Македонските јавни фаци

Discussion in 'Кафе-муабети' started by preetygirl-J, Jul 13, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. LollySky

LollySky Популарен член

Kaжав и претходниот пат, ако некоj помага ич не ми е гаjле колку се фали, нека се фали колку сака. Од сите тие што му се потсмеваат и плукаат по него ниту еден нема да го направи тоа што Боки го направил. Преполна им е душичката со злоба и потсмев.

Gosh, Victorian, anaja1 and 4 others like this.
  2. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Јас знам на кому како да се обратам, туку ти научи се да си ги контролираш живцити и помалку да лечиш комплекси по форуми. Во ред?

Немој аман да не се објаснуваме :lol:

3. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

pa tokmu vo toa e poentata , deka site nie bi sakale da zgrizime ponekogo , ama kompleksno e prasanjeto , moze na primer tebe da ti se prosiri semejstvoto i da ti pritreba sobata , a veke ja zafatil nekoj sto ne znae da pokaze nitu blagodarnost...
    kako sto napisav pogore , kompleksno e prasanjeto.

sanjaeva likes this.
  4. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Па баш дека не му е работа да вдоми, а сепак го направил тоа заслужува почит...... или направил грев што спасил живот? (facepalm)
    Колку сте расипани луѓе.

Dennings, m.i.g and sanjaeva like this.
  5. manja666

manja666 Популарен член

Мене само едно ме интересира. Кои тоа јавни фаци кај нас се фалат со хуманитарни дела? Еве кажете ми, зашто јас колку следам не памтам некој да изнесе такво нешто во јавност уште од времето кога Тоше правеше хуманитарни концерти на кои викаше и колеги па пола мк естрада собираше поени. Каролина ли еднаш за поплавите? Никој не донира, ниту ја буди свеста да се организира и помогне, ете такви јавни фаци имаме, рака сечам дека никој од нив ништо не прави.

Oxymoron and elimkd like this.
  6. Avery

Avery Популарен член

Мене многу ми е понижувачко тоа сликање со луѓето на кои им се дава помош. Тие кутрите парталави, премрзнати, гледаат во земја од срам, а хуманиве гордо напрчени се сликаат. Не зборувам конкретно за Боки, бездомникот на неговата слика ете е насмеан, ама има милион слики по социјалниве мрежи каде што се гледа дека луѓето кои примаат помош се срамат и не им е драго што ги сликаат. Имаше некоја девојка што подари чевли на некој бездомник и од тој чин беа направени десетина слики, 3-4 како оди до него, па како му ги подава, па дискретно како да го прегрнува. За целото време дечкото беше со наведната глава криејќи се.
    Имајте малку почит!
    Инаку ниту ми пречи, ниту го оправдувам јавното споделување кога се дава помош. Секој пред себе и пред Бога си знае од кои побуди и со кои намери помага, тоа мене не ме интересира.

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Не знаеш, невоспитана си. А ако си дошла на форум оди прочитај што е тоа.
    Живците? Тоа за себе зборуваш? Од прееска те гледам се вознемири.
    Ако на човек у живот имаш помогнато, името ќе си го сменам. Човек кој ниту еднаш не подал рака вистински вака се однесува.
    Смањи доживљај и напиј се од апчињата. Ок?

8. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Ок

Lilit likes this.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Алелуја некој разбран...
    Краткорочно решение, замачкување на проблемот, па ОН лично мора да се слика озарен... Као америчко шоу, а не помагање. Као политичарите...никаква етика и морал, осет. Па тој може е бездомник, но пред се е човек.

10. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Јас кажав дека нема никогаш да згрижам некој кого не го познавам.
    Побогу јас не издавам ни сосема удобен сутурен од истата причина.
    На крај на краиштата, непознат ни на кафе не примам.
    Безбедноста и сигурноста на моето и живеењето на моето дете, ми нема цена ниту пак е тема на дискусија....иако мислам дека ти знаеш и повеќе зошто е тоа така.
    Види Лилит, ти не можеш да ја знаеш мојата финансиска состојба.
    Иако заработувам нестандардно, живеам повеќе од стандардно, за да ја обезбедам иднината на моето дете.
    Не можеш да ја знаеш ниту пак мојата волја да некому помогнам, ја има или ја нема.
    Еве да ја “оправдам“ својата човечност ќе ти кажам дека често пати на децата кои мрзнат на семафори им подавам ѓеврек, јогурт, чоколатце. Еве ќе ти кажам и дека во четвртокот мкнев пакет ад млеко (кој ми се виде тогаш дека тежи 30 кг) за да го донирам некаде (ете имав прилика да земам, па и да бидам и јас негде херој....иако можев и да го продадам).
    И сега додека ја задоволувам својата потреба да ти реплицирам , некој ќе рече дека се фалам.

galapce, Adele86, friendy and 4 others like this.
  11. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

za ova pravoslavnata crkva ima najfobar odgovor i veli vaka
    toj sto dava da molci , toj sto zema da razglasuva
    no vo toj slucaj primatelot na pomosta ima poveke nacini ga ja obznani humanosta , kako na pr.
    boki na nekoj covek...

12. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

koj dava , da molci , koj prima , da razglasuva onaka kako sto misli deka e najpravilno

13. Lilit

Lilit Форумски идол

Сања, ок е. Јас тебе те разбирам и не ти наметнувам, само примерот и поентата е следна - не наметнувајте ништо за кое не сте сигурни. НИКОМУ не пречел гестото туку формата и начинот. А вие го формулиравте - како тоа на некого му пречи хуман гест зошто се осудува и како требало да се прави. Тоа беше лошо и неразбрано, не праша никој во што е поентата.
    Јас не ти побарав финансиски извештај туку поентирав дека баш и примерот на Боки нема да влијае така како што вие наводно тврдите од разумните причини кои ти и ги пиша.
    И ти реков јас не осудувам, но ако самите апелирате да се следи примерот, а не можете тогаш се самоосудувате.
    Не е баш туку така и не е баш така наивно.
    Ти однесе пакет и прв пат пиша тука, не пиша каде и не однесе камери.
    Јас не ти викам вдоми, ако не си лоша. Секој ги знае своите причини и до кај може, работата е што е многу полесно да се зборува.

А оние кои имаат пари можат да инвестираат во убав бизнис модел кој може да помогне на вездомни и да заработува од тоа, истиот добро функционира во Холандија.

Да потсетам, претходниот пат Боки секундарно допринесе бебето Лука да заврши во болница. Да се следеше процедурата после недела дена детето ќе им беше одземено. Кај нив не беше проблемот само немаштијата. И сега истите тие малтретираат луѓе на фб и бараат пари да слават нова година.

Он се слика маскира проблем, не го решава трајно, а се промакнува дека е јаки муда борец за човекови права со влијание. Епа ајде ако е способен нека ја најде формата да удри по инситуциите, а не да прави вакво шоу и да понижува луѓе кои и онака се несреќни.

Last edited: Jan 10, 2017
    LivingGlam, JuLleE and mackica1 like this.
  14. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Јас сум пријатно изненадена од потезите на Боки, браво за него. Се дури е човек, не е битно каков е, битно помага.
    Крај на краева па и не е должен да го прави тоа нели?
    За бездомниците и социјалните семејства треба да се грижи државата ама ете за жал не е така

Инаку потполно се согласувам со @Avery за тоа дека ептен е понижувачко што ги сликаат луѓето на кои им помагаат и истите ги стават по соц. мрежи.
    Гледам и по оние групите на фб, ќе донираат нешто и одма пишуваат: Донирано на Трпана, на Рајка, Трајка и ќе ја тагираат личноста.
    Глупости

15. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Веќе сме офф...ама
    Православната црква која е и моја црква, ја почитувам и сакам, може помалку да ВЕЛИ, повеќе да ПРАВИ.
    Немам проблем со тоа и медиумски да биде покриено.
    Ме изиритира повикот на црквата да не се палат бадникарски огнови и да тие дрва се донираат на загрозени семејства....Мислам дека црквата има доволно пари да обезбеди дрва за сите загрозени семејства во својата околина, но ете таа повикува.

Offspring, Lella, Barbie20 and 5 others like this.
  16. manja666

manja666 Популарен член

Ама луѓе, и јас ја сфаќам поентата дека е понижувачки ако самиот човек или семејство не сака јавноста да знае дека на нив се донира, некогаш на човек кога ке му подадеш помош му правиш да се чувствува уште полошо, сум била сведок на една таква случка, точно е. Ама еве родителите на малиот Лука на кои им помогна Боки, ги имаше по телевизија, портали, сами објавуваа апел за помош и сега чудо големо што Боки се сликал со нив дека помогнал, кога они 3 дена пред тоа и од фрижидер излегуваа.

17. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

tocno e toa , ako mene me prasas , svestenicite se go predale i hristos na raspnuvanje , no toj pak velel "se sto ke vi recat da napravete , napravete , no spored delata nivni ne postapuvajte.
    ne sakav da drzam propoved samo sakav da obrnam vnimanie deka vo crkvata ima mnogu mudrost sto nie lugeto treba da ja koristime , a sekako treba da gi iznesuvame "necistotiite" od svestenstvoto na videlina (za da se pokajat i go promenat svoeto odnesuvanje)

sanjaeva likes this.
  18. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

so toa sto kaza deka ja pocituvas , kaza i deka znaes deka ima mnogu mudrost sobrana so vekovi vo nea

19. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Поентата на оние кои се сликаат, според мене, не е да се фалат туку да поттикнат и други да го прават тоа.
    Е сега,
    кога таа личност би била општо прифатена и ценета, реакцијата ќе биде - браво
    ако е некој кој и не е баш омилен, реакцијата е (wtf)(zilmer):tmi:

Lella, Gosh, crimson and 8 others like this.
  20. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Сигурно дека е така.
    Црквата не е поп Трајко, поп Ставре и нивните постапки.
    Црквата сме ние, народот и се она што се пренесува од колено на колено.

zoran43m.k likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.