Манастир Св.Јован Бигорски

Discussion in 'Религија' started by Miss.Ricci, Mar 2, 2013.

1. Marick14

Marick14 Истакнат член

Најубавиот манастир во Македонија.

♡BuBaLe♡, zekzeki and okcenzi like this.
  2. martina4

martina4 Истакнат член

не барам симболика прашав зошто не се обични како и кај други манастири туку змејови и искрено не ми се допадна симболите на змии и змејови не ми се допаѓаат да беа ангели или гулаби ок али тоа не ми се допадна иначе манастирот многу ми се допадна посебно е тоа што има чудотворна моќ.

VMJ13. likes this.
  3. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

многу одамна немам отидено,во мај би требало времето да е поубаво и би одела со едно преспивање.

4. martina4

martina4 Истакнат член

многу ми е криво што не бев на светењето на новите конаци но гледав на телевизија и навистина беше многу убаво ,само не ми се допадна што секогаш мора да има политика дури и во Божји храм за жал.

tessie likes this.
  5. hopes

hopes Истакнат член

zosto ovaj preubav manastir stana marketing na politikata,zosto negovata ubavina e ispolitiziraa ne mi e jasno,jas ne sum od niedna partija ni od vmro ni od sdsm no gledam i citam po facebook od bigorski samo vmrovci politicari objaveni,nekoi partiski objavi pa sega unijata na mladi sili od vmro od bitola, ne mi se dopaga ova,bez ogled sto donaciite pogolemiot del e od vladata manastirot e za site i ne treba da bide politiziran.

6. Orthophill

Orthophill Популарен член

И Хари Локвенец (кандидат за градоначалник на Прилеп и пратеник во оставка) често го посетува манастирот и донира за истиот.
    Црквата е над партиите, иако партиите се дел од Црквата. Се дури манастирите, црквите, свештениците не одбиваат да соработуваат со некоја од партиите (без реални причини; пример ако некоја партија се залага за забрана на абортусот - Црквата е должна да ја подржи политиката на таа партија, ако некоја партија сака да озакони некое беззаконие Црквата е должна да се бори против политиката на таа партија; во екстремни случаи може да се бори и против политичарите, како членови на Црквата, што се залагаат за беззаконија).

Mic18, Tanjamm and ♡BuBaLe♡ like this.
  7. Rama

Rama Форумски идол

Утре со Господ напред,за прв пат ќе одам во Св Јован Бигорски,едвај чекам да одам( досега не сум била од банални изговори и обврски ,за жал) знам колку свето место е и од срце се радувам што ќе одам:)

8. babyane18

babyane18 Истакнат член

Бигoрскиoт мaнaстир е прекрaснo местo гo имaм пoсетувaнo пoвеќе пaти и имaм преспиенo 1 вечер зa жaл имaв oбврски пa немoжев дa oстaнaм пoдoлгo се нaдевaм вo другa приликa и ќе се зaдржaм нa пoвеќе денoви зoштo имaм мнoгу прaшaњa нa кoи мoнaсите рaдo би ми ги oдгoвoриле кaкo и сите пoстaвени прaшaњa дo сегa. Oд пoсетaтa нa мaнaстирoт се ми се дoпaднa нo пoвеќе ми фaли пиењетo чaј сo мoнaсите и рaзгoвoрoт. Секaкo нaјгoлемa чест ми беше штo имaв приликa дa гo зaпoзнaaм и рaзгoвaрaм сo игуменoт. Имaв приликa дa присуствувaм и нa ручек,вечерa зaеднo сo мoнaсите. Гo рaзгледaв целиoт мaнaстир прекрaснo чуствo верувaјте. Нoќтa јa преспaв тoлку спoкoјнo еднoстaвнo спиев кaкo јaгне.

♡BuBaLe♡ and maca cvet like this.
  9. maca cvet

maca cvet Истакнат член

го имам посетено и дефинитивно е многу убав премногу ми се допадна

babyane18 likes this.
  10. auroraa

auroraa Популарен член

Инаку за тие што ве интересира дали има организиран превоз од агенција незнам но секој ден има комбе кое оди до Битуше или Ростуше и што застанува и кај манастирот. Повратна карта е околу 600денари.

Јас сум била три пати а последниот пат три ноќи спиев во манастирот.
    Преубаво е, мирот и спокојот кој го чуствував дур бев тамо никаде го немам осетено.

♡BuBaLe♡ and realGirl like this.
  11. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Едно големо БРАВО за ова!
    И кумчето тука ми пеј....:$
    Снимено во Бигорскиот манастир,со благослов од отец Партениј....значи се наежив кога ја слушав...не лажам,озбилно велам!:!:
    Многупати кога одам в црква,на богослужбите ја пеат...браво:bow:
    Слушнете и погледнете:clap:

12. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Пред два дена имав прилика и чест да го посетам овој манастир.
    Воодушевена сум од атмосферата која владееше таму!

Rama likes this.
  13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Бигорскиот манастир е едно големо богатство во земјава. :inlove:

Shalitra and Rama like this.
  14. realGirl

realGirl Популарен член

Од сите манастири во Македонија кои ги имам посетено Бигорски ми е најубав. Самата местоположба, глетката од него, чувствата кога си таму, се преубави.

Rama likes this.
  15. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Колку е ноќевање од вечер во манастирот?

16. La.loca

La.loca Популарен член

Има, додека не беше карантинот секоја недела имаше за Бигорски, најдете ја групата на ФБ, Православни вести и патувања. И опишете му порака на администраторот да ве извести кога ќе има следно патување за Бигорски, нашата света обител :angel:

TheDove and Rama like this.
  17. Brokeneyes

Brokeneyes Активен член

Сум била во многу цркви ама таков мир и спокој немам најдено во ниедна црква како во Бигорски дури и проблеми што ми кружеа низ главата ги немаше таму

P.S.love and Rama like this.
  18. Стефанни27

Стефанни27 Истакнат член

Јас редовно го посетувам уште од малечка,по неколку пати во годината.Најубавиот манастир кој ми носи мир на душата што не се опишува.:sun:

Last edited: Jun 4, 2023
  19. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Имам неколку пати одено, преубаво е , имав некој мир ,имам преспано за празникот на манастирот многу одамна тогаш не бев мажена е сега сакам да прашам дали е дозволено таму да се преспие некој обичен ден ,зошто сакам со сопругот и децата да одам ,нели таму дека е машки манастир ,а во Рајчица женски.
    Минатата недела бев во Рајчица ,кога ги прашав ми кажаа требало благослов ,а кај нив само жени спиеле ,а со едни исто што беа во посета на манастирот што преспале таму ми кажаа биле некој пар со деца и преспале во женскиот манастир ,дали и за ова треба благослов да се преспие со сопруг или не дозволуваат ?

20. vivadani

vivadani Истакнат член

Треба да имате голема желба и вера и друго не ви треба,ќе се јавите на телефон и ќе си резервирате за викенд е дозволено и жени само треба да начекате место. Инаку ако сакате може да си изберете и духовен отец кој ќе ве води низ верата секако доколку имате желба.За туристички можете и во конакот пред манастирот или во куќата на мијаците има преноќиште и таму.Секое добро

Mayaasa likes this.