Ги имам гледано "Солунските Атентатори", "Викенд на мртовци", "Македонска крвава свадба", "Исправи се, Делфина", "Сенки" и "Бал-кан-кан". Од македонските филмови претпочитам да ги гледам старите. Што знам некако поинтересни ми се, актерите ми се подобри. Не ме разбирајте погрешно- и сега се наоѓаат квалитетни актери, но овие ми се некако незаменливи. Гледам периодов што претстои се спремаат добри филмчиња: "Трето полувреме" и "Скопје Ремикс". Најверојатно се мисли на српскиот Montevideo, Bog te video на Драган Бјелогрлиќ. И во овој филм темата која што се обработува е подемот на мал фудбалски клуб, во периодот после II Светска Војна.
Превртено. Предобар. Мене пак, поголем дел од нашите филмови ми се допаѓаат. Ете, имаат нешто посебно во нив што ниту една друга режисерска палка не ми го може.
Се трудам да сум во тек со нашава кинематографија и да го гледам секој нов филм што ќе излезе. Го обожавам Бал-кан-кан, а едвај чекам да излезе Трето полувреме.
Ова не е американски филм, НЕ го препорачувам на никого. Колку што ветува насловот толку е преглуп филмот. Манчевски особено го почитувам, а и најновиов Трето полувреме со душа го чекам.
Сум ги гледала речиси сите од македонска кинематографија, зошто имам во фамилија ужасни филмофили, таткото на мојата најдобра другарка работи во Вардар филм, а и две години од факултетот го посветив на романот и филмот, така да интересот бил секогаш присутен. Од Црно семе, Големата Вода, Волчја ноќ, Исправи се Делфина, се’ до Балканкан, Сенки (во кој имам и улога на статист ), Збогум на 20ти век, до најновиот Скопје Ремикс. Мислам дека тематиките во нашите филмови често запнуваат кај тој грч, непокор, меланхолија, борба. Но и хумор. Ме нервира што во поголем дел од македонските филмови, се акцентира голотијата, чистата дури и насилна љубов, мачноста. Веројатно тоа е дел од поетиката на авторите, кои поголем дел се екранизирани.
Јас мислам дека ние имаме многу добри филмови, добро сега не 100% се добри, ама сепак до некаде имаме филмови кои можат да им конкурираат на америчките. Но, проблем според мене е тоа што не се доволно експонирани, рекламирани, а и не се вложува доволно средства во македонската кинематографија, а и во талентот што го имаат одредени наши актери, режисери. Исто така важна улога имаат телевизиите што не прикажуваат домашни филмови, тоа игра доста голема и важна улога во тоа луѓето да ги знаат нашите филмови. Јас се кладам дека ние половинта и повеќе филмови не ги знаеме. Но, мислам дека и се’ е до нашата совест и заинтерсираност. Нам ни е поинтересно да прочитаме кој е новиот филм во кој глумел Бред Пит или Анџелина Џоли, отколку да прочитаме нешто ново од нашето поднебје. Во врска со филмовите, како што кажав имаме многу добри, почнувајќи од оние старите, историски, трагични, базирани врз вистинска случка или некое дело од наш автор, па се’ до поновите.
Anna-Banana: Но незнам каде прочитав дека бил плагијат од некој српски филм. Слична тема има и како Монтевидео бог те видео ,се работи за пласирањето на фудбалската репрезентација на Југославија на Светско .Временски се покопуваат но има разлика ние сме биле окупирани ..И времето на издавање на двата филма се поклопуваат некако па може и затоа . Имам гледано повеќе : Македонска крвава свадба , Мирно лето , Црно семе , Мис Стоун ,Исправи се, Делфина , Викенд на мртовци, Тетовирање, Gipsy Magic, Балканкан ,Илузија, Панкот не е мртов .
^^ искрено мислам дека оној кој го пишувал тоа нешто или не читал др критика или не го прочитал сценариото... на ЈУБЕ ТУБЕ ке најдете некој 40 мин интервју на Режисерот кое го прави во БУГАРИЈА...затоа што најголеми засегнати во тој дел се тие ( во моментите биле оние кои окупираат) се работи за МК фудбалери кои во тоа време постоеле ...значи запишани се и има вистински фотографии дури и од самиот фудбалски натпревар... (како што памтам во Монтевидео нема ОКУПАТОРИ!!) ...се надевам дека ке излезе што поскоро за да го видиме и да знаеме дали е исти или е РАЗЛИЧЕН...
Девојки јас сакам да прашам нешто да не знае случајно некоја кога излегува филмот Трето полувреме? Оти додека се снимаше се креваше голема прашниа секој дневно се пишуваше а сега немам прочитано ништо.Ни до каде е снимањето ни ништо.
Од Македонскиве филмови го имам гледано само Сенки баш ми се допадна инаку сакам да го гледам Трето Полувремее затоа што многу ми се допднаа тоа што го прочитав за филмот и што успеав да го видам.
Ана, мислам дека премиерата беше на Канскиот фестивал. А, во Македонија филмот премиерно ќе се прикажува на 15ти септември на „Браќа Манаки“, а после тоа и во останатите градови.
И ние Македончиња имаме убави филмови... Мада што не си ги промовираме самите, а сакаме други да ни ги промовираат. Од сите ќе ги издвојам Преку езерото и Пред дождот
Вчера го гледав `Превртено. И искрено такви неубави слики видов што навистина сакам да ги заборавам. И дајте па македончето воопшто не е такво. Јас не преживеав такви нешта во средно, па и никој околу мене. Гледајќи го, се осеќав како Јас да живеам на друга планета, не тука во Македонија. И се прашувам дали навистина многу млади поминуваат низ вакви нешта. Тажно е ако е така. И би сакала да нема веќе толку претставување на мизерија во идните македонски филмови. А за `Сенки . Е тој филм според мене е успешно реализиран. Каква приказна која допира до македонските традиционални корени, до изворните преданија а и современиот начин на живот. Во двата гореспоменати филма музиката беше фантастична!
Мене најмногу ми се допаѓа Илузија Филмот е врв! А иначе би сакала да кажам дека филмот Преку езерото е направен според вистинска приказна т.е приказната на братот на дедо ми..
Македонските филмови, сите имаат перфектна идеологија, ама некако не знаат да ја доловат. Ќе почнам со „Збогум на дваесетиот век“ . Толку е истрипан филмот, што жими све, поима немам што сакал да каже авторот Да не ја коментирам сцената со јаболки во када, која како секс сцена е супер, ама тоа што се брат и сестра некако, ми „крши“ филм, а богами и ме води накај сексуална депресија. Потоа „Превртено“ , одлична идеја, ама лоша разработка, нема едно дејство, па се да се води до него, туку работава е фактички, животот на еден човек кој гледа наопаку. Можеле посилен впечаток да остават, ако малку ja по-подистакнале идејата. „Илузија“ баш и не ми остави силна меморија, единствено ја паметам песничката „Ленка“ т.е нејзината разработка Спојлер Откако Ленка почна да стенка во густата пченка, дојде Ставре, да и го навре... И тука ќе престанам, да не јадам бан „Панкот не е мртов“ одличен филм, ама можеле малку да го подигнат Скопје. Искрено го направиле како дупка на панкери кои незнаат што со себе. Како тешка криза, сиромаштија, насилство, мрак, студенило. МИслам дека сме сеуште далеку од тоа.. „Сенки“, тотална утка. Мислам дека режисерот повеќе се сконцентрирал на мастурбацијата на главниот лик , и мазењето на типките, отколку на самата поента, која е впрочем многу добра. „Црно семе“ е стар ама одличен филм. Немам некои коментари, воздржана сум. „Тетовирање“ е исто како што кажав и за сите филмови, со одлична поента, и за овој немам баш некој коментар.. „Мајки“ сакам да го гледам,ама неможам да го најдам. За него слушав смао лоши критики, ама би сакала со мои очи да оценам. И како врв на мојата листа на филмови, дефинитивно ќе го ставам „Балканкан“ . Погодена ми е музиката, Улогата на Тони Михајловски, улогата на Трендафил . Иронијата со бугарите и све остало. Префекција ми е филмот и покрај лошите коментари . Едно 20 пати можам да го гледам и да не ми е здодевен. И како најбоље дел http://www.youtube.com/watch?v=Ov7tyctn1wg
Мене Балканкан нешто посебно не ми се допадна, ниту Трето полувреме. Можеби многу очекував според тоа колку ги фалеа. Не ми се допадна хуморот во Балканкан, ни прикажувањето на Балканот воопшто. Најдобри според мене се Пред до`дот и Тетовирање. Инаку мислам дека премногу се заглавуваат во некаков уметнички концепт, неразбирлив за повеќето. И тоа тмурно покажување на секојдневието, трагики, летање во облаци... Откако ќе го изгледаш филмот, уште полошо да се чувствуваш. Не знам, можеби само на мене ми оставиле таков впечаток