Нас не ни дозволија, јас спиев во Рајчица, сопругот во Бигорски, и тоа бевме со колеги на сопругот што сите ги знаат таму, криво ми беше што имаше пар што спиеа во Рајчица, треба истото да важи за сите.
Не знам ни јас тоа, мене ми кажале дека во Бигорски можат жени да преспијат ама само два дена и за празникот, и мене чудно ми беше, пример не мораше ни во иста соба да спиевме. Морало благослов од отецот, така слушнав. Инаку прекрасно е, Бигорски е поголем од Рајчица, ама Рајчица некако има посебна убавина, се гледа и Дебарско езеро, многу убав поглед има.
Видов на страницата дека има контакти од повеќе отци во манастирот. Сакам да прашам, дали треба претходно некаква најава за да може да се побараат или може било кој? И во кое време е соодветно? Би била благодарна ако некој сподели искуство. @Orthophill дали ти е познато?
Морате да се јавите ако сакате да преспиете во манастирот, ако не преспивате секако можете кога сакате.
Ние пред 4 год бевме и преспавме во Бигорски. Тогаш спиење ни наплатија по 300 ден од човек сега знам е поскапено. Многу е мирно убаво присуствуваме и на ноќната литургија е тоа е ежење многу убаво чувство.
Ама во новиот конаци што е надвор од манастирот? Никогаш не ни наплатиле нас, одеа и едни роднини поради детето, им понудиле пари, отец Партениј не сакал да им земе, им кажал "чест ни е што ни бевте гости". И во Рајчица имам спиено и не ми наплатиле. Знам многу одамна во Осоговски преспивање беше 200 ден., сега не знам колку е, ама во Бигорски никогаш не ни наплатиле, ниту во Рајчица.
Не во новите ние во старите спиевме внатре во склоп на манастирот. Сега во Осоговски е 600 последно што знам. Тоа е супер ама изгледа кога бевме ние во коронаата имаше навала и затоа ни наплатиле нз.