Македонските јавни фаци

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од preetygirl-J, 13 јули 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    @Antebellum Не знам дали имаш дете/деца..
    Јас децата мои ги оставам сами да проценат кога и каде можат да се качат, за да пазат да не паднат. А кога ќе паднат, за мене тоа е природна последица од која НАЈМНОГУ се учи во животот.
    Во случкава нема ништо природно, и како такво му приоѓам на проблемот. Може ќе ги оставам децата мои да се качат на дрво, и со смирен глас ќе им кажам "Само претпазливо, да не паднеш", ама НИКОГАШ нема смирено да реагирам за вакви ситуации!
    Со ќерка ми, тогаш 4год, не знаев дали да плачам ил да се смеам...по случката со девојчето во Белград од улица што го киднапираа, седнав да и објаснувам што треба, а што не смее, да прави.
    Немој да одиш со некој кој ќе ти речи дека ќе ти купи многу бонбони/лижавчиња! - Добро, ќе му кажам да ги купи и да ми ги донеси, нема да одам со него (facepalm)
    Ако некој пробува да те влечи на улица за да влезиш во кола со него, ВРИШТИ - Аааа не, не можам, срамота е да вриштам на улица (facepalm)
    Среќа од тогаш до сега, после само 1.5год, има голем напредок во размислувањата, ама јас мислам дека нема да престанам со зборење додека не се омажи :sweat:
    Не дај Боже....ама јас би го заколила, нешто вакво да и се случи на ќерка ми...од самата помисла ми доаѓа нож да земам и во мислите уште сега да го убијам.

На CameliaMiller, YoungandBeautiful, kjukli и 18 други им се допаѓа ова.
  2. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Okolu slucajov so devojcevo,samo da prenesam izvorno,kazano od majkata na prijateli...
    Malata bila kaj tatkoi.Go znaela bolesnikov,i tatkoi go znael.Mislam kazala sosedi deka bile.Si pravele muabet,toj nesto ja rasprasuval i ona detski naivno na sala mu rekla "aj sega daj mi 20 den".I rekol ke ti dadam 500 ama dojdi do garaza...Bolesnikot inaku e skolski na moja koleska.Poteknuval od ugledno,imotno skopsko semejstvo.Narkozavisnik koj navodno se izlecil.Se vika Vanja,zivee kaj Mlecen...

На kjukli, kukla21, MilaP и 5 други им се допаѓа ова.
  3. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    7.564
    Го затворива ли ѓубрето

4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ne znam.Pretpostavuvam deka mu sledi pritvor.

5. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.169
    Не беше ќерката на Весна дете со посебни потреби?

6. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    7.564
    А нели имаше и машко детеце Весна?

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.606
    А татково на девојчево што е еден грижлив...заедно со макејата...леле мори мајко. Страшно глупо е ова да го кажам, ама имав прилика да ги запознаам овие двајца, подобро...ептен подобро. Јасно ми е се.
    Овој Вања како да ми е познат и да го имам слушано...

Не е детето на Весна дете со посебни потреби, туку се посвоени со братчето Кирил, кое пак некако е маргинализирано и баш ми е жал па и за него.

На YoungandBeautiful, kjukli, MilaP и 3 други им се допаѓа ова.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.482
    Допаѓања:
    125.683
    Не е маргинализиран само не сака многу да го има по весници. По повлечено е.

9. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.523
    Допаѓања:
    43.674
    Синот и живее со татко му, јас како што знам...

10. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.169
    Добро, посебни потреби можеби е пресилен израз, али ја ипак имам впечаток дека девојчето некако како да касни малку со психичкиот развој во однос на врсниците.

А татково со сегашната маќеа се плескаше уште дури беше во брак со Весна.

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.482
    Допаѓања:
    125.683
    Татко му со новата жена си отидоа за Америка. Децата се со Весна.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.321
    Допаѓања:
    259.555
    Едното е посвоено, едното и е биолошко. И таман си е девојчето.
    Ете и за 20 ден има објаснување и пак небитен факт е кој никако не го испровоцирал нападот. Всушност каква провокација. ДЕТЕ, ЗА ДЕТЕ СЕ РАБОТИ! Ма кастрација и на бесилка.
    И мора јавно да се зборува. Подобро е и за девојчето и за сите кои недај да се најдат во ваква ситуација. А многу деца кријат и не зборуваат. Родителите од срам не пријавуваат.

На kjukli и MilaP им се допаѓа ова.
  13. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    и двете се посвоени. Биолошки се брат и сестра

На kukla21, Victorian, anakonda88 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.606
    Дезинформација ти е ова.
    Двете деца се посвоени, Весна јавно зборуваше за нејзините проблеми за тоа.

А овие работи уствари не се ни битни во случајов.
    Ама таткото нема никаков интерес за посвоените деца и тоа е јавна тајна.
    Двете деца живеат со Весна.
    Бившиот маж е чисто ради закон као демек присутен. Тој човек тежок шутрак испадна, обично кога мењаш жена одиш на нешто поарно, може него му е поарна. Толку ладна, толку искварена, толку сноб, толку баш сељанка, никаков однос со посвоените деца... страшно.

На kjukli, MilaP, crimson и 5 други им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.482
    Допаѓања:
    125.683
    Јас така знам. А и не е битно. Битно девојчево да го преброди овој стрес.

16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Јуле никој не спомна дека пресудно за злосторот биле 20 те денари. Ако јас разбрав добро. Само се поставуваше прашање доколку бил непознат,зошто побарала пари од непознат шро донекаде е чудно. Не верувам дека некој тоа би фѓго помислил во смисол Си го барала.
    Скраја да е.
    Додуша кој би помислил дека некој и би извршил полов напад врз Дете. Па и возрасен.

И јас мислам дека може е добро за освестување што се прозборело јавно но не и за девојчето. Тоа и онака ке остане печат за неа па морало ли јавно да и го изнесат идентитетот.
    Има начини,ке го осудат па исплукај јавно кој е ама идентитетот на жртвата зарем нешто позитивно ке допринесе ако се каже?

Да ти е страв дете да пуштиш да игра на улица.

На elimkd и Moira им се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.606
    Галабо, не е сеедно да живееш со тоа, ама да знаеш дека за се што пече и боли кога јавно се зборува, полесно поминува и се пребродува, не останува да тиња во душата. И нека не е толку јавно и нека во интимен круг на пријатели, ама битно е да се каже, да се извади.
    Зарем мислиш полесно е да го живее тоа цел живот сама со себе?
    Утре секако ќе мора да го сподели тоа со својот сопруг. А до тогаш низ кој знае што ќе помине, зошто нели, сокриено е, срамота е, лошо е, за осуда е...
    Никој нема да исплука едно дете, сите ќе го поддржат, подкренат и помогнат. Сигурно така секој ден ќе добива уште повеќе љубов, поддршка, признание, виденост, нема да биде сама и изолирана, со прашањата во себе, зошто никој не знае, зарем срамота е, зарем јас сум срамота, зарем јас сум крива, зошто никој не знае, зошто треба да ќутам, зошто освен мајка ми никој друг не смее да знае?
    Мислам дека ме разбираш што сакам да кажам.

Не е фрка ич идентитетот, напротив. Ќе и даде сигурност, љубов и разбирање. Заслужува да добие љубов и поддршка од сите страни за да знае дека уште вреди и дека ништо не згрешила.

А ова нека е поука за сите.
    И за било што што е ужасно што побрзо се изговори гласно, подобро за сите...а најмногу за жртвата ако има жртва.

На CameliaMiller, YoungandBeautiful, kjukli и 15 други им се допаѓа ова.
  18. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Нигде не спомнав дека е срамота и се што напиша.
    Сега е само дете.
    Покрај другите негативни работи не верувам дека ке и годат и сожалувачките погледи и од случајните минувачи.
    Гласното кажување односно она што девојчето успеало да каже и да го надмине стравот е за поздрав,но не и гласното говорење на мајката.

Пак ке повторам.
    Можеше се да се обелодени,но и без идентитетот на девојчето низ новини и форуми пак ке бил истиот исход за во иднина.

Те разбрав да. Реплика на нешто што не сум напишала.

На Anon, elimkd, sanjaeva и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Artista

Artista Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    697
    Педофилите треба јавно да се обесат, а не ние да ги храниме со наши пари по затвори. Таа е таа демонска демократија од Западот што ни ја сервираат нам. Во времето на дедо ми се знаело како ќе завршат таквите ликови. Во бунар удавени дефинитивно. Тие се генетски отпад и нема што да живеат на грбот на општеството.

На kjukli, evangelina.ina, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.606
    Не реков дека рече ти, туку нашето општество го доживува тоа така, а тоа па за жал оди пропорционално со возраста. Колку е постара жртвата толку повеќе е срамота и си го барала...
    А незборењето за нештото укажува дека нештото е забрането или срамно. Да не го отварам темите од психологија на ваквите жртви каде што заклучок број 1 е - јас сум срам за моето семејство, моето семејство крие, зошто семејството и реално се срами. Жално е да, ама да, се срами и не е реткост тоа. А потоа оди осудата и изневереноста од самата себе дека не била способна да се одбрани.

Штетата е секако направена и назад нема. Идентитетот на жртвата не го менува исходот и не ја намалува болката. Сега за сега читам само поддршка за семејството и за Мина. Индивидуално е како ќе реагира на вниманието, додека на молкот 90 проценти од жртвите реагираат ужасно и секогаш се маркира тоа - не било посветено доволно внимание и поголема одоброволеност и поддршка од повеќе луѓе. Не грешам, статистика збори и низ бројки и низ квалитативни резултати.

Значи ти реплицирам на добра воља дискусија не да се расправам, би било дегутантно, а ти нели... те разбрав да, реплика на нешто што не сум напишала, пошто нели, не си ни разбрала... Ај немој молим те на темава, мислев надминавме детски болести, ама очигледно сум се излажала. И не, не ги правам јас луѓето глупи, туку така си се чувствуваат сами заради нешто свое, па од брзање да се одбранат дека не се, не се ни трудат да разберат... Значи ај...свашта, немој и тука, особено па со ваква болна тема, те молам. Секогаш реагираш така кога јас ти реплицирам, не ти го држам стравот дека ќе те напраам глупа, ни па имам намера да те напраам глупа, тоа си е некој твој измислен момент, еве да те демантирам.

На CameliaMiller и Anon им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.