Сакам и јас да пробам со друга храна пошто сега приметувам дека некои столици и се потечни. Инаку како се научивте на да оди на пелена. Ние сме многу упорни ама ко заинат не оди на пелената оди насекаде по собата
Приметете каде најмногу сака да мочка и таму ставете ја пелената, од кога ќе си играте, после јадење, спиење секогаш ставајте го вие на пелената и почекајте да се измочка. Од кога ќе отиде на пелена еднаш, два пати после по мирисот ќе си оди сам таму. Пред да кака обично многу душка насекаде, си бара место, па ако уште не знае ни тоа на пелена ќе го однесете вие кога ќе го приметите. Исто кога ќе го дефинирате местото на пелената цел останат простор пребришете го со алкохолен оцет за да исчезне мирисот од претходно ако се имал измочкано некаде.
Цело време го праваме тоа т.е ја носеме после спиење,јадење, играње на пелената и се моламе по 15-20 мин за жива глава несака и кога ќе се тргнаш од таму пошто ќе си помислиш на толку молење дека не и се оди ќе ја пушташ и оди каде ќе најде. Инаку правам дезинфекција секој ден по повеќе пати и пак нема никаков ефект. Најверојатно ќе треба да и ја подместеме пелената. И нејзината и е веднаш до леглото. Се надевам ќе има ефект
До тоа е сигурно, кога беше пелената веднаш до леглото веќе 2риот ден никако не сакаше таму да мочка, ставате ја подалеку без грижи дека нема да оди до подалеку за да се помочка
Период им е. Ги чешаат заби веројатно. Моето и со нокти гребеше, дрепа не напраи Ноктите му ги исекоа. Мислам дека касаат од 2 до 3 месеци додека не им никнат сите заби. Чипирањето колку пари е?
Не се сеќирај не е само твоето. И нашата е иста возраст, не гризе нас не прави лом со тие игличките заби
Ние денес бевме на сечење нокти, чистење уши , стижење околу очи и чистење очи. Очите со обична вода и тоалетна и тоа онака храбро, без да го штеди кутрето, докторот вели-не го боли, не се секирај.
Каде и дали наплаќаат за овие услуги? Инаку какви ампули им ставате на вашите мали кученца за заштита од надворешни паразити?
Моето само навечер после 21h има вишок на енергија и сака да се истрча, да му фрлам топче и да ми го враќа, да каса, лае, 'ржи.. Преку цел ден само спие и јаде
Здраво ,дали некој може да ми објасни на што мислат карантин за куче малтезер со примена само една вакцина следната му е за брзо .Го носев со мене во маркет и сите што го видоа ми рекоа додека не се вакцинира со сите вакцини чувај го во карантин(во јакна ми беше не шеташе по под) ...тоа е за да нема контакт со други кучиња и мачки претпоставуваам ,а не и од луѓе или...?Или треба и од луѓе ?
Се мисли на тоа, кучето после примени редовни вакцини и ре вакцини кои се примаат до отприлика 4 месеци не смееш да го носиш надвор, сеуште е мало и не е имуно на болести..може да душне нешто, да лапне нешто од улица кое би предизвикало болест Јас ваков одговор добив од ветеринарот. Тие што имаат малтези и бишони...кога првпат ги шишавте? На пат сум да купам машинка и да го средам, читав дека од 3 до 6 месеци треба да е првото шишање. Околу очи имаат по малку кафено, таму ги шишам со ножици и малтене секој ден чиста очи со крпче со чиста вода. Има ли некој препарат за да нема кафено под очи? П.С....машинка за кучиња најдов, безшумна. 1250 денари.Немам живци на месец дена на груминг да ги носам, кај мене се повеќе животни, неможам месечно да плаќам толку пари за средување, по исплатливо е 1200 машинче и да се научам. По изложби немам намера да ги носам ама сакам да се убави и средени.
Дечки да ве известам, тие кои имате малтези и бишони, имате на попуст машинки за кучиња, по 1400 денари се во Кисела Вода во Krusel store. До среда е попустот. Машинките се во комплет ео ножици за шишање, четка за кучиња (која во продавницоте е мин 450 ден), два вида на чешли(едер и ситен..за шишање),масло за машинката, три делчиња за висина на влакно. Не е реклама, поефтино е, инаку се над 2000 денари. Плус овие се спец за кутриња и се спакувани во убаво куферче.
Колку пари толку музика. 2 пати дали ја искористив, тешка е, гласна, тропа и пресилно вибрира. Мало куче ќе извади од памет. Никогаш не паднала за да се зезне нешто.