Дали и колку често користите мармалад и џем во исхраната? Познато е дека се штетни заради големиот број на шеќери што ги содржат. Јас не јадам џем затоа што ми е премногу благ. Мармалад ретко јадам. Се случува еднаш-два пати во годината да купам тегла. И тој ми е благ. Како помала многу јадев мармалад, ама веќе ми се одмили.
Домашниот мармалад, ако не се прави со премногу шеќер, мислам и не е така штетен. Немам многу услови да правам, и затоа купувам, ама како joy1 и јас 2-3 месечно јадам. Има убави рецепти за благце со мармалад, па така ги трошам теглите.
Мармаљад од кајсија или слива нема подобар доручек барем за мене кога ке се погодам за викендите дома
Јас правев мармалад само од сливи и смокви,без шеќер многу беа благи,и ги исеков на пола оѕстојаа една ноќ пуштија благо,вода и ги варев мн е вкусен и не е благ како купечките.
Ретко но конзумирам, пекмези и мармалади од слива домашни, капина, малина. Мармалади мешано овошје најчесто и тоа за доручек. Се што е умерено и со исаф народски кажано е корисно и добро се што е претерано е штетно така и со шеќерите од мармаладите
Јадам ама ретко , порано повеќе некако го јадев. Инаку омилен ми е мармалад од шипинки нема нешто поубаво
Мајка ми прави преубави домашни мармалади од јагоди, кајсии и сливи. Не става многу шеќер ( минимално само за да конзервира). За доручек со тост и путер, феноменално
Како што кажа Lexus погоре, една од најдобрите комбинации за појадок ми е леб, путер и џем или мармалад + чаша млеко. Скоро сите ги сакам, најмногу од шипинки, сливи и кајсии. Не се штетни ако не ја испразните цела тегла во едно јадење.
Џем не јадам а и не користам ,мармалад повеќе користам во кога правам нешто блакце Домашниот мармалад е поубав што е и нормално исто и ние правеме со многу малку шеќер. Омилен ми е од смокви Мене искрено гнас ми е да купувам мармалади од продавница И не само мармалад,доматно пире,слатко,некои туршии а пак ајвар е тоа нема шанси да го купам и да го јадам
Jас повеќе сакам џем ама jaдам и мармалад. Наjмногу сакам од капини, малини или jaгоди, млеко не пиjaм ама зимно време со топол чаj е идеален поjaдок. Тaa комбинациja ме потсетува кога одев во градинка, на детството.
Si go sakam i ednoto i drugoto,manje vise,ednote isto mu ide. So puterce,palacinki,za razni torti i kolaci. Domasniot i kupeckiot se dva razlicni sveta.Zatoa,si podgotvuvame domasen. Godinava epten bev domakinka i napraviv od jagodi,slivi,kajsii,praski.Recisi i da ne staviv seker. I slatko si sakam/e,si napravivme ama toa ne e tema na muabet P.S.Kupeckine se ziva hemija,zele,boja,seker...znaeme da kupime od "sipak" na Podravka ama i toj veke ne e toa sto bese.