Македонските јавни фаци

Discussion in 'Кафе-муабети' started by preetygirl-J, Jul 13, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Ако се навредуваме, тебе како треба да те нарече човек кога гледа дека си програмирана работите да ги сфаќаш погрешно? Јас не го кудам Боки затоа што има желба да помогне, ама што ќе прави Боки со тој човек, кој пази, одбивал помош? Нели мислиш дека треба институции да реагираат, со бездомникот да разговараат стручни луѓе, психолози можеби кои ќе го убедат што е најдобро за него? Иако не сум сигурна дали постои таков ангажиран кадар во државава, ама еве им прилика да се активираат. Не знам што се случи во меѓувреме со бездомникот, ама мое мислење...

Emy867, Barbie20, Oscar Lady and 6 others like this.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Пак претпоставуваш и генерализираш.
    Јас за себе можам да зборувам дека Боки ко лик никад не ми пречел. Кога нудеше помош за поплавените за Србија го поддржав и дополнително донирав и волонтирав, а организацијата беше замашна и инструкциите одеа од друго место и беше за поздрав .Ова не ти држи вода дека тоа е причината кога воопшто не е.
    Ако зборуваш за некој друг, можда.

3. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

pa da , zatoa i tose sega tolku cesto go spomenuvaat , bidejki toj pottiknuvase mnogumina na milosrdie , ne samo sto toj go vrsese

4. manja666

manja666 Популарен член

Уште ова и прекинувам. Ама не можам да не се сложам со Сањаева. На времето за Тоше не е дека не знаевме дека прави хуманитарни дела, секоја година имаше концерти и што уште не и ние го величавме до небо и тоа со право.:!: Ако помогне некој како Боки или Мелита кој што општо не ни е омилен одма се дочекува на нож. Летс феис ит.

Nausicaa, Cvekjence, Rabbit and 3 others like this.
  5. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

boki napravil dobro delo , vo red , za pofalba , no boki negirase obezbeduvanje na dom za najsiromasnite semejstva vo cela drzava , se vklucil vo kampanja koja gi izvrtuva rabotite , jas licno mislam deka toa bese samo marketinski trik i parite za smestuvanjeto na bezdomnikot doagale od drugo mesto (podrska za luge so odredena homoseksualna orientacija) sepak , najvazno e toa sto covekot e zgrizen , a i ne mislam deka toa mu pomognalo odredena grupa na luge da gi prikaze deka imaat povekje ljubov vo sebe.

Barbie20, Ana Marija 1 and Lilit like this.
  6. Lilit

Lilit Форумски идол

Читаш се или селективно?
    Прочитај погоре.

7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Леле Лилит каде не се разбираме.
    Кога ќе кажам според мене - е како јас мислам врз основа на она што го знам, гледам, доживувам, а не претпоставувам. За генерализација и твоето не припаѓање во мнозинството за кое зборувам и го познавам ...што да ти кажам? Пред да пишам нешто да те консултирам или да се запознаеме па да го формирам моето мислење врз сите показатели и сечии мислења меѓу кои и твоето, па да биде објективно.
    Навистина не те разбирам.

8. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

А кој рече дека одбивал помош бездомникот?
    Бездомникот веќе е сместен на сигурно, има и слика заедно со Боки.
    Може одбил ќебе да му дадат, ама кој будала би одбил стан?
    Плус Боки имаше пишано дека тој бездомник Свето, доживотно ќе биде згрижен.

Ако реагирале институциите немаше да дојде до умирачки...Во право си, не постои никаков ангажиран кадар за ништо во државава.

И доста веќе ја отупевте со Боки...почнавте и цркви да мешате (facepalm)
    Ете прибрал некој бездомник, непаравил добро дело, ги поттикнува и другите и крај :handshake:

Cvekjence and LollySky like this.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Така, во моментов тоа е све супер додека киријата е платена... и после... толку пак на улица. Инклузија, социјализација, медицинска помош...ма каки бре...

10. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

znaci i toa go napravil i ostavil prostor za manipulacija

11. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

ete ti sakas da napravis politicki marketing od "deloto na boki"
    ama toa e mentalen sklop na tie luge , sekako sakaat da go unistat vlijanieto na crkvata , na site institucii i na krajot i na drzavata
    tesko na lugeto za koi vie ke vodite smetka

12. Lilit

Lilit Форумски идол

Тука сме тие кои сме на темава, а не цела Македонија, колку шо можам да видам, па малку глупо е да се генерализира
    А со сите 5 успеа да извадиш генерализација која ај еве не сум ја објективна, еве ти си за мир у куќа. Така е, не се согласуваме зошто е Боки, да беше Панчо ДНК сите ќе се согласевме дека е супер. Вака може?

Јас те демантирам и зборам у свое име, ама пошо нели не било ок, така е Сања у право си, све е ова ради мржња према Боки.

elimkd likes this.
  13. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

dobra nokj

14. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Зоран те молам периспитај се што пишуваш (facepalm)

Во никот ти пишува 43, ако тоа ти се години можеш татко да ми бидеш и не сакам да се расправам од почит.

Прво прочитај ми ги мислењата па цитирај ме (facepalm)

15. Ingvild

Ingvild Популарен член

Леле морам пак да се умешам иако стварно премногу офф отидовме со темава.
    Боки рекол дека чичко Свето доживотно ќе бил згрижен.
    Јас ќе поверував во ова да не ми беше свежо во сеќавање дека истото го рече и за бебенцето Лука, дека го зема под свое, дека ќе му биде кум и слично па за кратко време малиот заврши со минимална телесна тежина и пак во болница. Кумот, ко што памтам, последен дозна.
    Така, претпоставувам, и чичково пак ќе го гледаме за месец дена по објави.

И не дека е Боки, кој и да беше на негово место и со вакви постапки, истото мислење ќе го имав.

Barbie20, galapce, Nausicaa and 7 others like this.
  16. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Лука си има родители да се грижат за него...Боки им даде покрив, леб, топлина...треба и да го цица бебето дома?
    Тебе кумот те ранел и се грижел за тебе, или родителите?

За семејството на Лука кажа дека ЕДНА ГОДИНА ќе бида згрижени, а за Свето нагласи доживотно.

Yowannty, Gosh, mssuniquee and 4 others like this.
  17. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Го кажав мојот став јасно, како и ставот изграден од луѓето кои ме опкружуваат.
    Да тоа е мојата генерализација, зборувајќи за моето опкружување, а не за цела МКД.
    Ете некој ќе се сложи со мене, друг со тебе...што е тоа чудно?
    Па не сме овци па сите исто да мислиме.

italy_with_white_flag_by_emaperatriz-d5n5pvg.gif

Ana Marija 1, referentka and Lilit like this.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Инаку кој е во тек со човеков имаше обид да се вдоми претходно и точно е дека одби.
    И не само еднаш, многу пати.
    И сестра му го барала и имаше и апел...
    Но...не.
    Ете Боки требаше да дојде и да среди се.
    Сега бидејќи нема да има присуство на други луѓе, ниту пак некој да работи со него кога ќе почне да собира сешто во станот...
    Па газдата кога ќе дојде да го исфрли...
    Имаше еден ваков случај речиси ист и заврши многу лошо.

Кога Лука заврши во болница се бараше одговорност од институциите. А истите тие не можат сега да делуваат зошто Боки ги исели. А ќе преминеше во одземање на бебето ако он не го замаскираше проблемот. Тоа се НЕПОДОБНИ луѓе кои НЕ МОЖАТ да се грижат за бебе и крај.
    Битно татко му на Лука на фб му се обраќа со куме...

Сања да збориме за политика ај, ама збориме за реални човечки потресни приказни. Мене не ми беше поентата да добијам поддржувачи туку стварно да се разбереме зошто вака одобрувајќи дозволуваме шарлатани да не влечат за нос какп јавност, а луѓе страдаат.

19. Ingvild

Ingvild Популарен член

Немој бе со вакви муабети кога сите веќе видовме колку тие родители беа способни да се грижат за него.
    Ко што рече Лилит погоре, проблемот не се решава темелно туку само се заташкува.
    Епа така и во двата случаи ама пуста желба за изигравање херој.

Сега малку во твој стил, кумот со тебе само една година комуницирал или повеќе?
    Не, стварно не ја сфаќаш поентата или навика ти е така да ги испревртуваш работите?

Oscar Lady, mackica1 and Lilit like this.
  20. manja666

manja666 Популарен член

Добро а проблемот ке беше решен од корен ако човекот останеше на улица? Или верувате дека има во МК некој од институциите кој ке се погрижи за него и за сите останати бездомници. Ахм, бајки.

Gosh, Ketchup, Glasna and 1 other person like this.
Thread Status:
Not open for further replies.