и јас ја мразам ама морам да ја научам си имам порофесорка, ама многу многу убаво објаснува, и порано имам учено со нејзе, а и не е скапа Eптен е добра
Математиката ја мразам! Ја замразев сега,од 6 одд. , океј во 5 одд. имав и 5,се убаво беше,изгледа ќе да е до наставникот. Не дека е лош,ама со само појавување не иритира,некогаш го мрзи да објаснува,а толку знае... Мене не ми оди овој предмет,повеќе сум на општествените,ама се трудам колку-толку,и на тест знам да извадам 3 или 4 . ( доволно е ,како за мене ...антиталент за математика). И,следен тест,изгледа следава недела,одам на спремање,па кажувам резултати. Инаку,ако не се научи основното сега,потоа понатаму и да сакаш неможеш да одиш,ти да ќе го учиш тоа,ама нема да го сваќаш.
МАТЕМАТИКА??? охх боже скраја да е....Самиот збор ме тера да повраќам не па како вас да се смирува со задачи од 1одд не можам да ја смислам...За тестовите пак да не зборувам добро имаше корист од нив (зимaта за развалок на огинот)
Математика сакам,ми оди, ме релаксира, ама има некои задачи кои со очи не сакам да ги видам! Мислам дека заради професорката ја засакав математиката, абе со љубов ти зборува. Да ти е мерак да станиш на табла да и решиш задача долга 2 метри, и кога ќе те погледне..Абе срцка, срцка. Оваа година оди под пензија. Многу е милаженава, 54098 пати ќе ти повтори да сфатиш, многу ја сакам и неа и математиката.
Девојки ајде ве молам за помош, ќе ви бидам благодарна Во множеството А=( -3, -2, -1, 0, 1, 2 ) e зададена релацијата R '' .... e за два помал од ....'' .Претстави ја релацијата R со график. Одговор: R= ( (-3,-1), (-2,2), (-1, 1 врз 3), (0,-2).... Ова во боја и болдираното.. дали е точно и имам ли други грешки... Ајдее МАТЕМАТИЧАРЌИИИ.. побрзајте... Може и во ЛП или овде
Matematicki Zadaci i Pismena po makedonski jazik Здраво, би бил многу заблагодарен доколку можете да ги решите задачите, или напишете писмена што побргу 1. Шатор има форма на правилна шестоаголна пирамида со основен раб 2m и бочен раб 2,6m. Колку метри церада со ширина 1,5m се неопходни за да се направи шаторот, ако за шавовите се троши 10% материјал од неговата должина ? (Обележување на елементите: a-основен раб, s-бочен раб и b-ширина. p.s. ако ви треба формула за волумен на шестоаголна пирамида ''V= a2(на квадрат)*H*kvadraten koren od 3 vrz 2'') 2. Течноста со која е наполнет еден конусен сад со висина 3dm и дијаметар на основата 2,5dm е претурена во цилиндричен сад со дијаметар на основата ист како кај конусот. -До која висина ќе достигне течноста? (Обележувања на елементите: H-висина, d-дијаметар) __________________________________________________________________________________________ Наслов на писмената '' Кога училницата ќе стана мачилница ''. ( да биде со вовед,среден дел и завршен дел), (раскажувачот да е машки род). ВИ БЛАГОДАРАМММ МНОГУУ
Решение на првата задача: V= a2 ,Ако основниот раб е 2m ,бочниот раб 2,6 а ширината на церадата е 1,5м а ти чекаш да ти ја решиме задачата ништо не си направил На другите не ми текнува решението
Девојки ми треба помош,утре правам тест па незнам една задача ако може некоја да ми ја реши. Основа на една пирамида е правоаголник со страни 12 m и 9m.Секој од бочните рабови е 12,5m.Пресметај го волуменот на пирамидата???
волуменот на пирамидата е B по Н врз 3 В ќе го најдеш со формулата за плоштина на правоаголник а Н со питагорова теорема од бочниот раб и половина од дијагоналата на основата Н на квадрат = ѕ на квадрат - (d/2) на квадрат се надевам дека помогнав