Како бре прв пат слушате за мартинка ? Јас како помала секој 1 март си добивав мартинки од бабите и од мамичка ехх детство, а сега мама заборави да ми подари сега ќе одам да ја карам ајде утре ќе си направам обавезно се надевам дека се важи ако е на 2 март
Мартинка се става на 14ти март, Летник. Секоја година баба ми прави. Се надевам и оваа година ќе ми подари. Инаку се прави од бел и црвен конец, без некакви монистри и додатоци. А се фрла кога ќе ја видиш првата ластовичка или штрк.
Ојде возот...отидов дома, гости ме запоседнаа како што кажав и заборавив скрооооос..... Сеја ми е криво... Ќе си врзам на 14-ти....се рачуна тогаш или не?????? и ако некој знае точно во Ск кај да најдам, нека шкртне... Знам дека досаѓам, ве молам извинете ми....
Енца, значи зимаш бел и црвен конец, ако немаш, купуваш на пазар и си плетеш плетенче кое си го врзуваш на рака. Ако досега не си го практикувала ова, мислам дека никој нема да ти стави минус ако си ја направиш мартинката денес И онака секој крај си има свои адети па никој не следи едно правило. Јас си ја носам чисто заради среќа и не внимавам дали точно на први март ќе си ја врзам или не. Така да уживај. Возот чека на граница, заглави со царини - ајде трк по конец и плети, ќе го стасаш
Секогаш, цел живот март и мартинките ќе ме потсетуваат на мојата бабичка . Сега не носам, зашто таа ми врзуваше, а јас ете не сум се сетила. Многу убава традиција во секој случај, и браво на Лилит за информациите . И ние ја одврзувавме кога ќе ја видевме првата ластовичка .
Јас не се откажувам од неа цела година и баш ми е фино.Прво на рака,после на нога,ја вадам само на одмор (или за излегување,ако носам нешто во кое ми се гледа глуждот на ногата) да не ми зезне од солена вода и тоа е тоа.
се изврзав цела со мартинки па да видиме колку ќе ме послужи среќата, иако и оваа не е за потсенување (да не се зарекнам )
И јас добив мартинка поклон и си ја врзав на 1ви Март ... Инаку кај нас традиција е ако видиш ластовичка или расцветано дрво да ја врзеш за дрвото или под камен да ја ставиш
Кога бев мала не знам од каде ги копав ама знам дека носев мартинки. Повеќе не носам од причина што не ми ни текнува на тоа нешто. Неколку невешто составив сама на училиште, друго претпоставувам од баба ми дошло... Оние кои ги паметам се од еден манастир од Бугарија, ни починаа хрчачињата на одмор. Глупави ние, сме ги оставиле во кола на +40 и кога се вративме беа мртви. Расплакани дечишта, се трескавме од земја и на крај нашите не пикнаа во такво едно црквиче, не паметам точно што беше и на едно дрво имаше куп мартинки. Си земавме пуни шаки и си отидовме. Смирувачка терапија.
Девојки да ве потсетам дека е време да набавиме материјали за плетење на маринките- јас како стара домаќинка
Јас си купив од Бугарија околу 20, и сега се чудам каде да ги ставам сите. Многу ми се убави вакви готови, несакам сама да си правам.
Имам слушано и гледано мои пријателки како носат, освен што знам дека ги врзувале на 14ти март, и дека кога ги врзувале мајките/бабите они во тие моменти замислувале желби.Но до кога се носи што и како,не ми е јасно.Може некој да ми објасни
Јас ќе си врзам една, па ќе видиме како ќе биде а интересен беше постот на Лилитка, во врска со празникот Ксантика
Ја прочитав цела тема и колку што сватив, се прави од црвено бел конец, се врзува од баба или мајка на 14ти март, и додека не се види првата ластовица не се вади,кога ќе се видела се вади и се става на родно дрво и тогаш се замислува желба....така? Ај сеа,кажете дали е така и каде има готови мартинки