Македонските јавни фаци

Discussion in 'Кафе-муабети' started by preetygirl-J, Jul 13, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Ingvild

Ingvild Популарен член

Јас сум се пофалила? Каде тоа, на анонимен форум?
    Впрочем немаше ни сега да кажам доколку не го прочитав твојот пост во кој се работи за истиот човек. А за величењето на личноста на Боки, кажав веќе погоре од кои причини се надевам дека го прави тоа и ќе се воздржам од секакви понатамошни коментари за тоа што и каков е, затоа што сепак ПОМАГА.
    На бездомникот нема да му биде битно дали го направил тоа за да објави на ФБ туку ќе биде среќен што вечерта ќе ја помине на топло, со храна и во кревет, а не на мраз.

П.С. Едитирав веќе за името и не ми беше тоа поентата за информирањето туку конкретно за болеста и одбивањето на помош.
    Мразам да се повторувам ама ајде пак за да не бидам погрешно сфатена, дај Боже да успее да го најде што побрзо и да го убеди.
    Толку од мене за темава :)

Last edited: Jan 9, 2017
    Barbie20, galapce, Freyja and 6 others like this.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Па и моите прават хумано дело и двојат од своја уста за тотални странци, но никаде не се пофалија.

Cvekjence and Antebellum like this.
  3. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Па и тие нека се фалат...никој ништо не забранува :)
    Кој како сака нека прави...кој има пари нека помага...кој не, нека се восхитува.

sjdgo likes this.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Ева е на Вице.
    Ја шминка Даци-стилистот наш.

5. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Најдосадните инстаграм профили се оние на особи како оваа Заева, 99% од сликите им се слики пред огледало.
    Луѓе кои живеат за другите. Стануваат наутро, се шминкаат професионално, се средуваат и главна мисија на денот им е да извадат добро селфи за на социјални мрежи. Јас разбирам дека не секој сака да споделува моменти од секојдневието, ама па слики од себе секој ден... аман!

dunika, Barbie20, calliope and 15 others like this.
  6. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Не разбирам како некому може да му смета било чија хуманост.
    Некако нормално е да ако е јавна личност, тоа да биде пренесено во јавноста, затоа што е јавна.
    Кој може да знае дека јас некому нешто сум дала?

И не значи дека ако е јавна личност по дифолт има повеќе пари, па да е обврзан да помага.
    Треба да има и пари и воља. Едно без друго, џабе е.

7. celineparis

celineparis Популарен член

8. kravce

kravce Форумски идол

Бојан Јовановски хммм. Тотална неталентирана особа што со помош на парите од тато пробуваше да се протне де ваму де таму да му се чуе име. Мене не ме интересира нечија сексуална определба, ниту пак како се чувствува во своја кожа. Сепак, кога веќе јавно почна да експонира дел од својата интимност, која кај нас е предмет на огромни предрасуди, посакувам да го искористеше тоа за да придонесе на намалување на тие исти предрасуди. Мислам дека подобар потег ќе му беше од сите драматичности што ги изведува, затоа што стана едно грдо човече (не во физичка смисла на зборот) на чие име поголем дел од народот се потсмева или гади. Жално.
    Сите овие добротии што ги прави, не можам, а да не се запрашам дали всушност му се последна мода, уште една шанса за привлекување на вниманието. Мене ми е тотално небитен, искрено не знам што прави нити го следам, но како и да е, нека идат паричките кај оние на кои им треба, од која и да е причина да го прави тоа.

Last edited: Jan 9, 2017
  9. manja666

manja666 Популарен член

Каков сака нека е, ама ете помага. И што е толку битно дали споделил или не. Јас па баш сакам да прочитам такво нешто па макар и фалење да е, мене пример убаво ми е така кога ке прочитам дека некое семејство е згрижено, дека на некој му е обезбедено јадење. Како нација сме научени да плукаме по се, нека е лош, каков сака нека е ама не го осудувам што помогнал и споделил, ете со парите кои ги има и се курчи сепак прави и добри дела, а верувам дека пола наша естрада не донира и не мрда со прст.
    Не е се за плукање, според мене никаков аргумент не е тоа дека споделил, па ете лош човек е и го прави ради публицитет, и така одамна се повлече од јавниот живот, сега освен постови на фб ретко гледам дека се појавува по тв или портали. Не верувам дека го прави за слава, а и тоа да е причината искрено не ме интересира се додека некој помага.

Oxymoron, Gosh, crimson and 11 others like this.
  10. Lilit

Lilit Форумски идол

Не е дека имаат. Имаат колку сите. Само желбата да помогнеш да кренеш некого на нозе поголема е од есапот. Никаков интерес, дури и свој трошок. Верувам дека имаат помалку од многумина кои тука аплаудираат на гестовите ама затоа штп последно си купивте фуче. Немојте ве молам. Кога од своето малку и луксуз си се откажал и со дал си дал многу повеќе од богатиот колку и да е твоето помалку.
    А некому му смета?
    Некој рече такво нешто?
    Начинот смета.
    И покоен Тоше помагаше па нели не знаевме додека не почина кплку многу било тоа.
    А кој има искуство во хуманитарни акции знае како реално и навистина се прави тоа. Од инклузија до одржливост. Да не се лажеме.
    А ако толку владее хуманост на фпрумов ве поканувам да вдомите по еден човек ако имате барем една празна соба за да примерот на Боки вроди со плод.

Annath and LivingGlam like this.
  11. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Имам празна соба, но не би се чуствувала безбедно, сигурно, конфорно покрај туѓинец.
    Нечовек ли сум?

dunika, Barbie20, galapce and 12 others like this.
  12. Ingvild

Ingvild Популарен член

^Не мора дома да ги носите ако не сакате, доволно е доколку го видите да пријавите на броевите одредени за тоа или информирајте некој од Црвен крст, ќе го згрижат.

crimson likes this.
  13. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Јас пак не сфаќам тебе што ти е проблемот дека пишал на фб? Што е толку тоа страшно?
    Покрај што се пофали дека вдомил човек, упати и апел до сите добродушни луѓе да помогнат.

Викаш ние од форумов да помогнеме????
    Како би помогнале ние обични смртници кога дома една соба не можеме да загрееме?
    Јас имам соба празна, и во неа пес да врзеш не седи од ладно, а не па човек (facepalm)

Го спомна Тоше...Во тоа време дали имаше интернет во секоја куќа?
    Дали сите ние имавме фб?
    Скоро за секое добро дело што направил кажуваа на тв во некој музички емисии, инаку кај да кажат?
    Сега е поинакво време...Со интернети и триста глупости....ДОдека некои шмизли го означуваат секој чекор, додека некои глуперди се сликаат по вц, зошто БОки да не напише еден статус дека вдомил бездомник и дека ги повикува сите што се во можност да помогнат?

Работава: Не дека ми смета Боки што помогнал, ама зошто воопшто пишал е проблемот сега (facepalm) :x

Gosh, Victorian, ocicka2014 and 8 others like this.
  14. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Веројатно смета што не е некој Богдан, Бошко, Бранко туку е Боки.
    Мислам окк и јас не го идеализирам човеков, но она што го прави не можам да речам дека не е во ред, кога е.

Lella, Gosh, Victorian and 6 others like this.
  15. manja666

manja666 Популарен член

Јас мислам дека многу ретко некој ке се осуди да прими бездомник дома на овие температури, да бидеме реални. Инаку има и друг начин да се помогне, ако гледаме така сите имаме слободни соби ама не можам да прибирам било кој од улица, и тоа дефинитивно не ме прави полош човек. Може да се однесе храна, кебиња, облека во црвениот крст па они ги проследуваат на оние на кои им треба. Кај нас во зграда спиеше бездомник, не пишував за тоа, остана една вечер, наредната отиде кај некој стар пријател да бара засолниште. Сите дадовме, кој јорган, кој нова облека, кој храна, една соседка готвеше супа, сите му правеа муабет, што се вика ништо не дадовме ама сепак помогнавме. Човекот преблагодарен си замина наредниот ден, многу малку треба за да се почувствуваш човечки. А за животни нема број на колку сум помогнала и вдомила, на ладно, дали биле болни, сеедно. Ама ете не секогаш пишувам за тоа зашто сметам дека сите ке го сфатат ко мајка Тереза да изигравам овде, и не ми е намерата да собирам поени на такви постови. Едно е сигурно, секој може да помогне, ама да не одиме во крајности, ни јас не би примила дома човек за кој ништо не знам.

Victorian, BlackNight, PaLaVa and 2 others like this.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Ако тргнуваш од твојот став - нечовек си.
    Ако тргнуваш од мојот не си.
    Ги смени тезите горе нефер демек некому му смета, а не беше тоа поентата на муабетот. Ама идеализаторски супер звучи па доби форма кој има пари и воља нека проба. Епа ете...имаш не сакаш, јас не го реков тоа, ти го рече сама. Ок е да не сакаш и не можеш, само е контрадикторно на пишаното. Не апелирај на нешто ако самиот не си спремен да го правиш.
    Муабетот е навредливо нафрли дека некому му пречи, а не беше тоа поентата.
    И не мора да се вдоми, можеш да издвојуваш и неделен буџет за некој таков, но на крајот од денот тоа не е работа на граѓаните, туку на институциите, а Боки само ликува и проблемот тлее до следното. Ако е способен и врши некаква работа ќе влијае на точното место. Трајно не е решен проблемот.
    Лесно е да се куцка од топлиот дом романтично осудувачки навредувачки поенти како некој таму правел и треба да го следиме примерот.
    Некој се фали, другите као трогнато аплаудираат, ама у суштина само тој што се пофалил добил публицитет, аплаудирачите се себеафирмирале ко добри оти ете они поддржуваат, киријата ќе истече, човекот ќе го исфрлат и ќе остане само лик со еднократна споредна улога... а тоа е тажно.
    Хумано дело се прави со одговорност и стратегија. А Боки го снемува веднаш, го замачкува проблемот.

Секој со своето ама не претппставувајте глупости.
    И ете пак сега нели претппставувате дека сметал дека е Боки. Боки кога правеше акции за Србија го ппддржував, а за тоа сведочат мои мислења на форумов. Пак глупости.

Така е Мања, а колку мислиш дека ќе го направат тоа?
    А што се однесува до непознатиот на моите не им е прв пат. И пуштале да се избањаат, татко ми ги има носено на бербер, на доктор. Сега без око да им трепне пак го отворија домот. Ќе си одат на пролет, жената да пркне, и тоа води кон нешто, нема да векува.

Last edited: Jan 10, 2017
  17. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Плус Боки не го прибра дома кај него бездомникот, туку му даде башка стан да седи сам...КОј будала би прибрал дома непознат човек?

Ете си има човекот пари, и на тотални странци им плаќа да седат по станови...ама чекај БОКИ 13 е тој (facepalm)
    Повеќе му доликува сите да го плукаат и да го наредкуваат свиња дебела, отколку да признаат дека е хуман човек со добро срце.

Дискриминација левел МАКЕДОНШТИНА!

18. elimkd

elimkd Форумски идол

Има познати фаци кои помагаат ради личен публицитет, да се пишува позитивно за нив и да ги има по медиумите, се правдаат со тоа да и останатите го следат нивниот пример, а има и такви кои го прават тоа во тајност и без галама, јас секогаш сум ги почитувала вториве, но каква и да е намерата најбитно е сепак да се помага.

Тоа е исто како моја пријателка која е во финансиска криза да и дадам пари и на цело друштво да кажам...

Last edited: Jan 10, 2017
  19. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Dobro, razbravme deka e Boki shirokograd i deka taka saka da se pretstavi, samo shto ne e rabota na Boki da vdomuva lugje. Koga vekje zborime za konkretniot sluchaj, rabotata e chovekot bezdomnik da se upati kade shto treba.

20. Lilit

Lilit Форумски идол

Ај научи се прво да се обраќаш па ќе разговараме. Во ред? Па ќе се објасниме.

Дискриминација измеша?
    Дечки дајте орденот за драма квин на годината.
    За да извлечете ситуација каде што мора да сте во право не бирате што ќе истресете.
    Барај низ форумов што сум пишувала за Боки некогаш па после измискувај, ок?
    Полека сп хистеријата.

Thread Status:
Not open for further replies.