозволи друг човек кој ништо од тоа што го преповеда не почитува да го убеди да си го одземе сопствениот живот, дури тој останува да ги ужива сите благодети на истиот.

Сум рекла милион пати, ќе речам уште милион. Ми нема ништо погадно од религија. А најгадни ми се вакви подведувачи, во комбинација со безмозочни креатури кои се спремни да умрат за истата. И да одземат еден куп животи со нив.

На CameliaMiller, dzverceeeeeeee, kim.k и 18 други им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    :o Те молам пиши ми го името на документарецот. Се наежив.

На antonelala му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.951
    Допаѓања:
    164.182
    Стварно не знам, го фатив на дискавери уште поодамна, зошто ме засегна па заслушав, ама така ми остана врежано. Особено што фолна ко тик так ја "јадам". Демек потребна и неопходна е, ама никој не зборувал и за нус ефектите.
    Ако го најдам ќе го шерувам.

На antonelala, LejlaD, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Религијата не е гадна, доколку правилно се проповеда од чесни верски лица и правилно се применува од народ кој е духовно зрел да го консумира тоа што во пречистен и добронамерен облик му е сервирано.
    Тука станува збор за радикални исламски групи кои го толкуваат Куранот како нив им одговара буквално раководени од такви бизнисменчиња кои погоре ги опиша. Оваа деструктивна појава и погрешно толкување и примена на религијата за злоупотреба на најсветото-животот е светска закана со која не можат да се изборат и справат најголемите светски сили, ама ете во Грманија во овој случај успеале. Подобро е да се спречи отколку да се лечат последиците, кои ако се случел нападот дискутабилно е и колку би се излечиле.
    Има многу филмови и документарци како оперираат и регрутираат идни жртви ваквите би ги нарекла најопасни секташки движења.

На ohlalalala, LejlaD, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Имаше и на Нејшнел Џиографик порано документарци,ако добро ме служи сеќавањето. Повеќето кажаа се доаѓа од главата,од психата.

На LejlaD, Feminka22 и GrimTheReaper им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    А да се согласиме дека таткото е добар доктор и непосветен родител, а дечкото е психопат и двајцата ќе си ги сносат последиците од тоа?

11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.394
    Значи има милиони милиони муслимани што строго ги осудуваат овие од исис.
    Муслимани што напамет куранот го знаат и кажуваат дека не поддржува насилство.
    Јас што зборам ти што ми збориш.
    Ко што христијаните испоубиле еден куп луѓе во крстоносните војни, така и ова.
    Ни христијанството ни исламот не се религии на насилство, а тоа што низ историјата се појавуваат вакви идеологии и што пробуваат на некој свој начин да ја толкуваат религијата, тоа е друго.
    А не дека е битно ова во муабетов со синот на жан

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.394
    Има добри родители со деца кои прават големи грешки.
    Има лоши родители со деца кои влечат поуки и стануваат далеку подобри.
    Овде можеме само да си шпекулираме
    Веројатно само неговиот психијатар или психолог знае што точно го навело на ова, знаејќи го целиот однос со родителите и сите случки што му се случиле во животот.
    Мене само не ми е јасно зошто жан изјавил дека не е негов син
    Валда тоа сите го знаат, или е негов или не е, и нели може лесно да се докаже.
    Ама тоа е.
    На 25 години сепак
    Колку и да ти грешеле родителите, во затвор сам одиш.

На Feminka22, LejlaD и Celltica им се допаѓа ова.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.100
    Трач рубрика
    Маж и на Катарина ја фатил како го вара со Перо Антиќ :D

На Shugarspice, nena2010, poppie и 6 други им се допаѓа ова.
  14. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    @Mantub
    Нема потреба да го продлабочуваме муабетот и да ми читаш измеѓу редови.
    Само кажав дека за да бидеш дел од ИСИС ти бараат да смениш религија. Ете и како атеист не те пуштаат. Нема што да мешаме ниту христијани. Грешка сум?
    Еве ќе додадам и дека убиваат во името на Алах, точно е и ова?
    Ако ми се грешка информацииве, исправи ме, ако не продплжете си со мубаетот.

Инаку да ти се појаснам. Стварно не мислам дека сите 2 билиони муслимани на овој свет се дел од ИСИС. Мислев нема потреба тоа да го објаснувам :)

На burthdaykake, Stressed Out, GrimTheReaper и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.394
    Еми ко така нема потреба да објаснуваш дека убивале во името на Алах и тоа сите го знаеме.
    Само сакам да кажам има муслимани на форумов и нема потреба од вакви муабети, затоа завршувам тука пошо како што реков не е ни битно во темава со жан и син му, оф топик е.

16. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.266
    Офтопик длабоко се извинувам.
    @AlicaInWonderland зашто убиваат во името на Алах? Зар верата не ги учи на мир?

17. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.779
    Ова 100% е фејк њуз , иако ката не е некое цвеќе , но зарем перо антиќ ???? Ката е авион за перо ,плус е помлада , не верувам во ова
    Што толку го форсираат него ? Мене одсекогаш ми имал фаца на вагина ,сега шваљер ќе го прават ,абе дај не зезај ,бујна фантазија имаат марјан и зоран божиновски ,затоа јадат котек кај што ќе стигнат
    Не ги читајте доказ и буревесник забегани се тие , измислуваат приказни за рекет

На nena2010 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  18. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Е неможеш да начнеш и во исто време да завршиш тука. Тогаш не почнувај :)
    Инаку тие муслимани на форумов си ја знаат религијата и нивните вредности и идеали. Нема што да се вреѓаат од муабети за исис.
    Исто и ко и јас што како христијанка не се вреѓам од муабети за Крстоносните војни. Јас не се ставам во исти кош со тие луѓе. Шо ако сме од иста религија.

Немора да криеме факти за некој да не се најде увреден

@Kimberly11
    Незнам. Не сум проучувала што им вели куранот. Ама не верувам религијата да учи на насилство.
    Еве како христијанка ќе ти кажам дека и во Библијата не се оправдува насилство. Ама низ цела историја имаме војни во име на религијата, хростијанството во случајов.
    Претпоставувам до нас луѓето е. Злобни сме. Се уништуваме сами со себе во име на нешто возвишено.

На burthdaykake, Плавуша123, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.086
    На факултет имавме предмет Социјална патологија, во кој ја изучуваваме патологијата на извршителот на кривични дејствија. Неговата личност, се што довело до ваквото негово девијантно однесување.
    Обично, сите вакви сторители влечат некакви трауми од детството.
    Тригер.

На темјанушка, Idedemja, candy.cane и 6 други им се допаѓа ова.
  20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.398
    A, шо се десило?
    Сам ли се предадел?

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.