Македонските јавни фаци

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од preetygirl-J, 13 јули 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. macka5

macka5 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    307
    Без тоа "како"

На sofijanoka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.434
    Потешко ќе и оди ете и Мелитка се свртела кон Охрид/Струга. Веќе незгодно ми станува... :D

На Tajnaotrovna, Mr. Right и Ketchup им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    259.553
    Малограѓански ви се муабетите, почнувајќи од криење на идентитетот на жртвата до експонирање на Весна во јавноста, користејќи ваква работа за себепромоција. Сериозни сте?
    Од целава ситуација ова ви е најбитното. Не драги мои.
    Весна може е ваква, таква, ма што ти знам јас, ама за децава живот дава. Ја користи ситуцијава за да и помогне на ќерка и, и да помогне конечно да почне да се зборува за ваквите случаи.
    Кај нас уште се крие за болести, па се очекуваме аплауз за ваков случај.
    Да не се повторувам, имав и слични предавања на мастерот за жртва и сторител, од психолошки аспект и целосно, со секој збор се согласувам со Лилит. Јавното зборување може да и помогне да го надмине и да се избори. Криењето и молчењето убиваат.
    Затоа ја поздравувам Весна за одлуката јавно да зборува за случајот. Време е да се пробуди нашиот народ и доста со тоа што ќе каже утре комшијата.

На kjukli, SV1911, Mishela и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Antebellum

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.434
    Што се случило со Маја Саздановска? Ви текнува пееше многу убаво, сега никаде ја нема...

5. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.676
    Допаѓања:
    4.648
    Откако почина мажот и се повлече скроз од пеење , сега само на радио ја води Зип Зап Шоу

6. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.519
    Мелитка е во Струга???

На Mr. Right му/ѝ се допаѓа ова.
  7. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    7.564
    Починал?
    Е од што почина млад човек:(
    Во сообраќајка?
    Штета:(

8. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.519
    Многу ми е жал Маја го изгубила маж и , стварно беше добра пејачка , и баш ми е криво што сега не пее .Сега исто се шокирав од Сузана Турунџиева мажот и ненајдено починал . :(

9. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.676
    Допаѓања:
    4.648
    Почина пред 3 години мислам дека толку веќе има , од тромб во мозокот буквално за 24 часа било , неможеле никако да го спасат

На Seline му/ѝ се допаѓа ова.
  10. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    7.564
    (facepalm):(
    Страшно:(

11. Antebellum

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.434
    Е, стварно ми е жал што го слушнав ова :( а баш ми беше најсрцка. Ич не беше дигната напротив баш најпријатна ми беше... Душичка...

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    3.078
    Леле аман што е со луѓево ,од што починал мажот на Сузана?

13. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    И на Сузана маж и ненадејно почина, всушност знам дека имаше некои проблеми и требаше да внимава на здрава исхрана и здрав живот, женава постојано му зборуваше ама дека вака ќе се случи никогаш не би помислила... Многу набрзина, пред две недели на одмор беа...

14. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.676
    Допаѓања:
    4.648
    Јас го знаев лично и многу ми е жал , прекрасен човек беше

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    @JuLleE

Уранија од Хелшински комитет за човекови права:

Не случајно постојат стандарди и посебен пристап во известувањето, кога станува збор за малолетни жртви на полов напад. Двојна виктимизација, срам, стигматизација. Не ја пренебргнувам важноста од зборувањето за ваквите случаи што би имало за цел подигање на свеста кај луѓето за потребата да ги пријавуваат. Сепак, секогаш треба да се води сметка за најдобриот интерес на детето.
    Подолу, извадок од труд кој го третира токму ова прашање.

‘It was just really hard to hold your head up, even to walk outside with everyone almost in the world knowing what happened … I shouldn’t care what people think or say. It’s just the fact that everyone knows I’m the kid.’ (Quote by David Ritcheson
    reported by The Associated Press, 2 July 2007)

When the names of child victims and other identifying information appear in the media it can exacerbate trauma, complicate recovery, discourage future disclosures and inhibit cooperation with authorities for the children involved. In this study, we evaluated the amount of identifying information available in a systematic sample of 561 newspaper articles about non-fatal child victimizations published from 1 January 2003 to 31 December 2004. Identifying information about the victim (e.g. name of the child’s street, school or a family member’s full name) was published in 51 percent of articles covering child victimizations. For cases of sexual assault, victim identifiers were most likely to be included when the alleged offender was related to the victim or was a high-profile community member. Based on these findings, we examine the arguments for and against more restrictive policies regarding identifying information, and suggest some guidelines that would provide additional protections for child victims. Keywords child abuse, children, content analysis, crime reporting, ethics, privacy, sexual abuse, victims ‘It was just really hard to hold your head up, even to walk outside with everyone almost in the world knowing what happened … I shouldn’t care what people think or say. It’s just the fact that everyone knows I’m the kid.’ (Quote by David Ritcheson reported by The Associated Press, 2 July 2007) Journalism 11(3) 347–367 © The Author(s) 2010 Reprints and permission: sagepub. co.uk/journalsPermissions.nav DOI: 10.1177/1464884909360925 http://jou.sagepub.com Downloaded from jou.sagepub.com at UNIV OF NEW HAMPSHIRE on June 25, 2010 348 Journalism 11(3) Since child abuse became a national issue about 40 years ago, the media have played a major role in directing public attention to it (Gough, 1996; Nelson, 1984; Wurtele and Miller-Perrin, 1993). However, media publicity about child abuse and child victimization runs the risk of adding to the substantial burden victims already carry. Theories about victimization trauma, research about recovery, developmental thinking about the self-conscious emotions, and modern practices in the fields of criminal justice and journalism all suggest that publicity about their ordeal may increase victims’ feelings of shame and stigmatization. To minimize negative effects of publicity, it would be useful to know how much and what kinds of identifying information appear in typical publicity about crimes against juveniles. This article presents an analysis of the identifying information contained in such publicity, and makes suggestions about how child victims1 might be better served.
    The impact of publicity
    When bad things happen to them, it seems likely that most people would prefer to avoid the limelight, particularly in our media-saturated modern society. Perhaps because discomfort with such exposure is assumed, no research has actually been done to verify how child victims react under the glare of publicity. However, research from a number of related sources leads to the conclusion that the impact is primarily negative. Victimization, stigmatization and shame Finkelhor and Browne (1985) identified stigmatization as one of four key dynamics explaining the link between sexual abuse victimization and negative emotional and social consequences for victims. Research has since documented that feelings of shame predict higher rates of post-traumatic stress disorder (PTSD) (Feiring and Taska, 2005; Feiring et al., 2002b; Negrao et al., 2005), depression (Andrews, 1995; Andrews et al., 2000; Feiring et al., 1998, 2002a), psychological distress (Coffey et al., 1996), and social problems (Feiring et al., 2000). Shame is a stronger predictor of ongoing trauma and depression for victims than the severity of the abuse or the nature of the victim–offender relationship (Feiring et al., 2002a). The link between shame and traumatic symptoms can persist for years (Feiring and Taska, 2005) and has been established for children as well as adults and for both sexual and physical abuse victims (Deblinger and Runyon, 2005). Publicity around a child’s victimization heightens a child’s risk of experiencing shame and stigmatization. One study found that the greater the number of people who were told about a rape, the greater the likelihood that the victim received messages of blame or hostility (Ullman and Filipas, 2001). A substantial body of research has documented that the public, including youth, often perceive rape victims as partially responsible for the assault (see for example, Bell et al., 1994; Burt, 1980; Cassidy and Hurrell, 1995; Feltey and Ainslie, 1991; Ford et al., 1998; Geiger et al., 2004; Janoff-Bulman et al., 1985; McCaul et al., 1990; Marciniak, 1998; Whatley and Riggio, 1993) and child sexual abuse victims can be the focus of blame as well, particularly adolescents (Rogers et al., 2007; Waterman and Foss-Goodman, 1984) and male victims (Rogers and Davies, 2007; Waterman and Foss-Goodman, 1984). Negative reactions (e.g. blaming and Downloaded from jou.sagepub.com at UNIV OF NEW HAMPSHIRE on June 25, 2010 Jones et al. 349 patronizing comments, treating the victim differently) by those in victims’ social and support systems substantially impair their ability to heal. Such reactions are highly and consistently predictive of problematic psychological adjustment for victims. The higher the number of unsympathetic reactions victims receive, the worse their recovery (Ullman and Filipas, 2001). One study found that victims who received no support at all were better off than those who experienced any negative reactions to their victimization (Campbell et al., 2001). Apart from worrying about what others think, simply having frequent and unexpected reminders of the victimization is enough to delay recovery from traumatic symptoms. Research shows that recovery is more rapid when children can put their victimization behind them (Runyan et al., 1980 ). For example, when court cases drag on over an extended time, victims tend to recover more slowly. Public ‘outings’ of child abuse may result in more reminders from more people over a longer period of time.
    …...................

Да каже дома - ОБАВЕЗНО, психолог - ДА, групи за поддршка на жртви од силување - ДА, ама јавно само да си ја објавиш малолетната ќерка? НЕ.
    И не за џабе има разлика од малолетни до полнолетни жртви. Толку од мене на темава, да не испадне многу малограѓанштина се собрала на едно место, им посакувам мир и спокој и побрзо закрепнување.

На MilaP, PaLaVa, Someonespecial и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Antebellum

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.434
    Срамота е да се пропушти фотосесијата во Вевчани... И возењето со кајче бесплатно... :D

На sofijanoka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Enchantress

Enchantress Нов член

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    23
    @Moira , се надевам дека можам да ти реплицирам и да ти кажам зошто не се согласувам со ова, односно да направиме муабет без лутење. Те сфаќам што сакаш да кажеш, меѓутоа ова според мене е погрешно.

Според мене никако не треба да се премолчува за ваквите случаи затоа што според мене таквиот однос им дава само сила и афирмација на сите латентни педофили надвор дека што и да направат, името на жртвата па и нивното име (можеби) нема да излезат во јавност. Односно на тоа и педофилот се надева, дека жртвата нема да каже заради срам и стигматизација и дека тој ќе извлече глава од сето тоа. Еве и да е казнет, пак ако се премолчува, народот не го разбира целосниот хорор на случката и тоа пак излегува во неговата полза. Жртвата со неверојатни лузни, а педофилот со минимална казна.

Паралела ќе направам со случката со Бил Козби. Суштеството (не ни заслужува човек да го наречеш) имал силувано повеќе од 50 жртви, а исто има за педофилија обвинување. Сите жртви се плашеле да кажат, а говедово си шетал слободен цел живот. Дури откако една од жртвите јавно проговори за тоа што правел тој излегоја и многу други. И тука едната кажа како тој бил јавна личност и никој немало неа да и верува. Трпела дури и закани дека ќе ја потретираат како спонзоруша желна за неговите пари. Сега откако му се собра цела женска унија која ја упропастил нема кај да бега, го чека судење и ако го докажат дека е виновен ќе си оди во затвор. Ниту една врска ниту неговото богатство нема да му помогне.
    Што ме води до некој мој заклучок дека кога јавно некој ќе го обвиниш доволно е да им покажеш на сите оние кои демнат во темница дека ако направат нешто слично дека ќе бидат експонирани.

Знаеш ли каков чекор е ова? Со ова им се покажува на сите жртви дека е океј да излезат и да зборуваат, дека не е срамно тоа што им се случило. Да не излезеше девојката уште 50 девојки дома ќе беа и ќе поминуваа низ пекол секој пат кога ќе го видеа на телевизија. Сега имаат шанса да го пикнат во затвор.
    Мене јасно ми е дека во вакви случки апсолутно нема победник и дека жртвата останува со душевна болка која никогаш нема да ја снема, меѓутоа на нас како народот, пак ќе речам е да помогнеме ваквите суштества да си го добијаат своето. И не треба да секираме оти комшијата ќе ја покажел со прст и дека ќе ја гледал со осуда и сожалување. Доволно е јас да тргнам од себе и јас да не го покажувам кон детето со прст. Пак ќе речам, за едно општество baby steps are better than no steps. Според мене ќутењето не води нигде. Ако ова се истера до крај, којзнае уште колку жени јавно ќе проговорат и ќе пикнат некој злосторник онаму каде што му е местото, зад решетки.

Поздрав и пак, ништо лично против тебе :)

На kjukli, supertoasty, JuLleE и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    А бе зошто не се читаме? :(

На sofijanoka, galapce, danichap и 4 други им се допаѓа ова.
  19. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Ај разграничете премолчување и откривање идентитет на жртва, особено идентитет на дете.:) Добар дел од вас очигледно не ги разграничуваат. Нова пракса според вас треба да се почне, ако не и детето да се носи по трибини од град во град, село во село, од училиште во училиште и да застане и да збори, како се чувствувало кога го пипкале и кога пентрирале во него.:)

http://slobodna.mk/2016/07/29/napadi/

Медиумите честопати знаат да направат голема штета во сензационалистичките известувања за случаи на „педофили“. Како никогаш да не го прочитале етичкиот императив „минимизирајте ја штетата“. Како никогаш да не прочитале дека нема место за сензационализми при информирањето за семејни трагедии, болести, судски постапки

Се разбира, треба да се известува за прекршување на правата на децата и за случаи на сексуални напади на деца. Но, треба да се почитуваат и стандардите на етичкото новинарство. Обврска на државата е да ги штити децата од сите облици на сексуално искористување и сексуално малтретирање, а обврска на новинар(к)ите е одговорно да известуват без да поттикнуваат сензационализам. Неодговорното и сензационалистичко известување може да им предизвика дополнителна штета на децата и нивните семејства.

1. Зошто новинар(к)ите не треба да откриваат лични податоци за децата кои биле жртви на сексуални напади?

Секое известување кое упатува на идентитетот на детето кое било жртва на сексуално насилство може да предизвика дополнителна штета. Кога известуваат за деца кои биле жртви на сексуално насилство, новинар(к)ите мора да ја заштитат приватноста и идентитетот на децата, како и да избегнуваат несоодветно пренесување информации кои можат да доведат до нивно идентификување. Новинар(к)ите не смеат да ја откриваат адресата на децата за кои известуваат. Новинар(к)ите, исто така, треба да се воздржат од објавување на информации добиени од лекари, социјални работници, воспитувачи, наставници или роднини кои директно или индиректно упатуваат на идентитетот на детето.

Дури и ако најблиски роднини на детето, во состојба на ранливост, го откријат идентитетот на детето кое пријавило случај на сексуално насилство, новинар(к)ите се должни да се воздржат од објавување на информации кои директно или индиректно упатуваат на идентитетот на детето.

2. Зошто новинар(к)ите не треба да ги дијагностицираат сексуалните напаѓачи како „педофили“?

Изразот „педофилија“ означува психијатриска дијагноза, а новинар(к)ите немаат лиценца да поставуваат психијатриски дијагнози. Обврска на новинар(к)ите е да се информираат дека постојат разлики во психијатриската дефиниција на „педофилија“ и сексуалното злоставување на деца. Наспроти популарните гледишта, медицинските експерти укажуваат дека „не се сите сексуални престапници педофили, ниту пак сите педофили извршуваат сексуални престапи“. Токму затоа, медиумските известувања за „педофилија“ кои не се засновани на психијатриска експертиза прават дополнителна штета.

Наместо употреба на дијагнозата „педофилија“, која е медицински термин, новинар(к)ите треба да користат правни термини кога известуваат за случаи каде што имаме осомнилени и жртви на „полов напад врз дете“. Сензационалистичкиот медиумски лов на „педофили“ не придонесува за заштита на децата од сексуално насилство, туку може да им даде аргумент на сексуалните престапници дека се првенствено пациенти кои треба да се лекуваат, а не сторители на кривични дела кои треба да се казнуваат.

На крај, сосема несоодветно е да се означуваат сексуални кривични дела врз деца со старогрчкиот збор „педофилија“ кој е составен од зборовите „паидос“ (на дете) и „филиа“ (сакање, наклонетост, пријателство).

3. Зошто новинар(к)ите не треба однапред да ги осудуваат осомничените за сексуално насилство врз деца?

Новинар(к)ите мора да го почитуваат правото за пресумпција на невиност и во случаите кога имаме пријави на сексуални напади врз деца. Како што укажува Прирачник за етиката во новинарството, „…многу често, медиумите влегуваат во неверојатно детално опишување на настанот што го карактеризираат како злоупотреба на дете, при што, името на човекот за кој постои сомневање дека е извршител, веднаш, без дилема, се објавува, а новинарот влегува во улога на судија, иследник, не ретко и психијатар, па ги анализира мотивите, а ги открива и намерите“.

Медиумите не треба да „пресудуваат” пред да заврши судската постапка затоа што постои можност да станат соучесници во неосновано обвинување за сексуално насилство врз деца.

Во никој случај новинар(к)ите не смеат да објавуваат јавни повици за насилство врз „педофили“, затоа што нивна етичка обврска е да не говорат со јазикот на омразата и да не поттикнуваат на насилство врз која било основа.

На sofijanoka, PaLaVa, galapce и 6 други им се допаѓа ова.
  20. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Се воздржував да коментирам за случајот.
    Некогаш стварно е премногу да се открива идентитетот на жртвата на силување, педофилија сеедно!
    Мене лично ми делува ова како да повеќе прашина се крева само затоа што е детето на Весна Бејби и затоа што таа нон стоп го потенцира, пишува на фб, практично да не речам желна за внимание, сите портали се преплавени. Последната е дека добила поддршка од цела естрада која до вчера да не речам не ја фермаа. Таа повеќе ја искористи својата ќерќичка за публицитет.
    Да ми извинете но има и деца кои не се на позната личност но биле жртви кој на семејно насилство, силување и педофилија па ниту еден родител не изнесе јавно.
    Место да дреме на фб и по порталите можела да иде на психијатар со девојчето затоа што ќе и биде потребна помош да ги надмине тие трауми ако навистина тоа се случило, нејзе публицитет по портали нема да и помогнат туку напротив ќе и наштетат многу.
    Факт е дека чинот е гнасен и не е за потсмев. Но ќе има и неразбрани и невоспитани деца со кои утре таа ќе учи, ќе студира, ќе се погоди таков ќе и префрли во лице за случкава иако не била нејзина вина, ќе ја исмејува дури и секој следен пак ќе си ја гледа како жртвено јагне еднаш веќе минела низ тој пеколен пат сигурно вечно нема да се движи со мајка и или со обезбедување.
    Секогаш кога се зборува за жртва на ваков чин се тргнува од заштита на нејзиниот идентитет баш поради тоа дека нивното достоинство,чесност, детскиот интегритет е во прашање. Тоа дете утре ќе треба пак да има нормален живот и покрај немилиот настан.

На butterfly6223, sofijanoka, PaLaVa и 4 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.