Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонски презимиња и нивното потекло

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Estranged, 20 февруари 2022.

1. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Колку од овие семејства се Власи?

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.221
    Допаѓања:
    46.268
    Искрено не знам. Не сум се заинтересирала да дознаам, а сите овие ми биле во опкружување. Само се надоврзав дека во Охрид има чудни презимиња.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Напротив, презимето ми е баш старо македонско. Притоа, ако имаш излезено надвор од Македонија ќе забележиш дека во споредба со останатите нации сме доста светли, иако има лица со темна коса дури и очите, ќе имаат некоја светло кафеава нијанса.

Односно, нема да се темно кафеави како кај Италијанците, Шпанците, Грците, Турците или пак црни како кај Арапите. Исклучок се секако сите оние кои биле мешани низ вековите.

Второ и многу важно е што белата раса полека но сигурно исчезнува или се претопува во потемна, не само кај нас туку низ цел свет.

Според мене, мала причина се и климатските промени и се потоплото време. Факт е дека бели луѓе (особено светли со светли очи се помалку се раѓаат и ќе се раѓаат). Ако во 1900 биле 10% од светско население, сега се помалку од 5%. Ќе се земам себе си за пример, до основна школа имав руса коса за потоа да ми потемни. Всушност, додека растев добиваше се потемна и потемна нијанса. Кога се отселив покрај море/океан, ми осветли. Кога се вратив, повторно ми доби потемна нијанса.

И моите siblings се родени со светли коси, па со тек на време им потемниле.

Исто и мој член на фамилијата, во Македонија има костенлива нијанса, кога живееше скандинавија 2 години, доби светло костенлива со руси делови, кога се врати повторно потемни.

Мислам дека на нашето поднебје, не "трпи" светла коса и со тек на време потемнува.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hacon

Hacon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    540
    Медитеранскиот изглед нема никаква врска со Турците,тие потекнуваат од Централна Азија.

5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Зарем е можно ова со косата? Знам дека различна клима може циклус да поремети, ама косата да стане посветла?

6. Hacon

Hacon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    540
    Луѓето што живеат во Северна Европа имаат посветол тен заради недостаток на сончеви денови во тој регион.

Последна измена: 21 февруари 2022
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Oнака беше примерот, а и одговорот мој на нивната констатација дека „личам на Турчинка“, не дека го врзувам со медитерански изглед.

8. Abracadaver

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Нема везе тоа со клима. Британците живеат неколку векови во Австралија и Нов Зеланд, па ден денес сеуште се природни плави. Таму климата е многу топла.

Кај Македонците е познат тој феномен на светла коса додека се деца, па потемнува со годините. Доминира тој медитерански ген.

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Мене и на лица кои ги знам им осветлува/потемнува во зависност од гените. Ако е природно црна сигурно нема магично да стане руса или обратно.

@Abracadaver поентата ми беше дека ние како Македонци генетски двоиме од останатите Балкански народи, со што се докажува нашата засебност. Гени се гени, колку и да ги мешаш, повторно ќе ги носеш во себе без разлика кој ќе доминира.

И за последно, нема генетски чист народ и нација. Нити некогаш имало нити пак ќе има, но сепак има нешто засебно некоја група на луѓе, нешто што ја прави засебна и уникатна.

На Izaabella и Tanjamm им се допаѓа ова.
  10. Abracadaver

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Не само тоа, туку се и повисоки, помалку влакнести, поразлични црти на лице.

На Аргентина * и Hacon им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.462
    Допаѓања:
    114.800
    Мене во Турција не ми веруваа дека сум Македонка, зашто го зборувам јазикот а и сум личела како тручинка. Бело лице , црна коса, црни очи, па морав пасош да покажувам :D:D

12. anon12345

anon12345 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    123
    Не е точно, највисоки луѓе има во Босна и Хрватска околу динарските алпи и во Холандија, во Скандинавија се просечна висина како во цела Европа, плус се повлакнести. А плавата коса и очи се еволуирани од кафеава коса и очи заради студот и малата светлина во скандинавските шуми. Плави очи се посензитивни на светлина, а кај нас се поретки зашто кај нас времето е сончево и топло за разлика од поголемиот дел од Европа и на нас не ни еволуирале така зашто не ни требаат.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.578
    Допаѓања:
    201.785
    Овие фамилии во Охрид немаат влашки корени.

14. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.379
    Како можам да го дознаам потеклото на моето презиме ?

15. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    И мене ме интересира моето потекло општо . Се што знам е дека некој далечен пра дедо го носел тоа име , и по него настанало моето презиме ( односно она што ми е по татко ) . Имам светла кожа до степен да ни не можам да бидам долго изложена на сонце ( многу брзо ми се вцрвенува кожата и добивам сончаница ) , светли очи , косата до едно време ми беше светло кафеава накај руса , но подоцна ми потемне до некоја светло костенлива нијанса . Не сум влакнеста воопшто , дури и да сакам да депилирам нога на пример , имам се на се 5 влакненца ..

16. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    Имам прабаба и прадедо родени во турско, носеле словенски имиња со чисто словенско значење, што ти можеби би ги означил како српски, а не биле Срби.

Дури сега се сетив да одговорам. Знам дека си баниран член, ама сигурно читаш.

Отвори кој сакаш руски класик, најголем дел имиња што ќе ги сретнеш се од латинско и грчко потекло, само во руска варијанта.

Колку англиски популарни имиња се изведени од Библијата, што значи од хебрејскиот јазик, или од латинскиот, грчкиот, па тоа не укажува дека Англичаните се Евреи, Латини, Грци.

Премногу го изгенерализира потеклото врз база на имиња прифатени во одредени периоди.
    Не баш словенско.
    Иван = Јован, Јон
    Словенизирана верзија на библиско име.
    https://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Krstitelj

Ирина е грчко име, старогрчка божица на мирот.

17. twilight123

twilight123 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2012
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    498
    Што значи Поп во презимињата?

18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Дека дедо, прадедо, чукундедо бил поп:wasntme:

19. МикиМаусовка

МикиМаусовка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2024
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    834
    Што значи Кара во презимињата?

20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Кај некои под турско влијание. Кара е црно на турски.

На МикиМаусовка му/ѝ се допаѓа ова.