Ние плативме 300 денари. Со претходно најавување во црквата. Тоа е така бидејќи може да има повеќе луѓе за молитва, па да не се сите во ист саат. Јас со транспортерот ја носев, па кога читаше молитва свештеникот во раце ја држев. И две свеќи ќе ви требаат исто така.
Бев до црква прееска прашав, ми рекоа до 13 часот да отидам. Се плаќало 500 денари и 50 денари за некои 2 свеќи од по 25 Ај ептен се зареков,инаку немаше да отидам, го претераа веќе со тарифиве.
Во помалите градови може и да не договориш, ние прашавме и ни кажаа, зошто е недела, да заврши неделната богослужба, после 10ч кога сакаме да одиме не договоривме саат. За плаќање кажаа не се плаќа, (ако сакаш оставаш пари на икона, или на попот даваш, но ако ти сакаш) Јас купив една крпа како дар, и 4 свеќи, за секој член на семејството. Е сега пошто не е крстено бебе не ја пеат молитвата пред олтарот, а во предверието на црквата, незнам како точно да опишам каде , но во просторијата пред да влезеш во големиот главниот дел на црквата каде е сместен олтарот. Со количка можеш да влезеш, но за време на молитвата бебето го држи мајката в раце и се поктриени со дел од наметката на попот незнам како се вика тој дел од рубата Така е во помалите градови, ако си во Ск незнам, читам се наплаќа, се закажува....
Доколку бебето не е крстено не смее да влезе внатре во црквата или како? Не разбирам? И после тоа има некој обичај како треба да се оди во 3 куќи ли?
Ако бебето не е крстено не треба да влегува во средниот дел од црквата. Туку само во првиот дел. Црквата има 3 дела: - прв дел или припрата, во него влегуваат сите и крстени и некрстени, - втор дел или наос - во него влегуваат само крстените, - трет дел или олтар - во него влегуваат само свештенослужителите и клисарите.
Zdravo nekoja od prilep shto bila za golema molitva da mi kazhe dali treba da kazheme pred odnapred ili ne. Nas ni se pagja na 28 bash za Bogorodica I dali se plakja. Fala
Нема правило, се е до желбата, можностите и дали ќе им дозволат младите, затоа што во денешно модерно време, некако им сметаат бабите ако отидат, затоа што младите си сакаат да одат сами
Ние т.е јас со бебето влеговме во црквата. Кај нас има како предворје и во тој дел се прави молитва. Потоа мене само ме викна попот во другиот дел, на кај олтарот, без бебе, како за причест и толку.
Дали мала и голема молитва се зима од црквата кај што ќе се крштева детето или не е битно тоа? Со мм сме венчани во матично само во црква не сме(планираме на едно на 1г со бебето) дали ќе смее еден од нас на влезе со детето или?(крстени сме)
Не сум знаела дека има и мала молитва, бебето ни е 16 дена. Касно ли е сега да се оди? Или да одиме директно на голема молитва?
Здраво, за 40 дена планираме да одиме на гости на 3 места. Е сега, живееме во иста куќа со свекорот и свекрвата само на различни спратови...Дали ако влезиме кај нив кога ќе си дојдиме дома се рачуна или дека иста куќа нема врска?
дали некоја знае за мала молитва дали доаѓа попот дома да пее или само се оди до црква да се земе вода?
В црква се оди, за попот да ја пее водата (не ја свети/крштева). Од водата мајката се напива, а бебето се мие со истата до крштевката.