Македонските јавни фаци

Discussion in 'Кафе-муабети' started by preetygirl-J, Jul 13, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Океј, еве се сите „теории на заговор“-претпоставки, без разлика дали се иронични или не, претпоставки. Како што гледам, никој не се исмејува со падот на Тарчуловска, со нејзината состојба, и никој не се зајадува за нејзините скршени коски. Ако некој не напоменал во мислењето колку му е жал, не значи дека и посакува се најлошо.

Како што гледате, претпоставки се прават, никаде никој не тврди ништо. Нема основа ни да тврди бидејќи никој не бил таму да види што се случило. Со оглед на однесувањето на Јохан во претходната врска, не е чудно да се прават вакви претпоставки. На страна тоа што се и двајцата „јавни фаци“. Треба да посветите внимание дека се исмејува фактот дека ова е „вест“, а не дека некој и се сити на Соња што падна од тераса (несреќно или намерно).

За тоа Јохан дали е убиец или херој, не би дискутирала, само би ве запрашала дали на вас би ви било сеедно доколу некој ваш родител, кој немал никаква врска со политика или со војска, бил убиен „из чиста мира“ за време на конфликтот. И јас не ги сакам шиптарите, и јас би сакала да ги нема, ама ете, ставете во кожа на некој цивил, сосема невин човек неправедно убиен (без претпоставки дека сите албанци се познаваат меѓусебно и се кријат и дека нема невин албанец, да претпоставиме дека има). Покрај тоа, никој не може да гарантира дека биле убиени само албанци, бидејќи војна си е војна, а имаше многу повеќе оштетени од страна на Македонците (и да не навлегувам подлабоко бидејќи е офтопик). Не знам колку тоа што вие го браните Јохан ве прави поразлични од шиптарите што ги бранеа убијците кај Смилковско. Не би навлегувала подлабоко во темава, бидејќи немам цврсто определен став и бидејќи сум многу пристрасна по ова прашање, но објективно гледано, Јохан е убиец, воен убиец.

За тоа дали нивните деца читаат на форум или каде и да е, никој од нас, ама баш никој не може да сноси никаква вина, бидејќи ова е интернетот, место каде нема контрола и нема цензура. Секој еден што стапува во јавност треба да го има тоа во глава, секој еден што се приклучува на интернет треба да го има тоа на ум. Форум постои за размена на мислења (ова го кажувам по веќе стотти пат, ама чувствувам ко да има потреба да се потенцира бидејќи некој едноставно не може да сфати), интернетот не е место каде цветаат цвеќиња и сите се среќни и се гушкаат, на интернет може да се прочита буквално секаква информација за која можноста да биде точна е подеднаква со можноста да не е точна.

Точно. Се согласувам. Затоа и ти не можеш да го правиш истото, бидејќи не можеш да бидеш сигурна дали тоа што ние го претпоставуваме (а не тврдиме) е вистина или не.

Во овој случај конкретно, единствено криви се медиумите, од причина што знаат кому ја пласираат веста, знаат на каква јавност и презентираат информација која не е целосна и пред се, не е сигурна. Наместо да се почека и да се реагира, презентираат вест сеуште недооформена. И тоа го прават бидејќи токму точно ја знаат реакцијата на народот, која ја гледаме и на форумов. Публицитет даваат вакви трач-вести, кои колку и да се трагични, се зачинети.

tessie, JuLleE, Emotional123 and 3 others like this.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Добро, ок сте? Еве вака да ве прашам?
    Кој се исмева?
    Па онаа Маја па уште и политики разврза од тој тип на размислувања од кои ми се повраќа и се ежам. Оној тип на размислувања на кои ми иде само да им речам ТИ ПОИМ НЕМАШ, зошто стварно ПОИМ НЕМАШ. Освен ако не си била блиску допрена од истото до тогаш ПОИМ НЕМАШ. И немој да ми раскажуваш глупости за некој маалски сељак-даса што наводно кољал луѓе, затоа што дури и во војната има правила,а ти тоа очигледно не го знаеш. И на крајот, освен ако немаш наредба или ако не си животно загрозен, немаш право да убиваш и измачуваш и тоа важи за обете страни без исклучок. Твојот познаник ако убивал ладнокрвно и без потреба, секогаш кога добивал наплив на бес тогаш е опасен за целата околина и прашање на време е кога ќе пукне, не би му се воодушевувала.
    Срам ми е кога ќе ве прочитам до каде одите со размислувањата.

И друго, никој не се исмева со ситуацијата, туку напротив. Зошто не помислите дека жената можеби е жртва и секако дека ќе нема кој неа да ја заштити на крајот?! Зошто одма одите на тие извртени сега демек високи морали као демек зошто зборите,а сигурно први сте у маало да дознаете која со кого е?
    Работава беше изнесена на национални медиуми. Со оскудни информации и вие ОДЕДНАШ решавате да глумите Европа и као демек не ве занима, нека си го живеат животот како сакаат, што јадете трици, ајде да бидеме игнорантни додека копилето носи титула херој. ?!?!?!?!?!?!?!?! Нормални сте?
    А темпото на разговорот е такво ради минатото на дотичниов и еден куп аргументи кои не му одат во прилог. Разговорот е таков затоа што беше да ве потсетам, знаменоносец на Илинден и прогласен за национален херој, дочекан со највисоки почести и протнат низ капијана на плоштад.
    Да беше било кој друг пар у државава сигурно поинаку ќе беа работите.

Значи свашта.
    Ај баталете ја темава, само да не се јавуваат некои умници главици со некои обиди за философија каде што не и е местото. Нека повелат на другите теми каде што сме зборувале за овие прашања, ќе се разјасниме како што е редот,а не тука да солат памет и да даваат часови по етика и морал.

3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Ама ајде молимте тоа теории на заговор биле.
    Незнам како не разбираш, тоа е вест, ја објавија на вести, да не беше Јохан "херој", ќе видевме дали и самите медиуми немаше "да кројат теории на заговор".
    Ама разбираш дека и баба ми да паднеше ќе имаше теории на заговор дека дедо ми ја бутнал?!
    Јохан се знае кој е, се знае неговото минато.
    За мене нема разлика од убиец до убиец.
    Како што пиша Лилит и во војната има правила, што ми се преклопува со прашањето: Знаеш ли зошто Јохан беше во ХАГ? Да наредбите биле дадени од Љубе ама...кој ги исполнил? Гледаш, имало правила.
    За мене помеѓу него и Љубе нема никаква разлика.
    Мислиш само албански цивили биле убивани, НЕ и други имало за жал. Ни криви ни должни луѓе гинеле, биле убивани.
    Твојот комшија сте го прогласиле за херој зошто? Он тера да го викаат убиец затоа што знае што направил, изглеа има грижа на совест. Си знае што е.
    А кога вика да го нарекувате убиец, вие што му викате...не бе ти херој си!
    Оправдувајте го што испоубил толкав народ, не се знае можеби и жени и деца бе ало!
    Секој што излегол со крвави раце е убиец.
    Молим те не ги возвишувај или брани убијците...херои биле...my ass!

4. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

А јас да паднев од тераса, ќе се секиравте ли волку? :D

5. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

^
    Тебе и да те турнал некој немаше да веруваме, ќе бевме убедени дека е од неспретност :D

tessie, mal.ecka and ludoto19 like this.
  6. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

simoncelicius likes this.
  7. kva

kva Истакнат член

Драга Манја666,
    Ќе се обидам на наједноставен начин да ти објаснам тебе како се “доима“ твојот текст и колку е различен од останатите, а исто така и на останатите читатели и посетители на овој прекрасен форум.

(дури имав напишано се надевам не е намерно, и можда природно си талентирана)
    Прво пишување на текстови е работа коај се учи (некаде) и се познава и разликува од обично трачарење, кое го имаше прилично на оваа тема, но не му обранав посебно внимание, освен на твојот текст.

Техника на пишувањe: се пишува еден куп текст во кој предметната личност наводно се брани, а всушност на неклку метри се пишува една, доволна е само една единствна реченица со која кон истата таа личност се насочуваат зборови кои на читателот можат да му асцираат на секакви сценарија.
    После пак неколку реченици одбрана, и пак напад.

Иноваторите на оваа техника на суптилно напаѓање кое воопшто не е очигледно, прво добро го проучиле начинот на кој функционира човечкиот мозок.

Значи голем број луѓе кога ќе прочитаат еден текст, сигурно нема целиот да го запаметат, туку во сеќавање остануваат само „најсочните детали“ како на пример реченицата во горниот текст:
    Присутни бевте кога ја турна од тераса? Иако навидум ова изгледа на осуда кон некои си таму оговарачи, сепак остануваат зборовите “ ја труна од тераса“. Тоа е информацијата која се запишува во мозокот и на читателот му дава основа за сомневање. А после таа реченица пак следуваат жалопојки и сочувства. Ито така оваа реченица сосема добро се вклопува и како афирмативна ако се тргне прашалникот и се стави на пример точка.
    А многу поинаку ќе звучеше ако пред неа имаше прашален збор како што е Дали бевте присутни.....?

На примера можам да речам: Ана не тресе глупости? Ако се тргне негација не , што останува ?
    Ана тресе глупости? Зошто некој би рекол Ана не тресе глупости, ако таа навистина не ги тресе?
    А плус и ако прашалникот зе замени со точка:
    Ана тресе глупости?
    Ана тресе глупости.

(мислите случајниот читател ќе запамети дали на крај на реченицата имало точка или прашалник?
    Меѓу другото секако ова не е единствената информација која во тек на денот ке ја добие, а сигурно не и најважна; значи кога студентите се учат како да пишуваат текстови, претходно некои научници направиле еден куп анализи и истражувања за начинот на кој човечкиот мозок ги процесира информациите).

Исто така и реченицата:
    Сте биле присутни додека Соња седела со некој маж а притоа го изневерила сопругот?
    На крај има прашалник, но на истава реченица може на крај и точка да и се стави.
    И ова е една суптилна манипулација со читателот, бидејки тој нема да запамти
    дали на крај на реченицата имало прашалник или точка.

Па оваа манипулација ке ја констатира секој студент по новинарство! :)

Се гледа дека сеуште си млада, се надевам дека кога ке пораснеш ке се изградиш во една квалитетна новинарка со која сите ние ќе се гордееме. Јас искрено сакам да биде така. Зошто да го расфрламе талентот кон незначајни работи кои на крај само можат да ни наштетат прво на нас самите, а потоа и на околината. А за штетите по нашата душа и да не зборувам.

Во меѓувреме, добро е да се вежба перото, но талентираниот човек, освен што треба да работи на усовршување на дарбата, не е лошо и да размисли да не ја расфрла истата на непотребни работи туку да го вежба перото со многу повозвишени работи на задоволство и воодушевување на својот народ.
    *
    Да не се фрлаат бисерите пред свињи(цитат од Новиот Завет).
    (на оваа тема почитуваниот брат во Христа Ортофил, би можел да ни каже многу повеќе)

8. Vikica.cuci

Vikica.cuci Популарен член

Еве шо изјавил Јохан за падот
    Сите детали за несреќата ќе ги соопштел утре.
    http://zase.mk/eve-shto-izjavi-johan-ta ... -na-son-a/

9. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Иако реално се забега од првичната тема и се навлегува во детали за кој и како е Јохан и слично, јас и ја сфатив поентата на мања666, се сложувам и јас го мислам истото.
    А тоа е - мене лично не ме занима каков е Јохан, не ме интересира дали е херој или убиец, ниту читам вести за него, ниту се потресувам на негов пречек, ниту пак ме интересира која и како е Соња.
    Единствено нешто што боде очи е меѓу сите тие претпоставки прочитав дека Соња го изневерувала нели, додека бил отсутен, па можеби тоа е причината за "несреќава", и дека човеков имал последици од затвор.
    Мислам... како сте сите експерти за човечка психа, или пак општо експерти за нејзината приватност и за тоа што и како правела не знам, зборот ми е дека не е пријатно да се слушаат/читаат такви муабети.
    Да се работеше за женска фигура од ваша фамилија и наместо греота е некој да рече и мрдал га*от па сега еве и... би сфатиле можеби колку е ниско.
    А тоа што премина муабетот во теории на заговор, херои, убијци... сосема друга тема.

10. Silver.E

Silver.E Популарен член

За Соња и Јохан, тие двајца најдобро си знаат што и како било, сепак и на двајцата не им е лесно, замислете низ што се поминаа сиве години...!!!! Човек просто да не полуди од толку грижи и таков живот. И јака им душа што издржаа низ се досега...

Мања многу убаво си објасна (и Симончелиус) претходно, и сега сите и скокнавте во очи само за да си ги опрвадате вашите претходни постови преполни со исмејување, иронија, сарказам.
    За да се смееш за нешто што не е за смеење, да се смееш на маката и болката на другиот, навистина треба да си будала.

Се сложувам дека ич не е за Мисс, ама не е до толку грда колку што ја направија сите. Посебно сликава во спојлер навистина е претерана.
    Демек сите ние многу полични сме ???
    Да повторам, за да не бидам погрешно разбрана, не е за Мисс, ама како девојка е симпатична, не е толку грда и катастрофална за да биде оклу исмејувана.
    И каква е, таква е, наша си е, најмалку што можеме е да и посакаме среќа.

manja666, simoncelicius and Aryana like this.
  11. Cka

Cka Форумски идол

http://www.vest.mk/default.asp?ItemID=B ... F9B4FFF306

Што се не видоа децава...Не е невозможно и со таква скршеница на карлица и пршлен да има трајни последици или да не може да се движи нормално. Цццц

12. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Значи утре насловна на вест "Паднав додека раскитував од свадбата".
    Слика од нив двајца како се бакнуваат. За да нема сомнежи.
    Енд оф стори.

Lilit, mims-89, JuLleE and 3 others like this.
  13. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Најжално е што, и да паднала навистина случајно, и да ја фрлил Јохан, никогаш нема да дознаеме, бидејќи во јавност пак ќе бидат презентирани како двојката на Македонија. Тажно е тоа што и да е жртва на семејно насилство, нема да може да прозбори бидејќи е жена на важна личност пред се во полицијата, жена на личност која може многу лесно да и ги одземе децата, да ја избрише од лицето на земјата и пак никој ништо да не дознае.

И навистина не знам која ви е потребата да глумите светици на вакви теми, каде е преочигледно дека се измислени за сеир, каде 90% е сеир и каде буквално на никој не можеш да му замериш за ниту еден коментар, бидејќи на крај се се сведува на сеир. Не знам кој тоа памет помислува дека тука ние се ситиме на туѓа несреќа, а истиот памет за поенчиња пишува во одбрана на „жртвата“, бидејќи навистина, имате далеку повеќе сочуство за Соња од сите нас, сигурно.

Barbie20, Hipster, Lilit and 5 others like this.
  14. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

15. Emotional123

^ Незнам дали смеам да кажам или не...одма ќе се избаци некој и ќе рече...ете ти наши луѓе одма не веруваат, ќе почнат да морализираат и тако то... :)

UnordinaryOne likes this.
  16. sesilija

sesilija Популарен член

Скорпионке, јас мислев се зезаш, кога гледам, стварно тоа го изјавила Соња :D .
    :x

А еве ја и сликата...

Golden, Lilit, mims-89 and 1 other person like this.
  17. karenin

karenin Популарен член

18. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

19. Emotional123

Со среќа нека му е :D

20. kva

kva Истакнат член

:D

Се согласувам со тебе за сеирот.
    А инаку многу ми е жал што кај нас ако некој има спротивен став , со која памет пак одма етикета му се става поени собирал.
    Гледам дека си паметна девојка па да ти објаснам некои работи:
    за воља на вистината од моја страна “потенцијалната“ жртва не беше бранета, ако некој не знаел да ме прочита добро тогаш негов проблем.
    Ама мрзам кога некој се обидува ум да ми пере и да изиграва светски новинар од калибар на ДЕР ШПИГЕЛ а уште диплома не земал.

Анализата на разоткривање на применета техника на пишување беше од едукативна прирорда и не е исто што и бранење на жртва.
    Ако некој сака да се занимава со критика на други постови треба три пати да чита па онда да прича.

А искрено бе, многу е жално талентите така да ни се расфрлаат на глупи настани.
    И со кој памет сериозни оперски пејачи пеат турбо фолк и си кварат гласни жици, ако ме разбираш :D.
    Не е собирање поени грижата за развој на нашите идни надежи. Кој бе тоа расно куче пушта да се пари со уличен скитник.
    *
    Ако сакаш баш да знаеш мојот став е сосема идентичен со оној на Шкорпионка(извини ште те спомнав) која уште вчера рече дека предметната особа не ни паднала од тераса :D , меѓутим мене тоа не ме интересира, нормално.
    Свој леб ќе јадам туѓо гајле ќе берам.

Мое лично мислење е дека терминот тераса намерно ( и контролирано) е употребен, можда и дома паднала кој ја знае :D.
    Ако некој се разбира од маркетинг индустрија ке знае што сакам да кажам! Најбитно е да си во жижа на случувања. И во право си со прогнозата двојка на Македонија. Нека им е со среќа.

Thread Status:
Not open for further replies.