Секојневно го користам ама не ладно цеденото,зш ми има некако одвратен вкус знам дека е подобро од обичното,ама неможам најубаи ми се салатите со маслиново,а компирчиња и слични ствари си пржам во обичен
Секојневно го користам ама не ладно цеденото,зш ми има некако одвратен вкус знам дека е подобро од обичното,ама неможам најубаи ми се салатите со маслиново,а компирчиња и слични ствари си пржам во обичен
Многу ми е вкусно маслиновото масло. Просто можам да го пијам од што ми е вкусно! Освен во салати многу е вкусно и само со леб. Па уште и лук ако има во комбинација, и нешто свежо зелено, ехее
Токму така Баш ради ова го користиме само за салати (веќе долго неможам да замислам салата со обичен зејтин не ми е убава некако) ,а никако за пржени работи. А исто така од време на време си се мачкам и на лице (бидејќи имам сува кожа и доста ми ја хидрира и потхранува и после убава ми е ) Малце мириса коа е на лице ама ај за убавина се' се трпи
Да, го сакам маслиновото масло. Го користам во салати и понекогаш кога пржам шницли а и еднаш и компири печев со него. Не гледам некоја разлика од сончогледово, убаво е и го обожувам
Дома го користиме за салати маслиновото масло и тоа екстра врџин и сме навикнати на вкусот,иако на почеток ми беше малку необично да признаам. А маслиновото масло со кантарион не е корисно само при сончање,тоа е многу ефикасно при изгоренци,гребнатини и др.површински оштетувања на козата,баба ми ја приготвува оваа смеса со години го чува не знам колку време на сонце.
Оцетот и зејтинот одамна ги имам заменето со Балсамико и маслиново масло. Многу повеќе ми се допаѓа така салатата, а и поздраво е, така што две муви со еден удар бејбе.
Дома имам само маслиново масло. Го користам за се и сешто. Ем е многу повкусно ем има и други намени (за сунчање на пр.) А некогаш си јадам само лепче напрскано со маслиново масло и младо француско сирење. Кој пробал знае
Абе баш ме интересираше дали се користи за пржење и про4итав на шишенцето и пишуваше се користи за салати и за кратки пропржувања (кога сакаш да стоплиш неш изгледа), ама не за пржење..и така ина4е супер си е маслото и ем здраво е нели, тие ладно цедените масла имаат полинезаситени масни киселини и тие го снижуваат лошиот холестерол, бар така мислам дека беше...
maslinovo najcesto, molinari extra vergine, a pokraj nego maslo od kikiriki , bogato so vitamini pomaga pri varenje na hranata, dobro e za koski, zglobovi, koza pomaga kaj dijabeticari itn... ima mnogu prednosti, inaku ne sodrzi mnogu nezasiteni masni kiselini i toa go pravi pootporno na visoki temperaturi od ostanatite masla, taka da odlicno e za gotvenje i przenje. na vkusot brzo se naviknuva ako se koristi sekojdnevno. vo sekoj slucaj daleku podobro od obicno soncogledovo ili od maslena repka. ubav zrel domat isecen na ploski mozarela isto isecena maslinovo maslo bosilok mmmm..... ili tenko iseceni lepcinja pokapeni so maslinovo maslo i premackani so malku luk i podpeceni vo rerna ))))
Јас пак, несакам маслиново масло не ми е воопшто вкусно мразам кога во салати наместо обично масло (бисер ) има маслиново Но, мајка ми и татко ми го конзумираат често па затоа секогаш дома имаме маслиново масло
За салати и супи користам маслиново масло. И пиците, печените лепчиња, тестенините ги бањам во маслиново. Го обожавам вкусот. Најслатко ми е кога си го мацкам со лепче дното на садот откако ќе ја изедам салатата. Најчесто го купувам во Грција. До пред некоја година купував ладно цедено од една Гркиња која сама го произведуваше. Е тоа беше посебно. За жал веќе престана да го прави . Инаку маслиновото масло под дејство на висока температура се разградува и испушта слободни радикали. Поради тоа не се употребува за пржење, печење. Се разградува и по дејство на сончева светлина и затоа треба да се чува на темно место и во темна флаша. Спротивно од виното, квалитетот на маслиновото масло со тек на времето се намалува. Најквалитетно и најубаво маслиново масло имам пробано во Хрватска, мислам дека беше произведено на Хвар. Вкусот на свежа ципура спремена на скара и избањата во маслино масло... уф, е незаборавен.
Последниве 3 години воглавно користам само маслиново масло, ама пак и сончогледово понекогаш земам за промена..
ладно цедено масло користам скоро секој ден само во салати бидејки на висока темпертура ги губи сите полезни состојки ,за готвење исклучиво сончогледово.