Гледам има тема за св.Јоаким Осоговски па решив да отворам тема за Марков манастир...Била некоја од вас таму ? Јас сум била повекје пати и мн е убав манастирот...
манастирот е женски и секако кој сака може да преспие без разлика дали е за викенд секако за мажи не е дозволено поз
Во план ми е да го посетам, да не се зарекувам ама да се стабилизира времево и собирам друштвото да направиме целодневна екскурзија.
Во манастирот има и мал музеј, куќа на воденичар од претходните векови. Интересно е што турската власт во 19 век т.е. Хамзи-паша, кој бил муслиман, го ѕидал тремот на црквата. Во манастирот престојувал и Кирил Пејчиновиќ пред да замине во лесновскиот манастир.
Многу ми е блиску до населбата ама никако да го посетам. Кога и да одат мојте јас имам обврска, а имам желба. Мора да одам летово, таман и на Маркова река ќе се разладиме на излет.
Imam odeno 2 Pati I ne e loso vaka no.mnogu cudno imam primeteno na ogradata okolu crkvata ima zakaceno mnogu katanci I navistina neznam sto znaci toa