Мастит

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 7 февруари 2014.

1. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    794
    Мене гинеколог ме прегледа. Јас имав висока температура и црвена ми беше градата. Не знам дали треба антибиотик ако немаш температура. Ставај топли обологи и нека ти ги масира некој. Секако консултирај се со гинеколог.

На WhiteCat33 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    2.117
    Синоќа успеав со бебе да цица пред тоа дека врескаше незнаев дали да пробам ама ноќта кога видов дека не помага ништо го разбудив и цицаше за 10мин многу ми олесна скрос ми омекна градата

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    22.639
    Јас ставав топло шише вода на града и пумпав. Лееше млеко тогаш.

На WhiteCat33 и marrisa им се допаѓа ова.
  4. Sss26

Sss26 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2025
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Здраво, бебе е 2 ипол месеци и јас 4ти пат фаќам мастит. Правам се што се препорачува, 3 пати пиев и анитибиотик но постојано ми се враќа. Размислувам веќе и да прекинам со доење, неможам бебето да си го гледам
    Искуства?

5. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    583
    Jas 2 pati fativ, dva pati antibiotik. Treba mn.da se vnimava postojano, jas celo vreme spijam na grb, navecer stanuvam na sekoi 3 saati, go stavam bebeto da cica, ako ne saka molzam, piev po edna solja zalfija pred spienje za da mi se podnamali mlekoto bidejki imav premnogu.

6. Sss26

Sss26 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2025
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    последниов пат пред да се воспалам лежев на стомак, незнаев дека има врска.. закажав ехо во сабота па ке видиме

7. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    909
    Допаѓања:
    1.087
    Од вчера имам грутка на десната града што ништо живо не може да се разбие. Бебе е 3 недели, редовно цица и супер напредува. Вчера околу 11 се измолзив на десната града бидејќи одевме на преглед а се наближуваше време за доење. Кога се вративме по 3 часа бам грутка. Сосема неочекувано.

Одма почнав со масажи под топол туш, молзење/цицање редовно, не на почесто од 3 часа. По подој прво држам ладна облога 5-10 мин па редам зелка. Пијам бруфен и почнав и со сончогледов лецитин. Ова чудо не мрда.
    Кога ќе ја испразнам градата ми олеснува, но штом пројдат околу 3 часа веќе боли. Мислам дека ни милиметар не е намалена груткава и многу ме плаши.
    Засега општо добро се осеќам и немам темп но знам дека тоа може да се смени за час.
    Што уште можам да превземам?

8. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.629
    Допаѓања:
    3.294
    Мене ладни облоги ми помагаа и ракија ставав навечер на крпа. Кога ке се разбуди бебе за цицање, прво на таа града. И кога е полна градата кога ке почне да цица лесна масажа на грутката. Мене само кога цицаше на полна града ми помагаше ако е полупразна ништо. И секогаш таа града нуди ја прва, кога еднаш ке се случи има повеќе шанси да се пофтори.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  9. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.304
    Допаѓања:
    12.943
    Фатив мастит пред некоја недела, на веќе воспоставена лактација. Покрај стандардот топла вода, масажи (патем од што имав висока температура не осеќав колку топла вода ставам, изгореници си направив), ептен ми помогна една мешавина од магдонос и кисело млеко.
    1 китка магдонос се сече ептен на ситно и се толчи да пушти сок. Се додава пола канче или помалку кисело млеко (да биде густичка мешавината). Се мачка на града (јас цела болна страна ја мачкав, вклучително и пупката) и ми стоеше по 40ина мин. Врз мачканото се става ќесенце па некое пешкирче затоа што се растекува.
    Зелка не ми помагаше, со ова после вториот пат ми пушти малку градата, неколку капки млеко дури истекоа. Може цело време да се менувааг облоги, само мора туш после тоа, лепи и не се брише.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  10. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    909
    Допаѓања:
    1.087
    Тетка ми има кажано за ситно сецкан магдонос со масло. Али ова со јогурт боље звучи дека ладничко. Следно пробувам вака.
    Инаку бебуш ја исцица грутката пред 1 саат. Се прерадував кога фатив и гледам нема веќе. Мааалку ме наболнува ама ќе пројде до утре.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    583
    Да на грб треба да се спие за да не ги натискаш градите.