1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Малтезер и бишон

Дискусија во 'Дом' започната од Ninjasdaughter, 9 септември 2020.

1. PrettyDramaQueen

PrettyDramaQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2016
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    4.192
    На која возраст прв пат се става ампула за болви, крлежи?

Исто ме интересира од која храна сте најзадоволни?

Јас имам бишонче, 2 месеци старо, на почеток му давав Royal Canin starter mini, сега му ја заменив со Purina Pro Plan, со лосос.
    Му ги мешав двете заедно за да видам дали ќе ја прифати и приметувам дека новата повеќе ја сака, Ројалот му останува.

Последна измена: 3 ноември 2020
    На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.042
    Допаѓања:
    87.187
    Да ,јас заради тоа најмногу се одлучив за Адвантикс.
    Имавме улична кучка за која се боревме да преживее со таа болест.
    Многу скапо е лечењето со милтефорани после.

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  3. princess02

princess02 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2017
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    718
    Мојата јаде само ројал канин од другите повраќа

4. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    917
    Се надевам дека ќе се навикне, вчера се бркаа во двор, тоа е чудо :D Поголем проблем е што од љубомора почна да напаѓа други кучиња, кога го шетам, се обидува да ги гризне :(

За ампула, најчесто му ставав Фронтлајн, ама оваа пролет кога на ставена ампула му најдов 4 крлежи, еден до мене легнат у кревет, друг кај детето на врат (откако се галеше со кучево), ми се згади, му ставив Килтикс каивче, супер се покажа, од мај наваму му стои, одлично (сега е веќе за менување). Инаку мојов не дозволува ампула да аплицирам, бега и сл.

Околу козметика за малтезери, нема избор по петшоповиве. Посебно нема спреј за расчешлување, еден што ептен ми го фалеа и рекламираа, не само што не помага при расчешлување, туку и го пожолтува крзното. Последно купив шампон+регенератот на Биоганц, да видиме како ќе се покаже. Секој можен ден го чешлам, имав намера бар 5-6см коса да има, ама после шишање, 3 месеца поминуваат и буквално преку ноќ се тутка и затоа е потребен добар спреј за расчешлување, ама нема. Да се среди ситуацијава со граници, вируси и од Софија планирам сѐ да купам, ептен имаат избор. Сега е ишишан на најкратко, ич не ми се бендисува...

Последна измена: 4 ноември 2020
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.709
    Допаѓања:
    266.222
    За кучето и јас преферирам каивчиња, навистина мирисаат прво, ама кратко трае. И барем ми се покажале ептен ефикасни, 4-5 месеци се ефикасни, а јас го носам апла во природа, чим таму не фаќа, значи добри се :)

Иначе ако се здружи со малото кутре, можно е да сака да напаѓа за да го брани него, али тука си, корегирај, ќе се среди.

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.719
    Допаѓања:
    322.680
    Топло ги препорачувам овие капки за мочање
    20201109_100830.jpg
    Моето за три дена се научи и да.мочка и да кака на пелена.
    Вака од далеку не мирисаат, ама од близу бљак...

На cresa-jagoda и duffi им се допаѓа ова.
  7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.104
    Допаѓања:
    40.298
    Колку се и од каде?
    Земавме ние на трикси ама ништо нема фајде

8. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.719
    Допаѓања:
    322.680
    Од Фемили Шоп од Куманово околу 130 денари.
    Вака од далеку не мирисаат ама ако се доближиш-корне.
    На секои 10 мин со носето го носев до пелната каде е капнато со капки и сфати.

П.С...праќаат по кагрго.
    Имаат убава гардероба за кучиња:inlove:..и чизмици видов, ама солени ми се:D

На cresa-jagoda, CameliaMiller и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  9. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.719
    Допаѓања:
    322.680
    Дечки ај пишете честота на капење и шампон за овој тип на кучиња

10. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    14.342
    Во почетокот кога беше бебе, го бањав 1 месечно, повремено шепите ако се извалка. Сега на 10-15 дена. Ветеринарите советуваат поретко, ама грумерот каде што одиме на шишање ми рече дека доколку се користи добар шампон, растворен со вода и добро се исплакне, може да се бања секогаш кога ќе осетам потреба. Шампон земам од таму, од Србија го носат. Претходно користев еден виолетов шампон за бели кучиња, го купував во Сити мол во подрум и бев задоволна. Кој шампон и да го земеш, обавезно растварај го во шишенце, стави колку што мислиш дека ти е потребно и 3х толку вода. На крај го сушам со фен и истовремено четкам со четката. Учи го од мало на вода, фен, чешлај го, чисти му очиња, за да не ти прави проблем понатаму.

На cresa-jagoda и referentka им се допаѓа ова.
  11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.719
    Допаѓања:
    322.680
    Околу очиња го шишнав со ножици му пречеа влакната, сеа по опулено е:)..а и нема такви кафени влакна.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. PrettyDramaQueen

Се зачлени на:
    31 мај 2016
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    4.192
    Кафените влакненца кај очињата што му течеле солзи цели ги скрати до корен?

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.719
    Допаѓања:
    322.680
    Не баш до корен, ама мали се.
    Сеа нема кафени влакна т.е. се малку и куси.па и очињата му се гледаат.

На cresa-jagoda и PrettyDramaQueen им се допаѓа ова.
  14. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    443
    Здраво на сите. Пред 10 дена зедовме Бишон женка. Уште е бебе т.е стара е 2 месеци. Ја хранеме со Royal Canin mini papy ама некако не и стига и цело време е гладна. Некој ако има што користи иста храна да ми каже по колку гр. го храни своето кученце да си направам споредба, да не нешто ние сме грешка со дозата.
    Инаку многу е мила ама е и голема инаетлика. Уште се учиме за хигиенски навики и ни оди тешко. Го начекува првиот момент кога никој не ја гледи за да направи беља:)

На cresa-jagoda и referentka им се допаѓа ова.
  15. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.719
    Допаѓања:
    322.680
    Ги оставате ли сами дома малтезите и бишоните?

16. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    14.342
    На почетокот се ко ненајадени, моето се тресеше кога ќе ја видеше храната. И со други што сум зборела исто велат. Сега, си јаде ама не така лакомо. На googl ги имаш табелите. За очекувана килажа (како возрасно) од 2кг е 50 грама, за 6кг е 100 грама. Јас имам малтезер, не знаѓ Бишонот колку кг е како возрасен. Според очекуваната килажа израчунај колку гр и треба на ден.

На cresa-jagoda, LaTama и referentka им се допаѓа ова.
  17. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    14.342
    Јас го оставам скоро секој ден, најдолго само има седено 16 саати (научено е да мочка и на пелена). Спие додека ние не сме дома. Како мало знаеше да ми ги прекопува цвеќињата, сега веќе не прави бељи. Цивка малце кога ќе ме испраќа, ама си имаме ритуал пред одење и штом ќе се вратам. Секогаш исти реченици кажувам на одење и на доаѓање(во смисла чувај куќа и браво) и давам награда. Не дека едно прцле од 2 кг ќе чува куќа, ама да се најдеме во муабет :D:D:D Да чуствува некоја сигурност, затоа што навистина разбираат. Како на пр кога ќе речам “ајде дома”, трча како лудо :D

18. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    443
    Да и ние даваме толку ама некако како гладна ни делува, кога и да одам до кујна секогаш трча по мене како да е гладна.

19. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    443
    Каква друга храна им одговара на овие раси кутриња?
    За колку време се научи вашето каде да мочка и кака и на кој начин полесно да ја научаме?
    Прв пат чуваме куче и некако сме неискусни
    Имаме и друг проблем, секоја вечер ни цивка по мин. 2 пати и додека не види некој од нас не престанува
    Инаку ја оставивме еден ден сама дома 4 часа и ни се јавија дека премногу цивка. Незнам како ке се научаме сами

20. PrettyDramaQueen

Се зачлени на:
    31 мај 2016
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    4.192
    Јас имам бишон машко, исто 2 месеци и исто почнавме со ројал канин и беше цело време гладно и храната ја јадеше за секунда. Потоа почнав храната да ја оставам да отстои во топла вода барем 15мин, зошто приметив дека му е тешко на мешето и едно сабајле ми поврати дека најверојатно многу брзо само ја голтало и не ја соџвакало.

Потоа земав пола кг пурина со лосос, за осетливи стомачиња ми рекоа дека е таа храна, плус тоа што ми остана од ројал канинот му ја давам заедно со оваа, но сега пак цело време му останува храна во тањирче па има храна постојано. Некогаш се молиме да јадеме, му ја ставам на под, така повеќе сака да јаде или од рака му давам (facepalm)

Планирам сега да земам исто од пурина но со пилешко и мајчино млеко, можеби оваа од лосос има појак мирис на риба што доаѓа до израз кога ќе ја накиснам, што ни на мене не ми се допаѓа :puke:

Во врска со пелените кога кака не промашува да отиде на пелена, за мочкање 80% оди на пелена, остатокот како за инат некои денови прави беља на друго место.
    На почетокот кога го земав пелената ја ставив во близина на креветчето и таму никако не сакаше да мочка, па потоа ја преместивме до влезната врата во собата, што му е подалеку на него но излезе дека е подобар начин :D