Исто од бебе е само со мене никој не го чувал ни 30 мин ама сега гледам промена дали дека не го кревам во раце, породена сум царски, и нема да можам да го кревам уште најмалку месец ипол, и сега е само со мене двајцата ги чувам сама , се случува да држам шише со млеко и играм фудбал со него, гледам цело време да му посветам внимание да не се осети запоставен ама пак има моменти кога двајцата плачат во исто време, плачење за ништо... И лош е периодов зима , ладно не можеш да излезеш надвор да прошета. Тоа е се надевам дека е само период и дека ќе помине.
За плачки ќе има големата уште си е таква плаче за се и сешто, само дебели живци да се обидеш да не се нервираш бидејќи и тие чувствуваат. Тоа е период ќе помине. Само тоа си го повторувај. Јас сум алергична веќе на плачки неможам да слушам. Ама среќа сега се разбираат со многу зборување деке веќе не се бебиња, знаат да зборуваат и треба да кажат што им пречи а не да плачат.
Kako se spravuvate koga ke nastane tepacka i ne popusta ni eden bidejki stignaa da imaat isti interesi pa se sto saka edniot saka i drugiot i odma tuka nastanuva netrpelivost,tepanje,kubenje,placki... Hisericno placi edniot,drugiot go tepa. Jas bespomosno sedam i neznam kako da postapam. Ne me slusaat , nemozam da gi razdelam. Ni kazna ni zakana ne pomaga mali se. Jas gore dolu pocnav se isto da kupuvam no dzabe e. Ni toa ne pomaga. Kako najnevospitani deca se. Samo nie se slusame vo cela zgrada. A za gluposti se najcesto tepackite...za kluc. Pa ke dadam drug kluc ne za eden se tepaat Ova malovo pa pogolema histerija e i tanturmite tuka gi pokazuva na delo,pa mava i po mene se mava od zemja.... Ne odi na podobro koga rastat....
I uste mene da me zamislis kako sedam posle 10 minuti zakana ke dojde ovaj ke ve zeme,ke dojde onaj,ke si zamine majka vi, ke ostanite sami. Ne go mavaj,ne go grizi . Popusti pogolem si.... A nikoj ne me registrira , taka fino si ja potpiram glavava na raka i samo cekam eden da se otkaze... A karakter moj zemale dvajcava sekoja im cest... Ne popusta nikoj. I taka pod mene i nad mene mislat deka selo gori baba si ja cesla....
Не знам колкави се децата, ама пробај да им дадеш различни играчки и да ги поттикнеш да се менуваат. Јас така ги научив моите од мали и кај нас уште пали ова. Еднаш порано им купив исти играчки, видов дека згрешив и никогаш повеќе не го направив тоа. Толку им беше досадно, не можеа да се сменат оти ќе го добиеја истото.
Си чекам да завршат. Интервенирам ако е живото загрозувачко. А ако Интервенирам и за двајцата исто е казната, и викам ако ви чини пак тепајте се, ја не можам судија да бидам, кој е крив, кој прав. Тоа малото ко мачка за очи одма фаќа. Најчесто и нема време за интервенирање зошто од убава игра у секундот преминува во борба. И да, не купувам ништо по две, напротив све по едно, да се учат да си менаџираат и договараат инаку каде ми е крајот.
Колку се мали? Имаат вишок енергија сигурно, ќе се среди со тек на време ова, кога ќе ги запишеш и на воншколски активности некој па ќе ја трошат енергијата таму и нема толку да биде хаос по дома.. И сестра ми беше хаос по дома, ама сега па искача и си игра преку ден со деца од улица и дома е мир, си ја троши енергијата, пробај и ти така, најди им нешто за да ја трошат енергијата, топка, играње во парк, или некоја друга активност негде кај што можат да трошат енергија..
Леле Ми го врати филмот назат леле Исто беа и моите . Период им беше им помина И до ден денес знаат да се скараат за ситна работа
Razlika se godina i pol... Bebinja od 3 godini i godinka i pol. Haos. Plus maski. Ne deka doma nemame razlicni igracki i toa go imame. Ama ete kluc od kola imam eden i za nego oci se vadat. Vo dzep go krijam. Za lazica za supa sega izbi tepackata ... Mislam izgovor e tepacka toa sto ne se trpat e drugo. A maloto mi e ogin golemovo nekogas i ke popusti so muabet od tipot vidi go vo peleni e toj ne razbira ti so gaki golem si ajde da ne go slusame kako ni go vadi umot...
Не те слушаат бидејќи не се исполнува тоа што го зборуваш. На пример, им викаш ќе дојде овој или оној, ама едноставно тоа не се случува и веќе знаат дека џабе зборуваш. Кога ќе се затепаат за клуч, пример, речи им дека ако не знаат како да си играат заедно, или едниот па другиот, дека ќе им го земеш зашто не сакаш да се тепаат и може да се повредат. Доколку не те слушаат и продолжуваат со истото земи го клучот и крени го. Да, ќе плачат и ќе се лутат, ќе гушкаш и објаснуваш дека не е убаво да се тепаат, можат да се повредат, затоа предметот е отстранет. Кога ќе видат дека си сериозна ќе почнат да те слушаат повеќе. Исто и идејата за размена е добра, нека се разменат, па нека си ги вратат, за да видат дека и тоа така оди.
Jas gi kriev i uste gi krijam igrackite za koi se karaat. Inaku obicno kupuvame po dve isti ama ete za edno te isto i dvete ke se fatat i placki. Vo toj moment gledam vnimanieto na drugo da go nasocam i jas ja digam igrackata kade sto nemozat da ja dostignat. Inaku do skoro se smeev vikam nie ziveeme na visoka noga, se ni e dignato na visoko, za da nemozat da dofatat decata. Toa ti e period maloto koga ke ti napravi 3 godini veke podrugo ke ti e.
Јас ти се смеам ама мене исто ме чека море и веќе почнуваат. Малото е скоро 8 месеци и е огин уште од сега, незнам големиот не беше ваков беше мирно бебе и мие чудно. Ова тегне кине се пред него бута од масичката на големиот кине сликовници а големиот па вика пишти. Големиот го дрмаат тантруми на најако тој се траска малото влече кине се пред него ршум прави.
Jas i ti isti sudbini si delime... Ama tuka pa ako ne se razbereme mislam nikoj ne mi veruva sto kazuvam. Ajde kako vikaat prvite 5 godini se teski. E posle ke mu ja mislime ama bar ke nema tantrumi i placenje mislam deka sluhov mi e osteten.
Ama tuka pa ako ne se razbereme mislam nikoj ne mi veruva sto kazuvam. Toj sto nema deca so mala razlika ne znae kako e. Pocetokot e stvarno tesko ama koga ke potporasnat pak zaedno ke si igraat i ke si si drugarcinja edno so drugo. Ke dojde i toj den samo trpenie. Jas uste nemozam da trpam placki bidejki non stop se nekoj placese, bukvalno koza mi se ezi od plak.
Ќе издржиме тешко е но јаки сме. Големиот немаше тантруми јас и се чудев што е тоа, но дознав кога пред некој ден зашто не му купив играчка во маркет се фрлаше на плочки сите буквално гледаа во нас. Он рика се тресе мава се фрла бебе плаче во количка јас сама со нив. Повише ме изнервира што сите гледаа во мене , јас незнам што гледаа па и надвор дур се смири па и се измоча од што плачеше и уште толку плачење што е мокар. Среќа секогаш носам во ранче барем долни тренерки и на клупа сум го пресоблекла. Тек ќе ми биде весело ама ќе издржиме
леле Буквално исто е,ама скроз јас почнав со размена,да си ги менуваат ама тешко иде,се бркаат низ цела куќа и се кубат кога ќе се дофатат,како се кубат мислиш немаат никаков жал,седи објаснувај гушкај,зборам цело време дека се сестри не треба така, абе џабе,викам себични до немајкаде.А во градинка си ќутат со другите деца а дома хаос прават една на друга неможам да си објаснам кога ќе речам ајде да си ги размените куклите,едната и ја граба на другата куклата и бега,или ќе рече епа јас уште не се доиграв со оваа не ја давам и така натакаааааа се тешам дека е период ама еве веќе месец ипол трае,ако не и повеќе...значи си играат заедно не дека не,ама мора да има во денот ваков момент ама МОРА некогаш ќе речам ај ќе ги игнорирам ама неможе очи ќе си извадат и плачат без престан,обично големава е во солзи а малово драми само вика мислам дека повеќе малово иде граба дека се сака да прави како дада и,мора и она во истиот момент да игра со коцки,мора баш и она да ја фати црвената боичка... а големата и зима неа така како за инат или вика да и вратам од вчера она што ми зимаше и оди реши ги... ништо Хепи ќе си чекаме...ќе речеш машки твоите нема врска еве ги две женски на најјако
Омилена тема на форумов ми е оваа Ќерка ми има 14 месеци. Сега ако останам трудна, ќе бидат 2 години разлика отприлика Јас сум единица и искрено не сакам такво детство да има како моето. Имам многу братучетки ама тие си имаат сестри и дома си имаа друштво. Не бев сама ама бев многу осамена. Дури и вакви сцени како погоре кога се тепаа, јас им завидував, сакав и мене да ме закачаат, чисто нешто да се дешава нонстоп им зборев на моите, сакам братче или сестриче, а они со изговор, еве сега тебе ти е мир дома, никој не те кубе, не те малтретира, си имаш само за тебе играчки, кога сакаш ќе си имаш друштво, ќе ни дојдат на гости... Не е тоа тоа, џабе играчки, џабе соба, многу сум поврзана со моите, како они да ми се брат и сестра, место мајка и татко да ми се. Колку и да сакаат себично да ме задржат само за нив, секогаш ќе ми фали еден дел... Многу мала дознав дека дедо мраз не постои, секое писмо иста желба од него Да ми донесе братче или сестриче Веќе кога бев 8-9 години на шала ме прашаа дали сакам братче или сестриче... веќе желбата ја изгубив, кога требаше не бидна. Сакав мала разлика, можеби јас не добив ама ќерка ми ќе има. Од друга страна сами сме со маж ми, без никаква помош, финансиски Сакам барем еден одмор летово да истераме со неа 2 или 3 години разлика, не знам што е попаметно
ме потсети кога ја правев темава,во кој mood бев а во кој сум сега ќе си речеш на почеток е тешко,но како одминува времето се понови обврски има,повеќе психички него физички Баш убаво што ете ќе си се оствариш преку децата,ќе се исполниш што се вика,тоа што ти недостигало,дај боже да ти биде и јас сум едно дете ама никогаш не сум сакала брат/сестра незнам ни зошто... еве и сега како возрасна не ми фали а во секој случај убаво ми е кога ги гледам моиве две,уште сега им ги кројам плановите на шала што ќе прават заедно сестрички