До минатата година обожавав математика а од кога го запознав Драге Јанев на факс ја замразив за сите пари жити мајка!!!
хахахаха математика изгледа само јас ја сакам.она елесна ама треба малку и логички а не како некои се на механички епа така не може...
има некоја од вас што учела за веројатност? ми требаат дефиниции за статистича и за теориска веројатност на еден настан
Класична дефиниција: Веројатноста на настанот А е збир од веројатностите на елементарните настани што се содржат во настанот А. Тоа значи дека Р(А)=рi1 + pi2 + .... pik Се надевам дека ти помогнав
Ако со m го означиме бројот на настанувањата на настанот А во n независни експерименти, изведени при исти услови, тогаш бројот fn(A) = m/n се вика релативна фреквенција на настанот А , а релативната феквенција fn(A) = m/n за случајниот настан А се вика статистичка веројатност или емпириска веројатност
Девојки правам полугодишен тест по математика, па ќе ве молам за помош Вака.. Значи треба да се напиши равекна на елипса, која ја допира правата x-y-5=0 во точката А(4,y). a²k²+b²=n² - Ова е условот за допир, к и n ни се познати, е сега ме чуди како треба да се најдат a и b Иначе р-ката на елипса е x²/a² + y²/b² = 1.
Математика не сакав многу, но во последно време некако омилен предмет ми стана, нзм зошто Спојлер Може затоа што се ближи крајот
девојки ми теба мала помош од вас ама не се смејте само две години учев математика Ако 157 е вкупен број на поени односно 100% колку е 51% и која е границата (во поени) помеѓу 51% - 60.99%
Кој е условот систем линеарни равенки со две непознати да има едно решение и бесконечно многу решенија?
Ај некоја девојка нека ми појасни,се заинатив да дознаам колку калории содржи еден ред чоколадо,ама дека составување на математички задачи не ми оди,не знам како да си израчунам. значи чоколадото е 90 грама и има 531 калорија,и има 6 реда...што според мои пресметки би дошло дека 1 ред чоколадо е 15 грама..е сега незнам како да дознаам еден ред чоколадо (15 грама)колку калории содржи?
Можеби ќе те излажам ама ова нели треба како пропорција да го пресметаш? 531:90=Х:15 мисалм дека би било. После множиш 531 со 15 и 90 со Х. И 90х=7965 > x=7965:90 x=88,5. Само да знаеш дека е голема можноста да сум грешка и ако сум извини.