1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мастит

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 7 февруари 2014.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    За брадавиците ланолин. Мачкај интензивно по подој.

На Lejlaah му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Dali vibramicim antibiotik smeam.da se napijam? Od vcera mi se napravi crvenilo, grutka i bolki imam mnogu ko ke cica. A i krevam temperatura..

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.284
    Вибрамицин не. Друг антибиотик да, по совет од лекар, на своја рака ништо.

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.218
    Мораш на лекар, да процени и дали си за антибиотик. Имав и јас грутка, црвенило, висока тт веќе неколку дена, па ми препишаа антибиотик.

5. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Да ви кажам право... :|
    Јас се напив неделата зошто неможев да издржам.. фала богу :whew: ми помина вчера бев супер еве и денес...

6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Сепак појди на лекар.
    Антибиотици не се пијат ден - два, се пие доза.
    Ќе те советува што понатака.

На Lolipop23 и Antebellum им се допаѓа ова.
  7. BrideToBe

BrideToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    86
    Здраво женски! Да не ја раскажувам цела моја приказна за маститисот зашто е долга и секако болна, имам едно конкретно прашање - дали некој ги пиел капсулите на база на лецитин? Оооогромни се и страв ми е да пробам да не ги повратам. Не пишува дека се раствараат. Благодарам однапред!

8. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    53.108
    Женски ми се направија големи грутки на левата дојка, ептен се осеќаат и мн болат:( И облоги туш и масажа, зелка се ми е пробано не помага.. Чаре некое умрев од болки 3 дема:(

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Се молзиш ли?

10. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    53.108
    Да и ништо не вадам, дали 10мл
    Катастрофа аман само да не завршам за по доктори уште тоа фали, ама не се издржува веќе:(

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Пиши и на Јасна да ти даде совет. Да не дојдеш до дренажа.
    Грутките мора да ги разбиеш.
    Имаш ли термофорче за бебе меше? Ако имаш стави го м градата 10тина мин и маскирај и почни да молзиш.

бебе најмногу ќе ти помогне, ама мора да цица. Мислам ти ја одбива таа. Ако успееш легната да и ја дадеш или во фудбалска поза.

На mal.ecka и mssuniquee им се допаѓа ова.
  12. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Вчера поручекта накај 16-17h почна да ме наболува десната града. Пробав да се измолзам многу тешко одеше. Малата беше јадена не сакаше да цица. Викам ајде после ќе и дадам да ја исцица прво таа града.
    Арно ама у меѓувреме почнав да кревам тт. Само за 2-3 саата ми се крена до 39,6. Се осеќав како воз да ме прегазил. Градата цела ме болеше, малата малку цицаше, а со пумпа едвај 20мл дали излегоа.
    Мм искочи од работа, отидовме во Јане на дежурен. Мастит..
    Ми ставија некоја инекција (на Д ли беше) што ужасно пржеше, за симнување тт (не ми се симнуваше со парацетамол). Исто ме советуваа облоги со ациди борици, зелка и плус Амоксиклав од 1000ка 2x.
    Бебе е 1г и 2+ недели. Докторката одлучна да прекинам со доење одма(голема била малата). Другата докторка рече дека можам да дојам, голема е малата евентуално малку со столицата ако имала проблем.
    А јас па и претходно на 2-3 месец кога имав проблем со запушени канали, малата со цицањето највеќе ми помагаше со градата. Плус антибиотик исто пиев тогаш.
    Мене уште ми е мала за одбивање и мн е приврзана за мене. Планирам барем уште некој месец да се доиме. Плус овие неколку месеци како одеше во градинка се разболуваше повеќе пати, и само цицањето ја држеше зашто ништо не јадеше и течности слабо..

За амоксиклав видов на страната дека е low risk за доење, прашањето ми е дали има некој што имал ваков проблем и продолжил да дои?

13. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    488
    Jas imav mastit i visoka temperatura dve tri nedeli posle poragjaj i primiv lendacin 5 inekcii i uste 5 dena cefalexin. Ne prekinav so doenjeto.

На nadenadia му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    703
    Го одбив син ми пред два дена. Ноќеска и денес ужасно ме боли левата града. Осеќам дека имам на горниот дел грутка некоја. Измолзив малку, бев под туш и купив чај од жалфија. Не знам што да правам друго, колку време треба да чекам пред да појдам на доктор.

15. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    A ти се намали болката и грутката кога се одмолзи или уште стои?

16. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    703
    Уште ми стои, осеќам дека ми се полни градите, ми тежат премногу.
    Ќе ставам слика каде се наоѓа.
    1E42FFC1-2280-40DD-BFF1-B92D392CC776.jpeg

17. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Пробај со нежна масажа и лист од зелка да ставиш

18. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    2.354
    Мајки помагајте со маститов не се издржува. Вчера кренав температура 38.6, и имам болка во десната града и ми гори градата., Бев на лекар денес ми препиша панцеф 7 дена. Бебе си цица редовно, се одмолзувам на 4 часа, држам облоги ациди борици.

Се напив парацетамол за температурата ми спадна на 37.6, како заспав пошто се чувствувам како да ме прегазил воз, станувам мерам температура 38.8. Почнав денес со антибиотици.

Некој совет плус?

19. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.770
    Допаѓања:
    17.576
    Истото ми се случи и мене. Толку болка во цело тело и омалаксаност не сум имала никогаш.
    Само почесто доење и молзење со нежна масажа под туш најмногу помага. Ациди борициди, зелка се ставај да се намали жештината. И антибиотикот секако. После 2-3 дена помина целосно.

20. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Мајки вчера фатив мастит. Пијам амоксиклав, денес бебе цел ден на дојки, но гладно, вознемирено... Можно ли е од маститот или од антибиотик да го изгубив млекото? Ќе се врати ли, да продолжам ли да стимулира?