Нас не ни дозволија, јас спиев во Рајчица, сопругот во Бигорски, и тоа бевме со колеги на сопругот што сите ги знаат таму, криво ми беше што имаше пар што спиеа во Рајчица, треба истото да важи за сите.
Не знам ни јас тоа, мене ми кажале дека во Бигорски можат жени да преспијат ама само два дена и за празникот, и мене чудно ми беше, пример не мораше ни во иста соба да спиевме. Морало благослов од отецот, така слушнав. Инаку прекрасно е, Бигорски е поголем од Рајчица, ама Рајчица некако има посебна убавина, се гледа и Дебарско езеро, многу убав поглед има.
Видов на страницата дека има контакти од повеќе отци во манастирот. Сакам да прашам, дали треба претходно некаква најава за да може да се побараат или може било кој? И во кое време е соодветно? Би била благодарна ако некој сподели искуство. @Orthophill дали ти е познато?
Морате да се јавите ако сакате да преспиете во манастирот, ако не преспивате секако можете кога сакате.
Ние пред 4 год бевме и преспавме во Бигорски. Тогаш спиење ни наплатија по 300 ден од човек сега знам е поскапено. Многу е мирно убаво присуствуваме и на ноќната литургија е тоа е ежење многу убаво чувство.
Ама во новиот конаци што е надвор од манастирот? Никогаш не ни наплатиле нас, одеа и едни роднини поради детето, им понудиле пари, отец Партениј не сакал да им земе, им кажал "чест ни е што ни бевте гости". И во Рајчица имам спиено и не ми наплатиле. Знам многу одамна во Осоговски преспивање беше 200 ден., сега не знам колку е, ама во Бигорски никогаш не ни наплатиле, ниту во Рајчица.
Не во новите ние во старите спиевме внатре во склоп на манастирот. Сега во Осоговски е 600 последно што знам. Тоа е супер ама изгледа кога бевме ние во коронаата имаше навала и затоа ни наплатиле нз.
Зошто да не би било дозволено? Мислам дека ноќевање не наплаќаат, ама побрзо бинго ќе ти падне, отколку да најдеш место.
после утринска молитва и литургија има доручек. Ние сега бевме, доручекот беше во 9:45 мин ручек е после вечерна молитва која почнува во 16:00 часот, значи откако ќе заврши тогаш. Исто така во куќата на Мијаците има превкусно јадење и преубаво кафенце.
Во Куќа на Мијаците со цените, не во облаци, туку летнаа до Месечината. Јес да е вкусна храната, амбиентот одличен, те служат во традиционална мијачка носија, ама цените станаа изгор. И богаташите почнаа да ги избегнуваат.
Исто така во куќата на Мијаците има превкусно јадење и преубаво кафенце. Да, храната е супер. Ставаат повеќе во тањирите. Салатата пример е голема, си вреди за парите. Е сега нема мн опуштање хехе
За таа цена што ми ја нудат, ќе јадам во Мечкуевска куќа Пуже, Лебедово езеро, Електра Гарден, Ореов Лад, Парк Гиновци, Облаче, и ќе се превртам од маса од јадење. Има и на други места доволно големи порции за цената. Умешноста не е во големината на порцијата, туку како е зготвено и во квалитетот. Џабе е кога ќе ти направат шопска салата за 5 души, а вие двајца. Џабе е плескавица од пола кило, а си нарачал и мезе и салата, па од предјадењето ќе се најадеш и плескавицата ќе ја оставиш за да му ја дадат на Џеки. Кога бев во Италија во Милано, седнав на пешачката улица во градот. Седнав да јадам пица и во менито немаше да си бираш големина. Една големина беше, како за еден човек. Кога ја донесе и ја изедов, таман ми беше, без да ме прејаде. Така треба да биде и во македонските ресторани. Не е суштината во обемот на порцијата, туку во квалитетот и подготовката. Барем за мене е така. А има некои што очекуваат и бараат плескавица од пола кило и компири пирамида во тањирот.