Јас имам разговарано со доктор и го препорачува и за готвење. Не ми има логика да не смее да се користи, масло е масло. Порано само свинска маст користеле, па немало никаков проблем.
јас имам читано дека воопшто не чини ни тоа,гори лесно,брзо се загрева и чади многу и се губи се добро во него,па нема никаков бенефит. не сум експерт никако ама од документарци што сум гледала,не се препорачува.
абе има и рицунусово масло па готвиме со негосе шалам абе кој сака како сака нека си прави,нормално дека може да се готви со него ама нема бенефит ништо нема да внесеш од доброто во него. и јас порано го користев за готвење.
Јас па никогаш не сум готвела со ладно цедено. Најдобро никакво, да не му ја мислам дали треба или не
ОК е и ладно цедено за готвење. Не може да пржиш на малку маслиново долго време, пример ќофте, затоа што побрзо гори од сончогледово. Ама за во компирчиња во рерна, или што и да печам во рерна, само маслиново користам. Во тесто за пица на пример, маслиново треба за да крцка. Инаку го немаш тој ефект. Па и за во манџи, никогаш не употребувам сончогледово и никогаш не горело или чадело. Вкусот е поинаков, поубав отколку со сончогледово. И фалафел некои рецепти се со маслиново (длабоко) па не гори. Ама тоа купувам, не правам дома.
Мислам дека за пржење не се препорачува. Јас само во салата, некои супи и чорби за одозгора, исто и во тестенини но за на крај, откако се готови..или на кратко да се пропражи нешто ама минута две..
Дали знаете некои локални производители од Македонија кои прават маслиново масло? Дали имаат инстаграм, веб-страница?
Препорака за добро, квалитетно, ладно цедено маслиново масло шо го има низ маркетиве кај нас(Тинекс, Веро, Рамстор...).
@Powergirl! Најдобро најквалитетно маслиново масло е ладно цедено маслиново масло или Extra Virgine Olive Oil. Се останато како Pomace olive oil, рафинирано маслиново масло се тоа е втора категорија и е помалку квалитетно. Значи да нагласам кога купуваш маслиново масло ќе внимаваш тоа да биде Extra Virgine Olive Oil, маслиновото масло е едно од најздравите и најквалитетни масла кое треба да се употребува во исхраната и е составен дел од медитеранската кујна која е најздрава, а медитеранските народи се едни од најздравите и најдолговечните народи на планетава.
Маслиново масло користам само во салата (и тоа ретко) и многу внимавам на тоа да е квалитетно, па ако треба и да платам поскапо. Инаку за готвење употребувам исклучиво путер. А маслинки обожавам
Страшно колку рипнаа цените на маслиновото масло! Пред околу 1 година, се наоѓаше добро мм и за околу 500ден, а сега под 800 денари нема.
Да точно е дека последниве месеци цените на маслиновото масло доста се зголемија но тоа се должи исклучиво на намалениот род и сушата која ги зафати најголемите производители на маслинки и маслиново масло. Пред се Шпанија, Италија и другите медитерански држави се соочуваа со овој проблем. Доколку годинава се зголеми понудата - родот, ќе се стабилизира пазарот а со тоа се очекува и цената да се намали.
Jas od pandemijata uste koga bese imav kupeno, ostanati mi se uste dve, znaci racunaj pred 3 god se kupeni, dali iako im e izminat rokot mislis deka treba da se frlat ili sepak moze da gi konzumiram