Ве молам помогнете ми неможам да ја решам задачава! Одреди го m,така што да биде точна еквиваленцијата: 3х-1=2х-3<=>3x-1=5x=2x-3+m Oднапред ви благодарам!!! И ако мозе малце да ми објасните
Лани ги имаше на регионален во задачи за 6 одд деветолетка нашите задачи беа полесни од нивните.... абе ајде шо задачи давааат..наставниците не можат да ги решат некои зборувам за овие од одделенска настава...
Мене математиката ми е многу тешка.Ја сакам,ама тешка е бре.Тоа задачите,уффф.А можам да замислам во средно како ќе биде
3x-1=2x-3 3x-1=5x=2x-3+m 3x-1 go zamenuvas so 2x-3 od prvata ravenka 2x-3=5x=2x-3+m fakticki imas dve ravenki 2x-3=5x 2x-3+m=5x za da bidat ednakvi m=0.
Значи дека непознатите што се во неа, се на прв степен. На пример, само: x+y=0 Не може да биде: x^2+y^2=0 или x+y^2=0 Епа, ме претрка.
Исти сме! само некои задачи многу ме нервираат... повеќе сакам алгебра отколку геометрија(иако и тоа многу лесно)
Дали некој може да ми помогне за изводи : y=ax y=2x2 y=4ax4 y=-5x3/a y=a/x y=bx+c/a y=x3/3 - 2x2+4x-5 y=(1- x2/2)2
има решение но што ти значат точките после двојката?? Спојлер Инаку ако не ги сметаме тоцките имаш 120 корен од 2на 205= 2 по 120ти корен од 2 на 85, ако скратеш со 5 ке добиеш 2 по 24ти корен од 2 на 17. Ако вклучиш калкулатор тоа е 2,000048493
Многу ја сакам математиката! Од 5то одделение одам на натпервари. Повеќе сакам алгебра отколку геометрија, бидејќи геометријата ми е малку досадна.
Девојки, математика ми е за оцена!! Помагајте. Имам да направам проект за полиноми и мономи во writer. Епа сега јас ќе го направам, ама не можам да најдам како се ставаат степеновите показатели. Нели на пример имам 2 икс на трета ипсилон на втора. Е тоа "на втора" каде да го најдам во writer?? Како се става? Ако не знаете за writer може и за word само помогнете ми. 1 ќе ми стави.
А зошто не го направиш во ворд, ќе го зачуваш во 2003ка и ќе ти го отвара потоа и во writer. Иначе во ворд 2007 кај тоа Х што е. Се надевам ти помогнав.
еве јас да помогнам, тоа шо е заокружено го барај ако неможеш да го најдеш барај го кај саокружената стрелка
Во погрешна тема сме, ама ќе средат админите. Ај пробај вака: Format>>Font>> и кога ќе ти се отвори Font Tab избери Superscript. И текстот ќе ти се пишува како горен десен индекс-степенов показател.