Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонски презимиња и нивното потекло

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Estranged, 20 февруари 2022.

1. Hacon

Hacon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    540
    Изворни македонски имиња се:Пердика,Архелај,Каран,Аминта,Касандар,Персеј итн.

2. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    Како што е случај и со поголемиот дел од Европа и целата западна/христијанска цивилизација.

Под византиски сигурно подразбираш (старо)грчки.

Која е твојата поента, дека Македонците не се Словени?

3. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Во Русија, Украина, Белорусија, и делумно во Полска огромен дел од популацијата има типични славјански имиња. Секако дека има словенизирани хебрејски и перскиски имиња, но најголем дел се словенски.

Србија има многу словенски имиња типични само ним. Душан, Вукашин, Немања, Милан, Страхиња, Богољуб, Богдан, Бојан, Боривоје, Бранимир, Бранислава, Будимир, Вељко, Властимир итн...Тие имиња никогаш не поминале во Македонија, а граничиме со векови.

После Втората светска војна почна ставање типични славјански имиња како помодарство и како дел од СФРЈ.

Од друга страна кај Македонците секогаш доминирале латинските, византиските, персиските и хебрејските (православните) имиња.

Македонија е крстосница низ која поминале многу народи и племиња. Нашето потекло во најголем дел е латинско/византиско/ориентално.

4. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    1. Влијанието на грчката патријаршија било премногу силно.
    2. Се работи за мешанци на кои им било еднакво природно да говорат словенски јазик и да користат грчки имиња.

По мое, и едното и другото е точно.

Последна измена: 21 февруари 2022
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Една мапа кажува нешто
    upload_2022-2-21_19-53-6.png
    Ако е тоа жолтото словенски елемент(повеќе од пола во Русија, Полска), отприлика, според регионот, Македонија има толку словенски елемент колку и ...Данска:^)

6. Abracadaver

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Па, не би се сложил баш. Машката популација во Србије варира помеѓу 180-200 цм висина. Македонците помеѓу 170-185.

Александар Вуќич 195 цм, Милорад Додик 195 цм, Иван Стоиљковиќ (ДПСМ ) 192 цм, Перо Антиќ 213 цм, Тони Симиќ 210 цм, Сања Николиќ 182 цм итн...

Зоран Заев 172 цм, Никола Груевски 175 цм, Љупчо Георгиевски 172 цм, Влатко Лозановски 172 цм итн, итн...

Во Србија има многу посветла популација отколку во географска Македонија. И, физички доста се разликуваат од нас по висина, црти на лице, масти на тело, влакнатост. Помеѓу Македонците многу е мал процент на луѓе со светла коса и светли очи, освен во пробиштипско каде се населувале Германи.

Во географска Македонија има многу повеќе претопено античко/латинско население во далеку помалубројната словенска популација. Затоа и не личиме толку на Словени.

7. Hacon

Hacon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    540
    Би требало да се отвори посебна тема за етничко потекло.

8. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    Не знам од кај излезе споредбава со Србите. Јас сум бела и светла, мојот тен е енглески како и на моето најтесно семејство, имаме и луѓе со пегички во фамилија :inlove: Во Србија процентот на светли наспроти калеши луѓе е ист како во Македонија. Единствено дека се во просек повисоки држи вода, но и во Мк не се сите ниски. Па јас имам роднини дивови од 1.90.

9. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Го имам прочитано ова истражување уште кога јас правев Myheritage тест и испадна дека имам над 50% Украински гени, што не е точно. Потоа докторот ми објасни дека R1a геномот е типичен за slav она што ние го нарекуваме словен (односно личност која говори на некој од словенските јазици). Едноставно Македонија е мала и по територија и по население па често не поврзуваат со останатите slavs.

Значи, во Македонија преовладува R1a геномот што не прави различни од останатите соседи. Пример, Албанија и Србија имаат Е геном, Грција си го има G и Ј2, Хрватска I2a2, итн.

1645470531186.jpg

@Abracadaver цела моја фамилија е светла со светли очи и коси, а знаеме потекло од 16ти век? Сакаш да кажеш дека светлите Македонци не се Македонци?

На do-re-mi, dunika, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Hacon

Hacon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    540
    Вистинска реткост е во Македонија да видиш Македонец со светол тен.

11. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    Знам дека е поретко, мене поради светлиот тен луѓе ме гледале чудно. И тие коментари како дете "зошто си толку бела".

12. Hacon

Hacon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    540
    Можеби ти имаш Словенско/Германско потекло.

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Искрено немам впечаток дека повеќето Македонци имаат потемен тен? Јас сум многу светла, исто и други од мое семејство, ама и многу луѓе што ги познавам се баш онака бели како да немаат излезено на сонце.

На cooll, Kanya и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  14. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Истото и јас ќе го речев. Премногу бели луѓе има баш во Македонија.

На Kanya и Angie1432 им се допаѓа ова.
  15. Hacon

Hacon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    540
    Најголем дел од македонскиот народ има медитерански изглед.

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Пример Паско Кузман, необично име и презиме. Во Охрид има такви чудни презимиња.

17. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.221
    Допаѓања:
    46.268
    Точно...Чорбевци, Паскали, Коровеш,Плевнеш,Бабачев,Чинго....

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fast_and_curious

fast_and_curious Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2021
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    476
  19. Abracadaver

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    @Аргентина * @Kanya @Angie1432

Зборуваме за генералната популација што ја гледаш кај Македонците. Не за поединци. Сигурно дека не има шаренило, но вадиме чист просек. Вие сигурно имате некое немакедонско далечно потекло од северните краишта, затоа сте и толку светли.

На Аргентина * и Tanjamm им се допаѓа ова.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Meне странци ми рекле дека личам на Турчинка и на Шпанка, и ми објаснија зошто „имаш црни веѓи, црни трепки, темна коса“. Инаку, тенот не ми е нешто темен, ама и не сум како Германка. Немав што да кажам само реков „пет века сме биле под турско ропство“.